Bouw van nieuwe entree TivoliVredenburg in Utrecht gestart met verwijderen van Schele Maagd Bouw van nieuwe entree TivoliVredenburg in Utrecht gestart met verwijderen van Schele Maagd

Bouw van nieuwe entree TivoliVredenburg in Utrecht gestart met verwijderen van Schele Maagd

Bouw van nieuwe entree TivoliVredenburg in Utrecht gestart met verwijderen van Schele Maagd
Archiefbeeld. Foto: Bas van Setten
Het beeld dat in de volksmond de Schele Maagd wordt genoemd en op het dak van TivoliVredenburg in Utrecht staat, is tijdelijk weggehaald. Dit is volgens het poppodium het startschot voor de bouw van de nieuwe entree aan de zijde van het Vredenburgplein.

Het beeld dat in de volksmond de Schele Maagd wordt genoemd en op het dak van TivoliVredenburg in Utrecht staat, is tijdelijk weggehaald. Dit is volgens het poppodium het startschot voor de bouw van de nieuwe entree aan de zijde van het Vredenburgplein.

Het is al even bekend dat TivoliVredenburg aan de kant van het centrum een nieuwe ingang krijgt. Op schetsen van Architectenbureau AHH van Herman Hertzberger was het ontwerp te zien en via een crowdfunding is ruim 100.000 euro opgehaald waarmee het nieuwe deel ingericht gaat worden. Nu is met het verwijderen van het standbeeld de Schele Maagd het startschot gegeven voor bouw van de gevel.

“Het beeld van Henri Scholtz stond 70 jaar lang voor het kantoor van levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht, tot dat gebouw in 1974 werd gesloopt. De Verzekeringsengel, zoals het beeld eigenlijk heet, heeft een wat loensende blik en staat daarom in de volksmond bekend als De Schele Maagd”, schrijft TivoliVredenburg.

Mei

In mei beginnen de resterende werkzaamheden en als alles volgens planning verloopt wordt de nieuwe gevel na de zomer opgeleverd. Dan zal ook de engel weer terugkeren naar haar plek op het dak.

“Nu staat ons gebouw nog met de rug naar de binnenstad. Die achterkant wordt een voorkant. Wij gaan de vervallen, monumentale vleugel van architect Herman Hertzberger in ere herstellen. En maken we er weer een inspirerende, culturele ontmoetingsplek van, waar iedereen de hele dag welkom is.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door TivoliVredenburg (@tivolivredenburg)

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Mooie foto, alleen ziet vrijwel niemand het Vredenburg zo.

 2. Architectuur Utrecht

  Bij het oorspronkelijke ontwerp concept van Hertzberger was de intentie om Vredeburg Muziekcentrum zo min mogelijk te laten opvallen in de stad. Ook de verbinding met HC werd niet als positief gezien.
  Infeite wordt er nog steeds geworsteld met deze situatie. Nergens buiten staat prominent de naam of krijg je zelfs aan de buiten zijden mee welke geweldig hoeveelheid cultuur aanbod hier is. De oude lichtkrant gaf een zeker indruk.
  Ook met deze nieuwe ” achterdeur ” blijft het inweze lijkt het een introvert gebouw bestemd voor kenners. Dat wat juist niet de oorspronkelijke bedoeling was met Spijkerbroek Architectuur term destijds.
  Ik hoop dat TV in volleglorie laat zien wat het te bieden heeft voor iedereen. Omdat Utrecht daar zeer trots op kan zijn voor een stad met minder dan een half miljoen inwoners in Europa.

 3. Pier Paulusma's Ghost

  Vroeger was daar een terras met uitzicht op de stinkende fontein. Ik mis de fontein en de loopbrug naar HC

 4. W

  @architectuur Utrecht: helemaal mee eens.
  Ik zou nog willen toevoegen dat het gebouw geen hoofdentree heeft, doch slechts 2 zij-ingangen. Er zijn enorm veel medewerkers, linten en blokken nodig om alle bezoekers in goede banen te leiden. Een enorme fout!
  Verder sta je werkelijk voor alles in de rij: garderobe, versnapering etc. Het gegeven paard verdient meer ruimte. Er zijn leegstaande pleinen (6e verdieping), er zou een restaurant komen op de 6e, het zou een verticale stad worden.
  Het is een dieptriest en sfeerloos gebouw geworden.
  Door nu Herzberger wéér in te huren om de door hem veroorzaakte problemen te verhelpen maakt de gemeente wederom dezelfde fout.

 5. Kees Truijens

  De Schele Maagd zag meer van het plaveisel van het Vredenburg dan mij ooit gegeven is.

 6. Pee

  Zo kan je die totaal mislukte vloer goed zien, wat een miskleuner was dat .

 7. WW

  @ Pee
  Dat gezeur over die vloer elke keer. Vredenburg is gewoon een mooi plein geworden. Het enige echte Utrechtse plein: omsloten door wanden, goede verhoudingen tussen hoogte, breedte en lengte, een mooie steen in de vloer. En ja, de motieven in de vloer zijn nauwelijks zichtbaar. So what.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).