Bedrijven Lage Weide maken zich zorgen om woningbouw tegen grens van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Bedrijven Lage Weide maken zich zorgen om woningbouw tegen grens van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Bedrijven Lage Weide maken zich zorgen om woningbouw tegen grens van Utrecht

Bedrijven Lage Weide maken zich zorgen om woningbouw tegen grens van Utrecht
Stichting Parkmanagement Lage Weide maakt zich grote zorgen over de bereikbaarheid van het bedrijventerrein in Utrecht. In de gemeenteraad van Stichtse Vecht wordt volgende week gesproken over de komst van nieuwe woningen net over de grens bij Utrecht. Ondernemers in Utrecht vrezen een verkeersinfarct en roepen op de plannen te wijzigen.

Stichting Parkmanagement Lage Weide maakt zich grote zorgen over de bereikbaarheid van het bedrijventerrein in Utrecht. In de gemeenteraad van Stichtse Vecht wordt volgende week gesproken over de komst van nieuwe woningen net over de grens bij Utrecht. Ondernemers in Utrecht vrezen een verkeersinfarct en roepen op de plannen te wijzigen.

De plannen gaan over de transformatie van kantoor- en bedrijfspanden naar woningen op de Planetenbaan en Het Kwadrant in Maarssenbroek. De Zuilense Ring scheidt dit terrein met Lage Weide. Er is volgens de plannen ruimte voor ongeveer 1.500 tot 2.300 appartementen, waarvan minimaal 30 procent sociale huur, 30 procent middenhuur en 10 procent in het duurdere segment.

Er zijn nog discussiepunten voor de gemeenteraad in Stichtse Vecht waaronder de mobiliteit en parkeren. De ondernemers op Lage Weide zeggen begrip te hebben voor de plannen voor woningbouw, maar maken zich grote zorgen over ‘het hierdoor dreigende verkeersinfarct tussen Maarssen en bedrijventerrein Lage Weide’.

Gemeentegrens

Stichting Parkmanagement Lage Weide heeft al eerder in een brief aan de politici uitgelegd waarover de ondernemers zich zorgen maken. Josien van Breda, directeur van de stichting, zegt zich met name druk te maken vanwege de verwachte forse verkeerstoename op de Maarssenbroeksedijk.

“Bij het onderliggende verkeersonderzoek kun je ook de nodige vraagtekens zetten. Al was het alleen maar omdat het onderzoekt stopt bij de gemeentegrens en plannen zoals voor een distributiecentrum met 27 laaddocs (!) aan de Maarssenbroeksedijk onvoldoende zijn verwerkt”, aldus Van Breda.

Knip

Er wordt in de plannen gesproken over een afsluiting van de oprit in Maarssen naar de N230, de Zuilense Ring richting de A2. Deze ‘knip’ valt niet in goede aarde bij Van Breda en de ondernemers: “Het lijkt vrij ondoordacht om een weg af te sluiten en nog geen alternatief te hebben. Ik mis bovendien afstemming met ons en buurgemeente Utrecht.”

De directeur hoopt dat er aanvullende maatregelen komen om eventuele overlast tot een minimum te beperken. Van Breda hoopt dat er een verbetering van bestaande fietsverbindingen en aangepaste kruisingen wordt uitgevoerd voordat de nieuwbouw van start gaat.

7 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Zelfs tijdens de spitsuren is Lage Weide een grote racebaan, dus met die verkeersdrukte valt het wel mee.

 2. Tim

  Des te meer bewijs dat het hoog tijd is voor een grootschalige hoogwaardige regionaal OV-netwerk

 3. Wim Barmentloo

  Onder één bestuur brengen. Dus gemeente Utrecht neem verantwoordelijkheid.

 4. HArry

  Ik zou graag eens een uitleg willen wat nou in hemelsnaam hoogwaardig is aan openbaar vervoer. Laten we deze term alsjeblieft bij het vuil zetten. Omschrijf het zoals het is. Laagwaardig veevervoer. Het verschil is dat het voor de dieren gratis is.

 5. Koel Hoofd

  Opvallend, slechts 10% woningen in het duurdere segment gepland.
  De elite wil namelijk helemaal niet bij industrie om de hoek wonen.
  Maar de het lagere en middensegment heeft geen keuze dankzij de al vele jaren falende politieke inmening in de woningmarkt. Iets waardoor sommige reaguurders het ook heel normaal vinden dat sociale en midden huur dan ook niet in centrum Utrecht mag wonen.

  Pijnlijk is daarbij de slechte kwaliteit van onderzoek. Dat betekend namelijk dat politieke emotionele plannen prioriteit hebben boven rationeel intellect en de menselijke maat. De wetenschap door het afvoer putje dankzij politieke invloed.

 6. Joas

  @ Koel Hoofd

  Dat de goedkoopste type woningen op een relatief goedkopere plek gebouwd worden heet marktwerking. Dat is de markt die bepaald.

