Burgemeester bezoekt ondernemers in door incidenten getroffen Damstraat in Utrecht: ‘De mensen zijn heel bang, dit moet stoppen’ Burgemeester bezoekt ondernemers in door incidenten getroffen Damstraat in Utrecht: ‘De mensen zijn heel bang, dit moet stoppen’

Burgemeester bezoekt ondernemers in door incidenten getroffen Damstraat in Utrecht: ‘De mensen zijn heel bang, dit moet stoppen’

Burgemeester bezoekt ondernemers in door incidenten getroffen Damstraat in Utrecht: ‘De mensen zijn heel bang, dit moet stoppen’
Foto: Instagram Sharon Dijksma
Burgemeester Sharon Dijksma is donderdag in gesprek gegaan met verschillende ondernemers in de Damstraat in Lombok. De buurt kampt sinds een tijdje met veel incidenten door een groep overlastgevers. “Winkeldiefstal, berovingen, vechtpartijen en straatintimidatie zijn aan de orde van de dag”, zegt Dijksma.

Burgemeester Sharon Dijksma is donderdag in gesprek gegaan met verschillende ondernemers in de Damstraat in Lombok. De buurt kampt sinds een tijdje met veel incidenten door een groep overlastgevers. “Winkeldiefstal, berovingen, vechtpartijen en straatintimidatie zijn aan de orde van de dag”, zegt Dijksma.

De laatste tijd is het op verschillende plekken in de stad onrustig. Onder meer bij het Bollendak en op het Stationsplein waren de afgelopen maanden vaak incidenten, maar nu lijkt het erop dat een deel van de groep overlastgevers, voornamelijk veiligelanders, zich heeft verplaatst. Onder meer in de Kop van Lombok merken ze daar de effecten van. Burgemeester Dijksma zei al eerder dat de situatie in het gebied haar zorgen baart. “Deze groep hoort hier niet, die heeft geen rechten, die wil ook geen zorg. Wat ze wel willen is zeer ernstig en dat mogen we niet tolereren.”

Naar aanleiding van de toegenomen overlast heeft burgemeester Dijksma donderdag een bezoek gebracht aan de Damstraat in Lombok. Ze ging daar in gesprek met meerdere ondernemers. “Zij ervaren al maandenlang extreme overlast en geweld van een groep jonge mannen; veelal uit Algerije en Marokko”, schrijft Dijksma na haar bezoek op Instagram. “Deze groep is nietsontziend en bedreigt winkeliers en hun klanten. Winkeldiefstal, berovingen, vechtpartijen en straatintimidatie zijn aan de orde van de dag.” Dijksma noemt de verhalen van de ondernemers ‘indrukwekkend’. “De mensen zijn bang, heel bang. Dit moet stoppen.”

Tekst loopt door onder de post

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sharon Dijksma (@sharon_dijksma)

Maatregelen

De gemeente heeft al diverse maatregelen genomen en overweegt ook nog andere ingrepen om de overlast tegen te gaan. Zo wordt gekeken of er opnieuw tijdelijke camera’s opgehangen kunnen worden in de Kop van Lombok. Ook wordt onderzocht of het verblijfsontzeggingsgebied dat ook in de stationsgebied geldt, kan worden uitgebreid naar het deel van Lombok waar de overlast is. “De komende weken zullen we extra stappen zetten”, kondigt Dijksma donderdag aan.

30 Reacties

Reageren
 1. HenQ

  “Zij ervaren al maandenlang extreme overlast en geweld van een groep jonge mannen; veelal uit Algerije en Marokko”, schrijft Dijksma na haar bezoek op Instagram.”

  Top! Niet wegkijken, maar eindelijk benoemen!

 2. Lombokker

  Niet alleen de Kop van Lombok, ik heb deze lieden ook al in het Molenpark zien rondhangen.

  In Oog en Al staat een consulaat van het Koninkrijk Marokko. Wellicht kan mevrouw Dijksma daar eens langs gaan om deze problematiek aan te kaarten, en te vragen waarom ze medewerking weigeren om hun veiligelanders terug te laten keren.

 3. Binnenstadbewoner

  @ DUIC: het gaat hier juist niet om “”incidenten”” maar om structurele en zware overlast. Uit de woordkeuze “incidenten” spreekt de veronderstelling dat het nog wel meevalt en dat is nu juist niet het geval.

 4. Krijn

  Goedbedoelde gesprekjes met ondernemers gaan niets uithalen. Het is daar al 20, 30 jaar hommeles op de Damstraat.

