Commissie adviseert gemeente Utrecht: ‘Minder regels en meer ruimte voor sekswerkers’ Commissie adviseert gemeente Utrecht: ‘Minder regels en meer ruimte voor sekswerkers’

Commissie adviseert gemeente Utrecht: ‘Minder regels en meer ruimte voor sekswerkers’

Commissie adviseert gemeente Utrecht: ‘Minder regels en meer ruimte voor sekswerkers’
Een voormalig prostitutieboot aan het Zandpad. Foto: DUIC
Meer mogelijkheden en minder regels voor sekswerkers in Utrecht. Dat adviseert de Commissie Sorgdrager in een rapport dat donderdag is overhandigd aan wethouder Eelco Eerenberg. Sekswerkers zouden zelfstandig vanuit huis moeten kunnen werken maar ook in kleine groepjes samen. Ook zou er onderzocht moeten worden of straatsekswerk weer mogelijk kan worden en zouden de regels voor privéhuizen en seksclubs eenvoudiger moeten worden.

Meer mogelijkheden en minder regels voor sekswerkers in Utrecht. Dat adviseert de Commissie Sorgdrager in een rapport dat donderdag is overhandigd aan wethouder Eelco Eerenberg. Sekswerkers zouden zelfstandig vanuit huis moeten kunnen werken maar ook in kleine groepjes samen. Ook zou er onderzocht moeten worden of straatsekswerk weer mogelijk kan worden en zouden de regels voor privéhuizen en seksclubs eenvoudiger moeten worden.

De onderzoekscommissie onder leiding van voormalig minister Winnie Sorgdrager heeft donderdag het rapport Sekswerk in Utrecht. Openlijk, anoniem en nooit ongezien. Van repressief naar inclusief aangeboden aan de wethouder. Het rapport werd in opdracht van de gemeente Utrecht gemaakt omdat het al jaren niet lukt om het plan voor raamprostitutie Het Nieuwe Zandpad van de grond te krijgen.

Sinds de sluiting van het Zandpad en de Hardebollenstraat is er sinds 2013 geen raamprostitutie meer. De tippelzone bij de Europalaan ging in 2021 dicht. De gemeente Utrecht wil zich wel inzetten voor sekswerkers in de stad omdat aanbod en vraag sowieso bestaan. Door het te reguleren en weer zichtbaar te maken moet sekswerk zo veilig mogelijk gebeuren.

De adviescommissie geeft echter ook aan dat juist door de huidige regelgeving het organiseren van veilige, schone en legale werkplekken voor sekswerkers in Utrecht bijna niet mogelijk is. Daardoor werken sekswerkers in de anonimiteit en zijn ze kwetsbaarder voor misbruik. Het plan van Het Nieuwe Zandpad moet ook de prullenbak in, een grote centrale locatie voor sekswerkers zou niet meer passend zijn. Het sekswerk zelf is namelijk veranderd en ook de manier waarop vraag en aanbod samenkomen. Kleinschaligheid lijkt het toverwoord in het adviesrapport. 

Vanuit huis werken

Het rapport komt met nieuwe adviezen met als hoofdlijn dat er meer mogelijk moet worden met minder regels. Er zouden ‘proeftuinen’ moeten komen waarbij gekeken moet worden hoe sekswerkers thuis kunnen werken. Dit gebeurt nu al veel maar is niet toegestaan. Daardoor is er weinig toezicht waardoor misstanden niet snel aan het licht komen. Ook zou het mogelijk moeten worden dat sekswerkers in kleine groepjes van 2 à 3 samenwerken op een locatie, dat kan een woning zijn.

Ook zouden de regels voor privéhuizen en seksclubs eenvoudiger moeten worden waardoor het makkelijker wordt om een vergunning aan te vragen. De gemeente zou ook meer contact moeten hebben met dit soort ondernemers.

Straatsekswerk

Wat niet mag, gebeurt nog steeds, is ook te lezen in het rapport. Er zijn nog steeds straatsekswerkers actief in de stad. “Op verschillende plekken in de stad en met afwerkplekken op openbare plekken zoals in parken en steegjes. Er is vraag en aanbod voor.” Het advies luidt om te onderzoeken wat de mogelijkheid is voor een vorm van straatsekswerk in de stad.

Een volgende aanbeveling is dat er kleinschalige locaties zouden kunnen komen voor sekswerkers met bijvoorbeeld raamprostitutie. In plaats van één grote centrale plek, zoals Het Nieuwe Zandpad, juist een kleine locatie. Dit zou ook voor minder overlast zorgen.

