Omwonenden van een speeltuin in de binnenstad van Utrecht hebben maandagochtend de weg geblokkeerd om de sloop van de speelplek tegen te houden. De actie was een succes voor de actievoerders, de werklui gingen onverrichter zake weer weg. Het is nu afwachten wat de gemeente Utrecht gaat doen.
De speeltuin aan het Lauwerhof in het centrum van Utrecht maakt een hoop los. De speeltuin werd in 2020 aangelegd maar is volgens sommige omwonenden zo populair dat ze er overlast van ervaren. Weer andere buurtbewoners zijn juist heel blij met de speeltoestellen die er dankzij een buurtinitiatief zijn gekomen. De gemeente Utrecht moest uiteindelijk besluiten, en die besloot dat de speeltuin weer weg moest. DUIC sprak eerder al met meerdere bewoners over de speeltuin.
Vrijdag werd er een brief naar omwonenden gestuurd waarin stond dat vandaag de speeltuin afgebroken zou worden. “Dat was een bewuste actie, zo kort mogelijk van tevoren bekend maken wanneer de speeltuin gesloopt zou worden. Dit terwijl er verschillende gemeenteraadsleden juist druk zijn om het onderwerp aan te kaarten. Daarom hebben wij besloten om de weg te blokkeren en de wacht te houden”, vertelt Bert Nederhof.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Blokkeren
Een auto werd op de weg geplaatst om de boel te blokkeren, een protestbord werd opgehangen en verschillende omwonenden hielden de wacht bij de speeltuin. “We hebben een goed gesprek gehad met de aannemer die hier vanochtend vroeg was. Zij gaven aan het ook zonde te vinden dat de speeltuin, die ze zelf hadden aangelegd, weer weg moest.” De blokkadeactie bleek echter succesvol, de werklui konden niet aan de slag en besloten weer te vertrekken.
“Onze opzet is geslaagd”, vertelt Joke Bos. “We willen uiteraard helemaal voorkomen dat de speeltuin afgebroken wordt, maar voor nu hebben we in ieder geval voor uitstel gezorgd. Morgen begint de opbouw van de vrijmarkt en woensdag is het Koningsdag. Dan kan er in ieder geval hier nog gespeeld worden.”
De actievoerders die vanochtend aanwezig waren in de speeltuin zijn ook eensgezind; de speeltuin zorgt helemaal niet voor overlast. Bos: “Mensen die klagen over deze speeltuin behoren niet in de binnenstad van Utrecht te wonen, natuurlijk hoor je af en toe wat geluiden, maar dat hoort er gewoon bij. Daarvoor gaan we niet een gloednieuwe speeltuin afbreken.”
Reactie gemeente
De gemeente Utrecht laat weten: “Een deel van de omwonenden (met name de initiatiefnemers) wil de huidige speelplek graag behouden, een ander deel (5 adressen van mensen die direct aan het speelpleintje wonen) ervaart er dagelijks veel overlast van. Er is hierover in de afgelopen twee jaar al heel veel met bewoners overlegd en iedereen die dat wilde heeft duidelijk zijn of haar mening naar voren kunnen brengen. Er is ook buurtbemiddeling geweest.”
Alles afwegende is vorig jaar juni door de gemeente besloten om de meeste speeltoestellen te verplaatsen en met bewoners verder te bespreken hoe de Lauwerhof op een goede manier ingericht kon worden. “Bewoners zijn hier toen direct over geïnformeerd en afgelopen vrijdag is de exacte datum gecommuniceerd. We zijn hard op zoek naar een nieuwe locatie in de buurt waar kinderen lekker kunnen spelen en er zo min mogelijk overlast is voor omwonenden. De gemeente vindt het heel belangrijk dat mensen die dicht bij elkaar wonen ook op een goede manier met elkaar samenleven. We nemen ook nu weer een actieve rol om alle bewoners te helpen met het vinden van een oplossing.”
