Burgemeester blikt terug op onrustig weekend; Illegaal feest in Utrecht werd niet beëindigd vanwege gebrek aan politie Burgemeester blikt terug op onrustig weekend; Illegaal feest in Utrecht werd niet beëindigd vanwege gebrek aan politie

Burgemeester blikt terug op onrustig weekend; Illegaal feest in Utrecht werd niet beëindigd vanwege gebrek aan politie

Burgemeester blikt terug op onrustig weekend; Illegaal feest in Utrecht werd niet beëindigd vanwege gebrek aan politie
Het illegale feest aan de Archimedeslaan. Foto: Ricardo uit Groenekan
Het illegale feest in Utrecht afgelopen weekend aan de Archimedeslaan werd niet beëindigd vanwege een gebrek aan politiecapaciteit. Dat laat burgemeester Dijksma weten in een brief waarin ze terugblikt op afgelopen weekend. Ze spreekt daarin over de demonstratie, de kraak op de Biltstraat en het feest aan de Archimedeslaan.

Het illegale feest in Utrecht afgelopen weekend aan de Archimedeslaan werd niet beëindigd vanwege een gebrek aan politiecapaciteit. Dat laat burgemeester Dijksma weten in een brief waarin ze terugblikt op afgelopen weekend. Ze spreekt daarin over de demonstratie, de kraak op de Biltstraat en het feest aan de Archimedeslaan.

Zo’n duizend mensen trokken afgelopen zaterdag in een demonstratieve optocht door de stad. Deze Rave voor de Rafelranden vraagt aandacht voor vrijplaatsen en niet gereguleerde culturele broedplaatsen. Met muziekwagens en andere installaties trok de optocht door Utrecht. Deze demonstratie verliep zonder problemen, laat ook de gemeente Utrecht weten.

Kraakpanden

Later die dag, nacht en zondagochtend besloot de politie, openbaar ministerie en burgemeester wel de Mobiele Eenheid in te zetten. Dat gebeurde eerst om twee nieuwe kraakpanden aan de Biltstraat te ontruimen.

Wanneer die panden precies gekraakt zijn is niet bekend, maar de actievoerders zeiden wel dat ze de kraak bewust bekendmaakten tijdens de Rave voor de Rafelranden. Een deel van de deelnemers aan de demonstratie trok dan ook naar Biltstraat om daar de krakers te steunen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De vele mensen op straat bij de kraakpanden op de Biltstraat zorgde ervoor dat de gemeente besloot om de weg tijdelijk af te sluiten. Uiteindelijk vertrok de politie en leek het erop dat de krakers geen snelle ontruiming hoefden te verwachten. Dit veranderde echter tegen middernacht toen de Mobiele Eenheid werd opgeroepen en tot ontruiming overging. Daarbij werden vijf mensen bij gearresteerd. Twee krakers hadden zich vastgeketend aan het balkon.

Illegaal feest

Diezelfde nacht begon er een illegaal feest aan de Archimedeslaan in Utrecht waar zo’n duizend personen op afkwamen. De gemeente was hiervan sinds 01.00 uur op de hoogte. Er kwamen klachten over geluidsoverlast binnen. Door de wind en de opstelling van het feest kwamen er veel meldingen binnen uit de Bilt en Groenekan.

De politie vroeg of het illegale feest kon stoppen, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Vervolgens kwamen de gemeente Utrecht, politie en Openbaar Ministerie samen om de situatie te bespreken en te kijken of het feest gestopt kon worden.

De burgemeester schrijft hierover: “De inschatting was dat hierbij grootschalig politieoptreden nodig zou zijn in verband met het grote aantal mensen en dat optreden tot escalatie en risico’s voor de politie zou kunnen leiden. De benodigde capaciteit om de illegale rave direct te beëindigen was op dat moment niet voorhanden.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Toen het feest op zondagochtend gewoon doorging is wel besloten om in te grijpen. Een groot aantal feestvierders was wel al vertrokken. De Mobiele Eenheid werd klaargezet omdat de situatie volgens de burgemeester grimmig werd.

