Bij Martin en Ria vliegen elke week 400 broodjes zelfgedraaide gehaktbal over de toonbank in Utrecht Bij Martin en Ria vliegen elke week 400 broodjes zelfgedraaide gehaktbal over de toonbank in Utrecht

Bij Martin en Ria vliegen elke week 400 broodjes zelfgedraaide gehaktbal over de toonbank in Utrecht

Bij Martin en Ria vliegen elke week 400 broodjes zelfgedraaide gehaktbal over de toonbank in Utrecht
Foto's: Bas van Setten
Al 24 jaar is het in de broodjeszaak en snackbar van Martin en Ria van Schaaik iedere dag druk. Onder andere hun broodje (zelfgedraaide) gehaktbal, naar het recept van Martins moeder, vliegt over de toonbank. Iedere week zo’n 400 om precies te zijn. Hun zaak in het pand op de Willemstraat is klein qua oppervlakte, maar dat geldt niet voor hun reputatie. Broodje van Martin is een begrip in Utrecht.

Al 24 jaar is het in de broodjeszaak en snackbar van Martin en Ria van Schaaik iedere dag druk. Onder andere hun broodje (zelfgedraaide) gehaktbal, naar het recept van Martins moeder, vliegt over de toonbank. Iedere week zo’n 400 om precies te zijn. Hun zaak in het pand op de Willemstraat is klein qua oppervlakte, maar dat geldt niet voor hun reputatie. Broodje van Martin is een begrip in Utrecht.

Na jarenlang op een camping te hebben gewerkt, ook in de horeca, opende Martin voor zijn veertigste zijn eigen broodjeszaak in Utrecht. Precies zoals hij altijd al wilde. “Ria en ik zitten al 35 jaar in de horeca”, zegt hij. “En daarvan werken we al 34 jaar samen. Dat gaat nog steeds goed.” De twee zijn inmiddels 42 jaar getrouwd. Ook dat gaat nog steeds goed. “Wat wil je dan nog meer?”

Martin zit zeer tevreden binnen aan een van de tafels. “Ook zes dagen per week werken met elkaar is niet niks.” Om vervolgens lachend te roepen: “Maar we slapen apart hoor.” Ria lacht hard met hem mee. Op 18 januari bestond Broodje van Martin precies 24 jaar. Met heel veel plezier vertrekken Ria en Martin iedere ochtend om 07.00 uur vanuit hun huis in Sterrenwijk naar Wijk C. “De eerste mensen staan rond 08.00 uur al voor de deur. Dan gooien we de zaak eerder open.” Eigenlijk gaan ze om 09.00 uur pas open, maar waarom soms niet wat eerder, zegt Martin. “Het is gewoon leuk.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Broodje met aardbeien

Op het kleine terras buiten is plaats voor een handjevol stoelen, binnen voor drie tafeltjes. Uiteraard kan een glazen toonbank niet ontbreken. Daarin liggen onder meer de vleeswaren en kazen en staan de pakjes melk keurig naast elkaar. Aan de muur hangt het menu van broodjes en snacks in witte letters op ouderwetse zwarte borden. Die borden hangen er al zo’n dertig jaar. Voor Broodje van Martin zat er een andere broodjeszaak: Broodje van Gijs. De zwarte borden hingen bij hem al aan de muur. Gijs heeft er dik veertig jaar gezeten.

