De eigenaar van de elevator, een soort kraan, langs het Merwedekanaal moet de gemeente Utrecht 3000 euro betalen omdat er nog steeds blauwe hekken rond het bouwwerk staan. Het is de meest recente ontwikkeling in de soap rondom de hekken. Ondertussen heeft de gemeente de eigenaar laten weten dat hij binnenkort 6000 euro moet betalen als de situatie niet wordt opgelost.
Een paar blauwe hekken houden al maanden de gemoederen bezig. Het lijkt een simpele kwestie, maar het verhaal is toch best ingewikkeld, met dwangsommen en juridische procedures. Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen.
Het begin
Het begon allemaal in april 2020, toen de huidige eigenaar de elevator kocht van het Rijksvastgoedbedrijf. In februari 2021 krijgt de nieuwe eigenaar een last onder dwangsom opgelegd. Voor de lezers die dit niet kennen, hiermee verplicht de gemeente iemand iets te doen, als diegene dat niet doet wordt er een boete opgelegd.
De eigenaar van de elevator werd door de gemeente verplicht tot het het ‘onbeklimbaar’ maken van het bouwwerk. De gemeente was bang dat er ongelukken zouden kunnen gebeuren als mensen in het gevaarte zouden klimmen. De eigenaar plaatste vervolgens de blauwe hekken. Normaal moet daar een vergunning voor aangevraagd worden, maar omdat de gemeente het eerder zelf had geëist, was dit deze keer niet nodig.
Hoewel de gemeente en omwonenden de blauwe hekken niet mooi vinden, is hiermee wel voldaan aan de last onder dwangsom. Wel start dan ook het gesprek of er niet een ander soort afrastering kan komen die beter past bij de monumentale waarde van de plek.
Ondertussen ging de eigenaar wel in bezwaar tegen de eis van de gemeente – en dus tegen de dwangsom – dat hij de elevator onbeklimbaar moest maken. De gemeente bleef bij haar standpunt, waarop de eigenaar in beroep ging bij de rechtbank. Die gaf de eigenaar in december 2022 gelijk. De gemeente was haar boekje te buiten gegaan, ze had de eigenaar niet mogen dwingen om het bouwwerk onbeklimbaar te maken om ‘eventueel gevaar’ te voorkomen.
180 graden gedraaid
Toen ontstond er een opvallende situatie. De hekken die er juist waren neergezet na de dwangsom van de gemeente, moesten nu juist van de gemeente weer weg. Want de eigenaar had geen vergunning voor de hekken en daarbij zouden ze niet voldoen aan de eisen van welstand. Daarom legde de gemeente een paar maanden geleden een last onder dwangsom op, deze keer om de eigenaar te bewegen de hekken weer weg te halen.
Vervolgens stapte de eigenaar van de elevator weer naar de rechter. Deze keer was de uitspraak ook in zijn voordeel, maar wel van korte duur. De rechtbank gaf de eigenaar en de gemeente zes weken de tijd om er samen uit te komen, daardoor mochten de hekken in ieder geval ook zes weken langer blijven staan.
In dezelfde periode vroeg de eigenaar een vergunning aan om hekken en camera’s te mogen plaatsen en nutsvoorzieningen en een adresaanduiding te krijgen. Maar die aanvraag was volgens de gemeente onvoldoende. De twee partijen gingen verder wel in gesprek met elkaar om tot een oplossing te komen, maar die ligt er nog niet.
3000 euro
De stand van zaken nu? De hekken hadden 13 september verwijderd moeten zijn, op 14 september ging een controleur van de gemeente kijken of dat ook gebeurd was. Dat was niet het geval, waardoor de eigenaar de 3000 euro moet betalen. Vervolgens heeft de gemeente een dwangsom opgelegd van 6000 euro. Als de eigenaar de hekken niet verwijdert, moet hij dat bedrag betalen. Tegelijkertijd ziet de gemeente wel graag dat er ‘alternatieve voorzieningen’ getroffen worden voor de veiligheid.
Om het nog complexer te maken, de gemeente Utrecht is ook nog eens in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank dat de gemeente de hekken niet had mogen eisen. Dit hoger beroep moet nog plaatsvinden. Dus het verhaal is voorlopig nog niet ten einde.
De elevator
Door de hekken zouden we het verhaal van de elevator zelf nog vergeten. Het bouwwerk is een gemeentelijk monument en staat op de kade van het sluizencomplex Merwedekanaal. De kade zelf is weer een rijksmonument. De elevator werd gebruikt om grondstoffen vanuit schepen naar de Cereolfabriek te kunnen brengen. Deze fabriek sloot in 2002 de deuren.
Tegenwoordig zit op deze plek onder meer Buurten in de Fabriek. De elevator werd in 2020 verkocht, waarbij de gemeente aangaf open te staan voor een bestemmingswijziging zodat er mogelijk iets van cultuur of welzijn zou kunnen komen. Horeca was nadrukkelijk niet de bedoeling. De huidige eigenaar kocht het bouwwerk, maar sindsdien lijken er nog geen serieuze plannen gepresenteerd te zijn.