Verloop

De burgemeester laat in de brief duidelijk merken te balen van de gebeurtenissen en terug te kijken op een ‘zeer onrustige avond en nacht’. Ze schrijft: “Er is veel gebeurd wat niet door de beugel kan: van seks op straat op klaarlichte dag tot zware geluidsoverlast, blokkades van het verkeer, het niet opvolgen van bevelen van de politie en het plegen van vernielingen.”

De gemeente legt een link tussen de demonstratie, de kraak en het illegale feest. De burgemeester gaat dan ook in gesprek met de organisator van de Rave voor de Rafelranden en de gang van zaken ‘zal consequenties hebben voor de toekomst.’ Duidelijk is in ieder geval dat een deel van de bezoekers van de demonstratie, kraakactie en het illegale feest overlap vertoonden.

Een woordvoerder van de demonstratie baalt van die link die gelegd wordt. Het protest Rave voor de Rafelranden zelf zou probleemloos verlopen zijn, waarbij de voorschriften allemaal zijn nageleefd. De organisatie draagt geen verantwoordelijkheid voor wat er buiten de demonstratie gebeurt. Overigens is er wel sympathie voor kraakacties en illegale feesten – juist omdat er te weinig ruimte zou zijn voor culturele vrijplaatsen.

30 Reacties

Reageren
 1. Lisa

  Als de burgemeester niet kan ingrijpen bij grote verstoringen in het weekend heeft zij als voorzitter van de veiligheidsregio een giga probleem. Iedereen die dit nu leest heeft nu dus een vrijbrief om stennis te schoppen in het weekend. Twee kraakpanden konden overigens wel ontruimd worden met behulp van ME. Rarara hoe kan dat? Is dat niet vreemd? Welke journalist wil daar eens induiken.

  Is de burgemeester van de zogenaamd linkse, maar eigenlijk helemaal niet linkse PvdA, dan toch gewoon een vehikel/ de bulldozer van het grootkapitaal? Wel in actie komen met grof geschut/ ME/ politie die ingrijpt met stevige hand als pandjesbazen/ huisjesmelkers (“ONDERNEMERS”), die wegens woningspeculatie tientallen tot honderden panden in Utrecht leeg laten staan in tijden van grote woningnood, vragen om hard ingrijpen?

  Maar als honderden/ duizenden BURGERS de hele nacht overlast ondervinden, dan kunnen de burgers stikken en wordt er niet ingegrepen. Kennelijk doen burgers er niet toe en dient de politiek alleen nog de belangen van het geld. Disproportineel verschil in optreden te wijten aan gemaakte keuzes. Hierdoor is een giga verschil in rechtsgelijkheid ontstaan.

  Deze voorzitter van de veiligheidsregio/ voorzitter van de driehooek en burgemeester van de 4e stad in het land kan de veiligheid niet garanderen (door het maken van verkeerde keuzes) en moet derhalve gewoon aftreden. Een stad die al eerder met een teroristische aanslag te maken heeft gehad kan een burgemeester die verkeerde inschattingen maakt op veiligheidsgebied niet gebruiken. Is ook niet de eerste keer overigens. Ongeacht welke kleur die burgemeester heeft.

  Getekend, een linkse kiezer. Die kan dus wel kritiek geven op politici van (zogenaamd) zijn eigen kleur. Kan rechts nog wat van leren.

 2. Lisa

  Aanvulling.

  De burgemeester heeft volgens de kraakwet middelen om kraak nog steeds te gedogen in bepaalde situaties. Ze heeft gewoon de ME verkeerd laten ingrijpen en de personeelstekorten bij de politie dus zelf veroorzaakt. Zwaktebod eerste klas, dit argument.

 3. Baliekluiver

  Wel ‘sympathie’ voor al die illegale acties maar geen verantwoordelijkheid, want daar doen rafelranders niet aan. Respect voor de burgemeester die steeds maar weer moet dealen met al die typjes die alleen maar denken in rechten en de bijbehorende plichten negeren.

 4. Jan

  Ik begrijp het niet je hebt maar 1 spuitwagen nodig en weg zijn. Met een nat pak blijven mensen niet lang plakken op een feestje

 5. Wim

  @ Uuuu
  Ben het zelden met je eens maar nu sla je de spijker op zijn kop. Op zijn minst kan gesteld worden dat de burgemeester een bijzondere prioriteitsstelling gehanteerd heeft.

