De bodycam wordt definitief toegevoegd aan de uitrusting van Utrechtse handhavers. Na een test van ongeveer een half jaar is gebleken dat de camera’s bijdragen aan het veiligheidsgevoel van de medewerkers. 94 procent van de handhavers geeft dan ook aan graag gebruik te willen maken van de bodycam.
Vanaf juli 2020 hadden handhavers van de gemeente Utrecht 24 bodycams tot hun beschikking. Er zijn tijdens de pilot 56 opnames gemaakt. “De medewerkers hebben de opnames gemaakt omdat zij te maken hadden met agressie, belediging, bedreiging of een onveilig gevoel hadden”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.
Veiligheid
Uit een enquête blijkt dat 80 procent van de medewerkers die met een bodycam hebben gewerkt, vinden dat de camera bijdraagt aan het veiligheidsgevoel. Zo zorgde het apparaat er bij een aantal situaties op straat voor dat de sfeer minder gespannen werd.
Daarnaast geeft twee derde aan dat de bodycam bijdraagt aan de-escalatie en zorgt voor minder agressie en geweld. Zo zouden personen hun gedrag hebben aangepast na de waarschuwing om de bodycam aan te zetten. “Ook is door de medewerkers ervaren dat door het gebruik van de bodycam de agressie stopte.”
Leerzaam
Tijdens de pilot is ook gebleken dat de beelden van de bodycam goed gebruikt kunnen worden bij nabespreking van een incident. Zo hebben de camera’s volgens de gemeente bijgedragen aan het ‘lerend vermogen’. “De medewerkers ervaren het terugkijken van bodycambeelden als zeer leerzaam: geen enkele nagebootste situatie is beter dan de werkelijkheid.”
Tot slot is tijdens de oefenfase ook gebleken dat regels aangepast moeten worden. Zo mogen de politie en het Openbaar Ministerie de beelden niet zomaar opeisen voor feiten waar geen voorlopige hechtenis aan verbonden is. “In dergelijke gevallen kunnen de beelden door de gemeente vrijwillig worden verstrekt, maar moet hiervoor wel een overdrachtsformulier ingevuld worden.”
Privacy
Eerder liet de gemeente al weten dat er ook privacyregels gelden voor het gebruik van de bodycam. Zo mag de camera alleen aangezet worden wanneer de situatie dreigt te escaleren. Ook moet de handhaver vooraf waarschuwen als de bodycam aangezet gaat worden.
De gemeente is inmiddels gestart met het aanbestedingstraject en verwacht de bodycams in het voorjaar van 2021 definitief in te kunnen voeren. Tot die tijd wordt gewerkt met de camera’s die ook tijdens de pilot werden gebruikt.
Gekoppelde berichten
Utrechtse handhavers gaan bodycam testen in de hoop op minder agressie
Utrechtse handhavers krijgen binnenkort een bodycam. De gemeente wil onderzoeken of hiermee de agressie tegen…
Verschillende Utrechtse partijen kritisch over boa’s met bodycams
Verschillende Utrechtse partijen willen dat het besluit om bodycams voor boa’s in te voeren wordt…
6 Reacties
ReagerenKunnen er door politieagenten ook opnames gemaakt worden die door hen zelf, alleen of in een groep, bekeken kunnen worden? En kunnen die beelden dan gedeeld worden met derden, bijvoorbeeld via Telegram of Whatsapp?
Kan me zo voorstellen dat dit tot ernstige privacyschending van burgers kan leiden.
En: waar worden die beelden opgeslagen en wie kan daar dan weer bij?
@isabelle: Daar geldt doorgaans een protocol voor. Daarin staat dan dat beelden uitsluitend in het geval van een incident of onveilige bewaard mogen blijven en dat alleen aangewezen personen, vaak de teamleider o.i.d., bevoegd zijn om de beelden te bekijken. Het bekijken van die beelden kan dan ook alleen als je bevoegd bent om toegang te hebben tot die (versleutelde) server.
Wanneer je overigens als burger op die beelden te zien bent, heb je het recht om daar inzage in te krijgen. 🙂
Prima maatregel, zowel voor de boa’s zelf als voor het publiek. Nu kan er objectief worden vastgesteld wie er wat heeft gezegd of gedaan; dus ook als de boa fout zit. De opname kan ook goed als bewijsmiddel worden gebruikt bij een eventuele rechtszaak.
Wel vind ik het onverstandig dat de bodycam niet permanent aan staat, want zo blijft er toch weer discussie mogelijk over wat er gebeurd is vóór dat de camera werd aangezet.
Ernstige privacyschendingen?
De politie komt normaal niet in beeld bij het brengen van een bos bloemen…..
Nog beter zou zijn dat de beelden verplicht bewaard worden, kun je als burger ook het tegendeel bewijzen…. Geen beeld = geen veroordeling? Het zal niet de eerste keer zijn dat oom agent de werkelijkheid iets anders voordoet dan aannemelijk en toch wordt hij dan geloofd…
@W
Bij de GGD hebben ze ook protocollen, toch liggen privacy gevoelige gegevens gewoon op straat.
@Lombokker: de bodycams staan technisch gezien permanent aan. Als de BOA de camera “aanzet” dan worden de beelden van vlak voor dat moment meestal ook bewaard.
@Koel Hoofd: Klopt. Het valt of staat met naleving, goed ingerichte techniek en controle op die twee. Bij de GGD ontbrak/ontbreekt het daar nogal aan. En uiteindelijk bestaat 100% veilig of privacyproof niet.