Burgemeester Dijksma bezorgd over overlastgevers in Lombok: ‘Deel van de groep is hier onterecht en moet terug’ Burgemeester Dijksma bezorgd over overlastgevers in Lombok: ‘Deel van de groep is hier onterecht en moet terug’

Burgemeester Dijksma bezorgd over overlastgevers in Lombok: ‘Deel van de groep is hier onterecht en moet terug’

Burgemeester Dijksma bezorgd over overlastgevers in Lombok: ‘Deel van de groep is hier onterecht en moet terug’
De Kanaalstraat op de kop van Lombok
De overlast door een groep mensen in de Kop van Lombok neemt toe en daarmee ook de zorgen van verschillende politieke partijen. DENK, VVD, Stadsbelang Utrecht en Utrecht Solidair vroegen burgemeester Sharon Dijksma donderdag in het vragenuur wat zij wil doen om verdere escalatie te voorkomen. “Deze groep hoort hier niet, die heeft geen rechten, die wil ook geen zorg. Wat ze wel willen is zeer ernstig en dat mogen we niet tolereren”, aldus Dijksma.

De overlast door een groep mensen in de Kop van Lombok neemt toe en daarmee ook de zorgen van verschillende politieke partijen. DENK, VVD, Stadsbelang Utrecht en Utrecht Solidair vroegen burgemeester Sharon Dijksma donderdag in het vragenuur wat zij wil doen om verdere escalatie te voorkomen. “Deze groep hoort hier niet, die heeft geen rechten, die wil ook geen zorg. Wat ze wel willen is zeer ernstig en dat mogen we niet tolereren”, aldus Dijksma.

Het is op verschillende plekken in de stad al langere tijd onrustig. Onder meer bij het Bollendak op het Stationsplein zijn de afgelopen maanden vaak incidenten en nu lijkt het er volgens de burgemeester op dat een deel van die groep zich verplaatst heeft naar elders in de stad, waaronder naar de Kop van Lombok.

“De situatie in het gebied rond de Kop van Lombok baart mij zeker zorgen. De incidenten die we zien zijn meer dan ernstig. Het heeft grote impact op het gevoel van veiligheid van omwonenden, winkeliers, bezoekers van de Ulu-moskee. Het is wat mij betreft absoluut onaanvaardbaar.”

Volgens Dijksma bestaat de groep die overlast veroorzaakt vooral uit ‘veiligelanders’. Vaak zeggen ze dat ze uit Algerije komen, maar blijkt dat niet het geval. Ook zijn ze vaak ouder dan ze zeggen. “Het gaat om een groep mensen die helemaal niet op hulp zit te wachten en daar ook niet aanspreekbaar op is. Daarbij zien we dat als ze elkaar onderling te lijf gaan met messen, er niet wordt gesproken, ook niet door de slachtoffers en dat men ook weigert om aangifte te doen. Dit is echt een heftige groep. Die trekt zich van God noch gebod iets aan.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Ulu-moskee in de Kop van Lombok.

Maatregelen

De gemeente heeft afgelopen tijd al verschillende maatregelen genomen en overweegt om opnieuw tijdelijke camera’s op te hangen in de Kop van Lombok. Ook het uitbreiden van het in het stationsgebied geldende verblijfsontzeggingsgebied naar de Kop van Lombok is een van de maatregelen die onderzocht wordt.

Dijksma zegt daar wel gelijk bij dat het de vraag is of deze maatregelen voldoende zijn om een eind te maken aan de overlast. “Als we daaraan iets willen doen, is het niet genoeg om alleen lokaal maatregelen te nemen. Dan zullen we ook landelijk samen met de mensen die daarmee te maken hebben vanuit bijvoorbeeld de AVIM, de dienst terugkeer, ook echt stappen moeten ondernemen”, aldus Dijksma. “Deze groep hoort hier niet, die heeft geen rechten, die wil ook geen zorg. Wat ze wel willen is zeer ernstig en dat mogen we niet tolereren.”

‘Niet met een druk op de knop geregeld’

Volgens Dijksma is een deel van de groep hier dan ook onterecht. “En die groep moet terug naar land van herkomst.” De burgemeester wijst erop dat de staatssecretaris hier wel mee bezig is en vorderingen maakt. “Maar het is niet met een druk op de knop geregeld.” Dat heeft onder meer te maken met dat mensen liegen over hun land van herkomst. “Dat blijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn. Voordat je dat uitgezocht hebt en alle diensten erbij betrokken hebt die daar – ook landelijk – over gaan… (…) De contacten met het departement zijn goed, maar ook zij lopen soms tegen bureaucratie op in de landen van herkomst. Het is dus niet zomaar opgelost, maar het moet wel gebeuren.”

