Burgemeester na wapenvondst: ‘Er is op geen enkel moment een gevaarlijke situatie voor de buurt ontstaan’ Burgemeester na wapenvondst: ‘Er is op geen enkel moment een gevaarlijke situatie voor de buurt ontstaan’

Burgemeester na wapenvondst: ‘Er is op geen enkel moment een gevaarlijke situatie voor de buurt ontstaan’

Burgemeester na wapenvondst: ‘Er is op geen enkel moment een gevaarlijke situatie voor de buurt ontstaan’
Park Transwijk, in de bosschage zijn de wapens gevonden
Burgemeester Dijksma heeft maandagochtend in een brief aan de Utrechtse gemeenteraad gereageerd op de wapenvondst in Park Transwijk. Ze wil benadrukken dat ‘ook naar inschatting van de politie er op geen enkel moment een gevaarlijke situatie voor de buurt is ontstaan’. Dat komt volgens Dijksma mede doordat de wapens niet makkelijk te vinden waren.

Burgemeester Dijksma heeft maandagochtend in een brief aan de Utrechtse gemeenteraad gereageerd op de wapenvondst in Park Transwijk. Ze wil benadrukken dat ‘ook naar inschatting van de politie er op geen enkel moment een gevaarlijke situatie voor de buurt is ontstaan’. Dat komt volgens Dijksma mede doordat de wapens niet makkelijk te vinden waren.

De burgemeester schrijft in de brief dat misdaadverslaggevers de politie informeerden nadat ze een tip kregen. Vervolgens werd donderdag door de politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) uitgebreid onderzoek gedaan in Park Transwijk. Bij het onderzoek werden verborgen in de grond meerdere zware, mogelijk automatische, wapens gevonden. Volgens De Telegraaf  gaat het om een partij kalasjnikovs.

Misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Mick van Wely vertelden vrijdagavond bij het tv-programma Jinek dat zij de politie informeerden nadat ze een tip kregen dat ergens in de wijk een plek was waar wapens verborgen waren.

“Dit is het hart van het Taghi-domein. In deze wijk wonen heel veel aanhangers en leden van de Mocro-maffia”, zei Van den Heuvel. “Het liefst waren we zelf gaan graven, maar je moet rekening houden met boobytraps. We zijn gaan kijken en hebben uiteindelijk de politie gebeld. Het is een enorme operatie geworden in het park.”

Zorgen

De wapenvondst wordt nu onderzocht door de politie. Ondanks dat er geen gevaar voor de buurt is geweest, zegt Dijksma dat de vondst van wapens en de criminele netwerken die in Utrecht actief zijn ‘zorgen baren’. “Hoewel zware georganiseerde criminaliteit zich grotendeels aan het oog van Utrechters onttrekt, heeft het grote impact op de samenleving”, aldus Dijksma.

“We moeten de criminele netwerken verstoren om dit te stoppen.” De burgemeester wil voor de zomer komen met een plan voor de aanpak van de ondermijnende effecten van drugscriminaliteit in Utrechtse wijken.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Welke buurt? Weet mevr. Dijksma waar die wapens gebruikt gaan worden? Dit is geen criminaliteit meer, maar een binnenlandse oorlog. Ik vraag me af of de Nederlandse politiek daar tegenop gewassen is? En nog belangrijker is de vraag: wil men er tegenop gewassen zijn? Ik vermoed van niet. Maar het gezellige, kneuterige Nederland is definitief het land van ooit.

 2. Kadoendra

  Vraag en aanbod daar gaat het om in de economie.

  De vraag naar drugs is enorm en o.a de Mocro-maffia voorziet in de vraag.

  Marktwerking noemt de VVD het en een CDA’er noemt het VOC-mentaliteit.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/VOC-mentaliteit

 3. JdV

  Dat is op zich geheel correct wat de burgemeester zegt. Wapens die begraven liggen in de grond zijn behoorlijk onschadelijk. Een goed ingepakte en begraven atoombom is dat ook. Dus het feit dat ze daar lagen was zeker veilig. Anders is het wanneer ze worden opgegraven, voorzien van munitie en gebruiksklaar gemaakt. Ik weet niet of de aanwezigheid van in dat geval gebruiksklare en doorgeladen wapens kan worden benoemd als veilig voor de buurt.

 4. ceeteewee

  Deze Burgemeester (niet mijn Burgemeester) praat hier natuurlijk verschrikkelijke onzin. Hoezo geen gevaarlijke situatie? Want ze waren moeilijk te vinden?? Hoe kom je er bij, zou ik zeggen. Mevrouw de Burgemeester staat ver weg van de werkelijkheid en baseert zich op politie praat, in de trant van ga maar rustig slapen. We hebben het toch over een ongecontroleerde wapenopslagplaats midden in een woonwijk?

 5. Pee

  @Massegast

  Helemaal mee eens.

 6. Katja

  Ja, niet makkelijk te vinden door de mensen die ze niet begraven hebben, maar wel door de criminelen die dat gedaan hebben. Met uiteraard de bedoeling om ze te gebruiken.

 7. Lombokker

  @Katja
  Nee hoor. Ik sprak vandaag nog een advocaat, en die zei dat die jongens de wapens daar hebben begraven omdat ze hebben besloten om hun leven te beteren, en te stoppen met de criminaliteit.

 8. Anne Marie ten Berge

  Deze Burgemeester (ook niet mijn Burgemeester) vertelt hier een sprookje: “.er is geen gevaar mede omdat ze niet makkelijk te vinden zijn.” Maar het gevaar zit’ m nu juist in de wetenschap dat er een groep criminelen precies weten waar de wapens begraven lagen. . Even een metaal detector erbij en je hebt ze voor het oprapen. Ongelooflijk was een lullige geruststelling.

 9. Scherpschutter

  Geen gevaarlijke situatie ontstaan? Ik geloof er niets van. Het is algemeen bekend dat begraven kalasjnikovs uit zichzelf op mensen beginnen te schieten tenslotte.

  Man man man. Wat zijn we toch een kleutersamenleving. We moeten kennelijk al bang worden van metalen objecten die in de grond begraven liggen. LOL.

 10. Hebbe

  Ik weet niet of mevrouw Dijksma al een keertje op kanaleiland is geweest maar er is daar altijd een gevaarlijke situatie .

 11. Scherpschutter

  @Hebbe

  Stelt u zich toch niet zo aan. U kunt helemaal veilig naar Kanaleneiland. Statistisch is de kans waarschijnlijk nog niet 1 op 100.000 dat u iets overkomt bij een bezoekje. U doet net alsof het een oorlogsgebied is waar actief gevochten wordt in plaats van een woonwijk met soms wat problemen.

  Onveiligheid is in 99 van de 100 gevallen een totale illusie.

 12. Nina

  Wat een rare veronderstelling dat “op geen enkel moment een gevaarlijke situatie voor de buurt is ontstaan”.

  Je zou degene(n) die de wapens begraven heeft/hebben maar tegen het lijf zijn gelopen.

 13. Don

  Mevrouw Dijksma heeft de gemeentelijke werkwijze van ontkennen en negeren van problemen en gevaarlijke situaties al snel onder de knie. Het is maar wat je niet gevaarlijk noemt in de stad liggen een partij automatische wapens begraven binnen handbereik van enkele leiden die hier alleen maar nobele bedoelingen mee hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).