Gekoppelde berichten
Ondanks blauwe hekken springen jongeren toch van monumentale kraan aan Merwedekanaalin Utrecht
Ondanks de blauwe hekken lukt het jongeren toch om vanaf de monumentale kraan het Merwedekanaal…
Blauwe hekken rond monumentale kraan in Utrecht nog niet verwijderd; eigenaar wordt nu gedwongen
De eigenaar van de monumentale kraan aan het Merwedekanaal heeft de blauwe hekken rondom de…
Situatie 180 graden gedraaid; hekken bij monumentale kraan aan Merwedekanaal in Utrecht moeten nu juist weg
Nadat de gemeente Utrecht eerder deze week liet weten dat de hekken rondom de monumentale…
Het lijkt erop dat de ‘lelijke’ hekken rond de monumentale kraan aan Merwedekanaal in Utrecht voorlopig blijven staan
Het lijkt erop dat de ‘lelijke’ hekken rondom de monumentale kraan ter hoogte van de…
19 Reacties
ReagerenMaande ? Bijna een jáár !
Onbegrijpelijk dat dit ooit door het Rijksvastgoedbedrijf is verkocht aan een marktpartij. Dit had gewoon naar de gemeente moeten gaan. Los daarvan kan je vraagtekens zetten bij strategie van gemeente. Hetzelfde geldt voor de strategie van de koper/ontwikkelaar die willens en wetens iets koopt waar niet gebouwd mag worden en nu de buurt presenteert met lelijke hekken en een aftakelende elevator alleen maar omdat hij niet mag bouwen…… Kan de gemeente het niet terugkopen? Dan is iedereen een hoofdpijndossier armer.
Het stadhuis is ook niet onbeklimbaar.
Raar als je dergelijke aankopen doet en niet weet wat je er mee gaat of mag doen . De gemeente daarin tegen zou horeca toe moeten staan . Het kan een prachtige en hippe plek worden zo aan het water . Niet te groot dus geen concurrentie voor de al gevestigde horeca.
Mooi of lelijk. Over smaak valt niet te twisten. Wel een twist met de gemeente. Onbegrijpelijk. Doet iemand wat de gemaaente wil en is het toch niet goed. Bizar. Wel of toch geen vergunning. Stop gemeente. Met dit geplaag haal je het verlies van circa 1 miljoen aan dwangsommen uit dat andere hoofdpijndossier toch niet terug.
Vreemd ook dat die eigenaar dat zo maar op zn verloop mag laten gaan en kennelijk ook niet echt communicatief is?..
Oplossing lijkt gewoon een gesprek aangaan maar dat is bij de Gemeente Utrecht vaak te ingewikkeld
Blauwe hekken, Zandpad arken, HC….
De gemeente is de regie compleet kwijt in eigen stad.,
Jarenlang hebben er gemeentelijke lelijke hekken rondom de munt gestaan omdat het gevaarlijk zou zijn. Waarom is dat nu ineens anders bij een aannemer die ook de veiligheid wil borgen.
De gemeente verkoopt knollen voor citroenen waardoor dat ‘industrieel erfgoed’ en kat in de zak werd, en vervolgens gingen de nieuwe flatbewoners zanikken over de veiligheid van onopgevoede kinderen en het ‘vervuilde uitzicht’.
Aan alle betrokkenen: get a life….
En sloop dat industrieel erfgoed maar, dan kunnen die rijke nieuwe flatbewoners gaan klagen over de overlast van de vermakende herriejeugd in het water voor de deur. Ze hebben toch niets beters te doen dan zeuren.
?? Wat is de prijs eigenlijk ? Hoe wil je daar horeca of iets anders in kwijt, zonder flink te verbouwen, dus een gebouw om die kraan heen voor ruimte en zitplaatsen… wat moet je met een kraan … Schepen uitladen 🙂 haha, misschien dat ie er een gratis boot bij kreeg.
** of gekocht, dat ie eindelijk zijn blauwe hekken kwijt kon. In ieder geval is de koper een uilskuiken, die nog iets van Calimero kan leren….
Ha Koel Hoofd, ‘niets beters te doen dan zeuren’.
Als er één Utrechter is waarvoor dat geldt, bent U dat.
En wel op dit forum.
Het hele Munt gebied verdient een duidelijke samenhangende visie. Nu blijft het wat rommelig. De lantaarns en hekwerken hebben een andere kleur dan de Munt bruggen.
Ook bij de voormalige soya fabriek is de ruimtelijke ordening niet af.
Sta bij de zuiger toren gewoon een terrasje aan het water toe met een food stal of zo.
Gemeente toch…
Ambtenaren doen hun naam weer ” eer” aan…wat een gezeik zeg.
@k
Vind jij het dan normaal om te gaan mekken over een paar tijdelijke blauwe hekken omdat het niet ‘bij de omgeving past’?
Ik moet glimlachen om al het gezeik en gedoe rond een voormalige elevator, die daar functieloos staat te zijn. Tijd dat de gemeente knopen door gaat hakken en heldere keuzes maakt. Bij voorkeur in goed overleg met de huidige eigenaar.
Met vriendelijke groet,
PeterH
@koelhoofd: geen enkel probleem met tijdelijke blauwe hekken voorde veiligheid. Deze lijken echter nooit meer weg te gaan en da’s toch wel jammer voor het uitzicht in de mooie stukje Utrecht,
Wat er met die kraan moet? Nog eentje aan de andere kant neerzetten en een kabelbaan van maken? (Tuurlijk niet). Er is maar één oplossing. De gemeente moet het kopen, en het ding opkalefateren. Dan kan zoln kraan een heel gaaf object zijn. De veiligheid? Sorry, als je daarvan af wil springen, is het darwin. Mogen de ouders voorkomen.
@Koel Hoofd die ‘get a life’ zegt:
LOL!
De gemeente zal niet staan te springen om te kopen, zoals @Ooginaller voorstelt. Dan ligt de verantwoording daar, inclusief restauratie en onderhoud. Om van een eventuele exploitatie niet te spreken.
Met vriendelijke groet,
PeterH