De geboortegrond van Utrecht ligt nu nog verstopt achter de Vismarkt, maar daar komt verandering in De geboortegrond van Utrecht ligt nu nog verstopt achter de Vismarkt, maar daar komt verandering in

De geboortegrond van Utrecht ligt nu nog verstopt achter de Vismarkt, maar daar komt verandering in

De geboortegrond van Utrecht ligt nu nog verstopt achter de Vismarkt, maar daar komt verandering in
De doorgang tussen het voormalige Paleis Lofen en de Vismarkt. Foto's: Robert Oosterbroek
Weggestopt in een steegje bij de Vismarkt ligt de geboortegrond van Utrecht. Hier, in het voormalige paleis Lofen, gaf keizer Hendrik V op 2 juni 1122 stadsrechten aan de Utrechters, waarmee Utrecht officieel een stad werd. ‘Verborgen erfgoed’, zegt Tijn Pieren van DOMunder als hij bukt om binnen te komen in het voormalige paleis. De oude muren en pilaren van het paleis staan er nog steeds, al liggen ze verborgen in kelders onder enkele panden op het Domplein en de Vismarkt. Maar daar gaat verandering in komen.

Weggestopt in een steegje bij de Vismarkt ligt de geboortegrond van Utrecht. Hier, in het voormalige paleis Lofen, gaf keizer Hendrik V op 2 juni 1122 stadsrechten aan de Utrechters, waarmee Utrecht officieel een stad werd. ‘Verborgen erfgoed’, zegt Tijn Pieren van DOMunder als hij bukt om binnen te komen in het voormalige paleis. De oude muren en pilaren van het paleis staan er nog steeds, al liggen ze verborgen in kelders onder enkele panden op het Domplein en de Vismarkt. Maar daar gaat verandering in komen.

De kelders zijn nu van Stadsherstel Utrecht en zo snel als de omstandigheden het toelaten, zijn er via DOMunder bezoekers welkom. De grote opening moet plaatsvinden op 2 juni 2022, als Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft.

Duizenden mensen lopen dagelijks voorbij aan de plek waar Utrecht geboren is. Oplettende voorbijgangers herkennen wel het toegangshek met een kroon en de tekst Paleis Lofen, te vinden tussen Soep-er en een sieradenwinkel. De wereld erachter is echter nog gesloten. Tijn Pieren heeft de sleutel van het toegangshek, hij werkt bij DOMunder en is druk bezig om alles voor te bereiden zodat de geboortegrond van Utrecht een drukbezochte bezoeklocatie kan worden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Paleis Lofen?
Maar wat is nou precies Paleis Lofen? Zoals bekend heeft het gebied rond het Domplein een hele lange geschiedenis. In een veel te beknopte versie is het als volgt samen te vatten. Op wat we tegenwoordig kennen als het Domplein bouwden de Romeinen een fort, aan de rand van hun imposante rijk bij de rivier de Rijn. Het fort met de naam Traiectum werd, nadat het Romeinse rijk was gevallen, onderwerp van strijd tussen christelijke Germaanse Franken en de Friezen waarbij de Franken de strijd wonnen. Traiectum veranderde zo in de burcht Trecht.

De burcht was de thuishaven van missionaris Willibrord en de latere bisschoppen – want op het Domplein stond natuurlijk ook de kerk – en de burcht was ook het bestuurlijke centrum van de omgeving. De burcht trok een hoop handelslieden en zo ontstond er al een bloeiende nederzetting met de naam Stathe. De ‘Lage Landen’ behoorde tot het Heilige Roomse Rijk en de toenmalige keizer wilde er een verblijfplek hebben. Het paleis werd rond 1040 gebouwd en kreeg de naam Lofen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Impressie van het paleis door Willem Steelink uit 1893

Dit paleis was dus voor zo’n zes weken per jaar het thuis van de leider van het gigantische Heilige Roomse Rijk dat een groot deel van Europa omvatte. Tijdens Pinksteren 1122 was keizer Hendrik V in Utrecht op bezoek. Na een conflict tussen hem en de religieuze leider, de bisschop, steunde de bevolking Hendrik V. Om ze daarvoor te belonen kregen de inwoners speciale rechten die op 2 juni 1122 in het paleis ondertekend werden.

Daarmee kreeg Utrecht stadsrechten en zodoende kon Utrecht uitgroeien tot een belangrijke middeleeuwse plaats, eigenlijk de hoofdstad van de Lage Landen in die tijd. En wat is er dan met het paleis gebeurd? Dat ging mogelijk verloren in 1253 toen er negen dagen lang een brand woedde in de stad. Enkele jaren later werden er in ieder geval drie huizen gebouwd op de restanten van het paleis.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Foto uit 1929 laat restanten van het paleis zien. Het Utrechts Archief

Het paleis in 2021
Sindsdien is er natuurlijk een hele hoop veranderd en gebouwd in de omgeving. Het paleis is vanaf de straat nergens meer te herkennen. Terwijl Tijn het hek op de Vismarkt van slot haalt en daarmee de deur opent naar de nu nog verborgen wereld, vertelt hij: “Wij willen de geschiedenis van deze plek, de geboortegrond van Utrecht, weer zichtbaar maken.”