Sommige broodjes zijn seizoensgebonden, zoals een broodje met aardbeien (en een zakje suiker). Vanaf april komt die weer op het bord te staan. Maar voor een broodje bal kan je er het hele jaar door terecht. De gehaktballen maken ze zelf. In die 24 jaar is daar niks aan veranderd. “Mijn moeder is met ballen draaien begonnen”, zegt Martin. Ze is nu 81. “We hebben haar recept overgenomen en draaien ze nu nog steeds precies hetzelfde.” Ook haar erwtensoep was een fenomeen. Die was altijd binnen no time uitverkocht. “Dat kon die ouwe wel hoor. Ze maakte dan 40-50 liter in één keer.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Ook het broodje halfom, met pekelvlees en gekookte lever, is een van de klassiekers. “Je kan denk ik nergens in Utrecht meer een broodje halfom vinden”, zegt Martin. “Er komen mensen in het weekend drie broodjes halfom halen voor thuis, bijvoorbeeld de oudere mensen uit de flats hier vlakbij. Of ze komen met een pannetje ballen gehakt met jus halen. Dat is toch leuk.” De broodjes worden nog net zo belegd als 24 jaar geleden. “We doen niet aan elk jaar een plakje minder. En als mensen blijven terugkomen, weet je genoeg.”

Kantoorpikkies en politie

Saai is het bij Broodje van Martin nooit. “Als je hier aan tafel zit, kan je een boek schrijven over alles wat je meemaakt”, zegt hij. Ria: “In het begin deden we veel catering. Mensen vroegen ons wel eens of we het niet leuk vonden om alleen catering te doen, maar ik moet mensen om me heen hebben. Hier kan je gezellig een praatje maken.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Koffie en thee is bij Martin en Ria altijd gratis. Ook staat er regelmatig fruit op de toonbank voor wie wil. “We hebben elke dag vaste klanten”, zegt Martin. “Vijf dagen in de week heb je allemaal kantoorpikkies en heel veel politie. Als we bij wijze van spreken honderd klanten op een dag hebben, zijn er daarvan tachtig van het politiebureau. In het weekend krijg je heel ander volk, zoals mensen die hier in de buurt wonen maar ook veel toeristen.”

“Ria is af en toe net een maatschappelijk werker”, zegt Martin. “Je bent een luisterend oor hier. Je hoort van alles. Mensen willen even hun ei kwijt. Ria weet alles hoor.” Ria: “Het is net als bij de kapper.” Martin: “In zulk soort winkeltjes heb je dat nog.” Op de vraag of ze niet liever een wat groter pand willen, heeft Ria altijd een duidelijk antwoord. “Als je groter gaat, wordt het ook onpersoonlijker. Voor de gezelligheid hoef je niet te groeien. Daarvoor moeten we gewoon zo blijven. Zonder poespas en tierlantijntjes. Zo zijn wij.”

43 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Een icoon deze zaak. Gewoon. Broodje bal. Broodje kaas. Uitsmijter. Koffie. Melk.
  Niks geen quinoa-vegaburger. Geen vanille-latte zonder foam.
  Gewoon eerlijk goed eten voor een nette prijs. Een uitstervende soort helaas. Dat ze nog maar lang deze fantastische zaak mogen houden. Jullie zijn kanjers.

 2. Baliekluiver

  Topzaak! Al die concept en format horecaondernemers die alleen maar bezig zijn met winstmaximalisatie en schaalvergroting, maar dat meestal niet lang volhouden kunnen hier nog heel veel van leren!

 3. Vak K

  Een begrip in Utreg!!!

  Nog heerlijke Hollandse broodjes en goed belegd!

  Geen veganistisch gedoe, havermelk, muntthee etc,,,,lekker Hollands en Utregs!!!

  Het bestaat gelukkig nog!

 4. Pee

  Ik hoop dat ze nog lang mogen doorgaan.
  Deze zaak is zo’n beetje de laatste der Mohikanen.

 5. mees kees

  Woon al meer dan 24 jaar in Utrecht ( bijna het dubbele namelijk) en nog nooit een bezoekje gebracht aan Ria en Martin! Innerlijke navigatie kon het adres zeker niet vinden 🫤. Accepteren jullie dit als slap excuus, lieve mensen? Navigatie is nu geüpdatet, dus ik kom eraan🏃🏼‍♂️.

 6. Len

  Dit zijn wat mij betreft de klassiekers, zoals een broodje Ploff of een broodje van Koot.

 7. Bert

  Zoals gezegd: een begrip in Utrecht. Een van mijn favoriete plekken om te lunchen in de stad: royale porties en meer dan betaalbaar.

