Bijstandsuitkering aanvragen moet makkelijker worden; minder papier, meer mens Bijstandsuitkering aanvragen moet makkelijker worden; minder papier, meer mens

Bijstandsuitkering aanvragen moet makkelijker worden; minder papier, meer mens

Bijstandsuitkering aanvragen moet makkelijker worden; minder papier, meer mens
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht is bezig met een test waarmee het aanvragen van een bijstandsuitkering wordt versimpeld. Het is een van de stappen die de gemeente zet om de bestaanszekerheid van Utrechters te verbeteren. Het aanvragen van een uitkering is niet voor iedereen even makkelijk en levert soms een hoop stress op.

De gemeente Utrecht is bezig met een test waarmee het aanvragen van een bijstandsuitkering wordt versimpeld. Het is een van de stappen die de gemeente zet om de bestaanszekerheid van Utrechters te verbeteren. Het aanvragen van een uitkering is niet voor iedereen even makkelijk en levert soms een hoop stress op.

Een uitkering krijg je niet zomaar. Om duidelijk te maken dat je ervoor in aanmerking komt, zijn een hoop formulieren en bewijsstukken nodig. In de pilot van de gemeente worden de papieren vervangen door een persoonlijk gesprek waarin bewoners hun situatie met de gemeente bespreken. Ook moet in ongeveer een week duidelijk zijn of de aanvrager in aanmerking komt. Nu duurt dat volgens de gemeente nog 8 tot 13 weken.

Vertrouwen

Met het persoonlijke gesprek wil de gemeente ook het vertrouwen in de overheid verbeteren. Het eerste contactmoment tussen de bewoner en overheid is hiervoor bepalend. Het vertrouwen in de overheid liep onder andere door de coronapandemie en de toeslagenaffaire een flinke deuk op. Wel zit het vertrouwen sinds 2022 weer in de lift.

Een op de vijf bijstandsaanvragen loopt nu via de pilot. In het voorjaar van 2025 worden de eerste resultaten gepresenteerd aan de gemeenteraad. Deze beslist dan of en wanneer de  versimpelingen voor iedereen worden doorgevoerd.

Bestaanszekerheid

In totaal neemt de gemeente zestig maatregelen om de bestaanszekerheid op te krikken. Er komt meer geld voor de U-pas, en de samenwerking met bedrijven en maatschappelijke organisaties wordt versterkt. “Iedereen in Utrecht moet kunnen rondkomen en meedoen”, zegt wethouder Linda Voortman. “We bouwen aan Utrecht waar iedereen de kansen krijgt waar zij recht op hebben, en we ongelijk investeren voor gelijke kansen.”

12 Reacties

Reageren
  1. Utrechter

    Ik zou als gemeente Utrecht met een begroting tekort van 100 miljoen investeren in het zoeken en vinden van een baan. Volgens mij staan de bedrijven in Utrecht te springen om personeel lijkt mij een win win situatie. Iedereen in Utrecht moet kunnen rondkomen en meedoen klinkt leuk maar ik zou daar aan toevoegen dat iedereen ook een bijdrage moet leveren mevrouw Voortman.

  2. Lombokker

    Bulgarenfraude alweer vergeten?
    Prima dat we in Nederland een goed stelsel van sociale zekerheid hebben, maar er zijn helaas ook mensen die daar misbruik van willen maken. Zulke lui moet je het niet te makkelijk maken.
    Als de wachttijden voor een aanvraag inderdaad zo lang zijn, dan moet de gemeente meer ambtenaren inzetten op die afdeling, in plaats van de procedure te versimpelen.

  3. Teringjantje

    Dus zelfs het inzamelen van formulieren en bewijsstukken kost ze teveel moeite? Tuurlijk joh, een gesprekje bij de gratis geld balie is genoeg, het is toch maar gemeenschapsgeld, bovendien groeit het aan bomen!

