Daalsepark breidt uit met parkbankjes | De Utrechtse Internet Courant Daalsepark breidt uit met parkbankjes | De Utrechtse Internet Courant

Daalsepark breidt uit met parkbankjes

Daalsepark breidt uit met parkbankjes
De vrijwilligers zaterdagmiddag na het plaatsen van het eerste bankje. Foto: Marieke van Andel
Aan het begin van de Amsterdamsestraatweg ligt sinds maart 2016 het Daalsepark. Ondanks de onzekerheden die nog steeds bestaan omtrent het bestaansrecht van het park, gaan de initiatiefnemers door met ontwikkelen. Afgelopen zaterdag werden er in het ‘park met de schaapjes’ echte parkbankjes geplaatst. Lees hier het verhaal achter de bankjes.

Aan het begin van de Amsterdamsestraatweg ligt sinds maart 2016 het Daalsepark. Ondanks de onzekerheden die nog steeds bestaan omtrent het bestaansrecht van het park, gaan de initiatiefnemers door met ontwikkelen. Afgelopen zaterdag werden er in het ‘park met de schaapjes’ echte parkbankjes geplaatst. Lees hier het verhaal achter de bankjes.

Door: Marieke van Andel

In het najaar van 2015 werden er flink wat bomen gekapt op het stuk grond dat nu Daalsepark is. Zestien iepen werden vervoerd naar Stichting Tafelboom in Rotsoord, waar de vrijwilligers van het Daalsepark gebruik mochten maken van de kennis en kunde van de houtwerkplaats, waar Utrechts resthout verwerkt wordt tot de mooiste producten.

Het team ging hard aan de slag: de bomen werden ontschorst, in planken gezaagd en op maat gemaakt voor de banken. De Daalsepark-vrijwilligers zetten het eigen ontwerp tot driemaal toe in de olie om de bankjes duurzaam te maken – ze kunnen zo tien tot twintig jaar mee. Als kers op de taart is het unieke Daalsepark-logo in de rugleuning gebrand. Op zaterdag 25 juni om 13:00 uur plaatste het team de banken in het park naast de schaapjes.

Gesprekken met de gemeente

Voordat het team aan de slag kon, moest er natuurlijk de nodige energie opgedaan worden. Verse Hollandse haringen zorgden daarvoor. Vervolgens zette Bart de eerste bank in elkaar, terwijl Nina, Mick, Marc en Remco gaten groeven op de plekken waar de bankjes in de grond moesten komen. Birgit maakte een filmpje en Herbert hield het overzicht, terwijl hij het team overal hielp waar nodig.

Herbert: “We zijn nog steeds in gesprek met de gemeente. Wijkbureau Noordwest en de wijkwethouder zijn enthousiast over het plan voor een park dat door burgers gedragen wordt, maar de gemeente wil graag van ons een ontwerp zien. Daarvoor hebben we hulp van professionals ingeroepen. De kwaliteit van de plek moet tot uitdrukking komen. Het moet ook waarde toevoegen aan de Amsterdamsestraatweg en de buurt. Deze zomer leveren we onze ideeën in en we hopen dat het college in september of oktober uitsluitsel geeft over de toekomst van het Daalsepark.”

Samenwerken met andere ondernemers

Vooralsnog is het park door de buurt én de stad goed ontvangen. De schaapjes zijn al vaak gezien op sociale media. Ook fungeert het vrolijke park als welkomstpoort voor de Amsterdamsestraatweg, die in de laatste jaren een heuse opfrisbeurt heeft ondergaan. Er zijn bovendien veel plannen om de buurt nog levendiger te maken. Één van die plannen betreft het nieuwe stuk singel tegenover het park.

Vrijwilliger Bart licht toe: “Aan de overkant van het water is een stuk braakliggend terrein. Er komt wellicht een pop-up restaurant van de initiatiefnemer van Strand Oog in Al, Sidney Rubens. Het zou mooi zijn voor de activiteiten die we op de planning hebben staan voor het Daalsepark als we kunnen samenwerken met de ondernemers in de buurt. Een goede buur is ook hier beter dan een verre vriend.”

Het staat buiten kijf dat het park meer dan alleen een groenvoorziening wordt. Om de bouwplannen die de gemeente in eerste instantie had van de baan te vegen, kijkt het Daalsepark naar andere manier om op deze plek geld te verdienen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met een paviljoen.

Placemaking

Ondertussen staan de bankjes stevig in Daalsegrond. Voordat er werd geklonken op wéér een afgeronde fase op weg naar een bruisend park, hebben de vrijwilligers de bankjes natuurlijk getest. “Kom op jongens, even proefzitten!” Herbert zit er met een glimlach op het gezicht tussen. “Placemaking in actie,” analyseert hij het gebeuren. Placemaking kijkt naar de openbare ruimte als plaats die in samenspel met de gebruiker tot stand komt. Door als lokale gebruiker creatief bezig te zijn met de plek, krijgt de plaats betekenis. Dit is precies wat er in het Daalsepark te zien is. De buurtbewoners maken op eigen initiatief een park om het karakter van de buurt op te fleuren en leefkwaliteit te stimuleren.

Wij hopen dat de gemeente dit inziet, en na 15 augustus in zee gaat met de plannen van de initiatiefnemers van het Daalsepark. Net als de bankjes die dit weekend zijn geplaatst, is ook de rest van de ontwikkelingen ronduit vakwerk.

Fotoverslag

Bankjes in Daalsepark (Marieke van Andel)

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. rob van steen

  Ik waardeer jullie inzet maar niet echt een plek om te recreeren .stop je energie in een blijvertje Praat met de gemeente voor meer groen in de wijk. Jullie verdienen het.??

 2. TS2

  Ik snap ook niet echt hoe die plek tussen de redelijk drukke wegen daar ooit een prettige verblijfsplaats kan worden, zeker met de weinige zon die het ‘parkje’ ontvangt. Maar dit is zeker een betere optie dan bomen kappen en er weer een appartementencomplex op bouwen.

 3. katja

  Nounou…park ?
  Een veldje met wat bomen en omzoomt door autoverkeer. Zou er niet graag zitten, maar gelukkig bleven deze bomen tenminste staan. “Groen” Links kapt bij het leven !

 4. Herbert

  Rob, TS2 en Katja,
  Jullie maken de denkfout dat we hier werken aan een park zoals Zocherpark of Julianapark. Natuurlijk wordt het dat niet. Het is er druk met verkeer, fietsers en voetgangers. Niemand verplicht je daar te zitten. Maar om er vanaf een afstandje nu zo schamper over te doen…
  Voor onze buurt is het behoud van dit groen wel van groot belang. Op dit moment ligt er een groot parkeerterrein. Dat zou eerst maar eens weg moeten. En tegen het autolawaai is best wat te doen. Kansen zat. En daar werken we aan, stapje voor stapje. Doen we dat niet, laten we het over aan de druk uit de markt, dan staat er over vijf jaar wellicht een appartementenblok van zes verdiepingen en zijn de circa 30 volwassen bomen weg.

  Op dit moment hebben we het idee dat de gemeente ook mee wil in een kwalitatieve groene invulling. Dat is waar we nu aan werken.

  Initiatiefgroep Daalsepark

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).