Buurtbewoners maken park bij de Daalsedijk en hopen dat gemeente plannen wijzigt | De Utrechtse Internet Courant Buurtbewoners maken park bij de Daalsedijk en hopen dat gemeente plannen wijzigt | De Utrechtse Internet Courant

Buurtbewoners maken park bij de Daalsedijk en hopen dat gemeente plannen wijzigt

Buurtbewoners maken park bij de Daalsedijk en hopen dat gemeente plannen wijzigt
Sinds kort heeft Utrecht er een nieuw park bij. Aan het begin van de Amsterdamsestraatweg, grenzend aan het stationsgebied en met uitzicht op de nieuwe singel bevindt zich het officieuze Daalsepark. DUIC-lezeres Marieke Lisette van Andel fietste er langs, stapte af en sprak met initiatiefnemer Herbert Boland.

Sinds kort heeft Utrecht er een nieuw park bij. Aan het begin van de Amsterdamsestraatweg, grenzend aan het stationsgebied en met uitzicht op de nieuwe singel bevindt zich het officieuze Daalsepark. DUIC-lezeres Marieke Lisette van Andel fietste er langs, stapte af en sprak met initiatiefnemer Herbert Boland.

“Het idee borrelde al een tijd. Jarenlang heeft er op dit terrein een aannemer gezeten. Het stond vol met troep, hekken en machines. We hebben er als buurt op aangedrongen dat de aannemer weg zou zijn als de nieuwe singel openging. Dat is gelukt. Als wij ons er niet in hadden gemengd, dan lag dit terrein waarschijnlijk nog steeds braak.”

Samen met een klein team uit de buurt heeft Herbert ervoor gezorgd dat de plek een naam kreeg. “Dat is de truc. Als een plek een naam krijgt, geef je het betekenis. Mensen gaan eraan refereren en het is dan veel moeilijker om er een andere bestemming aan te geven.” Hij doelt op de plannen van de gemeente om een wooncomplex neer te zetten op het terrein. Het buurtteam hoopt dat het Daalsepark naamsbekendheid krijgt in Utrecht, zodat de gemeente haar plannen zal wijzigen.

IMG_5574Herbert heeft daar een bijzondere tactiek voor bedacht: een kudde schaapjes. “Tussen alle rommel die op het terrein stond, zag ik deze parkeerblokkades. Lelijke dingen. Ik wilde er iets creatiefs mee doen in het kader van hergebruik. De gemeente heeft acht blokken op mijn verzoek achtergelaten. Gisteren hebben ze een machine ter beschikking gesteld om de logge blokken te verplaatsen. En nu kijk je naar een kudde schapen.”

Inderdaad. Een groot deel van de honderden fietsers en wandelaars die voorbij komen kijkt nieuwsgierig naar de lokale kunstenaars aan het werk. Samen met Marc van de Kuil en Birgit Haberland is Herbert vanmorgen begonnen met het schilderen van het beton. Drie blikken witte verf zitten erop. Daarna zijn er zwarte gezichtjes opgeschilderd, à la Shaun het Schaap. De oogjes moeten ervoor zorgen dat de schapen contact maken met de omgeving, een knipoog naar de voorbijgangers. “Het zou fantastisch zijn als Utrecht straks roept: ik zie je bij de schaapjes! Dan wordt het Daalsepark echt een begrip.”

Want dat is waar Herbert en zijn team uiteindelijk naartoe werken. Van niemandsland tot IMG_5567parel, zo noemen de initiatiefnemers van het Daalsepark hun project op de eigen website. De ideale ligging van het park zal het probleem niet zijn.  Herbert licht toe: “we kunnen nu nog niet bewijzen dat het succesvol is, maar het is een prachtige locatie voor een park. Er is onlangs een cafeetje geopend aan de overkant, en binnenkort wordt er gras gezaaid. Over een paar dagen kunnen we narcissen zien opkomen. Ook zijn we in bespreking over een zonnebloemenveld, zodat er meer kleur komt.”

Al met al een prachtig en positief buurtinitiatief. Het meest opmerkelijk aan het Daalsepark blijven toch de schaapjes en de belangrijke rol die zij spelen voor de toekomst van het park. Eind maart heeft Herbert een gesprek met de gemeente. Daarna zal hij meer weten over de bestemmingsplannen van het Daalsepark. Laten we hopen dat we nog lange tijd kunnen roepen: ik zie je bij de schaapjes in het Daalsepark!

IMG_5552
Initiatiefnemers in het Daalsepark

IMG_5557

26 Reacties

Reageren
 1. Fab

  Briljant die betonnen schapen! Lelijk stukje Utrechtse grond aangepakt.

 2. jos stelling

  Geweldig idee. Doen voor het te laat is.!!!

 3. Kees N

  FANTASTISCH!

 4. Brian

  Mooi die muurschildering ook!

 5. Rietje

  Super !!!

 6. Victor

  Sympathiek initiatief, maar in Utrecht zitten we met stijgende prijzen voor zowel koopwoningen, als enorm stijgende huren. In Utrecht zal meer gebouwd moeten worden, ook binnen de rode contouren; willen we de stad betaalbaar houden voor ieder. Dat is voor mij belangrijker dan nog een parkje creëren.