 6. George Knight

  De burgemeester schrijft: ‘ De benodigde capaciteit om de illegale rave direct te beëindigen was op dat moment niet voorhanden.’

  DUIC maakt daarvan dat het illegale feest niet werd beëindigd ‘vanwege een gebrek aan politiecapaciteit’.

  Toch was er op enig moment gebrek aan capaciteit bij de politie.

  Ik begrijp de burgemeester dat ze niet de indruk wil geven dat in Utrecht een gebrek aan capaciteit van de politie is. Zodat in de toekomst alles kan. Maar toch is dat wat de burgemeester zelf zegt.

 7. Utrechter

  Vreemd wel capaciteit om baasjes van loslopende honden te bekeuren, verkeerd niet gevaarlijk gestalde fietsen te verwijderen, het faciliteren van extintinction rebellionen demonstraties en 3 keer per dag met een scan auto door de straat te rijden is er blijkbaar in overvloed. Heeft dit iets met de prioritering te maken ?.

 8. jankanerwatvan

  @Lisa,

  in nota bene je vorige reactie vroeg je duic op te treden tegen het “bewust verspreiden van desinformatie”. en kijk nu eens wat voor complottheorie je hier zelf dropt?

  gegroet, een linkse kiezer die kritiek geeft op een andere linkse kiezer. hier kan rechts nog wat van leren. chapeau Lisa en jankanerwatvan

 9. Jan Willem

  #Jan; Politie Utrecht heeft geen waterkanon meer, die is wegbezuinigd. Vvd bedankt! 😅🤣 De rechtse politiek heeft deze ‘ellende’ gecreëerd

 10. Koel Hoofd

  @Lisa
  Bij het andere artikel over dit feestje schrijf je :
  “DUIC GRIJP NU EENS IN, zie in de rest van de wereld welke gevolgen desinformatie, manipulatie en politieke beïnvloeding kunnen hebben. Ook in het dagelijkse suffertje.”
  En nu doe je het zelf…
  Maar je kan het zeker niet waarderen dat je desinformerende, manipulatieve en politieke beinvloedde reactie door Duic is geplaatst?

  Ten eerste, we hebben geen lokale politie meer maar landelijke politie welke door het hele land wordt ingezet. Ze zijn dus niet het speeltje zijn van Dijksma wat ze al naar gelang de wensen van haar altijd verontwaardigde achterban kan inzetten.

  Ten tweede: Sharon schrijft toch heel duidelijk in haar brief dat er meer dan 150 meldingen zijn gedaan, op een inwoner aantal van 374.000 inwoners, 388.000 als je Groenekan en De Bilt meerekent.
  https://utrecht.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/8136c072-59ae-41c6-8919-755fa0f86c93?documentId=520e6448-a140-47f3-a2b8-0565c8eba189
  Peanuts dus.

  Links overdrijft graag terwijl ze zwelgen in hun slachtofferrol.
  Want wie zijn er de laatste tijd zo hard aan het demonstreren dat de landelijke (NB!) politie overuren moet maken (een oorzaak van het huidige capaciteitsprobleem) om die hyperemotionele uitingen in goede banen te leiden? Linkse demonstranten met grensoverschrijdend afwijkend gedrag…

 11. Champ

  @ Lisa, Utrecht is nog altijd vrij links gezien de laatste verkiezingsuitslag maar steeds meer mensen zijn het idd wel spuugzat hoe Utrecht eruit ziet. Ik ben geen fan van deze burgemeester en ja er kan heel veel beter. (ook heel veel slechter overigens) Had links het nou maar niet zo verpest dan had Utrecht er zoveel beter uitgezien.

  Ik wil dat kraken blijft bestaan zolang het nodig is dus aub doe wat aan je marketing krakers en niet alsmaar de schuld op media, de burgemeester of andere afschuiven dat ze dingen verdraaien als je daar zelf net zo hard aan meedoet. Dat is te makkelijk en daar win je het niet mee.