  De vastgoedwereld is een markt waar veel geld wordt verdiend. Gelukkig kan de overheid nog kleine eisen stellen aan welke type woningen ook gebouwd moeten worden (die waar vraag naar is), anders zou er alleen gebouwd worden waar het meeste aan verdiend wordt.

  Mensen moeten zich eens realiseren dat sinds eind jaren zeventig het wereldbeeld 180 graden gekanteld is. We leven in een neo-liberaal model dat ons opgedrongen is vanuit een onderonsje van rechts conservatieve politici (Thatcher, Reager, Lubbers en anderen) het internationaal opererend bedrijfsleven, de vermogenden, de 1%.

  Over de hele wereld zijn vakbonden aan sociaal-democratische partijen gekaapt door neo-liberalen, vaak opgeleid aan de duurste en meest prestigieuze privé-opleidngen (zoals Nijenrode), dit zijn dan ook wolven in schaapskleren (zoals bijvoorbeeld een Kok, maar neem ook een Wouter Bos en denk aam Blair in Engeland). Dit om de machtige positie van het volk, die vanaf begin 20e eeuw langzaam aan is opgebouwd, weer uit te hollen. Niet verassend dat net na de enorme democratiseringsgolf in de jaren zestig, waarin de positie van de meeste mensen in de westerse wereld enorm verbeterde (meer inspraak, meer welvaart, meer vrijheid); kort daarna (eind jaren zeventig) keihard ingeperkt is door een klein clubje mensen van wie de positie bedreigd werd. We zitten nog steeds in dat proces

  Niet voor niks dat vanuit conservatief rechts, het internationaal bedrijfsleven, maar ook met fascisten, altijd een sterk verbond onderling is, en links altijd de zondebok is. Links moet altijd vies gemaakt worden en altijd geassocieerd worden met linkse dictaturen, dit terwijl de sociaal-democratie in de basis weinig tot niets te maken heeft met communisme en dictaturen. Het is namelijk puur opkomen voor een grote groep mensen aan de onderkant en net onder de helft in de samenleving, via democratische weg en via democratische verbanden. Het gemeenschappelijk doel, positie verbeteren, wordt bewerkstelligd via democratische acties (stakingen, vakbonden, ondernemingsraden, personeelsverenigingen, lobbyclubs, actiegroeperingen en de politiek) en niet via geweld. Daarin onderscheidt de sociaal-democratie (links) zich van groeperingen voorbij de extreem linker kant, die geweld als middel zien. Het is een gotspe dat rechts nadrukkelijk op dagelijkse basis via trollenlegers de schijn wil oproepen dat links hetzelfde is als deze buiten de samenleving om opererende groepen.

  In het neo-liberaal model wordt de politiek misbruikt om de positie van ‘the haves ‘te versterken. Het hele model is erop gericht om ‘zij die hebben’ te beschermen en meer macht te geven en mogelijkheden te geven om meer vermogen te genereren, met staatssteun en vaak met behulp van subsidiegeld/ belastinggeld. De onderkant en de onderste helft van de middenklasse betaald daarvoor de prijs. Er wordt doelbewust gezorgd om een flink percentage mensen in de bovenste helft van de middenklasse te stoppen (ook al verkleind deze groep) en deze groep verdiend genoeg om zich in materiële zaken te hullen. Voor hen lijkt het alsof het allemaal goed gaat. Zij boeren immers goed. Dit zijn ook vaak de maatschappelijk betrokkenen, waardoor de zeer kleine groep vermogenden zich geen zorgen hoeft te maken dat hun positie aangetast wordt. Verdeel en heers.

  Internationaal gezien is het 1% die 62% van het vermogen bezit. In Nederland is het 10% die 67% van het vermogen bezit. Het zijn steeds minder mensen die steeds meer bezitten. Als je stoelen zou maken van 100 Euro biljetten dan zit bijna iedereen op aarde op of net boven de grond. De 1% kan een een stoel bouwen van deze biljetten die verder reikt dan de maan. Om even alles in perspectief te plaatsen.

 7. Toine Goossens

  De gemeente Utrecht kan haar verantwoordelijkheid invullen door de plannen van Stichtse Vecht via het bestuursrecht onderuit te halen. Dan komt zij namelijk op voor de Utrechtse belangen. Dat moet de gemeente niet aan de bedrijven zelf overlaten. Dat doet zij ook niet als belangen van de burgers in het geding zijn.

  De idiotie is, dat als de nieuwe bewoners er eenmaal wonen, zij allerlei bezwaren tegen overlast van de al l ang gevestigde bedrijven indienen. En dan moeten die bedrijven dure maatregelen nemen omdat Stichtse Vecht gretig is en winst wil maken. Dat is zeer onverantwoordelijk. Gemeente Utrecht en provincie, blokkeer dit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).