 5. Egbert

  In die Kruidvat zijn ze ook niet erg gezellig. Regelmatig mijn tas open moeten maken.

 6. Ken

  Flauw om het weer op de Marokanen en de Algerijnen te gooien. Het gaat om meer etnische groeperingen.

 7. Wies

  Als de lieden niet over een verblijfsvergunning beschikken: oppakken, registreren, uitzetten. Zo simpel is het.

 8. Ted Danson

  @Lombokker volgens mij mogen ze van Marokko best terug. Maar je kan niet willekeurig naar Marokko uitzetten, ze laten niet netjes hun paspoort zien.

 9. Alex

  Ga eens Handhaven !!! . Laat de handhavers dat tuig aanpakken ipv rondjes rijden en parkeerboetes scannen

 10. Chef Plongeur

  Wat gaat de Burrie daaraan doen? Een bezoekje gaat niet helpen Sharon! Zoals beschreven: al maanden overlast. Maanden. En nu dus een praatje met het gepeupel.
  Ik lees nergens wat de plannen zijn. Ook niet of ze vandaag, morgen of over een maand worden uitgevoerd. The only job, Burrie. You only have one job. Just do it.

 11. Andere

  Het verplaatst zich toch telkens??? Wat hebben die gebiedsverboden dan voor zin. Ik snap dat niet.
  Wat maakt het die gasten nou uit waar ze zitten.
  Plekken zat. Bij jou op het plein, bij mij op de hoek.
  Grrrr.

 12. Massegast

  Waarom mogen die veiligelanders eigenlijk vrij door Nederland rondreizen? Ze zitten neem ik aan in bijv. AZC Ter Apel. Laat ze daar. Zonder dat ze de poort uit mogen. Wachtend op een enkeltje naar het land van herkomst. Het lijkt me een mooi begin om het verblijf in NL stelselmatig te veronaangenamen. Massegast heeft in het verleden ook in een AZC gezeten. Dat heette toen een kazerne en zomaar de poort uitlopen was er niet bij. Alles georganiseerd door de staat der Nederlanden. Wat toen kon, kan nu ook.

 13. Michiel

  Al maanden (eigenlijk al zeker een jaar of meer) structurele zware overlast en dan krijg je een gesprek met de burgemeester…
  De gemeente en overheid is gewoon totaal onmachtig om hier iets aan te doen buiten wat plaatselijke symptoombestrijding. Met dank aan landelijk beleid, “internationale afspraken”, verdragen, EU regelgeving etc.

 14. tryrty

  met de ondernemers praten, dat zal helpen haha!

 15. Anti landelijk beleid

  Wat stel je voor Michiel, weer stadsmuren bouwen en ongewenste lui er buiten gooien?

 16. Ted Danson

  @Massegast: ze zitten niet in een AZC. Ze hebben nooit geprocedeerd voor een verblijfsvergunning of zijn allang uitgeprocedeerd. Lees je eens in voor je iets roept.

  En over je vraag waarom mensen op basis van hun afkomst niet in een kamp worden opgesloten, daar ontbreekt het je denk ik wel aan enige basale geschiedeniskennis…

 17. G.

  Is het een idee als die overlastgevers in hun eigen taal worden aangesproken
  over hun gedrag door de bewoners van Lombok die niet zitten te wachten op
  onrust in hun wijk.

 18. Al Bundy

  De PvdA wilde onder Rutte 2 illegaal verblijf niet strafbaar maken en dit zijn daarvan de gevolgen. Laat het linkse college maar met oplossingen komen.

 19. Hans O.

  Wat te denken van de ellende rond het Lepelenburg en omliggende straten. Na optreden bij Lucas Bolwerk verspreiden de daders zich enthousiast.

 20. Guus

  Mooi ook om op de foto te zien wat voor puik staaltje werk de dienst handhaving heeft gedaan tegen het fiets-parkeren.

 21. Statler

  @Ted Danson:
  uw historische referentie aan kampen vindt ik in deze context op zijn zachtst gezegd ongepast.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 22. Pierre

  @Al Bundy: goed besluit was dat. In Nederland verblijven moet niet strafbaar zijn.

  Sidenote: Je kunt de PvdA trouwens wel de schuld geven, maar veel recenter in 2021 stemden alleen VVD, PVV, FvD, SGP en JA21 voor strafbaarstelling. Heel verstandig Nederland is ertegen.

 23. Uuu

  @ Al Bundy

  Je verspreid bewust (rechtse) desinformatie nu de verkiezingen er aan komen.