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. buurtbewoner

  wow wat een daadkracht toont onze fantastische burgemeester weer!

 2. Wim Vreeswijk

  Heel verstandig Sharon want ik maak me hier al 42 jaar grote zorgen over, zowel binnen als buiten de gemeenteraad !

 3. Lombokker

  Burgemeester Dijksma
  To little to late
  Dit tuig is al jaren bekend
  Het scoort lekker in de media
  Maar effectief veranderd er natuurlijk niets

 4. Utrechter

  Wat een soft gezwets weer. Hoor grote woorden incidenten die we zien zijn meer dan ernstig, grote impact op het gevoel van veiligheid van omwonenden, winkeliers, bezoekers van de Ulu-moskee, absoluut onaanvaardbaar, veilige landers die hier niet horen, toenemende overlast. Maar als je bij de maatregelen komt dan is dat niet met een druk op de knop geregeld. Maar als je je fiets verkeerd neer zet is het wel met een druk op de knop geregeld slijptol aan slot kapot fiets in een buitenwijk tegen betaling ophalen. Waarom wel zonder pardon naar de eigen bevolking en deze leiden aan alle kanten ontzien.

 5. Rottebert Peermans

  Als ik zeg dat ze weg moeten dan wordt mijn comment gecensureerd, maar als de burgemeester het zegt dan mag het wel.
  Geef die mannen een Mercedes AMG, een iPhone, wat Gucci-nektasjes en een ticket naar buiten de EU om op te smurfen, dan zijn we vast een paar weken van ze af.

 6. Lombokker

  Een van de veilige landen die niet meewerkt aan de terugkeer van hun onderdanen heeft hier in Utrecht een consulaat. Misschien moet mevrouw Dijksma daar eens eens langs gaan.

 7. JdV

  Persoonlijk ben ik van mening dat samen met de mensen die volgens Sharon moeten vertrekken de burgemeester zelf ook beter weg kan gaan. Van enig beleid en daadkracht is geen sprake, dus als je toch niks doet als burgemeester doe dat dan lekker ergens anders zou ik zeggen.

 8. Geenstijl@Utrecht

  De oplossing zit in de gevangenis van Scheveningen, is het zo opgelost, en hebben nette politici geen slapeloze nachten.

 9. WJM

  WATERBED!!!
  Maar één oplossing………

 10. W.

  @Utrechter: Whataboutism. Bovendien snap je zelf toch hopelijk ook wel dat het handhaven van een fout geparkeerde fiets eindeloos eenvoudiger en iets fundamenteel anders is dan dit veel complexere probleem?

  Wat voor oplossing zie jij, en andere stellige figuren in deze sectie, zelf voor dit probleem? Met alvast de kanttekening dat “terugsturen” in de praktijk dus zo goed als onhaalbaar is gebleken.

 11. Nico

  Vraag, kunnen deze lieden niet vast gezet worden op het ongeorlooft in Nederland zijn en liegen over land van herkomst?
  Zo ja, zet ze vast tot ze uitgezet kunnen worden.
  En straf is een keer echt als ze iets doen wat niet mag, softe gedoe hier pfff.
  Maar ja, hard optreden mag natuurlijk niet van de wet of wat dan ook.
  Misschien tijd om binnen zeer korte tijd de regels aan te passen…?

 12. Kim Possible

  @Nico: ongeoorloofd in Nederland zijn leidt niet tot gevangenisstraf nee, het is niet strafbaar. Wel tot gedwongen uitzetting (met alle praktische problemen van dien).

  Liegen over land van herkomst: de IND kan wel vragen waar ze vandaan komen, maar bewijs maar eens dat ze dan liegen. Je kan zelfs met een dna-test niet onomstotelijk vaststellen waar iemand geboren is.

 13. jaap

  je weet wie je weet waar en je weet dat ze hier niet thuis horen en het land uit moeten 1 + 1 = 2 de weg er mee Sharon

 14. Paul

  Als ze illegaal zijn en overlast bezorgen dan kunnen ze toch in hechtenis worden genomen ?

