D66 heeft plan voor xtc-winkel in Utrecht en negen andere punten voor ‘betere drugsaanpak’ D66 heeft plan voor xtc-winkel in Utrecht en negen andere punten voor ‘betere drugsaanpak’

D66 heeft plan voor xtc-winkel in Utrecht en negen andere punten voor ‘betere drugsaanpak’

D66 heeft plan voor xtc-winkel in Utrecht en negen andere punten voor ‘betere drugsaanpak’
De Utrechtse fractie van D66 pleit ervoor om een winkel te openen in de stad waar xtc verkocht wordt. Het is een van de tien punten van de politieke partij om de drugsaanpak te verbeteren.

De Utrechtse fractie van D66 pleit ervoor om een winkel te openen in de stad waar xtc verkocht wordt. Het is een van de tien punten van de politieke partij om de drugsaanpak te verbeteren.

De huidige drugsaanpak werkt niet: niet voor onze gezondheid, niet voor onze veiligheid, en niet voor onze vrijheid, meent D66-raadslid Has Bakker.

“Al decennialang wordt er een oorlog tegen drugs gevoerd, met averechtse effecten. Méér repressie gaat het verschil niet maken. Het is tijd om het anders te gaan doen. Alle kleine verbeteringen in het drugsbeleid de afgelopen jaren kwamen voort uit experimenten en door het opzoeken van de grenzen van de wet.”

Xtc-winkel

D66 Utrecht wil met een tienpuntenplan de stilstand doorbreken en lokaal het initiatief nemen voor een beter drugsbeleid. Een van die punten is een xtc-winkel.

Bakker: “Wij willen dat Utrecht start met een lokaal experiment waarbij mensen in een x-shop xtc kunnen kopen. Zo’n x-shop houdt het midden tussen een apotheek en een slijterij, maar dan voor de verkoop van xtc. Er worden gecontroleerde producten verkocht in beperkte gebruikshoeveelheden, je krijgt goede voorlichting en onder de 18 jaar kom je er niet in.”

Een ander voorstel van D66 is het uitbreiden van mogelijkheden om je drugs te testen, ook op festivals. Thuisteelt voor medicinale wiet moet niet langer strafbaar zijn en ook wil D66 dat Utrecht de beschikking krijgt over een drive-in coffeeshop.

Veiligheid

De partij denkt dat het aanpakken van het verdienmodel van de drugscriminelen ervoor zorgt dat de criminaliteit ook afneemt. Raadslid Maarten Koning “We horen van de burgemeester de afgelopen tijd steeds hoe belangrijk het tegengaan van drugscriminaliteit is. Dat vindt D66 ook. Maar als we blijven doen wat we deden, krijgen we wat we kregen. Daarom moet het roer om. Haal drugscriminelen de wind uit de zeilen en pak hun verdienmodel aan. Te beginnen met het reguleren van de minst schadelijke drugs zoals cannabis en xtc.”

Het debat over een beter drugsbeleid wordt volgens de politici nog veel te weinig gevoerd in de gemeenteraad en in de stad. Bakker: “We willen met dit manifest het debat aanzwengelen. Het thema is veel te belangrijk om niet te bespreken. Daarom is een van onze voorstellen om een burgerforum in te stellen, waarbij bewoners, geholpen door experts, voorstellen gaan uitwerken voor verbetering.”

Voorlichting

De partij benadrukt ook dat preventie en goede voorlichting essentieel zijn. Koning: “Onder de 18 jaar gebruik je niks, klaar. Soms komen jongeren toch in aanraking met drugs, maar we moeten hen niet stigmatiseren en criminaliseren. We moeten juist investeren in maatwerk, en zorgen voor goede en toegankelijke hulpverlening. Ga echt het gesprek aan met deze jongeren, bijvoorbeeld over het gebruik van lachgas waar veel mensen overlast van ondervinden.”