  Ik wil er ook zeker niet vergeten erbij te zeggen dat krakers fantastische parties kunnen organiseren. Maar laat dat vooral op een manier plaatsvinden waarbij er zo weinig mogelijk overlast is. That’s all. 🙂

  Er staan overigens veel mensen eind deze maand op straat die nu op de Thomas a Kempis wonen. Daar hoor ik zowel links als rechts niet over. Iedereen zwijgt en geen enkele instantie geeft gehoor.

 12. Peter

  Het is opmerkelijk hoeveel aandacht er wordt besteed aan het klagen over een enkele feestavond waarop auto’s elk uur van de dag voortdurend bijdragen aan de geluidsoverlast.

 13. Marianne Coopmans

  Lisa, ik raad je aan om zelf bij de politie te gaan werken. Misschien dat jij betere prioriteiten kan stellen. De grootste stuurlui staan blijkbaar nog steeds aan wal.

 14. Anoniem

  Hoezo geen verantwoordelijkheid Baliekluiver? Zijn er ongelukken gebeurt? Zijn er doden gevallen? Is er een enorme bende van troep achtergelaten? Nee nee en nee. Heb je weleens gezien wat voor troep er met koningsdag wordt achtergelaten? Of met dancefestivallen? Een heleboel. Dus ik snap niet wat je bedoeld Baliekluiver…..

 15. S

  De politie is keihard kapotbezuinigd. Dan krijg je dit. Tnx Rutte (met je gave landje) 🤮

 16. Koel Hoofd

  @Lisa
  Het is maar goed dat jij geen burgermeester bent.

 17. Erik

  @Peter: normaal zanik ik graag mee over auto’s, maar ik vind dit appels met beukenootjes vergelijken.

  Dit feestje was (als ik het goed uit de foto’s af leidt) naast het terrein van de oude SOL. Ik kon dat feestje de hele nacht horen en ik woon er 2 km vandaan! De A28 en de Waterlinieweg liggen er tussen en de A27 ligt ernaast. Ik heb echt minder last van de 24/7 lawaai van die snelwegen, dan van het gedreun van die rafelranddebielen.

  Dan mag die woordvoerder balen van de koppeling, maar met dit feestje hebben jullie je eigen glazen ingegooid.

 18. Lisa

  @Jankanerwatvan

  Welke complottheorie?

  De burgemeester kiest toch voor het ontruimen van de kraakpanden ten gunste van het stopzetten van een groot illegaal feest, waar duizenden mensen last van hadden, de gehele nacht. Een kraak van 2 panden waar niemand last van heeft krijgt voorrang, midden in de nacht notae bene, terwijl ze dat volgens de wet kan gedogen in bepaalde omstandigheden. Een hele nacht geluidsoverlast van een illegaal feest lijkt me reden genoeg om de stekker eruit te trekken. Daar is niks complotterigs aan.

  @ Koel Hoofd.

  Als ik burgemeester was had ik voorrang gegeven aan het oplossen van het probleem met (de meeste) overlast. Logisch toch? In plaats van pricipieel krakers pesten, omdat je dus ook als PvdA’er eigenlijk een neoliberaal bent.

 19. S

  Waar is de reactie van Uuu waar Wim aan refereert?!

 20. RvD

  @S. Ik heb niets met Rutte, maar het aantal politie agenten is afgelopen tiental jaren redelijk gelijk gebleven en zelf iets toegenomen. Er zijn er ongeveer 63.000. Dus zouden er ongeveer 1.300 beschikbaar moeten zijn voor de stad Utrecht.
  Kortom niet kapot bezuinigd en voldoende capaciteit. Maar onjuiste prioriteiten en veel teveel indirecte bullshit banen ipv operationele mensen. Net als overal bij de overheid steeds meer beleidsmedewerkers, communicatie experts en diversiteitsofficers. Ipv echt inzetbare agenten.

 21. Lombokker

  Het is al geruime tijd een trend dat burgemeesters er voor kiezen om relatief kleine groepen die de boel blokkeren gewoon hun gang te laten gaan. Dan is het natuurlijk niet zo vreemd dat steeds meer mensen gaan denken dat alles maar kan en mag.

  Met als absoluut dieptepunt een filmpje op Dumpert waar iemand op klaarlichte dag midden op de Biltstraat oraal bevredigd wordt. Volkomen terecht dat daar de ME is ingezet!

