Bestuur USC vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat bangalijst binnen het corps is ontstaan Bestuur USC vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat bangalijst binnen het corps is ontstaan

Bestuur USC vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat bangalijst binnen het corps is ontstaan

Bestuur USC vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat bangalijst binnen het corps is ontstaan
Het bestuur van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de bangalijst in een huis van de vereniging is ontstaan. Er zou de afgelopen jaren namelijk veel aandacht zijn besteed aan onder meer seksuele veiligheid binnen de club.

Het bestuur van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de bangalijst in een huis van de vereniging is ontstaan. Er zou de afgelopen jaren namelijk veel aandacht zijn besteed aan onder meer seksuele veiligheid binnen de club.

Halverwege maart werd bekend dat er een bangalijst rondging waarop vrouwelijke studenten werden gerangschikt. Deze zogenoemde ‘grietenpresentatie’ was gemaakt door leden van het USC en deed veel stof opwaaien. Zo werden de verantwoordelijken geschorst, deden de ouders van de vrouwen aangifte en startte het Openbaar Ministerie een Onderzoek. Inmiddels zijn ook al twee verdachten gearresteerd.

Zeer zware straf

Het bestuur van het USC sprak eerder al over een ‘smakeloze presentatie’, beloofde met een definitieve straf voor de verantwoordelijken te komen. “Er mag geen twijfel over bestaan dat dit een zeer zware straf zal zijn, gezien het leed dat de betrokken meisjes is aangedaan”, aldus het bestuur.

Nu zegt datzelfde bestuur dat zij het liefst ziet dat de verantwoordelijken persoonlijk hun excuses aanbieden aan de slachtoffers. Ook moeten de jongens die de lijst hebben opgesteld een rol gaan spelen in het verbeteren van de cultuur binnen de huizen van de vereniging.

“Ook in de kennismakingstijd zullen de verantwoordelijken op gepaste wijze reflecteren op deze situatie. Tevens wordt op een aantal vlakken gericht steun gezocht van externe experts.”

Onbegrijpelijk

Tot slot schrijft het bestuur dat er de afgelopen jaren, door middel van een campagne en workshops, veel aandacht is besteed aan mentaal welzijn en seksuele veiligheid. “Het is daarom onbegrijpelijk dat deze presentatie dan toch binnen USC-huizen is ontstaan.”

Gekoppelde berichten

39 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Wat een schijnheilige vertoning! USC is georganiseerd op basis van groepsdwang en kadaverdiscipline. Nieuwe leden worden gedwongen door oudere leden om allerlei vreselijke dingen te doen. Het OM moet de opdrachtgevers en de bestuurleden aanpakken, niet alleen de loopjongens die het uitvoeren.

 2. M.

  Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom dit onbegrijpelijk wordt gevonden. Dat er over de kwaliteiten van jongens en meisjes onderling wordt gesproken en geoordeeld is van alle tijden. Alleen de manier waarop is met de digitalisering veranderd. Hiermee keur ik een dergelijke lijst overigens niet goed, laat staan de verspreiding ervan. Ik hoop dat zowel straf- als civielrechtelijk het recht zijn loop zal krijgen. Gisteravond was advocaat Ina Brouwer op de tv om een en ander toe te lichten. Ik kon grotendeels met haar betoog instemmen, maar haar ideeën om daders van dergelijke delicten op allerlei manieren te gaan uitsluiten keur ik af. Dan zouden we wel een heel nare samenleving krijgen.

 3. M.

  @Baliekluiver: volgens mij haalt u dingen door elkaar. Ik kan mij niet voorstellen dat het bestuur jongens dwingt om bangalijsten samen te stellen. Dat de corpsen wereldvreemde, achterhaalde elitaire instellingen zijn, is een ander verhaal. Maar of het bijvoorbeeld criminele organisaties zijn, wordt beoordeeld door mensen die vaak uit dezelfde kringen afkomstig zijn en dat kan gemakkelijk tot klassejustitie leiden.

 4. Klaasjan

  Deze vereniging helemaal losmaken van de universiteit. Contacten verbreken en zeker geen medewerking verlenen bij studenten in bestuursfuncties die zgn. studievertraging oplopen. Nooit meer subsidiëren. Vanuit de overheid ook iedere medewerking weigeren. Lastig doen bij vergunningen etc.

 5. Johan Visser

  En dat moet ‘de elite’ van Nederland worden. Vertrouw erop dat zulke zieke geesten niet verder komen dan afwasser!!