Gekoppelde berichten
Buurtbewoners verdeeld, maar gemeente Utrecht is overstag: nieuwe speeltuin wordt weer verwijderd
De speeltuin die vorig jaar op initiatief van een groep bewoners is aangelegd op het…
37 Reacties
ReagerenOh ja, dat was die klager die zelf lid is van een team op een basisschool ….
Mooie actie!
Er is voor kinderen weinig in de binnenstand om te spelen en ook andere kinderen te ontmoeten. Dit is een leuke en rustige plek voor kinderen om veilig te spelen. Ik woon aan de oudegracht en kom hier ook vaak met mijn kleinkinderen.
Loesje schreef het al: “Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn”. Gemeente lijkt ook ten volle te beseffen dat dit besluit niet geheel netjes tot stand is gekomen, anders pas je niet deze bekende overvaltechniek toe. Geachte zeurpieten, probeer gewoon van die (luidruchtige) vrolijke kids te genieten en denk vooral nog eens terug aan je eigen tijd in de zandbak…………
super reactie en sluit ‘savonds de boel af zodat de lastpakken er niet meer inkomen. de kinderen zijn ook inwoners van de stad en hebben dus ook rechten en dat is een speeltuintje ook om hunbvriendjes te ontmoeten! veel sterkte met de akte.
Complimenten voor Binnenstadsbewoners
Gemeente heeft het niet zo op Binnenstadsbewoners
Heel simpel op te lossen
Kinderspeelpplaats om 21 uur afsluiten
Wat kinderachtig van de gemeente op Binnenstadsbewoners schaak te zetten
Onbetrouwbare gemeente
Fijn dat de Gemeente oog heeft voor de overlast van de direct-omwonenden!!
Dit in tegenstelling tot de directe buren van basisscholen, waar de speelpauzes tegenwoordig ook de hele dag duren. Daar mag je niet tegen protesteren, want kinderen moeten kunnen spelen. Natuurlijk moet dat, maar waarom zo verspreid over de dag zodat je als buur de hele dag in de herrie zit?
Mensen willen allemaal speelmogelijkheden voor kinderen, maar liever niet bij hen voor de deur 🙁 en bij een ander voor de deur moet kunnen volgens die mensen.
De echte oplossing is dat die kinderen gewoon niet meer zo gillen. Want ergens heeft iemand bedacht dat kinderen moeten gillen als ze spelen. Veel ouders (en leraren) vinden zelfs dat dat zo hoort, heel hard gillen als je speelt op het schoolplein of een speelplaats. Rekening houden met omwonenden vinden ze onzin, en dat wordt zo al vroeg aangeleerd!
Tuurlijk moeten kinderen gewoon kunnen spelen. Maar ik ben er wel voorstander van dat mensen niet het recht in eigen hand nemen als een uitkomst je een keer niet bevalt.
Dus lawaai van horeca is overlast en moet resulteren in broodroof, maar gillende kinderen “hoort er gewoon bij”.
Ik neem aan dat de rekening voor de niet gedane arbeid ook bij de desbetreffenden wordt neer gelegd? Want dat hoort er ook gewoon bij
Jaja vroeger konden de klagers zelf spelen . Nu ze te oud zijn om te
spelen gunnen ze de kinderen van nu niet .
Ze hebben nu een ander speeltje die ze er neer wil zetten (AUTO)
grote egoïsten zijn het.
Hoeveel herrie kan dat zijn? Het zijn speeltoestellen voor kleintjes. Was er geen middenweg mogelijk? Bijvoorbeeld sluitingstijd rond zes uur, dan is het etenstijd, daarna de kinderen op tijd naar bed en iedereen is blij. De stad dendert ‘s nachts van horecaoverlast, dat moet kunnen. Kinderen niet?
Blijf van die speeltuin af als de buren last van hebben ga lekker verhuizen dan. Jullie zijn toch ook kind geweest.
@jules kneepkens: niets tegen kinderen, wél heel veel tegen kinderen die continu gillen en krijsen als speenvarkens (terwijl hun ouders druk zijn met de smartphone).