 22. S

  @rvd: er werken 63,000 mensen bij de politie, dat zijn, zoals je zelf aangeeft, niet allemaal operationeel inzetbare agenten. In elke regio staat het aantal blauwe agenten enorm onder druk. Utrecht heeft net als veel andere regionale eenheden te weinig blauw.
  Overigens is het gelijk blijven van het aantal agenten, zoals je beweert, natuurlijk niet voldoende. NL is nogal gegroeid de laatste 10 jaar.

 23. Nina

  De organisatie: “En dan nog: wat is er nou eigenlijk gebeurd? Mensen hebben minder goed kunnen slapen, dat is alles. Er is niemand aangevallen. Maar het was misschien iets te heftig voor de eenheidsworsten.”
  Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3736123/teleurstelling-bij-rave-voor-de-rafelranden-er-worden-veel-onwaarheden-verteld

  Er is niet voor niets bedacht dat je tussen 23.00 en 7.00 uur geen geluidsoverlast veroorzaakt om anderen niet tot last te zijn.

  Wil je buiten die tijden en/of langere tijd flinke geluidsoverlast veroorzaken, dan vraag je daar een vergunning voor aan bij de gemeente.

  Het zijn de wettelijke afspraken die we met elkaar hebben gemaakt en die gelden voor iedereen in Nederland.

  Heb je hier geen zin in, dan koop je een groot stuk land in Canada en doe je daar waar je zin in hebt. In Nederland is daar geen ruimte voor met 18 miljoen mensen dicht op elkaar.

 24. Anne Marie

  @S Nogal gegroeid.? Maar volgens PvdA burgemeester Dijksma nog steeds onvoldoende. Wilt u Dijksma tegenspreken? Het beter weten met uw fake-positieve geluid? Gaat uw gang.
  Maar waar gaat het om? Het gaat erom wat Sharon Dijksma, (PvdA) burgemeester van Utrecht schrijft: “De inschatting was dat hierbij grootschalig politieoptreden nodig zou zijn in verband met het grote aantal mensen en dat optreden tot escalatie en risico’s voor de politie zou kunnen leiden. De benodigde capaciteit om de ‘illegale rave’ direct te beëindigen was op dat moment niet voorhanden.” Haar woorden gingen niet (meer) om de rustig verlopen rave-demonstratie want die was al beëindigd. Dijksma wees naar de overlast van het illegale feest van duizend mensen aan de Archimedeslaan. Dijksma haalt dus de begrippen rave-demonstratie en illegaal feest door elkaar. Een rare vorm van desinformatie.
  @ George Knight: het is dus niet DUIC die manipuleert met de woorden, maar de burgemeester zelf. De rave was legaal. Het feest met duizend mensen illegaal. Conclusie: Er lopen dus duizend mensen rond die in staat zijn de nachtrust te verstoren in de Utrechtse samenleving. En er loopt een burgemeester rond die de ME nodig heeft om de politie te beschermen tegen de risico’s van een feestende menigte die kennelijk door drank en drugs gebruik niet meer weten wat ze aan kunnen richten bij anderen, maar hun eigen verloedering een warm hart toe dragen.

 25. Marcel

  @lisa, lees je eigen verhaal nog is door als je relaxt op een tuinstoel zit in je eigen huis of op terras. Slaat echt nergens op. Verdiep je een beetje in de reactie van de voorzitter van de raad. In de kroeg zou je zeggen: ga lekker naar huis, het is al laat en je begint teveel te blaten. Ik werk aan de Biltstraat. Echt een grote rotzooi. Wat mij betreft echt korte metten met dit niks doend volk. Verder niks te melden. Dat is het. Kort door de bocht? Ja, dat polderen ben ik zat.

 26. jankanerwatvan

  @Lisa:

  Deze zin bijvoorbeeld: “Kennelijk doen burgers er niet toe en dient de politiek alleen nog de belangen van het geld.” Let met name op het woord “alleen”. Je trekt hier een anekdotisch voorbeeld door naar het functioneren van de politiek in het algemeen. Je zou je kunnen afvragen of het überhaupt klopt wat je hier stelt. Dit zou je als iets complotterigs kunnen zien, van mij mag je het ook desinformatie noemen.

 27. Lisa

  “Mensen hebben minder goed kunnen slapen, dat is alles.”