Veilig werken

Bovenstaande adviezen en aanbevelingen zouden als ze uitgevoerd worden allemaal goed in de gaten gehouden moeten worden, om zo te kijken wat wel en wat niet werkt. Op dit moment zouden er tussen de 400 en 500 sekswerkers actief zijn in de stad. Het beleid van de gemeente, en dus de adviezen die worden aangedragen, moeten erop gericht zijn om sekswerk veilig en legaal te laten verlopen. Op die manier zouden sekswerkers het beste beschermd worden en kunnen misstanden tegengegaan worden.

Het rapport is aangeboden aan het college van B&W en wethouder Eelco Eerenberg nam het donderdagmiddag in ontvangst. Hij liet weten de adviezen en aanbevelingen te gaan bestuderen en later dit jaar met een inhoudelijke reactie te komen.

Zelf het hele rapport bekijken? Dat kan hier (PDF).


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

14 Reacties

Reageren
 1. GeeWee

  Proeftuinen voor thuiswerkende sekswerkers. Er zijn vast genoeg Utrechtse wijken waar zo’n proeftuin welkom is.

 2. arbeider

  Het College en aanbevelingen…voelt u hem al komen?

  Bedankt voor de input,maar wij volgen ons eigen ( zand) pad, wat inhoudt….een sterfhuisconstructie!

  Welkom in Noord Korea aan de Vecht!

 3. Kaat

  Vanuit huis? Lekker als je zulke (boven)buren hebt. Mevrouw Sorgdrager woont vast in een buurt waar ze hier zelf geen last van zal hebben…
  Dus nee, dit moet je niet in een woonwijk willen hebben.

 4. Uuu

  Welke wereldvreemden zitten in deze commissies?

  En nu MOET de gemeenteraad en het college dit advies zeker opvolgen? Lekker democratisch ook.

  Leuk, mensenhandel faciliteren als gemeente.

  Waar denken jullie dat al die gecharterde Oekraïense, Koerdische, Syrische, Zuid-Amerikaanse, Oost-Europese meisjes illegaal hun werk zullen gaan doen?

  Leuk ook, wanneer je buren de hele dag en nacht door, met name (zielige) mannen ontvangen aan de lopende band. Lekker geluid ook. Leuk als je kinderen hebt of wil slapen ‘s nachts. Leuk als je vrienden thuis wil ontvangen en zij zien waar en hoe je woont. Leuk als je de onderwereld een nog grotere rol in bepaalde buurten en wijken wil laten spelen. Ze zijn er al erg actief. Dan krijgen we compleet door de Marrokkaanse maffia beheerde wijken.

 5. Herman

  Collega is totaal van de wereld….
  Ander voorbeeld, omdat er geen voetbalveld beschikbaar was heeft een wethouder gesuggereerd die thuis wedstrijd dan maar op een ander sportpark te steken. Net zoiets als slaap vannacht maar bij de overbuurvrouw….

  B&W hebben werkelijk geen idee hoe het leven er in het echt uitziet.

 6. Realist

  @Uuu. Niks moet maar als gemeenteraad besluit om dit advies op te volgen ben jij als stemmer feitelijk medeverantwoordelijk. Sterkte ermee.

 7. Uuu

  @ Realist

  Nee, zo werkt dat dus niet in een democratie.

  Stemmers zijn niet verantwoordelijk voor het beleid, maar de poppetjes die het beleid maken. Daar kunnen ze wel op afgerekend worden bij de volgende verkiezing.

  Dit advies en prostitutie waren geen verkiezingsthema. De meeste partijen hadden hier geen uitgesproken mening over.

  Overigens vertegenwoordigd de gemeenteraad zo goed als het gehele spectrum aan politieke voorkeuren in Utrecht, althans, zij die gekozen zijn door het volk. van zeer rechts tot aan links.

  Als je de gemeenteraad weer eens van linksigheid gaat beschuldigen (het is wat anders dan het college, en zelfs het college is niet uitgesproken links te noemen)>>>>>>>>

  >>>>>misschien moeten de andere partijen eens wat beter oppositie gaan voeren dan.

  Maar de stemmers zijn nooit verantwoordelijk voor het beleid.