 7. Rob

  Herbert, ben trots op je

 8. Tesss

  Super awesome!

 9. Stef

  Goed en origineel idee! Misschien kan de gemeenteraad eens inventariseren of er in Utrecht draagvlak is voor meer parken i.p.v. meer woningen. Ik verwacht dat een grote meerderheid voor is! Past ook goed in het nieuwe verkeersbeleid van Utrecht (zie elders op DUIC), want deze 8 schaapjes hebben vast geen auto nodig om op hun plaats van bestemming te komen 😉
  Laten we de slogan ‘Utrecht verdicht’ wijzigingen in ‘Utrecht verparkt’.

 10. Jiska

  Te gek! Mijn dochter zit er tegenover op school en wij zijn gek op Shaun. Heerlijk om die idiote koppen daar in dat parkje te zien staan. Een enorm leuke verrijking!

 11. Jansen

  @ Victor

  Ja, of je gaat mee in het bestaande debiele systeem dat niet deugt, namelijk meer huizen bouwen om prijs te laten dalen., terwijl de vraag zeer hoog zal blijven> dus prijzen zullen belachelijk blijven stijgen;

  of,

  je probeert het belachelijke systeem aan te pakken.

 12. Joris

  Mééééhtastic!

 13. RobH

  Een uitstekend idee, een park op die plek. Dan kunnen we van het Paardenveld een levendige hoek in de stad maken. Alles bij de hand…

 14. Ben

  Leuk, origineel initiatief dat beloond zou moeten worden door de gemeente. Er is al genoeg beton in Utrecht en die dubbele T-splitsing kan wel wat groen gebruiken.

 15. Thijs

  Goed initiatief! Terecht dat bewoners die tijdenlang met zo’n bende voor hun deur hebben gezeten een stevige vinger in de pap krijgen wanneer het op de verdere ontwikkeling aankomt.

  Wel jammer dat mensen zoals Victor onze fijne stad het liefst door projectontwikkelaars laat uitwonen totdat het kantelpunt is bereikt en Utrecht zijn charme compleet heeft verloren.

 16. Claudia

  Mooi, dat is wat je noemt initiatief. En wat een leuke schapen! Mooi dat die hoek verder opknapt. Gemeente dat is pas samen sterk 030 initiatieven

 17. Gert-Jan

  Wat briljant zeg die schaapjes! Kunnen niet al die lelijke betonblokken schapenkopjes krijgen? Dat gaat vast voor heel veel glimlachjes zorgen! En nee, niet heel Utrecht volplempen met huizen! Een beetje groen houdt Utrecht leefbaar, meer parken! Bijvoorbeeld het hele Westplein!

 18. BozeWolf

  Geniaal!!! En echt iets wat die plek nodig heeft. Compenseert een beetje voor al het vuils wat er langs rijdt.

  Binnenstad Utrecht is vol genoeg zo. Er is al amper doorheen te rijden of te fietsen. Of te parkeren. Of te shoppen op zaterdag.

 19. verena

  Nu de parkeerplaats daar nog weg… Echt raar ook dat ze die daar hebben gemaakt, ipv de huidige parkeerplaats op te knappen..

 20. Willem

  Ga door! Ga door!

 21. Charlotte

  Prachtig initiatief, zo fijn om te zien dat deze buurt vooruitgang boekt en betrokkenheid genereert. Een park lijkt me een mooie aanvulling en ook simpelweg een poging(kje) tot compensatie van de enorme hoeveelheid uitlaatgassen.
  Laten we er een mooi, leefbaar, groener, sfeervol, stukje Utrecht van maken ipv het afvalputje van de stad!

 22. Meisje

  SUPERrrrrrr!
  Hélemaal GOED 🙂
  Vroeg me al een tijdje af wie die naam ‘Daalsepark’ daar zo prachtig had geschilderd.
  Wist niet dat er plannen voor bebouwing zijn.
  Ik ga voor GROEN en laat de Mitros maar wat minder sociale woningbouw verkopen.
  Wellicht een sponsor vinden voor wat bij- en vlinder vriendelijke beplanting, zaaigoed?
  Wie is verantwoordelijk voor de nog kale grond?

 23. Verbeterdebuurt

  Wat een leuk initiatief! Wij houden ervan als bewoners zelf actie ondernemen en echt bijdragen een het verbeteren van hun buurt! Ga zo door!

 24. Wern

  Ik ben benieuwd of ze er nog staan als het offerfeest is geweest 😉

 25. utrechtse vogel

  Mooi! Past ook goed bij de vele shoarmatenten op de Straatweg.

 26. Herbert

  Fijn om zoveel positieve reacties gekregen te hebben!
  Maar het gaat spannend worden. De gemeente ondersteunt het idee om een groene plek te behouden en wil de komende maanden tot een besluit komen. Of daarmee het plan van bebouwing volledig van tafel is weten we nog niet. We hopen op het beste. Voor ons is dat behoud van de bomen en een kwalitatieve inrichting. Een visitekaartje van de Straatweg en mooi arriveren bij de nieuw uitgegraven singel.

  Volg de ontwikkelingen via https://www.facebook.com/daalsepark

  Alle ideeën en handjes meer dan welkom!

  Louise, Bart en Herbert
  Initiatiefgroep Daalsepark

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).