  Er was vanuit de PvdA-achterban weliswaar weerstand tegen het strafbaar stellen van illegaliteit, het partijbestuur van de PvdA wilde zich aan het regeerakkoord houden, waarin is afgesproken dat illegaal in Nederland verblijven strafbaar gesteld zou worden.

  Ook de PvdA 2e kamerfractie was daar dus voor, net als dat de PvdA daar nu voor is overigens.

  Het wetsvoorstel is toentertijd gewoon ingetrokken, niet vanwege een stemming, kan je hier gewoon terugvinden:
  https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/33512_strafbaarstelling_illegaal#:~:text=De%20regering%20wil%20hiermee%20de,ten%20hoogste%20%E2%82%AC%203900%2C%2D.

 24. Zorg en welzijn

  Geef ze gewoon de zorg die een mens nodig heeft en dan zul je zien dat ze zich razendsnel zullen aanpassen en zich zullen gedragen. Een mens zonder toekomstperspectief zal overleven koste wat het kost.

 25. AlgeriaUuuu

  Het wordt eens tijd dat we gewoon terug gaan naar basis principe! Is het bewezen dat jij rotzooi trapt( een strafbaar feit begaat) en je hebt een verblijf status of dubbele paspoort 1 strike you are out! Niet welkom! In het geval van minder jarigen zijn de ouders mede verantwoordelijk! Dus ipv in de Moskee te hangen en het (Haram ) zwart geld uitgeven van wat je kinderen met illegale activiteiten verdienen! Voed je kinderen volgens de Islamitische normen & waarden op! Dan is er totaal geen probleem in Nederland! In Algerije ( en ik kom 3x per jaar in mijn vader land) flikken deze jongens dit niet! En ik weet precies waarom! Zoals mijn Algerijnse grootvader zei: ” Respecteer het Land die jou je brood geeft” . Doe je dat niet keer lekker terug naar Algerije of Marroko !

 26. Alain

  @massegast Die ‘illegaliteit’ is wel het minste probleem hier.

  Als het land van herkomst niet meewerkt, dan kun je moeilijk iemand levenslang zonder uitzicht op vrijlating ergens op gaan sluiten, dat is verre van menselijk of proportioneel.

  Overigens, genoeg illegalen die geen overlast plegen, maar juist de BV Nederland draaiende houden (orderpickers en bezorgindustrie). Van dat soort uitbuitingskapitalisme ben ik ook geen voorstander, maar goed, om duidelijk te maken dat er ook een groep is die je niet ziet, juist omdat die groep probeert onder de radar te blijven.

  Nee,het echte probleem lijkt mij eerder dat de veelvuldige kleine* vergrijpen niet op de een of andere manier tot een optelsom leiden voor een langere reguliere gevangenisstraf.

  Met name als het om intimidatie en diefstal gaat, dan moet daar toch een beleid zijn te maken waarbij vervolgstraffen steeds zwaarder/langer worden, al is het maar simpelweg om deze overlastgevende veelplegers voor wat langer uit de maatschappij te houden.

  Het lijkt er echter op dat de overlast hoofdzakelijk administratief wordt afgedaan: oom agent komt langs, noteert de gegevens van de betrokkenen, maakt proces-verbaal op en stuurt, hooguit na een nachtje politiebureau, de verdachte vervolgens weer heen met een gebiedsverbodje. Daarna kan de hele caroussel weer een rondje, zonder structurele verbetering voor wie dan ook.

  p.s. *Voor de betrokken slachtoffers en zeker de ondernemers zijn dit soort vergrijpen helemaal niet zo klein, maar het gaat om het juridische perspectief hier.

 27. Geenstijl@Utrecht

  De oplossing zit toch echt in Scheveningen …..

 28. Brussel Noord Station.

  Kijk wat in Brussel bij het Noord Station gebeurd, loopt daar met zelfde illegale groepen volledig uit de hand. Er boven opzitten kan leiden tot verplaatsing, maar andere optie dan dat is er eigenlijk niet. Denk zichtbaar politie steeds weer,gelijk oppakken bij overtredingen, maakt het onaantrekkelijk om hier na toe te gaan.

 29. buurtbewoner

  @geenstijl
  bij welk strandpaviljoen in scheveningen?

 30. bezorgde burger

  Geen status, niet in de procedure en geen visum zou per direct een enkeltje vreemdelingendetentie moeten zijn.

  En wel in de procedure en overlast, criminaliteit en/of agressie en in de procedure zou per direct stoppen vabn de procedure en enkeltje vreemdelingendetentie,

  Wel status? Dan per direct de kans verspelen op een Nederlands paspoort in de toekomst.

  Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn lijkt me.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).