 6. mees kees

  Er valt nog een wereld te verbeteren daar op ‘dit kasteel’ en in andere ballenbolwerken in den lande: metoo heeft nog lang niet alle geledingen van de samenleving bereikt. En zolang zelfs DUIC nog spreekt over ‘meisjes’ in dit artikel, dan begrijpt u wel wat ik bedoel. Verder eens met baliekluiver.

 7. Eelco

  Dit soort ballentuig wordt later advocaat, rechter of gaat voor hoge positie het bedrijfsleven in. Dus straf die bangaballen met een strafblad dat ze bovenstaande functies nooit gaan uitvoeren in de toekomst. En het Usc moet dit soort tuig maar eens uit de vereniging kieperen. Niet schorsen dat is te makkelijk. Maak maar eens waar wat je zegt Usc!

 8. Rutger

  Volgens mij moet het koor in Utrecht af van de scheiding van mannen en vrouwen om de cultuur echt te veranderen.

 9. Mark

  Duidelijk een poging van het USC bestuur om haar stoepje schoon te vegen. De bangalijst ligt direct in het verlengde van de cultuur en de normen en waarden zoals gebruikelijk bij dit gezelschap. Dit is geen incident of een solo actie van een paar individuen. De beroerde reputatie van het USC is inmiddels een smet geworden op het CV van bestuur en leden. Maar met wat ‘damage control’ voor de buhne redden zij het nu niet meer. Het USC zou eindelijk eens serieus moeten nadenken over hoe zij de sprong kunnen maken naar 2024. Daarbij hoeven niet alle tradities overboord, maar een aantal zeker. Leden die niet langer onderdeel willen zijn van deze cultuur, die de modernisering niet snel genoeg vinden gaan of die bang zijn voor hun eigen reputatie zijn ook vrij om het lidmaatschap op te zeggen, of is dat ‘not done’?

 10. Herman

  Schaamteloze brutaliteit van deze wereldvreemde mensen.

 11. Janah

  Het USC is geen criminele organisatie maar een amorele. Het is nl.de zoveelste keer dat het corps in opspraak is. Het leervermogen van onze toekomstige elite is kennelijk gering.

 12. Koel Hoofd

  “USC zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de bangalijst in een huis van de vereniging is ontstaan. ”
  Gelul, dit is nou schijnheilig liegen alsof het gedrukt staat.
  ik heb 30 jaar geleden al bangalijsten voorbij horen komen, en velen met mij.

  Alleen kon je toen de ‘iets te’ gedetailleerde besprekingen horen op terrasjes en in kroegen of het werd je gewoon verteld. Je kon het toen namelijk niet online op je dooie akkertje plaatjes kijken en lezen en dan nog eens aan 50 anderen doorsturen. Maar ook in de jaren negentig werden er al namen genoemd, meisjes gedetailleerd omschreven en ook werd verteld bij welke vereniging ze zaten en welk studentenhuis ze woonden…
  Het wordt vergoeilijkend ‘netwerken’ genoemd.
  Het worden later onze artsen, advocaten, en ook politici…

  Dus laat die vaders hun dochters maar beschermen en die klojo’s voor de rechter slepen. Misschien hebben we dan over 20 jaar betere politici?

 13. Nina

  Tja, als je je leden leert om zich te onderwerpen middels soms extreme ontgroeningrituelen voor de zgn. broodnodige groepsvorming en ze vervolgens leert om altijd achter die groep te staan no-matter-what (…), dan kun je moeilijk verwachten dat ze zelf blijven nadenken en elkaar binnen die groep wijzen op verkeerd gedrag, zoals het opstellen van een bangalijst.

  De oplossing zit dus eerder in het wijzigen van deze eeuwenoude en inmiddels achterhaalde cultuur van conformatie en hand-boven-het-hoofd-houden, lijkt mij.

  Je ziet sommige oud-leden van een studentenvereniging (bijv. Jort Kelder en Scherpschutter) dan ook in de kramp vervallen deze bangalijst goed te praten; ze hebben het zo geleerd; elkaar NOOIT afvallen. Dit terwijl het hier een strafbaar feit betreft. Zeer bedenkelijk.

 14. ex introducé

  Vroeger had je zo’n liedje “Vuile huichelaar’. Nou dat is op het bestuur van toepassing. De grootste smeerlappen komen daar over de vloer en zitten in het bestuur.
  – een ex introducé
  Gegroet.