 8. Mary Mossel

  Eindelijk is er hoop op kleinschalige plekken waar sekswerkers veiliger kunnen werken. Vind het een goed plan om thuiswerken te legaliseren. Vond het schandalig dat het zolang duurt. Zouden de klanten niet kunnen lobbyen als dank voor de service van hun sekswerkers? Een nulmeting van de veiligheid en de overlast en de belofte van de politie om te komen als dat nodig is. En een meting na 1 jaar.. Ook zou er op de een of andere manier kennis gemaakt kunnen worden met sekswerkers die niet anoniem willen blijven . Of een filmpje. .

 9. vak K

  Iedere grote stad heeft prostitutie die bereikbaar is. Zandpad ligt ideaal, begin met 40 a 50 prostituees en kijk hoe het werkt in de praktijk. Aan de hand van deze ervaringen kan je het aantal verhogen of verlagen.

  De persoonlijke vete van Wolfsen heeft nu lang genoeg geduurd, actie College, kunnen jullie ook met auto’s weren!

 10. Alex

  Het zou eens tijd worden dat eindelijk duidelijkheid komt over prostitutie in de stad, te lang is iedereen aan het lijntje gehouden door de gemeente welke van alles belooft maar niets voor elkaar krijgt.
  Prostitutie in woonhuizen is denk ik niet zo goed idee, als sekswerker krijg je al snel te maken met agressieve boze buren (zoals hier boven) die je wel even uit de wijk wegpesten. Ik denk dat leegstaande winkels en kantoren een betere en veiliger optie zijn.
  Hopen dat de gemeente snel aan de slag gaat met de aanbevelingen.

 11. Massegast

  Voor de oorlog (niet de Irak-, Vietnam- of Oekraïne-oorlog, maar WO2 en voor mijn tijd) bestond er de stille knip. Dat was een sigarenwinkeltje met een dame achter de toonbank. Je kocht sigaren en als je wat meer van de dame wilde dan was een knipoogje voldoende en werd deel 2 van de transactie achter de winkel voortgezet. Rijk de Gooyer kon er prachtig over vertellen. Inderdaad @Alex, leegstaande winkels, een goed idee. Fleurt de binnenstad wat op. Broodnodig in de komende schrale tijden. En dan hoeft Winnie Sorgdrager geen druk bordeel naast haar woning te krijgen. Ze vertrouwde me nog toe dat ze daar ook echt niet aan moest denken.

 12. Koel Hoofd

  @Uuu
  Die stemmers kiezen de poppetjes die het beleid maken en dat laten uitvoeren door wethouders en ambtenaren.
  Dus helaas kaas, zo werkt de democratie wel.
  Nederlandse stemmers zijn zo laks geworden dat ze onwetend zijn over hun eigen bestuur.

  We kiezen namelijk niet een partij door de bovenste naam in de lijst aan te kruisen, maar we kiezen een persoon die lid is van een partij. Daardoor komen bijvoorbeeld mensen op onverkiesbare plaatsen toch in de Raad of 2e Kamer, omdat mensen weten wie die persoon is en wat deze al heeft gedaan.
  Daarom kunnen mensen in de Raad/2e Kamer/1e Kamer zich ook afsplitsen van een partij zonder hun zetel te verliezen. Dat zetelroof noemen is links populisme en feitelijk democratie ondermijnend want die zetel heeft iemand gekregen omdat deze daarvoor is gekozen.
  Denk daar maar aan de volgende keer dat je in een stemhokje staat van de meest verfijnde democratie ter wereld….

 13. Utrechtse inclusiviteit centraal.

  De rechtlijnige stugge Groningse burgemeester heeft vast gedacht, als je het niet ziet dan bestaat het niet.! Het is totaal onrealistisch te verwachten dat er in een stad van 400.000 inwoners bijna geen seks werkers zouden zijn. Hij heeft juist tolerant Utrecht terug in de tijd gebracht i.p.v actief vooruit.
  Opheffen zonder een visie heeft veel verborgen ellende gecreëerd en is asociaal.
  Geen zeer grote locatie lijkt me wel beter voor de seks werkers. In echte woonwijken is denk ik ook niet realistisch.
  Duic redactie, kunnen jullie niet peilen bij deze seks werkers wat hun wensen voor goed en veiligwerken is in Utrecht?
  Tenslotte moet hun positie in ieder advies centraal staan lijkt me…

 14. Binnenstadbewoner

  Gevalletje ‘not in my backyard’. Het zijn altijd de sociaal zwakke buurten waarin dames (legaal) vanuit huis zullen gaan werken. Vanuit een galerijflat in Overvecht. Dit komt dan bovenop de reguliere problematiek van drugshandel, probleemjeugd, criminaliteit, werkloosheid, psychische problemen, cultuurverschillen etc.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).