  Dat is alles?

  Je zou maar een slaapstoornis hebben en met de grootste moeite in slaap komen, op structurele basis. Structurele slaaptekorten leiden tot chronische gezondheidskwalen. Verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, hersenschade, verhoogd cholestrol, verhoogde stresshormonen, zeer grote kans op depressies, obesitas. En wat al niet meer. Allemaal aandoeningen die je levensduur verkorten en die je leven heel wat hindernissen (zacht uitgedrukt) kunnen opleveren, waardoor alles in het honderd loopt. Denk aan verstoorde relaties met vrienden, buren, kinderen, partner, ouders en daar weer uit voortkomend problemen op het werk met als grooste gevolg baanverlies (werkkwaliteit zal ook achteruit hollen). Kortom, de levensvruegde wordt stukken minder.

  Verder: je zou maar in een stressvolle periode bivakkeren, kinderen/ partner met gezondheidsklachten hebben, zelf gezondheidsklachten hebben, mantelzoreger zijn, druk zijn met vrijwiliggerswerk op zaterdag/ zondagochtend, topsporter zijn die topprestaties moet leveren in het weekend, hunkeren naar een weekend waarin je uit kan rusten en bij kan tanken. De nachtrust op zaterdag zou maar net het moment zijn waar je naar uit aan het kijken was. Bedenk dat het feest op een locatie was, waar zelden feesten zijn, aan de rand van een doorzon woonwijk. De omgeving is er ook niet op ingesteld.

  Het is ook niet de eerste en enige keer dat Utrechters te maken krijgen met feestgeluid. Meestal accepteren ze deze uitzonderingen, maar uitzonderingen beginnen zo langzamerhand regel te worden.

  Geloof het of niet, een nachtrust van 5,5, 6 à 7 à 8 uur is een zeer primaire levensbehooefte

 28. Geenstijl@Utrecht.

  Met dank aan de VVD en jarenlang net doen of het goed ging in Nederland, moet je jezelf een voorstellen dat deze man de Navo gaat leiden, wat zal dat een zooitje worden.
  Het ergste is dat wij de inwoners er de dupe van zijn ….

 29. Marcel

  @geen stijl, wat een misselijke opmerking. U weet Dat Rutte regeert in een coalitie en journalisten graag van alles schrijven. Ik denk dat Rutte een zeer capabele regeerder is en perfect voor de post waarvoor hij gevraagd is. Probeer maar is een zooitje ongeregeld bij elkaar te houden en te besturen. U gaat dat vast niet lukken. Geen stijl, u doet uw naam eer aan.

 30. Anne Marie

  @S Nogal gegroeid.? Maar volgens PvdA burgemeester Dijksma nog steeds onvoldoende. Wilt u Dijksma tegenspreken? Het beter weten met uw fake-positieve geluid? Gaat uw gang.
  Maar waar gaat het om? Het gaat erom wat Sharon Dijksma, (PvdA) burgemeester van Utrecht schrijft: “De inschatting was dat hierbij grootschalig politieoptreden nodig zou zijn in verband met het grote aantal mensen en dat optreden tot escalatie en risico’s voor de politie zou kunnen leiden. De benodigde capaciteit om de ‘illegale rave’ direct te beëindigen was op dat moment niet voorhanden.” Haar woorden gingen niet (meer) om de rustig verlopen rave-demonstratie want die was al beëindigd. Dijksma wees naar de overlast van het illegale feest van duizend mensen aan de Archimedeslaan. Dijksma haalt dus de begrippen rave-demonstratie en illegaal feest door elkaar. Een rare vorm van desinformatie.
  @ George Knight: het is dus niet DUIC die manipuleert met de woorden, maar de burgemeester zelf. De rave was legaal, het feest met duizend mensen illegaal. Conclusie: Er lopen dus duizend mensen rond die in staat zijn de nachtrust te verstoren in de Utrechtse samenleving. En er loopt een burgemeester rond die de ME nodig heeft om de politie te beschermen tegen de risico’s van een feestende menigte die kennelijk door drank en drugs gebruik niet meer weten wat ze aan kunnen richten bij anderen, maar hun eigen verloedering een warm hart toe dragen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).