Café, bedrijfsruimtes, hotel en groene initiatieven; grote plannen voor Steck en omgeving maar zorgen zijn er ook Café, bedrijfsruimtes, hotel en groene initiatieven; grote plannen voor Steck en omgeving maar zorgen zijn er ook

Café, bedrijfsruimtes, hotel en groene initiatieven; grote plannen voor Steck en omgeving maar zorgen zijn er ook

Café, bedrijfsruimtes, hotel en groene initiatieven; grote plannen voor Steck en omgeving maar zorgen zijn er ook
Het terrein van Steck in Overvecht in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
Een café, hotel, amfitheater, exposities en ruimte om te sporten. Er liggen grote plannen om het gebied bij Steck aan de Gageldijk te verbouwen. De rasechte Overvechter Bob Scherrenberg wil er met zijn bedrijf de komende jaren mee aan de slag. Een heel makkelijke opgave zal het waarschijnlijk niet worden, want het past allemaal nog niet direct in de huidige regels van de gemeente en provincie. Het college van B&W lijkt echter wel positief en wil samen kijken wat er allemaal mogelijk is, maar bij de politiek leven ook zorgen.

Een café, hotel, amfitheater, exposities en ruimte om te sporten. Er liggen grote plannen om het gebied bij Steck aan de Gageldijk te verbouwen. De rasechte Overvechter Bob Scherrenberg wil er met zijn bedrijf de komende jaren mee aan de slag. Een heel makkelijke opgave zal het waarschijnlijk niet worden, want het past allemaal nog niet direct in de huidige regels van de gemeente en provincie. Het college van B&W lijkt echter wel positief en wil samen kijken wat er allemaal mogelijk is, maar bij de politiek leven ook zorgen.

Bijna vijftig jaar lang zat tuincentrum Overvecht aan de Gageldijk in Utrecht. Een tuincentrum zoals je dat verwacht, met kassen en planten. Tegenwoordig waait er een frisse wind door het gebouw en draagt het de naam Steck. Het is nog steeds een tuincentrum met een parkeerplaats. Maar wel een stuk hipper, met een café, een pluktuin met de naam Glitter Gladiool, een hondenwasserette en af en toe zijn er activiteiten te doen. Het is het werk van Bob Scherrenberg en zijn familiebedrijf.

De overgrootouders van Bob Scherrenberg hadden begin vorige eeuw al een kwekerij aan de rand van de singel. Doordat de stad groeide, is het bedrijf meerdere keren verplaatst, eerst naar Tuindorp, toen naar de Anthoniedijk en daarna naar de Gageldijk in Overvecht. Bob zelf groeide op tussen de stad en de polder op de Gageldijk in Overvecht. Overdag ging hij naar de basisschool in de wijk en in het weekend sprong hij over de slootjes in het natuurgebied. Hij woont er nog steeds en is als sociaal ondernemer sterk verbonden met de wijk en de stad. “Nu de stad in de volgende groeifase is aanbeland, is het tijd voor nieuwe initiatieven die passen in de huidige tijd. Als ondernemer en Overvechter in hart en nieren ben ik gedreven op deze familiegrond wat bijzonders neer te zetten en bij te dragen aan groene groei”, vertelt hij in het visiedocument over Steck.

Wat zijn de plannen?

De vader van Bob opende in 1969 het eerste tuinwarenhuis van Nederland. Toentertijd een vernieuwend concept. Nu is het volgens Bob weer tijd voor het volgende concept. Er wordt al een tijdje aan gewerkt, maar recent is er een nieuwe visie gepubliceerd. De locatie moet een schakel worden tussen stad en land, waarbij er een publiek park en nieuwe recreatieve routes komen die aansluiten bij het omliggende Noorderpark en nabijgelegen forten. Het tuincentrum blijft het hart van het gebied met producten van lokale makers en een verhuurbalie, verder moeten er een restaurant met buitenterras, een circulair gebouwd hotel en bedrijfsruimtes komen die aansluiten bij het groene concept.

Verder moet er ruimte voor cultuur en sport zijn. In de visie staan ideeën als bootcamps, crossfit, free runing, skaten en yoga. Qua cultuur wordt er gedacht aan kleinschalige activiteiten zoals kunstexposities en kunstmarkten. Daarbij zou Steck ook geschikt zijn als locatie voor festivals als Tweetakt, Le Guess Who? of festival Oude Muziek en mogelijk kan er zelfs een ‘kleinschalig’ amfitheater komen. Veel andere initiatieven die er mogelijk plaats gaan vinden, hebben te maken met duurzaamheid.