28 Reacties

Reageren
 1. Zuilen 030

  Ik hoop dat deze punten bij deze pleitbezorgers voor de deur komen, dan kunnen ze met eigen ogen zien wie er voorbij komen, direct een pilletje nemen en doorrijden, is het verkeer nog niet onveilig genoeg door, wiet, lachgas, alcohol en andere genotsmiddelen??
  Voor de goede orde: harddrugs zijn illegaal!!
  Deze partij is een schoolvoorbeeld van het pleasen van doelgroepen waar ze stemmen mee denken te kunnen winnen.

 2. Scherpschutter

  De overheid verbiedt XTC omdat het ongezond is, faalt vervolgens zo ongelofelijk hopeloos (maar dan ook echt totaal hopeloos) in de handhaving dat Nederland uitgroeit tot DE XTC fabriek van de hele wereld en biedt nu dan maar als ‘oplossing’ aan om zelf drugsproducent en drugsdealer te worden…? Linkse wappies (letterlijk in dit geval)…Zucht. Het blijft even vermakelijk als amusant. LOL

  Legaliseer die handel. Laat de markt zelf winkels openen en bemoei je als overheid niet met dit soort zaken. De overheid is het probleem. Niet de oplossing. Er komen alleen maar ongelukken van en bovendien bepalen junkies zelf wel of ze hun brein verwoesten met die troep. Natuurlijke selectie. De linkse ’68 hippies van het voormalig liberale ’66 (de D kan ik er sowieso echt niet meer voorzetten) vliegen hier weer eens met 200 kilometer per uur de liberale bocht uit, frontaal tegen de socialistische boom.

 3. Utrechtse

  Helemaal eens met Scherpschutter, legaliseren en accijns heffen, net als andere drugs zoals alcohol en sigaretten.

 4. Peet

  D66. XTC legaliseren

  Zo goedkoop,,,,de verkiezingen komen er aan

 5. Massegast

  Twee dingen goed begrijpen: 1. De overheid heeft niet alles uit de kast gehaald om de drugswereld de genadeslag toe te brengen. Daardoor kon die XTC exportsector ontstaan en is de drugswereld de eerste bedrijfstak van bijv. Tilburg kunnen worden. Die drugssector staat nu klaar om de bovenwereld te penetreren. Zie de boeken van Prof. Tops en Jan Tromp.
  Verder (2): D66 is het moderne establishment en gepriviligeerd. Slim en beschermd (denkt men). Wij en onze kinderen hebben van deze voorstellen geen last. Nee, andere segmenten van de samenleving trekken die kar wel en mogen er aan kapot gaan. Ze wilden het uiteindelijk zelf en wij wassen onze handen in onschuld. Was het maar vast Maart. Kan niet wachten om te stemmen.

 6. Fred

  Naast het legaliseren van lijkenpikkerij wil deze 66 club ook verdovende middelen gaan legaliseren? Opdat er meer lijkenpikkerij kan plaatshebben?

 7. Koel Hoofd

  D66 vergeet hier iets.
  XTC is niet alleen ongezond, het is ook heel slecht voor de hersenpan: het maakt mensen dom.
  Tenzij het juist de bedoeling is om grotere hoeveelheden mensen dom te maken (makelijk manipuleerbaar) door XTC makkelijker te beschikbaar te maken, wat ook weer een grensoverschrijdende aanzuigende werking heeft, is dit een heel dom plan van D66.

 8. Derk

  De reacties hier zijn hilarisch. Aan de ene kant wordt gezegd dat het een harddrug is omdat het ongezond is en aan de andere kant wordt gezegd dat de overheid het moet legaliseren zonder zich te bemoeien.

  XTC is een tot harddrug gecategoriseerd in 1988 ter preventie van grootschalige productie en handel. Dit is nu precies het geval met Nederland als grootste producent van synthetische drugs van de wereld, waaronder XTC. De andere drugs op de harddruglijst (lijst 1 van de Opiumwet) zijn daar op basis van gevaar voor gezondheid, samenleving en kans op verslaving. XTC is totaal niet gevaarlijk en staat op nummer 12 van de gevaarlijkste drugs, terwijl tabak en alcohol op nummer 3 en 4 staan. Jaarlijks gaan er tienduizenden mensen dood aan tabak en alcohol, bij XTC nog geen 10 mensen.