  4. Van Puffelen

    Wordt het ook niet eens tijd dat iedereen met een uitkering moet gaan werken voor de gemeente, al dat thuis zitten kan nooit goed zijn voor een mens.
    Als ze werken, dan komen ze in contact met andere mensen en ze leren ook gelijk iets op het werk en het houd ze bezig en ze hebben regelmaat.
    Willen ze meer verdienen, dan kunnen ze natuurlijk altijd solliciteren naar een baan, dat gratis geld en al die toeslagen die ze krijgen is naar mijn inziens, dat ze helemaal niet meer willen werken en daar moeten we eens vanaf!!!!
    Nu gaan mensen minder werken van 36 uur naar 28 uur omdat ze dan alles aangevuld krijgen met toeslagen en dat is toch te gek voor woorden in deze tijd van vergrijzing!!!!!
    Ook gaan bij stellen vaak maar één werken, anders raken ze hun toeslagen kwijt en kan de woningcorporatie de huur zo door laten stijgen van de sociale huurwoning, dat de woning te duur wordt voor deze mensen, met het idee dat ze dan maar naar een ander huis uit moeten kijken en dat is ook het probleem, deze woningen zijn er niet en koopwoningen zijn onbetaalbaar geworden voor heel veel mensen en midden huur zijn er ook niet of nauwelijks, daar zouden ze ook eens naar moeten kijken. Dit land verdrink in de regeltjes en wetjes!!!!!

  5. Toine Goossens

    @Utrechter,

    Door wet- en regelgeving te versimpelen kan de overheid enorm veel geld en mensen besparen.

    @Lombokker,

    U kletst maar wat raak. De Bulgarenfraude ging over toeslagen. Had de gemeente nul mee te maken, en was, uiteindelijk, een storm in een glas water. Zoals gebruikelijk in Nederland. Wel leidde dat via 2e Kamerbesluiten tot het Toeslagenschandaal. Het herstel daarvan wordt inmiddels geschat op 9 á 10 miljard euro.

    @Van Puffelen,

    Het aantal bijstandsuitkeringen in Utrecht is al jaren stabiel ondanks dat het aantal inwoners sterk groeit. U mag tevreden zijn.

    ‘Dit land verdrink in de regeltjes en wetjes!!!!!’
    Daar hebt u groot gelijk in. En dat wordt allemaal namens u en mij over ons uitgestort door de politici in de 2e Kamer. Lanterfanters die louter voor het genoegen van de eigen aanhang allerlei onuitvoerbare regels uitvaardigen. Sinds 2016 is het aantal ambtenaren 16,6% sterker gestegen dan de bevolking.

    Er is slechts één partij die de kwaliteit van de bestuurlijke besluitvorming wil verbeteren; NSC. Niet voor niets wordt die partij door rechts én door links kapot gemaakt.

  6. W.

    Ah, het beeld van de luie bijstandstrekker die al lanterfantend voor z’n plezier in de bijstand zit terwijl hij gewoon prima kan werken is alweer present. Mensen, het gros van de mensen die recht heeft op bijstand zit van pure ellende in die situatie, niet omdat ze dat zo graag willen. Hou eens op met die domme, ongefundeerde stigmatisering van mensen in armoede. Ga eens langs bij een welzijnsorganisatie en informeer jezelf. En al zitten er een paar daadwerkelijke klaplopers tussen – ongetwijfeld – dan is dat een hele kleine minderheid. Willen jullie mensen die echt in de shit zitten allemaal over diezelfde kam scheren?

    @Lombokker: Toeslagenaffaire alweer vergeten? Het is bovendien een pilot, dus als blijkt dat er bovenmatig veel uitkeringen verstrekt worden, dan zal het daarna vast de nek omgedraaid worden.