 15. Jan Willen

  Volledig met Eelco eens. Deze jongens horen voor de rechter te komen en indien de wet het voorschrijft; straffen en een aantekening op het strafblad.
  Maargoed, waarschijnlijk hebben de papa’s van deze jongens in de klas gezeten met de rechter of ovj die zo’n zaak behandeld.
  Klassenjustitie bestaat nog steeds. Hebben we dit ook niet in België gezien met de rechtzaak Sanda Dia..?

 16. Hoera

  @Rutger, iemand die het verschil tussen koor en corps niet weet, is niet serieus te nemen.

 17. Bert

  Het zijn niet een paar rotte appels, tis de mand die niet deugt.

  Then again, als ze claimen dat het hoort bij hun religie en ze identificeren zich als iets, zouden ze vast extra subsidie krijgen.

 18. Katja

  Serieus ?

 19. Jantinus

  Dit schoonvegen van het stoepje zou DE reden moeten zijn voor HU en UU om PERMANENT de financiering aan het corps (en soortgelijke verenigingen) stop te zetten en ook niet meer soepel te zijn inzake studievertraging door bestuursjaren. Er is geen refelectie en zelflerend vermogen binnen het corps en dat al decennia lang niet.

  Kennelijk is er geen overdracht tussen het oude bestuur en het nieuwe bestuur van het corps op dit vlak. Het interessert “ze” gewoon niet genoeg.

  Het bestuur van het corps bepaalt gewoon tot in vergaande mate hoe de leden zich dienen te gedragen en de leden moeten het bestuur gehoorzamen, altijd; daarnaast hebben de lieden die het bestuur vormen dit soort fratsen zelf uitgehaald 2 tot 3 jaar geleden. Het maken van dit soort lijsten is namelijk onderdeel van het verenigingsleven binnen het corps. Dat wordt zo overgedragen van generatie op generatie.

  Hier worden 2 jongens opgeofferd om de vereniging, het bestuur en invloedrijke personen te beschermen.

  Insiders weten dit. Het zal ook niet stoppen. Men zal het gewoonweg proberen beter geheim te houden.

  Corpsleden moeten ook de randen van de wet opzoeken, het is onderdeel van de cultus. Zo leren ze namelijk hoe ze weg moeten komen met strafbare feiten, leren ze hoe het is om het netwerk te gebruiken (ook van oud leden en de pappa’s) en leren ze hoe het is om alles wat riekt naar moraal en ethiek uit te schakelen. Ze moeten dat leren, want dat is hun gekozen pad naar rijkdom en succes. Men wordt dus eerder aangemoedigd om fratsen uit te halen dan dat dit voorkomen wordt.

  Ik zag iemand anders opperen om uit het corps te stappen als je de principes van het corps niet deelt. Iedereen die lid is weet dat dit een no go is. Mocht je uit het corps stappen dan is je leven en carriere voorbij en zul je tot in lengte van dagen gepest en tegengewerkt worden. Je weet ook te veel/ hebt te veel inside information die je tegen anderen kan gebruiken. Eruit stappen zal dus niet getollereerd worden.

  Je had dus beter geen lid kunnen worden in de eerste plaats. Dan kan je namelijk wel gewoon privé en zakelijk omgaan met corpsleden en zullen ze ook meer respect voor je hebben dan ze hebben voor een overloper.

 20. Boogschutter

  Ongeloofwaardig

 21. Rosanna

  Eenzaamheid is het probleem. Dan moet jr sterk je je schoenen staan en jezelf blijven.

 22. N.

  Heel veel reacties hier van mensen die denken dat het corps een soort Italiaanse maffia is met omerta en afrekeningen als je je niet conformeert. De werkelijkheid is een stuk saaier helaas: elk jaar komen er weer circa 200 puberale jongens aan als eerstejaars, die inderdaad (net zoals puberale jongens van alle tijden) domme puberale dingen doen om indruk te willen maken. Daar is geen “kadaverdiscipline” voor nodig, dat gebeurt helemaal vanzelf als je genoeg 18-22jarigen met bier bij elkaar zet. Er is inderdaad al jaren een campagne om het belang van seksuele ‘consent’ te benadrukken, dus snap heel goed dat zo’n bestuur teleurgesteld is dat er dan weer een paar broekies zoiets achterlijks doen.