Achter de donkere steeg liggen meerdere kelders. Stadsherstel Utrecht heeft vorig jaar de kelders aangekocht van de – voor veel Utrechters bekende – bakkerij André & De Laat. In de kelders liggen nog een hoop oude bakkersproducten, maar ook een gedeelte van de wijncollectie van de erven van de bakker.

Tijn: “Dit was vroeger de begane grond van het paleis. Wat veel mensen niet weten is er dat een flink hoogteverschil is met het huidige Domplein. We staan nu zo’n 2,5 meter lager.” Lopend door de donkere ruimtes wijst Tijn alle kanten op: “Het interessante is dat we hier van vele eeuwen restanten van bouwwerken zien. Die liggen als lagen allemaal over elkaar en door elkaar heen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Tijn, voor de ingang van de steeg bij de Vismarkt

Tijn opent een volgend hek. Door een smalle doorgang loopt hij verder in wat eruitziet als een duistere kerker. “En dit is het allermooiste”, zegt hij. “Hier staan we in een kelder met pilaren en steenwerk van het voormalige paleis Lofen. Hier kan je gesteente aanraken dat er al sinds 1040 staat. Hier is de stad Utrecht geboren. Hoe mooi is het dat straks, voor het eerst in 1000 jaar, iedere Utrechter hier bij kan.”

Toekomst
DOMunder heeft veel ervaring met het openstellen van verborgen erfgoed. Dit doen ze al jarenlang onder de grond op het Domplein. Paleis Lofen moet de volgende succesvolle attractie worden. Hoe ze dat gaan doen? Daar mogen Utrechters over meedenken onder de noemer ‘Vind Paleis Lofen’. De vergunningen zijn aangevraagd om te zorgen dat ze – als de omstandigheden het toelaten – de komende maanden de kelders open kunnen stellen voor bezoek en tijdens speciale dagen. Het plan is om doorgangen te maken in de niet-monumentale muren tussen de verschillende kelders, waardoor de omvang van het voormalige paleis beter ‘voelbaar’ wordt.

Tekst gaat verder onder afbeelding


Overigens zien bezoekers de resten van paleis Lofen dit jaar nog niet in volle glorie. “Wij willen juist dat Utrechters mee gaan denken over hoe we dit gaan creëren. Zoals gezegd is dit de geboortegrond van Utrecht, het is dus ook een plek van alle Utrechters en het is dus ook aan ons als inwoners om te kijken hoe we die plek weer van ons allemaal willen maken.” Het plan is om de plek volledig ingericht te hebben op 2 juni 2022. Dan heeft Utrecht namelijk 900 jaar stadsrechten, die ondertekend zijn in het paleis. Dat moet volgend jaar groots gevierd worden en daarbij hoort ook de openstelling van die verborgen kelders waar Utrecht ‘geboren’ werd.

19 Reacties

Reageren
  1. R.De Leeuw

    Begin er mee om dit constant in herinnering te houden en te promoten. De naam Lofenkwartier voor het betreffende gebied zou een stimulans kunnen zijn.
    Je vraagt je alleen af : waarom is is er nu pas aandacht voor?

  2. Lexus

    Nog los van de vraag of het hier om de geboortegrond van Utrecht gaat, quod non, zijn de meeste resten van het paleis al sinds jaar en dag gewoon te bezichtigen in de kelder van Domplein 17 (even vragen aan de barman). Voor coreecte informatie over het ontstaan en de middeleeuwse geschiedenis van paleis Lofen zie http://www.broerendebruijn.nl/Lofen.html.

  3. N.

    “Tijn Pieren heeft de sleutel van het toegangshek’. Een interessante sleutel tot het begrijpen van het belang van deze plaats (‘geboortegrond van Utrecht’ klinkt wel wat overdreven) vormt de publicatie “Rondom het Utrechts stadsrecht. De gebeurtenissen in Utrecht in mij-juni 1122 in een nieuw persepctief”, van C. Broer en M. de Bruijn. En zie ook: http://www.broerendebruijn.nl. waar verschillende artikelen over paleis Lofen zijn te vinden.

  4. Losse flodders

    Oeh, wat interessant dit! Zeker in het museumkwartier stikt het van de historie en tref je wandelend ontelbaar veel mooie oude panden en onontdekte steegjes. Maar dit vind ik toch wel de mooiste parel. Ik ken het blokje, en weet dat er zich bv. onder de Aleph ook allerlei ongebruikte (werf-)ruimtes bevinden. Recent was er natuurlijk veel nieuws over de slechte staat van die werven en noodzaak tot herstel, maar dit specifieke stuk van de Vismarkt heeft dan weer niet werven op grachthoogte maar alleen hoogbouw. In combinatie met de (restanten) van het paleis, ben ik nu helemaal nieuwsgierig naar wat er daar dan zoal terug te vinden is en wat de staat ervan is 😉 Oh, en leuk om er achter te komen dat café Stathe een naam heeft gekozen met een historische knipoog

  5. C.

    @R.De Leeuw. Die aandacht is er al langer en ook inhoudelijk al wel geweest, hoor. Je moet er alleen wel oog voor willen hebben en de bereidheid ook om kennis te nemen van wat er zoal gepubliceerd wordt (ook buiten de gemeente en Rondom om).