  7. Harm

    Huh? Toen een expat collega hier kwam werd uitgebreid uitgelegd hoe een uitkering aan te vragen. Wat is dit!? Hij was verbaasd dat velen meteen richting bijstand gingen (de statushouders).
    Jaarlijkse controle bij de mensen thuis! De helft heeft huis in het thuisland. En de grap?
    Waarom moet de Nederlander zich aan allemaal ongeschreven regels houden?

  8. FB59

    Deze actie staat weer haaks op de plannen van het kabinet om de voorschotten van toeslagen voorzichtig in te schatten, zodat later geen grote bedragen moeten worden terugbetaald. Op je blauwe ogen krijg je gewoon een bijstandsuitkering in Utrecht. De voorwaarden voor de uitkering zijn landelijk vastgesteld. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet toe op de naleving van deze voorwaarden. Zal wel weer de nodige boetes opleveren, maar dat interesseert de Gemeente waarschijnlijk niet. In de armoedebestrijding van braafste naar het stoutste jongetje van de klas en wie gaat dat betalen …

  9. Rob H.

    Een ieder die hier op tegen is, gun ik een rondje uitkering aanvragen bij een uitkerende instantie. De hoeveelheid informatie die je aan moet leveren is immens en formulieren/websites zijn een hel. En voor iemand die in aanmerking voor een bijstandsuitkering zou komen, is een verwerkingsperiode van 8 tot 13 weken (2 tot 3 maanden!) veel te lang, omdat je als potentieel bijstandstrekker geen buffer hebt om dat te overbruggen. (en als je spullen ontvangt om te overbruggen, wordt dat weer gekort op je uitkering). Het is een Kafkaëske hel.

  10. G.brie

    Dom idee. Het moet niet makkelijk zijn om een bijstandsuitkering te krijgen. Fraude ligt op de loer. Dus controleren, controleren, controleren voor mijn zuurverdiende belastinggeld wordt uitgegeven. Helpen naar werk zou de eerste prioriteit moeten zijn,
    Gbrie

  11. Koel Hoofd

    Je kan als Nederlander beter gewoon werken dan met uitkeringen te maken hebben want dat is harder werken voor minder geld dan gewoon werken tegen vol salaris. We hebben ook zoveel vangnetten dat je ook echt niet zomaar meer in de bijstand komt.

    Als ze in de bijstand komen dan worden ze aan alle kanten gestimuleerd om toch te gaan werken t.e.a.b. en, zelfs gratis als vrijwilliger werken met behoud van uitkering is een must voor ze, of ze dat nou kunnen of niet, of ze nou onderbetaald worden voor dat ‘vrijwilligerswerk’ of niet.

    Wat in de bijstand zit zijn dan ook over het algemeen mensen die echt niet kunnen werken of voor wie de maatschappij geen werkplek heeft.
    Uiteraard zitten er altijd wel rotte appels tussen, maar dat aandeel is niet echt zo groot als men denkt.

    Dus waar is de kostenbesparing te behalen? Bij eenvoudigere regels en menselijke maat want die menselijke arbeid, die kan het niet.

    @Toine Goossens
    Kan me vergissen, maar volgens mij maakt de NSC zichzelf kapot met hun gedraai, gekonkel en emotionele oprispingen. Daarnaast heeft de NSC (samen met de VVD) de 1e Kamer gepolitiseerd met het ‘extraparlementaire kabinet’ vol amateurs. Dat is een zeer onwenselijke situatie want die 1e Kamer moet naar de kwaliteit van de wetten kijken, niet of een wet voor de politieke machtsverhoudingen in de 2e Kamer wenselijk is.
    Maar verder heeft u wel gelijk.

  12. Martin

    @Toine Goossens
    Gemeenten hadden heel veel te maken met de Bulgarenfraude. Zij stonden namelijk toe dat heel veel personen zich inschreven op een adres en controleerden niet of die personen er daadwerkelijk verbleven. Juist door de mogelijkheid om zich op een adres in Nederland te kunnen inschrijven, kreeg men toegang tot het aanvragen van toeslagen. De rest is geschiedenis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).