  Het moment dat XTC wel gevaarlijk is, is wanneer je niet weet wat erin zit en er zit wat anders in. Daarom is regulering van de overheid goed voor de samenleving Het zou leiden tot veiliger gebruik, minder criminaliteit (denk aan drugsafval, afpersing en geweld) en het leidt niet per se op een toename in gebruikers (dit was namelijk ook niet het geval bij de introductie van het gedoogbeleid van wiet en hasj).

 9. WvR

  Ben ook voor legalisering.
  En als dat niet lukt, dan simpelweg consequente wetgeving:
  Alcohol en tabak ook bij wet verbieden.
  Maar dat kon wel eens te veel geld gaan kosten.

  (roker, mag graag een borrel drinken, xtc zit ik niet op te wachten).

 10. Bert

  Wil D6,6 dan ook door rood rijden legaliseren? Handhaven heeft toch geen zin want de meeste fietsers hebben lak aan een rood stoplicht. Dan kan politie hun tijd aan andere zaken spenderen. Dat er doden en gewonden vallen hoort er dan maar eenmaal bij want het gevecht win je toch niet, is de beredening. Of niet, Han?

 11. Marcel

  Tjonge, hier weer een hoop bla bla van nietsweters. Hebben nog nooit een pilletje xtc genomen. Nou ik wel. Helemaal top. Minder schadelijk dan bier, wijn, sigaretten vet eten etc.
  Gewoon plezier hebben is niks tegen.
  Het jammere is dat er altijd geneuzel blijft door de vaste politieke gasten. En op dit forum al helemaal.
  Gewoon vrijgeven en ophouden met dat hypocriete gedoe. Sigaretten verkopen in een supermarkt achter gesloten deur? Hoe belachelijk is dat?

 12. De Echte Utrechter

  Geweldig plan! Fijn dat D66 eindelijk drugsbeleid voorstelt dat wetenschappelijk gegrond is ipv het huidige rechtse CDA beleid dat al jaren ge-debunked is.

  Hier heeft het volk wat aan, minder inmenging van criminaliteit en meer regulering en veiligheid voor de jeugd.

  Hier worden de Utrechters blij van!

 13. Karel

  Eerst even nadenken, D66.
  Wie zou het spul, van goede gestandaardiseerde kwaliteit natuurlijk, moeten produceren?
  Of wilt u legaal afleveren in een soort coffeeshop en illegaal aan de achterdeur aanleveren? Nederland wordt de risée van de wereld.

 14. Kadoendra

  Drank, sigaretten, pijnstillers, vet en suiker zijn ook allemaal sterk verslavend en kennen nog veel meer slachtoffers dan drugs.

  Daarom wil ik het D’66 plan niet helemaal afkraken.

  Alleen is het grote probleem het bevoorraden van de achterdeur van de shop als het produceren van XTC strafbaar blijft.

 15. Lombokker

  D66 heeft alleen vergeten wat er na legalisatie van drugs moet gebeuren met criminelen en crimineeltjes die daar nu hun geld mee verdienen. Het lijkt mij logisch dat na legalisatie van bepaalde soorten drugs, er een enorme opleving zal zijn van andere vormen van criminaliteit. Inbraken, straatroof, overvallen en mogelijk ook afpersing en gedwongen prostitutie, om maar eens iets te noemen.

 16. 19Bentje48

  Wanhopig word ik er van. Dit is toch een marketingstrategie waar de drugscriminaliteit heel blij van wordt.?! Het zijn m.i. toch echt de gebruikers (aangezet door drugsfacilitering en marketing) die de aanzet leveren voor criminaliteit.

 17. W

  De D in D66 van Drank en Drugs en Dwalingen?