Haken en ogen

Dat klinkt natuurlijk allemaal aardig, maar er zitten ook wel wat haken en ogen aan de plannen. Zo’n flinke ontwikkeling in het groen aan de rand van de stad sluit namelijk niet naadloos aan bij het beleid van de gemeente Utrecht. De gemeente schrijft daarover: “Zo is bedrijfsruimte op deze locatie niet toegestaan, een horecafunctie enkel als het om bijzondere horeca gaat en een hotel enkel als uitzondering op het geldende beleid en als het daarnaast kleinschalig is en een geheel nieuwe doelgroep aantrekt.”

Nu de stad in de volgende groeifase is aanbeland, is het tijd voor nieuwe initiatieven die passen in de huidige tijd

Daarnaast ligt het gebied binnen de invloedsfeer van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die tegenwoordig UNESCO-werelderfgoed is. Nieuwe plannen moeten daarom geen nadelige invloed hebben op het erfgoed. Een andere uitdaging is dat het gebied buiten de zogenoemde rode contouren ligt, verdere verstedelijking is daar eigenlijk niet toegestaan. Het credo in Utrecht is ook altijd geweest om te bouwen door verdichting, binnen de stad en juist niet buiten in het groene gebied.

Tuincentrum

Mede door bovengenoemde moeilijkheden zijn eerdere pogingen tot herontwikkeling al mislukt en zijn er ook zorgen bij verschillende politieke partijen. Niet iedereen staat bijvoorbeeld direct te springen bij de gedachte aan een nieuw hotel op deze plek. Lastig daarbij is dat Steck het plan ook als een groot geheel ziet, de bedrijfsactiviteiten zoals het restaurant en het hotel maken het economisch mogelijk om bijvoorbeeld het park en duurzame en maatschappelijke initiatieven te realiseren. Samen vormt het één businesscase.

Wat nog een bijkomende factor is; de gemeente heeft ooit al eens toegezegd dat het tuincentrum veel groter mag worden. In 1997 is er een afspraak gemaakt met het familiebedrijf van Scherrenberg; in ruil voor een stuk grond mag het tuincentrum in grootte meer dan verdubbelen, van 11.820 vierkante meter naar 30.000 vierkante meter, met daarbij onder andere ruimte voor 800 parkeerplekken. Het bedrijf kan daar dus nog aanspraak op maken.

Regels

Al met al een hoop complicerende factoren. Eigenlijk kan het plan alleen uitgevoerd worden als de gemeente, provincie en politiek het erover eens worden dat het ontwerp ‘een versterking is van de ruimtelijke kwaliteit’. Wat zoveel betekent als; het mag nu eigenlijk nog niet, maar het plan is zo goed voor Utrecht – de nieuwe situatie wordt beter dan de huidige – dat er afgeweken kan worden van de regels. Dit moet de komende tijd verder uitgezocht gaan worden.

Het onderwerp staat binnenkort op de agenda van de gemeenteraad, dan moet in ieder geval duidelijk worden of Steck verder kan gaan met het ontwikkelen van alle plannen. Begin 2024 moet het zogeheten Stedenbouwkundig Programma van Eisen klaar zijn – waarin alles weer verder uitgewerkt wordt. Op 20 september is er een informatieavond bij Steck waar bewoners van de stad meer kunnen horen over de plannen.

25 Reacties

Reageren
 1. Y

  Is toch gewoon een goede plan waar veel Utrechters gebruik van zullen maken. Er komt al niks van de grond en dan zo een project ook nog vertragen of dwarsbomen is niet slim.

 2. Andre

  belachelijk plan! Laat het groen het groen zonder die kermis er om heen. Wil je horeca, theater, hotel dan ga je maar naar de stad.

 3. Erica

  Lees de stukken in Duic uit 2021 over het Ronald McDonald huis er nog eens op na (zoek op Ronald McDonald huis). Een jaar gedoe omdat die ook buiten de ‘rode contour” wilden bouwen. Uiteindelijk ging het plan dus niet door. En voor iets commercieels zou het dan wel mogen?

 4. Wim

  Van groen kan je niet eten en wordt straks door de wolven overgenomen zodat de mensen opgesloten zitten in hun flat.
  Ontwikkelen die hap en laat het een plek worden waar je naar toe wil voor frisse lucht.

 5. Martijn

  Een amfitheater, dat is bijzonder – stoelen helemaal rondom?

 6. Peter

  @Andre: bedenk wel dat ons toch al niet al te grote centrum steeds drukker wordt met de toename van het aantal inwoners en toerisme.
  Het is nu al bijna niet meer te doen daar, Amsterdamse toestanden… dus als de druk en groei er daar een beetje af kan door het aanbod beter te spreiden lijkt me dat geen slechte zaak.

 7. Wilma

  Wel toestemming geven voor een golfcentrum.300 meter verder

 8. Stuif

  Gewoon bouwen als je toestemming geef midden in park golfbaan en panakoeken neer zet niet om aan te zien midden in park . tuincentrum staat er al jaren op de zelfde plaat dus gewoon bouwen op de zelfde plek

 9. Katja

  Geen gekkigheid, gewoon groen laten. Moet dan echt alles op de schop ?