  Niemand heeft blijkbaar de bron gelezen waar dit nieuwsbericht op gebaseerd is: http://www.usc.nl. Lees die reactie van dat bestuur… hoezo ‘straatje schoonvegen’? Denkt iemand nou echt dat zo’n bestuur echt “Het Maken Van Dit Soort Lijsten” als een soort traditie wil beschermen, en daarom alleen maar voor de bühne doet alsof ze met een cultuurverandering bezig zijn? 99% daar weet donders goed dat zoiets walgelijks niet door de beugel kan, en baalt als een stekker dat er dan een paar eerstejaars idioten die nominaal bij dezelfde club zitten zoiets uithalen.

  Bijzonder grappig de reactie van Jantinus hierboven, die heeft duidelijk teveel TV-series gekeken. “Er worden hier 2 jongens opgeofferd om invloedrijke personen te beschermen”…”Het maken van dit soort lijsten wordt overgedragen van generatie op generatie”… “Mocht je uit het corps stappen dan zul je tot in lengte der dagen tegengewerkt worden”

  Man, heb je je pillen vandaag vergeten? Stel je voor dat alle voetbalwedstrijden op zondagochtend in het geheim zouden worden gespeeld, en alleen de rode kaarten openbaar zouden worden. “Er is een groot complot van voetbalclubs door heel Nederland, de nieuwe leden worden gedwongen om enkels en scheenbenen kapot te trappen!” Hou toch op.

  Ook dat idee dat het allemaal kinderen van ‘de elite’ zijn die lid worden van het USC is zo’n beeld dat is blijven hangen uit de jaren ’60. Er lopen juist bijna alleen maar kinderen uit de middenklasse rond bij dit soort verenigingen.

 23. Ongewenst

  Dit seksisme is oer-Hollands en op meer plekken te vinden dan in het onderwijs. Inmiddels begint het wel wat achterhaald te raken…

 24. BdV

  @Jantinus – ‘Uit het corps stappen is een no go, wordt niet getolereerd, carrière voorbij, in lengte van dagen gepest en tegengewerkt’: des te meer motivatie om er juist wel uit te stappen en iets nuttigs te doen met je inside information. Geen lid worden is inderdaad ook een prima optie.

 25. Ihsan

  Misselijkmakend dat zij geen straf krijgen van de universiteit, gewoon lid mogen blijven van het USC, en zelfs betrokken worden bij de “cultuurverandering”. Als een leerling op de middelbare school zoiets doet wordt die gewoon van school getrapt. De minister moet ingrijpen en een algehele aanmeldstop afkondigen voor de universiteit en hogeschool, tot deze organisaties laten blijken dat ze de veiligheid van hun studenten serieus nemen.

 26. Harm

  Wat een overdreven gedoe. Wat slecht van de ouderen dat ze de Nederlandse jongeren de grond in boren terwijl de 7 oktober supporters worden genegeerd. En dan ondertussen ook de oorspronkelijke bangalijst gebruiken: namelijk Facebook.

 27. Bromsnor

  Beste @N. Bromsnor is/was begin jaren ’80 “lid” in Leiden. Inderdaad, zo’n 3000 leden in de leeftijd 18 tot 23 jaar, puberaal en nog niet geheel toerekeningsvatbaar. Wat destijds en nog steeds zorgt voor een toxische situatie, waarin excessen keer op keer zullen terugkomen, is de gedachte dat je als “lid” beter bent dan de rest. De jongetjes, bevoorrecht, wit, welgesteld, goed opgeleid, elitair, kijken neer op alles en iedereen, burgers, paupers, sletten, knorren (leden van een andere vereniging), watjes en alles wat niet op hen lijkt of zicht niet zoals hen gedraagt, zelfs op docenten wordt neergekeken (die moeten immers werken voor hun geld, paupers).

  Als je vanaf het moment dat je kan lopen, tot ver in de pubertijd te horen hebt gekregen dat je gods gift aan de mensheid bent en je zet 3000 van die knapen bij elkaar, dan gaan die geloven in hun eigen superioriteit en daar naar handelen. Alles en iedereen kan en moet vernederd worden. Vooral onzekere pubers hebben daar de neiging toe. Hence de vernederende “grietenlijst”.

  Die superioriteitscultuur binnen het corps gaat niet zomaar veranderen. Subsidies terugtrekken heeft ook geen zin, dan wordt Forum voor Democratie de grote sponsor en wordt het probleem alleen maar groter.

  De enige oplossing die Bromsnor kan bedenken is; haal de leden uit hun isolement/comfort zone. Verplicht ze stage te lopen bij de voedselbank of verplicht ze budget coach worden van alleenstaande moeders in Overvecht. Een beetje “Wokeness” zal ze helpen hun misplaatste superioriteitsgevoel wat te temperen.

