Code oranje in Utrecht vanwege kans op zware onweersbuien; KNMI waarschuwt voor schade Code oranje in Utrecht vanwege kans op zware onweersbuien; KNMI waarschuwt voor schade

Code oranje in Utrecht vanwege kans op zware onweersbuien; KNMI waarschuwt voor schade

Code oranje in Utrecht vanwege kans op zware onweersbuien; KNMI waarschuwt voor schade
Archiefbeeld onweer in Utrecht.
Vanwege kans op zware onweersbuien die gepaard kunnen gaan met hevige windstoten heeft het KNMI code oranje afgekondigd in Utrecht. “Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan”, schrijft het meteorologisch instituut.

Vanwege kans op zware onweersbuien die gepaard kunnen gaan met hevige windstoten heeft het KNMI code oranje afgekondigd in Utrecht. “Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan”, schrijft het meteorologisch instituut.

Eerder kondigde het KNMI code geel af, maar dat werd dinsdagochtend opgeschaald naar code oranje. Aan het eind van de middag kunnen er in het zuidwesten van Nederland zware onweersbuien voorkomen. Deze trekken richting het zuidoosten over de rest van het land. In Utrecht geldt het weeralarm tussen 18.00 en 22.00 uur.

De buien gaan mogelijk gepaard met windstoten, die kunnen oplopen tot 100 kilometer per uur. Tegelijkertijd kan er tot 40 millimeter neerslag vallen in de vorm van regen of hagel.

“Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan. Vooral voor buitenactiviteiten en het verkeer kunnen deze onweersbuien gevaarlijk zijn”, schrijft het KNMI.

Wanneer welke waarschuwing?

Het KNMI kan een weerwaarschuwing – code geel, oranje of rood – afgeven als het weer een risico vormt. Mensen kunnen zich dan voorbereiden op gevaarlijk weer, waardoor de kans op schade en letsel beperkt wordt. Code oranje, zoals dinsdag van kracht is, wordt afgegeven als er een grote kans is op gevaarlijk weer waarbij de impact groot is, met mogelijk schade, letsel of veel overlast.

“De mate waarin het weer een risico is, bepaalt of het KNMI code geel, oranje of rood uitgeeft”, legt het KNMI uit. Hiervoor wordt een zogenoemde impactanalyse gemaakt, waar verschillende overheids- en brancheorganisaties bij betrokken zijn. Naast code oranje, zijn er code geel en code rood. Code geel wordt gegeven bij kans op gevaarlijk weer, weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is om op te letten. Code rood is het weeralarm voor extreem weer met een grote impact op de samenleving.

Het KNMI werkt komende jaren aan een verfijning van de weerwaarschuwingen. De nadruk ligt daarbij op impact. “We communiceren niet alleen wat het weer gaat worden maar ook de gevolgen die het weer kan hebben en we geven daarbij advies”, aldus het KNMI.

16 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Wat een gedoe weer.
  Er kan wat onweer komen, niet eens de hoogste categorie, en we doen alsof het einde der tijden nadert.
  Onweer hoort er af en toe bij, ook in de zomer. En helaas voor sommigen, de maakbare samenleving zonde risico’s bestaar niet

 2. W.

  Herman er staat “er kan schade en overlast ontstaan”. De rest verzin je er zelf bij. Verder staat het je vrij om niks met deze informatie te doen en lekker op de hei te gaan vliegeren als jij dat graag wilt.

  En dat een maakbare samenleving zonder risico’s niet bestaat is toch des te meer reden om je wel bewust te zijn van die risico’s?

 3. Theo

  Hahaha, heerlijke reactie van Herman. Inderdaad, wat weet het KNMI nou van het weer!?

 4. Salvator

  Zo,n 5/6 jaar geleden een enorme zeer lokale hagelbui gehad in Utrecht waarbij mijn (gelukkig) oude auto flink beschadigd werd. Dus toch maar ff een oude deken over mijn splinternieuwe mazda tje. Voorkomen is beter dan genezen.

 5. Koel Hoofd

  Code Oranje: het Oranje Legioen in Dortmund.

 6. LvH

  @ Salvator. Dat klinkt als de hagelbui waardoor ik echt niets meer zag toen ik over de Galecopperbrug reed.

 7. Van Puffelen

  Als er onweer komt vergaat de wereld en als de zon schijnt in dit land, dan hebben ze het over klimaatverandering en dat alles verdort en hebben ze het al na één dag zon al over water te kort, wat mij is opgevallen dat het water met bakken uit de lucht komt!!! Het wordt eens tijd dat we niet na iedere regenbui roeptoeteren dat de wereld vergaat, en nu ga ik weer verder met bouwen van mij Ark.

 8. Le coq sportif

  Morgen is het zeker code Oranje!

 9. S

  Nog helegaar niks aan het handje hahaha

 10. Herman

  Hallo hier spreekt Willem, uw koning. Blijf strijden tegen het oprukkende water, houd vol.
  Groetjes vanuit het zonnige Griekenland, ook namens Maxima die hier naast me ligt te zonnen.

 11. JdV

  Het was weer vreselijk. Wie weet morgen wel code rood, het schijnt boven de 20 graden te worden!

 12. MARIJKE Van den Berg

  We zullen ermee moeten leven….

 13. Wil

  Nou het was met het buitje wel hoor!
  En alle media nemen die codes 1op1 over. Pfffff

 14. Rikkert de Prikkert

  Viel bar tegen, ik wil mijn geld terug!

 15. Nina

  Het is een voorspelling, mensen.
  Laten we blij zijn dat het meeviel.
  In België was dat anders.

 16. Nina

  @ Van Puffelen
  😅

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).