 10. Le coq sportif

  Goed verhaal Wim, bouwen tegen de wolven!

 11. Piet

  Tuurlijk, kan een nieuwe eigenaar na 26jaar(“97) aanspraak maken op afspraken die toen gemaakt zijn. NOT de wereld is afgelopen jaren enorm veranderd!
  Als het 26 jaar lang niet nodig was om uit te breiden dan dien je nu gewoon opnieuw het proces van aanvragen/goedkeuring in te gaan waarin alle huidige maatstaven en regelgeving worden meegewogen.

 12. Rietje

  Hou op alles vol te plempen ! Het is zo’n uniek stukje aan de rand van de stad. Waanzin.

 13. Uuu

  Alles moet altijd maar groots in Utrecht, waarbij Utrecht juist zijn “kleinheid” alleen meer steeds weer, over en over extra bevestigd. Graag gedaan!

  Met deze houding wordt Utrecht nooit “groots”.

  Van FC tot stadswaanzinnige bestuurders en het ikke= ikke vastgoedveld

 14. Uuu

  @ Erica

  Precies de reden waarom de partijen aan de knoppen nog echt groen noch echt links zijn. Alleen in naam.

  Ze kiezen ook structureel voor de macht van het bedrijfsleven en dat botst met de belangen van het merendeel van de inwoners.

 15. Bill

  Durf te wedden dat veel mensen die hierboven reageren er nog nooit zijn geweest. Alles is biologisch, met respect voor de natuur geteeld. De plannen zijn er met hetzelfde doel, dit kan voor veel jongeren in Overvecht een mooie connectie met de natuur en biologische landbouw worden. Ook voor de stad is het lokaal telen van belang door minder vervoersbewegingen, het mes snijdt aan meerdere kanten, en hoop dat de gemeenteraad deze waarden weet te waarderen en de plannen doorzet.

 16. Luuk Upuuk

  Dat “Golfcentrum” is gemeente De Bilt. En hoe dat er gekomen is, moet men maar eens opzoeken. Zonder slag of stoot is dat zeker niet gegaan!

 17. Ad

  Duurzaam. Groen. Maatschappelijke initiatieven.

  Schadelijke cosmetische flauwekultaal. Het is gewoon een erg slecht idee om die hoek nog verder te vertroepen, na de aanleg daar van The Golf Venue (bekijk die lichtkermis voor de lol eens in het donker vanaf de Ruigenhoeksedijk).

  Je kunt natuurlijk ook het hele Noorderpark volplempen. Wat kan jou het schelen. Wel door echte Utrechters laten doen hoor, die hier op school hebben gezeten en achter de Gageldijk slootje hebben gesprongen.

 18. Herman

  Hoop mooie woorden.
  Maar ondertussen gewoon een hotel willen bouwen en als de gemeente niet mee wil werken nog een oude afspraak inzetten als dreigmiddel.

 19. Peter van Zoest

  Helder. Dat wordt dus ‘n pretpark voor de happy few.

 20. Baliekluiver

  Dit gemeentebestuur wil van heel Utrecht een feestterrein maken. Die ‘bezwaren’ zijn slechts voor de bühne, over een paar jaar zijn alle plannen gewoon gerealiseerd.

 21. Pieter

  Alle bebouwing en verharding af/opbreken en de natuur het laten overnemen en toevoegen aan het noorderpark. Misschien ook een stuk reserveren voor volkstuintjes.

 22. Gerard vd Vecht

  De toegangswegen moeten natuurlijk ook weer groter worden en als er evenementen komen kun je er net zogoed meteen een kleine Jaarbeurs van maken dan zijn we de ellende in de binnenstad kwijt.
  Gerard.

 23. Uit Overvecht

  Ik ben heel blij met Steck. Daarnaast is het op dit moment aan de buitenkant vooral een parkeerplaats met een lelijke loods erachter, aan de enorm drukke afrit van de A27 en aan de achterkant ingesloten door volkstuintjes en dat rare golfbaan-verhaal. Dus wat zeuren we? Als het binnen die contouren kan verbeteren kan dat alleen maar winst zijn. Er liggen ook verderop nog een paar tracks (skatebaan / basketbalplek.) Ook daar zit ruimte: als die dingen te verplaatsen zijn en die huidige plekken in het midden van de Ruigenhoekse polder kunnen vergroend worden, lijkt het mij een verbetering.

  Dus ik ben heel benieuwd naar een concrete invulling ervan.

  Die 800 parkeerplaatsen: dat lijkt me niet.

 24. Pee

  Steck blijkt dus niet zo groen zoals ze iedereen willen laten denken.

 25. rvd

  @bill
  “jongeren uit Overvecht die iets willen met biologisch en natuur” zal je met een vergrootglas moeten zoeken..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).