  Toppers

 8. Bennie van Arnhem

  Alles wat uit sterrenwijk wijk komt is goed.

 9. Bennie van Arnhem

  Alles wat uit sterrenwijk komt is goed.

 10. IIB

  De vergeet ook niet de lekkerste salades, man man lekkerder krijg je ze niet!!!
  Gefeliciteerd Martin en Ria nog vele jaren xxx

 11. Val

  Als ik dit lees heeft de Utrechtse in mij heimwee en thuiskomen tegelijk !
  Dat ze nog lang en gelukkig mogen leven 🙂

 12. Rob Kooy

  Ria en Martin zijn geweldige mensen, en dan heb ik het nog niet eens over Chantal de gekste, positief bedoeld, ik kom daar graag, altijd een volle bak, super!

 13. Utrechtsch

  De lekkerste ballen van Utrecht kun je hier halen. Broodje warm vlees van de plaat met satésaus ook een aanrader.

 14. Westerhout

  Fantastisch eten en niet zo zuinig ook,erg gezellige mensen

 15. Wendy

  Toen ik nog bij Stadfhorst werkte kwam ik er regelmatig.Ontzettend lieve mensen en geweldig eten

 16. Maikel

  Toppers zijn het hoop gewerkt daar in wijk c wereld eten

 17. Jacky

  Ik zag de foto’s van Martin en Ria, ik dacht verek die ken ik. Kwamen altijd naar de 7 steegies na kerst voor de kerstbomen, hahaha leuk zeg. Woon nu iets te ver weg om te komen proeven (Drenthe) Heel veel succes gewenst!

 18. jos

  nou inderdaad als er 1 zaak in utrecht is waar je en leuk wordt geholpen en een heerlijk dik belegd broodje eet is het bij Martin en Ria wel!!
  rijd er in utrecht echt voor om daar iets te halen topzaak en mensen.

 19. Yoshua

  Ik kwam al bij Gijs broodjes eten.
  Bij Martin eet je echte broodjes, geen insta/tiktok broodjes of concept broodjes.
  Gewoon echte lekkere broodjes, gemaakt door lieve mensen.
  Toch wel uniek, een doodnormale broodjeszaak waar je alleen maar lekkere broodjes kan kopen, waar je gelukkig en voldaan van raakt.
  Geen Subway, of investeerders concepthoreca boertjes kunnen zich meten met de broodjes van Martin.
  Waren de concepthoreca boertjes, maar een Martin, dan was horeca pas een echt feest.

 20. Wim

  Ik was vroeger vaste klant bij Broodje Gijs. Maar inmiddels al bij 20 jaar weg uit Nederland.
  Maar nu ik dit heb gelezen !! Binnenkort even terug in me stadsie en ga ik daar een brootjie eten.

 21. Hoera

  Wie?

 22. Mieke

  Waar is deze zaak in Utrecht. Ik wil dat heel graag weten

 23. Ton

  Martin is een kanjer. Met toezicht en handhaving heeft hij ons kerstdiner verzorgd echt geweldig.

 24. Trees

  Zulke lieve hardwerkende mensen,met super kwaliteit.

 25. Joop-Joost

  Prachtige mensen met heerlijke broodjes, kom er al zeker 12 jaar 3x in de week. Top tent!

 26. Sanne

  Haha wat een übertrieste underdog reacties van Vak K en JdV… Wat voelen deze mannetjes zich toch in het nauw gedreven… pathetisch

 27. Hans Helmond

  Vandaag de dag van opening ben ik en vele van mijn collega’s vaste klant bij deze lieve mensen geweest.Wij waren de bankpikkies volgens Martin.
  Ook als wij iets te vieren hadden op de afdeling werd dit door Martin verzorgd met zijn heerlijke broodjes en bittergarnituur.Niks was hen te veel .De klant was en is koning.
  Zelfs na mijn pensioen probeer ik regelmatig nog even samen met mijn vrouw bij hen langs te gaan voor de heerlijke broodjes en mooie verhalen.
  Lieve Ria,Martin en Chantal ga vooral zo door !
  Gr.Hans en Riekie

 28. Dimitri

  Vaste prik, toppers!