Waarom moeten kinderen zo vreselijk gillen? En als het dan in een door hoge gebouwen omsloten ruimte gebeurd, kan het geluid niet weg. Maar sluiten van deze speelplaats lost nix op. Als ze in hun eigen kleine tuintjes gaan spelen, krijsen ze net zo goed.
Slechte plek voor een speeltuin. Zit wel heel dicht op de tuin EN de woningen van de omwonenden. In zo’n hofje zal het ook lekker galmen. Ik snap de omwonenden wel.
Zo lang mensen er in Utrecht zelf geen last van hebben roepen ze mi wel heel makkelijk dat andere mensen niet moeten zeuren.
Dus je gaat daar lekker rustig wonen, vervolgens hoor je de godganse dag gegil en geschreeuw dat tegen de hoge muren aanechoot en dan mag je niet klagen “want je bent ook ooit kind geweest”? Dát is pas asociaal.
Ik vermoed dat het de ouders wel goed uitkomt dat ze niet ver hoeven te lopen om hun kinderen te laten gillen en schreeuwen terwijl ze zelf laveloos op een bankje hun Facebook tijdlijn bijwerken.
Eerst slopen en dan opzoek naar nieuwe plek.
Getuigd niet van handig beleid.
in de apenheul is het stiller…
ik heb persoonlijk niks tegen kinderen. wel tegen gillende en schreeuwende kinderen. Bij mij in de straat wonen er ook een paar. Niet te doen.
Nou gemeente. Ik zou zeggen keihard doorpakken nu. Het recht in eigen hand, dat kan uiteraard niet. Zet politie en desnoods ME in. Verwijder blokkades en stuur de rekening naar de daders. Pak personen op die zich verzetten en de opdrachten van het bevoegd gezag niet opvolgen. Allemaal heel normale acties. Pak de nimby’s.
Sloop meteen de klokken in alle torens en verbied mensen buiten nog mondeling te communiceren.
Ja, waarom zou je als ambtenaar ook van tevoren even simpelweg onderzoeken of er wel draagvlak is voor je speeltuin, als je de speeltuin ook gewoon neer kunt kwakken op kosten van de belastingbetaler en erna weer kunt verwijderen op kosten van de belastingbetaler, zonder dat dit ook maar enige consequentie voor jou als ambtenaar heeft? Je bent als ambtenaar weer lekker een jaartje bezig geweest en weer wat dichter bij het pensioen. Het is wel best ook allemaal.
De buren hebben geklaagd vanwege de kleuren en de materialen in de speeltuin. Nog niets eens vanwege het geluid.
Over dit niveau van zieligheid hebben we het.
Dit verhaal legt vooral de groeiende intolerantie jegens de medemens bloot. Alleen het eigenbelang voor de eigen ik staat centraal. Heb je ergens last van? Team dan met wat medeklagers en probeer – zonder overleg met de buurt – druk op de overheid te zetten. En zolang de gemeente klagers serieus neemt – en geen wederhoor toepast – blijven de dikke-ik-denkers in Utrecht winnen. Overigens, bij diverse rechtzaken in dit land om spelende kinderen bij scholen te verbieden buiten te spelen ivm gegil, verloren de klagers. Spelende kinderen maakt lawaai. Als gemeente kan je dan extra-isolerende beglazing aanbieden, maar bewoners hebben het vooral maar te accepteren. Je woont immers niet in je eentje in de binnenstad.
