Bewoners Zuilen krijgen schadevergoeding van gemeente na vernielingen | De Utrechtse Internet Courant Bewoners Zuilen krijgen schadevergoeding van gemeente na vernielingen | De Utrechtse Internet Courant

Bewoners Zuilen krijgen schadevergoeding van gemeente na vernielingen

Bewoners Zuilen krijgen schadevergoeding van gemeente na vernielingen
Tientallen jongeren hadden zich buiten de hekken verzameld om tegen de aanwezigheid van Pegida te demonstreren.
De gemeente Utrecht gaat de schade die is ontstaan na de Pegida-demonstratie in Zuilen vergoeden. Na afloop van de demonstratie in Zuilen waren er jongeren die vernielingen aanrichtten.

De gemeente Utrecht gaat de schade die is ontstaan na de Pegida-demonstratie in Zuilen vergoeden. Na afloop van de demonstratie in Zuilen waren er jongeren die vernielingen aanrichtten.

Er werd na de demonstratie een spoor van vernieling getrokken door straten in Zuilen.  Zo’n 50 Utrechters werden getroffen door volstrekt willekeurige vernielingen. “De bewoners hebben zeer angstige momenten beleefd en waren vooral boos dat hun bezittingen het moesten ontgelden. Met name aan geparkeerde auto’s is veel schade aangericht”, schrijft de burgemeester.

Tijdens een bijeenkomst een aantal dagen later bleek dat niet iedereen de schade kon claimen bij de verzekering of reparaties kon betalen. De gemeente is niet aansprakelijk voor de schade, maar wil toch de getroffen Utrechters ‘na dit uitzonderlijke incident niet in de kou laten staan’. Omdat het volgens de burgemeester een uitzonderlijke situatie is wordt er een bijzondere regeling getroffen.

Voor mensen die verzekerd zijn vergoedt de gemeente het eigen risico of een krijgen ze een vergoeding voor de terugval op de bonus-malusladder. Voor mensen die niet zijn verzekerd, vergoedt de gemeente de materiële schade. De verdachten van de vernielingen zijn eigenlijk aansprakelijk voor de vernielingen, maar de politie heeft hen nog niet in beeld.

Protest in Zuilen

De politie was massaal aanwezig bij het aangekondigde protest van Pegida in Zuilen. De anti-islambeweging demonstreerde daar bij de Abi Bakr Issidik moskee. Het gebied rondom de moskee was hermetisch afgesloten met honderden meters aan hekken en tientallen agenten.

Pegida kwam naar de moskee om een eigengemaakte anti-islamfilm te tonen. Een eerdere poging om de film te tonen op het Moskeeplein in Lombok liep uit op ongeregeldheden. Om dit te voorkomen was de politie massaal aanwezig in Zuilen.

De demonstratie zelf verliep verder rustig. Wel hadden zich tientallen mensen buiten de hekken verzameld die niet blij waren met de aanwezigheid van Pegida. Hoewel het niet tot een confrontatie kwam met Pegida of de aanwezige politie werd de sfeer nadat de demonstratie was afgelopen grimmiger. Toen werden ook de vernielingen aangericht.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Ik ben ook benieuwd hoe het staat met de opsporing en vervolging van de relschoppers die deze (en de vorige) demonstratie van Pegida probeerden te verhinderen. De demonstratie in Lombok moest zelfs voortijdig worden afgebroken.
  De personen die in Friesland een snelweg blokkerden om een demonstratie tegen Zwarte Piet te verhinderen zijn inmiddels veroordeeld tot taakstraffen van 120 tot 240 uur. Je zou dan toch mogen verwachten dat hier net zo kordaat wordt opgetreden.

 2. Joep

  @ Lomnbokker

  Precies het scenario zoals Pegida het bedacht heeft; en veel mensen trappen erin. Jongeren die relschoppen aanpakken net als Pegida zelf, wegens uitlokking.

  Ik zal geen traan laten om die zieligers van een Pegida die er alleen maar op uit zijn om een samenleving te splijten, ipv samen te leven. Pegida wil helemaal niet dat mensen vredig samen leven. Ze willen dat 1 groep dominant is aan de andere. Dat is altijd verkeerd.

 3. Jeroen

  De overige inwoners van Utrecht betalen dus. Ik geloof niet dat de gemeente ergens magisch geld vandaan kan toveren.

 4. Theo

  Ik denk, @Joep, dat Pegida juist wil voorkomen dat 1 groep dominant wordt over anderen.

 5. Bert

  De gemeente is wel verantwoordelijk, want ze verzaakten om de relschoppers op te pakken, net als bij de vorige demonstratie.

  @joep uitlokking is geen strafbaar feit (behalve wanneer polite/justitie het doet). Sowieso een zwak excuses: ik heb de buurt in puin geslagen, want iemand heeft me “uitgelokt”. Dan heb je wel heel er weinig zelf controle (maar goed, dat was al bekend over aanhangers van de profeet).

 6. Joep

  @ bert
  Begrijpend lezen leer je al in groep 3 en 4 dacht ik, maar goed, dan nogmaals uitgelegd.

  Ik verdedig de relschoppers niet, verre van zelfs. Ze spelen Pegida zelfs enorm in de kaart. En mensen die schade aanrichten van onschuldige, tja, dat is gewoon tuig, Net als dat hooligans bijv. tuig zijn. Ik vind het ook raar dat de gemeente deze schade vergoed, voorschiet, al erkent de gemeente hier min of meer schuld over de locatie waarop ze de demonstratie toegestaan hebben, namelijk midden in een woonwijk. Een verkapte schuldbekentenis. Al is de gemeente ook gewoon verzekerd, maar lijkt me dat veroordeelde relschoppers hun aandeel in de schade moeten vergoeden, of financieel, of als werkstraf voor een maatschappelijk doel. Gemeende excuses middels ene traject aan buurtbewoners zou ook mooi zijn natuurlijk. Laat ze middels gesprekken maar eens ervaren wat ze aanrichten bij mensen.

  Het punt dat ik maak is dat Pegida van te voren weet dat dit gaat gebeuren, expres in Zuilen gaat demonstreren (net als expres demonstreren bij een Moskee, wat je ook van geloof vindt), juist om de werkelijkheid negatief te beïnvloeden.

  Als Pegida er niet was geweest, waren de relschoppers er ook niet geweest, dat is mijn punt. Zo moet je de zaak namelijk ook even zien. Dat is een waarheid als een koe.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).