 29. Yoshua

  @Mieke,

  wijk C.

 30. Nathalie kooy

  Wilt u een stoeptegel? Mensen die hier vaker komen weten precies wat ik bedoel. Martin & Ria, jullie zijn de beste!

 31. Nathalie kooy

  Wilt u misschien een stoeptegel? Haha alleen Martin & Ria weten wat ik bedoel ♥️

 32. W.H.de Groen

  Karel de V, Madeleine etc etc.

  Je maak me toch gelukkiger met een broodje bal met Majo of een broodje warm vlees uit het kloppende hart van het Wijk-C waar de geesten van weleer nimmer zullen verdwijnen.

 33. Ayten

  Heb 6 jaar voor ABN AMRO bank gewerkt op de daalsesingel en ja we bestelden vaak bij ze. Altijd lekkere broodjes heerlijk was het.

 34. Justin

  Topzaak! Mijn vader werkte vroeger in de Willemstraat (Hoonte Holland) en zij kwamen bij de voorloper van Martin al broodjes halen. Als ik op vrijdag mijn vader ging ophalen was dit vaste prik voor we huiswaarts togen. Toen de drukkerij ging verhuizen werden de bezoekjes minder frequent, maar zelfs nu wanneer mijn vader en ik in U zijn, gaan we even langs om een broodje te halen. Dat ze nog maar lang mogen blijven.

 35. Vera

  Ik kom er vaak voor het lekkerste broodje tartaar met ui! Broodje is super en Martin en Ria ook! Lieve mensen, zijn in al die jaren nog steeds lekker zichzelf. Ik kom gauw weer langs 😋

 36. Jos van tienen

  Wat een eerlijke heerlijke zaak top producten ook dochter is er druk mee hoop dat we nog lang ons lekkere broodjes kunnen halen bij Martin er Ria en dochter top gastvrijheid daar .ga zo door

 37. \m/

  @Sanne
  Als iemand zich in het nauw gedreven voelt ben jij dat zo te lezen.
  Waarom zouden JdV en VakK zich niet mogen uitspreken voor datgene waar broodje Martin voor staat?

 38. Moe van schaaik

  Inu

 39. Henk Westland

  Het is al even geleden maar de herinneringen aan de overheerlijke broodjes zijn niet weg te denken. Eén broodje eten bij Broodje Martin is soms net naar cabaret kijken tijdens de lunch.
  Eén geweldig zaak met hele lieve mensen. Hoop dat ze het nog lang volhouden.

 40. Rob

  Broodje kaas of worst is eigenlijk een heleboel kaas of een heleboel worst, met een broodje er omheen om het vast te houden. Man wat goed gevuld. En altijd lachen daar. TOPzaak

 41. Blaag

  @ m

  Hetgeen waar Sanne op doelt is dat JdV en vak K zich best heel erg positief over broodjes bij Martin mogen uitspreken, dat doen ze ook, maar dat kan ook zonder denigrerend naar anderen toe te zijn. Beiden moeten het (negatief) over vega of haver lattes hebben. Waarom is ook mij een raadsel.

  Een hekel daaraan hebben staat volgens mij nogal los van gewoon zeggen dat je de broodjes van Martin lekker vindt en kan waarderen.

 42. \m/

  @blaag: En hij/zij/het is niet denigrerend? juist…
  Denk er het uwe van. Ik heb mijn kortzichtige non-vega latte-ontkennende broodjes weer besteld. *watertanden doet* 😉

 43. Robin

  Ik woon en werkte er letterlijk om de hoek 20-24 jaar geleden 😋

  Zuinig met beleg was Martin nooit, je kreeg Vockingworst met een broodje waar het broodje amper omheen paste ipv een broodje waar je het beleg tussen moest zoeken wat het elders was 😂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).