Ik dacht dat mensen met kinderen in Leidsche Rijn woonden
wij hadden ook geen speeltuin, we liepen gewoon door de stad heen als kind. zo hoort dat als je in de stad woont. spelen deed je met een tennisbal of een zachte bal. stoepranden. of bokkepieën . (haasje over) , belletje lellen, of vissen met een draadje en een dobber in de oude gracht, tussen de bosjes aan de singels tikkertje of verstoppertje spelen. ouders moeten hun kinderen eens niet als prinsje of prinsesje behandelen. speeltuinen ontnemen creativiteit van kinderen. Als je wilt dat je kinderen geen gevaar lopen, moet e niet met kinderen in de stad gaan wonen, maar in een dorp……… kinderen moeten zichzelf zien leren te vermaken , dat werd ons ook gezegd, en daarom waren onze generaties wel creatief. Spelen doe je tussen de stedelijke bezoekers. dat was nog leuk ook. En dat kan prima. Overal hangen tegenwoordig ook nog eens cameras dus kinderen zijn heel snel terug te vinden. Stel je niet zo aan. Die speeltuin kan een gezamelijke tuin worden voor iedereen en niet alleen van kinderen. Het wordt tijd dat het weer word zoals vroeger: neem je eigen verantwoordelijkheid voor je eigen kind.
Mooie actie. Die klagers hebben juridisch geen poot om op te staan. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de gemeente de rechten van kinderen zo met voeten treed.
omwonende in utrecht worden met de dag zuurdere mensen die geen enkel geluid willen hebben, maar wel in de stad wonen. Echt, ga verhuizen!
Kinderen schreeuwen en gillen op straat en tijdens het spelen alsof hen iets ernstig wordt aangedaan, is dat normaal?
Ik heb maar 1 antwoord …. AAAndacht. De kinderen krijgen tegenwoordig zoveel aandacht dat is echt niet normaal en gezond. En niemand die ze corrigeerd want je zal je kind eens iets moeten onthouden van iets …
@ wiebe, ook bij ons was de stad, ons speelterrein. Er was een herdershond bij die over ons waakte. Daarna kwam de gemeentewet dat op de zoveel inwoners een bepaald percentage groen moest blijven. En ook dat alle basisscholen een speelplaats moesten hebben. Voorts moesten er om de 200 meter veilige speeltuinen aangelegd worden.
@ Ishan, met andere woorden: de gemeente Utrecht overtreedt haar eigen regels. door een wettelijk verplichte speeltuin te sluiten zonder een andere ingericht te hebben. Ik heb de burgemeester hierover gemaild.
🙂 Lach opwekkend …,
@ wiebe, ook bij ons was de stad, ons speelterrein. Er was een herdershond bij die over ons waakte. Daarna kwam de gemeentewet dat op de zoveel inwoners een bepaald percentage groen moest blijven. En ook dat alle basisscholen een speelplaats moesten hebben. Voorts moesten er om de 200 meter veilige speeltuinen aangelegd worden.
@ Ishan, met andere woorden: de gemeente Utrecht overtreedt haar eigen regels. door een wettelijk verplichte speeltuin te sluiten zonder een andere ingericht te hebben. Ik heb vanmorgen bij B&W hierover formeel geklaagd en wacht op hun besluit.
Iedereen is van harte welkom op de speeltuin op het Wolvenplein, deze wordt zeer weinig gebruikt omdat veel binnenstadsbewoners het bestaan hiervan niet weten.
Ingang tussen nr 3 en 8 of Molenstraat .
Jaaaaa….wie komen er mee spelen op het Wolvenplein? Ik ben er meestal in mijn eentje en da’s niet leuk.
@ wiebe: jemig wat een kromme redenering. vroeger waren hier ‘maar ‘ 9 miljoen mensen, en een fractie van het aantal auto’s, pit bulls, scooters, en oh ja e-bikes die ook nog es veel harder rijden dan tijdens jouw romantische vroeger. Beetje levelen naar de tt misschien?
Hoezo heeft iedereen het hier over “gillen en schreeuwen”? Dit is een speeltuin voor 1-3 jarigen. Er is een zandbak, drie paddenstoeltjes, een “winkeltje” en een klein bruggetje. Mijn kleine heeft er vele ijsjes aan mij verkocht. Helaas niet aan andere kinderen want die waren er nooit. Ik stel voor dat een aantal reageerders even gaat kijken. De stadsgids die de watertoren in zijn ronde heeft, maakt meer geluid. Moet die nu ook wegblijven?