  Bronsnor praat niks goed hoor, maar Bromsnor heeft wel de ervaring dat het met de meeste leden wel weer goed komt. Bromsnor schat in dat slechts tien procent lang blijft hangen in die anale fase en blijft neerkijken op alles en iedereen. De rest krijgt vroeger of later wel door dat je eigen daden belangrijker zijn dat praatjes de prestaties van je familie.

 28. M.

  @Bromsnor: interessante invalshoek: in de vorige eeuw werd dit proces al op de middelbare school ingezet. Op het lyceum waar ik zat was er al verschil tussen gymnasiasten en hbs’ers. De gymnasiasten vonden de hbs’ers ruwe gasten en de hbs’ers de gymnasiasten watjes. Overigens deden met name de ouders uit de economisch hogere klassen hun best om hun kinderen koste was het kost op het gymnasium te krijgen en te houden. Twee of drie keer doubleren was aan de orde van de dag. Positief was dat ik niet heb ervaren dat de leraren sjoemelden; een 5,5 werd naar beneden afgerond en was dus een onvoldoende.

 29. Nina

  @ Bromsnor

  “…maar Bromsnor heeft wel de ervaring dat het met de meeste leden wel weer goed komt…”

  Zij hebben zelf dan ook geen last van hun gedragingen, Bromsnor. De vrouwen die erdoor getraumatiseerd zijn echter wel.

  Je bent het gedrag van volwassen mannen (18+) aan het goedpraten.

  Laten we nu eens stoppen met het bagatelliseren van strafbare feiten en het immoreel bejegenen van de medemens.

 30. Nina

  @ M.

  Ons schoolsysteem is gericht op leerprestaties en daar gaat het mis.

  Goed kunnen leren, is nl. geen verworvenheid, maar een talent.

  Een talent benutten, is wel een verworvenheid.

  Iemand kan in het huidige systeem hoog scoren op school, terwijl het voor diegene zelf geen grote prestatie is.

  Zo wordt de leerprestatie dus nooit op de juiste waarde geschat en kunnen mensen zonder leertalent zich al snel minderwaardig gaan voelen.

 31. N.

  @ Nina
  Ik denk dat niemand hier het walgelijke gedrag van de makers van die lijst goedpraat.

  De vraag of het strafbaar is, daar mag de rechter zich over buigen. Het zal wel afhangen van wie de lijst als eerste heeft doorgestuurd. Een powerpoint met persoonsgegevens doorsturen naar 1 bekende binnen dezelfde sociale omgeving, zonder de bedoeling om die breder te verspreiden, zal de rechter waarschijnlijk niet als doxing interpreteren. Zeker niet als die persoonsgegevens binnen die sociale context al bekend zijn (alle studenten en studentes van USC en UVSV kunnen elkaars persoonsgegevens gewoon opzoeken in de jaarlijkse almanakken). Als die lijst weer naar een volgende persoon wordt doorgestuurd, net zolang totdat je (buiten de oorspronkelijke sociale kring) een sneeuwbaleffect krijg (“viral”), is het dan aantoonbaar de bedoeling geweest van de oorspronkelijke maker om de meisjes op die lijst te intimideren? Met andere woorden, de gevolgen voor de slachtoffers waar de advocaat van de studentes op hamert (telefoontjes van onbekenden, de wetenschap dat tienduizend+ studenten die lijst hebben doorgestuurd, etc), was dat de bedoeling van de makers? Het antwoord is zeer waarschijnlijk: daar hebben ze hebben geen seconde over nagedacht, ze wilden stoer doen voor hun vriendjes. Achterlijk, zeker. Maar strafbaar? Interessante vraag voor de rechter.

 32. Jantinus

  N. is duidelijk zelf lid van het corps (of geweest).

  Hij rukt meteen dat wat anderen zeggen volledig uit z’n verband. en dat doet hij om de ander in diskrediet te brengen (niet om te reageren op wat de ander schrijft).

  Wat zeg ik nu echt: leden en huizen moeten gehoorzamen aan het bestuur. Precies zoals het in de praktijk is geregeld. Dat de huizen en leden af en toe de randen opzoeken hoort precies bij die cultuur.

  Ik zeg nergens dat het USC een maffiastructuur kent. Ik zeg dat deze 2 leden wel degelijk onder druk gezet zijn zich op te offeren en toe te geven, zodat het bestuur of oud leden zelf uit de wind gehouden kunnen worden. Dat hoeft niet op een maffiamanier hoor, dat druk zetten. Wel precies zoals het in de praktijk gaat.