  6. W.

    Heel gaaf als we dit straks zelf kunnen bezoeken en bekijken. In de kelder van Bar Walden kun je al een aantal resten van het paleis zien, maar dit is nog een stuk uitgebreider! 🙂

    @R. De Leeuw: Pas maar op, een aantal reaguurders zijn allergisch voor nieuwe “kwartieren” in de stad 😉

  7. UWAH

    Leuk verhaal, we zijn benieuwd wat het gaat worden!
    De sieradenwinkel heeft helaas echter de veldslag verloren van de horeca. Het is nu iets van Hotel Beijers, net als Souper trouwens.
    #UWAH
    (Uiteindelijk Wordt Alles Horeca, voor diegenen die dat nog niet wisten).

  8. Lexus

    @W. Ik heb dit al gemeld, maar DUIC wilde mijn reactie niet plaatsen.

  9. Lexus

    Nog een aanvulling: nu zijn deze resten nog gratis te bekijken, maar DomUnder zal ongetwijfeld toegangsgeld gaan vragen.

  10. Lexus

    Mijn reactie van 10:50 uur blijkt alsnog geplaatst te zijn. Dit naar aanleiding en ter toelichting van mijn reactie van 14:14 uur.

  11. UTRECHTSE JANTJE

    beste @ Lexus , ik heb nog nooit gemerkt dat de Redactie mijn schrijven niet wilde plaatsen hoor ! Oké …het duurt de ene keer soms wat langer dan ‘n andere keer , maar het wordt altijd geplaatst is mijn mening !

  12. Lexus

    @Utrechtse Jantje (en moderatie): akkoord, maar de reactie wordt geplaatst op het tijdstip van binnenkomst en niet van plaatsing. Dat maakt de discussie verwarrend. Daarom verzoek om in ieder geval het tijdstip van plaatsing te vermelden.

  13. Bart

    @Lexus: Dat is toch helemaal niet erg als ze de boel onderhouden, verlichten, er een verhaal bij vertellen etc.
    Ik heb een jaar of 3 terug de rondleiding onder het domplein gehad en vond dat de (ik geloof) 10 euro meer dan waard.

  14. Ronald

    Op deze plek gaf keizer Hendrik V onze stad stadsrechten, toch iets anders dan de geboortegrond van Utrecht.

  15. Rob van Doesburg

    Als gids van de Domkerk heb ik één keer het genoegen mogen smaken om die kelders in het café en inderdaad was het even de vraag aan de barkeeper om de sleutel maar toen stonden we in de eeuwen die op ons terug keken. Een enorme ervaring die ik niet gauw zal vergaten: hier was Utrecht ontstaan!

  16. Lexus

    @Rob van Doesburg: Ronald hierboven heeft gelijk: Utrecht is niet hier ontstaan. Men moet niet met allerlei opgeklopt gedoe een potje van de geschiedenis maken, wat helaas in Utrecht maar al te vaak gebeurt. Maar dat het de moeite waard is meer te doen met de resten van Lofen dan tot nu toe, lijkt me wel duidelijk. Laat het dan nu eens een keer gepaard gaan met gedegen onderzoek en niet met allerlei praatjes.

  17. N.

    @Bart Allemaal goed en wel, maar afgezien van noodzakelijk onderhoud misschien, kost dat toegankelijk maken heel veel geld; dat weten we van eerder met DomUnder, en is toen gigantisch uit de klauwen is gelopen (viel met entreegelden niet terug te verdienen). Maar ja, dat is het gekke in Utrecht, veel geld spenderen aan projecten waar je je vraagtekens bij kunt zetten (ecologische trap bij het Centraal Museum, van meer dan 240.000 euro), terwijl men voor degelijk historisch onderzoek, waarvan de resultaten ook in gedegen publicaties zijn weergegeven, is eigenlijk nooit geld beschikbaar. Dat moet — zekere als het door mensen van buiten de eigen dienst van de gemeente gebeurt — op een koopje of als vrijwilligerswerk geschieden. Dat is ook eigenlijk wat ik hier — rond dit project — kritisch bekijk, en waarvan met name ook het ‘marketing’-aspect (het opkloppen van iets tot ‘de geboortegrond van Utrecht’) me tegenstaat. .

  18. K.Timmers

    Wat hebben de pilaren in Lofen al die eeuwen toch allemaal gezien!? Jammer van die dronken studentenfeestjes de laatste decennia…Fijn dat het straks weer status krijgt. En betekenis.

  19. Lexus

    @K.Timmers: vooral personeel. Het gaat hier om de onderverdieping. De kans dat de keizers er ooit geweest zijn is dus klein. Interessant is wel dat de ruimte in de vorige eeuw ooit gebruikt is als smeerkelder van de garage erboven. Dan toch maar liever feestkelder.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).