 18. Wim

  Roken wordt ontraden waarom dan deze rommel wel toestaan.
  Het is bekend dat het de hersenpan aantast dus al die voorstanders moeten hun hersenen maar eens laten scannen en ook niet voor medische verzorging meer in aanmerking komen als ze dan blijken dat er wat in die bovenkamer is verzand. Gewoon een eindspuitje geven.

 19. Janah

  Kennelijk is het voor steeds minder mensen mogelijk het leven te leven zonder roes en/of pepmiddelen. In dat geval is het toevoegen aan het kraanwater van een algemeen geaccepteerd middel zeker een optie. We komen dan als vanzelf in de lang geleden al door Aldous Huxley voorziene toestand: Brave New world.

 20. Jeroen

  @Bert volgens mij zijn afgelopen jaren vele zinloze stoplichten verwijderd in Utrecht. Was een hele campagne voor.

 21. Wim Vreeswijk

  Een absurd plan van D66 omdat reeds een groot aantal Utrechters zwaar verslaafd is aan drank, drugs, nicotine en overgewicht dus uiteraard zeer gevoelig is voor coronabesmettingen. Het zou m.i. veel beter zijn om alle 18 drugsverkooppunten in Utrecht te sluiten en deze te vervangen door één groot lokaal waar zowel kweek als verkoop van overheidswege gereguleerd wordt zodat iedere gebruiker gevolgd en desgewenst gewaarschuwd kan worden als de persoonlijke hoeveelheden wederom de pan uit rijzen. Het kan voor de gemeente als voor de gebruiker wellicht een win-win situatie worden in meerdere opzichten.

 22. Bob

  Het verbod op xtc is gebaseerd op onwetendheid en angst. Alle wetenschappelijke onderzoeken naar de gevolgen van xtc tonen aan dat het minder schadelijk is dan legale drugs als alcohol en tabak, maar omdat het gebruik van alcohol en tabak al gemeengoed was ruim voordat er fatsoenlijk wetenschappelijk onderzoek naar gedaan kon worden is dat altijd legaal gebleven. Het bloed van Jezus Christus is immers al eeuwen wijn; geen druivensap. Het zou vreemd zijn dat ineens te veranderen omdat er jaarlijks duizenden mensen doodgaan aan de gevolgen van alcoholgebruik. Als het drugsbeleid puur op wetenschappelijk bewezen schadelijke gevolgen gebaseerd zou zijn, dan zou het gebruik van tabak en alcohol streng bestraft moeten worden gezien de enorme druk die hierdoor ontstaat op de zorg, de verkeersveiligheid, de politie etc etc. Xtc is niet verslavend (bewezen), heeft nauwelijks gevolgen voor de gezondheid (lange termijn gevolgen zijn volgens mij nog niet bekend omdat het onderzoek nog niet zo lang loopt, maar de bekende gevolgen vallen in het niet bij de gevolgen van alcohol en tabak) en er wordt niemand agressief of baldadig van xtc; integendeel.

  Natuurlijk moet je onder invloed van xtc niet deelnemen in het verkeer, maar je moet ook geen legpuzzel proberen te leggen tijdens het autorijden; je hebt er je volledige aandacht voor nodig en er zijn wetten om af te dwingen dat men zich daaraan houdt. Voorlichting zou voor de preventie moeten zorgen.

  Natuurlijk moet ook de achterkant van de x shop gereguleerd worden. Niemand zit te wachten op een uitbreiding van dat laffe gedoogbeleid.

  Natuurlijk gaan drugsproducenten niet ineens in de vrouwenhandel.. dat is een heel andere tak van sport.

  Natuurlijk zijn illegale drugsproducenten hier niet blij mee. Waarom zou ik mijn pillen nog bij een onbekende kopen als er een officieel verkooppunt is waar alles getest is en waarvan ik weet dat niet de helft uit waspoeder bestaat..?

  En natuurlijk wordt door rood licht rijden niet ineens ook legaal. Dat is ten eerste levensgevaarlijk en ten tweede een behoorlijk malle vergelijking..

