Blauwe hekwerken rondom elevator Merwedekanaal in Utrecht zijn nu echt weg Blauwe hekwerken rondom elevator Merwedekanaal in Utrecht zijn nu echt weg

Blauwe hekwerken rondom elevator Merwedekanaal in Utrecht zijn nu echt weg

Blauwe hekwerken rondom elevator Merwedekanaal in Utrecht zijn nu echt weg
De hekken worden weggehaald
De blauwe hekken rondom de elevator, een soort kraan, langs het Merwedekanaal zijn weg. Het lijkt voorlopig de laatste stap in de soap rondom de hekken, waarover de eigenaar van het bouwwerk en de gemeente maandenlang met elkaar in de clinch lagen.

De blauwe hekken rondom de elevator, een soort kraan, langs het Merwedekanaal zijn weg. Het lijkt voorlopig de laatste stap in de soap rondom de hekken, waarover de eigenaar van het bouwwerk en de gemeente maandenlang met elkaar in de clinch lagen.

De blauwe hekken hielden lang de gemoederen bezig. Het lijkt een simpele kwestie, maar het verhaal is toch best ingewikkeld, met dwangsommen en juridische procedures.

Het onderwerp speelt al sinds 2021, toen de eigenaar de elevator ‘onbeklimbaar’ moest maken van de gemeente vanwege de veiligheid. Hij plaatste hekken, waarop er getouwtrek ontstond over deze oplossing. Onder meer omdat de eigenaar geen vergunning had voor de hekken. DUIC schreef al eens uitgebreider over het onderwerp.

Er volgden meerdere rechtszaken – waarbij de gemeente op de vingers werd getikt maar ook de eigenaar in het ongelijk werd gesteld. In februari deed de rechter nog een keer uitspraak, die in het voordeel uitviel van de gemeente.

Lang verhaal kort; uiteindelijk moesten de hekken toch echt weer weg. Dat is deze week gebeurd. De eigenaar vroeg overigens meerdere keren een vergunning aan voor hekken en camerabewaking, maar dat weigerde de gemeente.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Foto uit 2023, toen de hekken er nog stonden

Elevator

Het bouwwerk is een gemeentelijk monument en staat op de kade van het sluizencomplex Merwedekanaal. De kade zelf is weer een rijksmonument. De elevator werd gebruikt om grondstoffen vanuit schepen naar de Cereolfabriek te kunnen brengen. Deze fabriek sloot in 2002 de deuren.

Tegenwoordig zit op deze plek onder meer Buurten in de Fabriek. De elevator werd in 2020 verkocht, waarbij de gemeente aangaf open te staan voor een bestemmingswijziging zodat er mogelijk iets van cultuur of welzijn zou kunnen komen. Horeca was nadrukkelijk niet de bedoeling. De huidige eigenaar kocht het bouwwerk, maar sindsdien lijken er nog geen serieuze plannen gepresenteerd te zijn.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. BW

    Altijd vreemd gevonden dat een monumentale kraan op een stuk monumentale grond uberhaupt te koop is aangeboden en nog vreemder dat een private partij dat vervolgens heeft gekocht. Je kunt er niets mee, (want monumentaal) en het zal ook niet uit liefhebberij gekocht zijn, want dat ding staat al lange tijd weg te roesten.

  2. Kees Truijens

    Nog wat rommelig, maar wat ziet dat er een stuk beter uit! Je realiseert je weer dat het de moeite waard is om te behouden.

  3. baliekauwer

    Het blijft een raadsel waaarom de gemeente een onbruikbaar object verkoopt, waar iedere eigenaar zich gegarandeert aan vertilt. Iedereen met een grammetje boerenverstand kon toch zien aankomen dat zo’n verkoop alleen maar narigheid als gevolg heeft?

  4. Robbert

    Huppakee, zal ook wel weer een miljoen kosten: https://www.duic.nl/algemeen/utrechter-die-al-1-miljoen-euro-aan-dwangsommen-incasseerde-heeft-64-gerechtelijke-procedures-lopen/

  5. Lombokker

    Fijn dat die hekken weg zijn, dat was echt geen gezicht. Ze hielpen ook niet om te voorkomen dat mensen in de kraan klimmen en die als duikplank gebruiken.
    Ik vermoed dat de betreffend ondernemer de gemeente onder druk probeerde te zetten, in de hoop dat er misschien (toch) een horecabestemming te regelen was.

  6. cico

    Kunnen die hekken niet terug, nu zit ik steeds tegen die lelijk kraan -pardon- elevator te kijken waar al 20 jaar niks mee wordt gedaan

  7. Marko

    Net op tijd weggehaald voordat de hekken zelf ook tot gemeentelijk monument worden verklaard.

  8. wollie

    end of an era

  9. Rottebert Peermans

    Schoonspringen is ook een culturele bestemming.

  10. Jan

    Nu nog het monument weghalen en dan is het daar eindelijk netjes

  11. Jean du Overveg Pittoresque

    @Jan
    Dat mag niet want “computer says no”

  12. Ooginaller

    Ik heb ook zulke kranen in Bristol gezien. Gave dingen, want die waren wél onderhouden. De gemeente moet zich diep, diep schamen dat ze dit monument hebben verpatst en dat het nu al jaren staat weg te roesten. Wel blij dat die hekken weg zijn. Dat maakte het nog erger.

  13. K. Verdiep

    De kraan is verkocht door Rijksvastgoedbedrijf dus waarom moet de gemeente zich schamen?

  14. Ooginaller

    Goed punt K. Verdiep, wist ik niet. Niettemin: dan moet de gemeente zich schamen dat ze die kraan niet hebben gekocht.

  15. Statler

    @Ooginaller:
    dan had de gemeente na aankoop de verantwoordelijkheid, de herstelplicht en het onderhoud gehad. Ziet u het gebeuren? En daarna een exploitant zoeken die…..aan alle wensen en eisen voldoet. Ik denk dat deze mijnheer een flinke kat in de zak gekocht heeft.
    Die kat heet overigens elevator.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).