 15. Utrechter

  @W en ik hoop dat jij ook snapt dat de gemeente Utrecht prima in staat is om meedogenloos te handhaven bij een eenvoudig probleem. En dat zou dus ook moeten gebeuren bij zoals jij noemt complexe problemen van permanent overlast gevende mensen die overduidelijk geen boodschap hebben aan softe maatregelen. Mijn oplossing is meedogenloos en permanent handhaven net zo lang tot ze zelf terug gaan. En wat is jouw oplossing voor mensen die zich nergens iets van aantrekken en permanent overlast en onveiligheid veroorzaken. Weer pamperen en nathouden zodat een stukje verderop de ellende weer overnieuw kan beginnen ?

 16. Gertjan

  Hans Janmaat heeft jaren geleden al voorspeld wat er zou gebeuren als wij onze grenzen niet zouden sluiten,toen was het een fascist en weet ik niet wat,maar hij heeft gelijk gehad,dit land is totaal ontwricht, sociaal en politiek,en de criminelen hebben vrijspelen.

 17. Binnenstadbewoner

  Probleem is vooral dat er sprake is van een aanzuigende werking en dat deze groep in aantal toeneemt.

 18. Harm

  Het leger inschakelen? En geld geven aan de persoon zelf en aan een Afrikaans land die ze wilt overnemen. Maarja, zijn er over een paar jaar weer honderd anderen?

 19. Andere

  Hoi.
  Even duidelijker graag. Waarom zeggen ze dat ze uit Algerije komen terwijl dat niet zo is? Omdat dat land momenteel als een onveilig land wordt aangemerkt en ze daarom niet tot de groep ‘Veiligelanders’ zullen worden gerekend? Nou, dat is wel heel simpel als dat op die manier werkt en ze er met die valse bewering zo gemakkelijk mee wegkomen.
  Waar komt deze groep eigenlijk wél vandaan. Is daar iets over bekend? Ik wil zoiets tóch wel graag weten voordat ik voor mezelf oordeel.
  Tenslotte. Elk mens met een beetje verstand weet toch dat een gebiedsverbod leidt tot verplaatsing van de problemen. Waarom passen ze het toe dan.
  Om vervolgens een andere buurt de ellende te laten proeven? Want dat dat gebeurt zal niemand verbazen toch? Dit lost niks maar dan ook niks op. Schijnmaatregelen zijn dat en dat getuigt van slecht bestuur. Regel het beter. Los het op. Verplaats het niet

 20. de Roeptoeter

  Als ze hier niet horen (ze zijn illegaal), ze steken elkaar neer, ze willen niet terug en land van herkomst werkt niet mee, zet je ze toch vast? Totdat ze wel terugwillen? Dan maar met op die manier dwang.
  Dag in dag uit in een gevangenis zitten zet je wellicht aan het denken en vraag je wellicht om een ticket terug. Vrijheid is dan net wat fijner me dunkt.

 21. Michiel

  We hebben nu eenmaal nationaal en internationaal een systeem opgetuigd, met de beste bedoelingen, om mensen te helpen. Echter lijkt men altijd te vergeten dat er niet alleen maar goede, oprechte en zielige mensen bestaan, maar ook klaplopers, profiteurs, criminelen een psychopaten. En die weten precies hoe ze misbruik moeten maken van het systeem. Zolang we niet bereid zijn om de fundamenten van het systeem aan te pakken (want in Nederland zijn “internationale afspraken” en verdragen en soort heilige geschriften die nooit een te nimmer aangepast of opgezegd kunnen worden) staat onze overheid met de handen gebonden, kan hooguit wat symptoombestrijding doen en moet de rest van de samenleving er maar mee zien te dealen.

 22. W.

  @Utrechter: wat versta je dan onder “permanent en meedogenloos handhaven”? Zo vaak is “handhaven” hier het antwoord op alles maar verzuimt men te vermelden hoe dan.

  Ik denk dat je de lui die strafbare feiten plegen (nb: illegaliteit is in Nederland niet strafbaar) vast moet zetten, tegelijkertijd kijken wat je in de wijk kunt doen om enige grip op de rest van die groep te krijgen (lastig, maar het proberen waard) en bovendien op internationaal niveau afspraken maken dat deze mensen teruggenomen worden door het land van herkomst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).