  Vrees niet, dit is niet (alleen) een verkiezingsstunt om de stemmen van junks en hippies te winnen, hier is over nagedacht en hier zou Nederland baat bij hebben.

 23. JdV

  De ontwikkelingen in andere delen van de wereld staan niet stil. Op het gebied van drugs is NL van gidsland middenmoter geworden. Recente wetgeving in bijvoorbeeld Canada, de VS en Portugal geven aan dat regulering en verantwoord gebruik door volwassenen op andere plaatsen op een andere manier wordt bekeken.
  https://www.forbes.com/sites/chrisroberts/2020/11/04/oregon-legalizes-psilocybin-mushrooms-and-decriminalizes-all-drugs/?sh=72ccf84d4b51
  Een war on drugs is nutteloos gebleken, net zoals prohibition de consumptie van alcohol niet heeft gestopt. Net zoals de opkomst van de georganiseerde misdaad als direct gevolg van de prohibition heeft de war on drugs direct bijgedragen aan het vergroten van de criminaliteit en zelfs het terrorisme in de wereld aangezien veel terroristische bewegingen de verkoop van drugs gebruiken als financieringsbron.
  Regulering gelijk aan die van alcohol en tabak zou wel eens een betere route kunnen zijn.

 24. Miffy

  Ik was mijn hele leven best wel pro D66 totdat ze me te dom vonden voor een referendum, met terugwerkende kracht. Niet dat het Fvd mij heeft weten te overtuigen want daar ben ik weer te slim voor, vind ik zelf althans.
  Maar gelukkig ben ik wel slim genoeg voor een pilletje, vind de d66 in ieder geval.
  Mij winnen ze terug als we hier een referendum hierover kunnen houden.

 25. trol

  Grappig om te zien dat mensen denken dat aanpakken werkt. En waarom zou je het nog aanpakken? De zgn. war on drugs in de VS, wordt elk jaar duurder, elk jaar heftiger en er zitten elk jaar meer mensen vast. En weet je wat; het aantal gebruikers neemt niet af en de criminaliteit wordt heftiger en innovatiever. Of het werkt hoe d66 het ziet, weet ik niet, maar het is een stap in de goede richting.

  Mensen zullen altijd op zoek gaan naar genotsmiddelen, maar de enorme hypocrisie omtrent gezondheid en gevaar…moet verdwijnen. xtc valt wel mee itt drank. Of mensen iets verstandig kunnen gebruiken ligt aan hen. Legaliseren van hasj en wiet werkt in de VS wel weer aardig goed en is een bloeiende sector geworden.

 26. Scherpschutter

  @trol

  Correct. Iedere overheidsinterventie werkt contraproductief en nu denkt ’66 dat dit iets gaat oplossen waar ze in wezen een volgend probleem schept.

  Want overheid-XTC zal ten eerste gillend duur zijn en ten tweede zal de werkzame stof minimaal zijn. Daar duikt de zwarte markt weer op in door veel sterkere pillen te produceren (en zo te vermarkten) en zo wordt het probleem zelf (extreem domme en miserabele mensen die drugs gebruiken) weer groter en groter…

  Gewoon volledig legaliseren of beter gezegd: de-illegaliseren. Want een overheid gaat niet over soevereine wilsbekwame individuen, ook niet als deze (om wat voor een reden dan ook) ervoor kiezen om geest en lichaam te verwoesten met deze troep.

 27. Pee

  Naast staatswiet nu ook staatsxtc.

 28. Yeetus

  Heel eerlijk maakt het niet eens uit of het slecht voor je is. Het is basis economie, er zou altijd een vraag naar drugs zijn en als er vraag naar is zou er altijd aanbod zijn. Als we juist de lucratieve drugsmarkt van criminelen weghalen en die geld in andere dingen investeren zoals verslaafden (want die zijn vaak de echte slachtoffers van dit hele oorlog op drugs) helpen en andere criminaliteit stoppen. Ik debateer niet eens of het gezond is. Ik zou alle middelen legaliseren puur omdat het praktisch is, en dan zou de staat ook wat extra centjes verdienen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).