  Leden zoeken bewust randjes op, zodat ze leren ethiek uit te schakelen (dat wordt er tijdens de zogenaamd niet meer bestaande ontgroeningen toch echt wel ingeramd) en zodat ze leren om zich te redden uit hackelijke situaties, met behulp van leden en oud leden. Het is onderdeel van het volwassen worden binnen USC. Iedereen die het corps van binnenuit kent weet dat dit waar is. Daarom mogen leden en oud leden ook niet uit de school klappen hierover. Dat hebben ze namelijk gezworden nooit te doen.

  Het is niet zo groot als mensen denken, het is precies wat het is.

 33. Nina

  @ N.

  “Het antwoord is zeer waarschijnlijk: daar hebben ze hebben geen seconde over nagedacht, ze wilden stoer doen voor hun vriendjes.”

  Je praat het wederom goed. Heel bijzonder.

  Los van de immoraliteit van deze lijst is doxing strafbaar sinds 1 januari 2024.

 34. M.

  @Nina: ik ben het geheel met u eens. Er zou veel meer waardering moeten zijn voor praktische vaardigheden. Een van de manieren om dit te bereiken is het verkleinen van de inkomensverschillen tussen theoretisch en praktisch opgeleiden. Juist de praktisch opgeleiden hebben we steeds meer nodig. Trouwens, uit eigen ervaring weet ik dat praktisch opgeleiden belangstelling krijgen voor meer theoretische vaardigheden wanneer zij zien dat zij die in hun vak nodig hebben. Daar is in het onderwijs veel te weinig aandacht voor.

 35. Ihsan

  @N. Die persoonsgegevens staan al vele jaren niet meer in de almanakken. Iets met AVG.

 36. N.

  @ Nina

  Ik zeg dat iets walgelijk en achterlijk is, maar dat het mogelijk volgens de wet geen strafbaar feit is. (Daar gaat de rechter over.)

  Dat vind jij hetzelfde als goedpraten? Heel bijzonder.

 37. Nina

  @ N.

  Ik ben het vooral zat dat er wordt nagedacht over redenen voor het opstellen van zo’n bangalijst. Onbewust wordt daarmee een excuus gecreëerd.

  Beter is het stil te staan bij wat het doet met de vrouwen die erop staan.

 38. N.

  @ Jantinus

  Waarom zou zo’n bestuur of oud-leden “uit de wind moeten worden gehouden” omdat 2 eerstejaars zo’n domme lijst maken? Welke spoken zie jij? Ik ben oprecht benieuwd, want je insinueert telkens dat er iets groters aan de hand is.

  Ook wel leuk dat je aanneemt dat ik lid ben, terwijl je zelf denkt precies te weten hoe zo’n vereniging werkt. Ik citeer jou, hè: “Leden en huizen moeten gehoorzamen (…)”, “Dat wordt er wel ingeramd…”, “Dat is onderdeel van opgroeien binnen het USC…”, “Daarom mogen leden niet uit de school klappen…” “…dat hebben ze namelijk gezworen…”

  Allemaal aannames, gebaseerd op een soort Soldaat van Oranje-achtig jaren ‘60 beeld van corpora, maar vol overtuiging gebracht als feiten. Je bent blijkbaar expert!

  Nog een citaat van je: “Iedereen die het corps van binnenuit kent weet dat dit waar is”

  Vertaling: Iedereen die het corps alleen uit de media kent, heeft vage onderbuikgevoelens dat dit waar is, dus móet het wel waar zijn.

 39. M

  Als ouder voedt je je kind zo goed mogelijk op. Met respect en integriteit voor anderen.
  Eenieder heeft een andere achtergrond, maar in hoeverre heeft dit gedrag hiermee te maken?
  Hoe is het mogelijk dat deze slimme jongens tot zoiets doms in staat zijn!? En vrouwen zó onrespectvol, als soort kudde dieren behandelen.
  Ook deze jongens hebben moeders, en moeten beseffen dat zij ook jong waren. Wat wordt deze meiden aangedaan, de impact zal groot zijn, tot verdriet van een ieder. Ook voor hen sociale armoede, helaas
  Bestuur en dit soort lieden snappen impact niet en zijn daardoor allen niet capabel op een vereniging te leiden óf daaraan deel te nemen.
  Stop deze vereniging en start up met ander veel leukere kansen, ideeën , en écht respectvol omgaan met elkaar!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).