Winkelcentrum De Planeet krijgt nieuwe naam: ‘House Modernes’ | De Utrechtse Internet Courant Winkelcentrum De Planeet krijgt nieuwe naam: ‘House Modernes’ | De Utrechtse Internet Courant

Winkelcentrum De Planeet krijgt nieuwe naam: ‘House Modernes’

Winkelcentrum De Planeet krijgt nieuwe naam: ‘House Modernes’
Artist Impression (Syntrus Achmea)
Het winkelcentrum en kantorencomplex De Planeet wordt niet alleen gerenoveerd, maar krijgt ook een nieuwe naam: House Modernes – een verwijzing naar het warenhuis Galeries Modernes, dat tot 1981 op de locatie zat.

Het winkelcentrum en kantorencomplex De Planeet wordt niet alleen gerenoveerd, maar krijgt ook een nieuwe naam: House Modernes – een verwijzing naar het warenhuis Galeries Modernes, dat tot 1981 op de locatie zat.

Syntrus Achmea, de eigenaar van het pand, kondigde eind vorig jaar een ingrijpende renovatie aan. De gevel van het pand gaat in de stijl van het naoorlogse Galeries Modernes hersteld worden.

De werkzaamheden aan het pand beginnen naar verwachting in oktober van dit jaar. De oplevering staat eind 2020 gepland.

De begane grond en eerste verdieping van het gebouw behouden hun winkelfunctie. Op de tweede tot zesde verdieping komt er ruimte voor kantoren. Syntrus Achmea is van plan om in de kelder een openbare fietsenstalling te bouwen. Eerder was de eigenaar van plan om een warenhuis in het pand te vestigen maar dit is van tafel.

(tekst gaat door onder afbeelding)

Galerie Modernes eind jaren ’40 (Utrechts Archief)

“De omstandigheden in de retailmarkt zijn anders dan een paar jaar geleden. Wij denken dat er in Utrecht onvoldoende vraag is voor een extra warenhuis. We zien wel ruimte voor winkel- en kantooroppervlakten van 1500m2, omdat die zeldzaam zijn in het centrum van de stad”, zegt ontwikkelingsmanager Walter van Leeuwe van Syntrus Achmea.

“Wij geloven sterk in gebouwen die meerdere functies verenigen, met name in de binnensteden. Met winkelen, werken en recreëren past House Modernes helemaal in die filosofie. En mocht de openbare fietsenstalling worden gerealiseerd, dan leveren we ook een bijdrage aan meer duurzame mobiliteit in Utrecht.”

41 Reacties

Reageren
 1. Wim

  En nu maar hopen dat de belofte waar gemaakt wordt en de werkelijkheid net zo mooi wordt als het plaatje. Dat is wel eens niet het geval…

 2. Inez

  Waarom zo’n kromme naam? Het is nu half Engels en half Frans, dit onthoud niemand.

 3. Jasper

  Mooi hoor, laat maar snel komen!

 4. Tom

  Zou Maison Moderne niet beter zijn geweest? Klinkt chiquer, is niet tweetalig en de -s achter het Franse modernes is alleen van toepassing bij een meervoud (galeries=mv, house/maison=ev).

 5. wollie

  ‘utrecht shopping park’ is het dus toch niet geworden?

 6. Tim

  Hulde voor dit mooie project. Zeker ook die openbare fietsenstalling is een welkome toevoeging op de altijd volle Vredenburgstalling. Snap alleen niet waarom ze het gebouw niet gewoon (weer) Galerie Modernes noemen.

 7. H.M. de Bruijn

  Taalkundig inderdaad nogal bizar: House engels enkelvoud, Modernes frans meervoud. Als ‘t engels moet (?) zijn, maak er dan Modern House van. Maar waarom niet terug naar Galeries Modernes ? Bekt ook beter…

 8. Rob

  Wat een ontzettend lelijke naam! Doe toch gewoon Galeries Modernes, of verzin echt iets nieuws, de Dikke Wafel, of iets dergelijks!

 9. Coen Mobach

  Volgens de AI wordt het fietspad halverwege op de busbaan geleid, dat lijkt mij LEVENSgevaarlijk!!!

 10. Kees Truijens

  @Inez
  Ja, of “Modern Galeries”, ook lekker krom.

 11. Rinke Doornekamp

  Ik ben natuurlijk net als veel andere Utrechters ontzettend blij dat het gebouw weer in zijn oude luister hersteld wordt! Maar waarom dan niet ook de naam weer terug zoals het ooit heette: Galeries Modernes. Dat is toch een geweldig mooie naam, waarom moet alles naar het Engels worden vertaald? Wie bedenkt zoiets? Taalkundig klopt er ook geen zak van, Engels en Frans is geen combinatie. Bovendien is het een erg lelijke naam en nu druk ik me nog zacht uit. Het ligt ook niet lekker in de mond, House Modernes. Bah!

 12. Angelique

  Rare naam, klinkt als een nieuw soort housemuziek.

 13. herman

  “En mocht de openbare fietsenstalling worden gerealiseerd, dan leveren we ook een bijdrage aan meer duurzame mobiliteit in Utrecht.”

  Mooi stukje marketing prietpraat… denk dat bijdrage van de stad Utrecht wel een voorwaarde is voor al deze duurzaamheid!

 14. Charles Chamboné

  Oudegracht, Utrecht, Nederland, wie verzint er een echte Nederlandse naam voor het te renoveren voormalige Galeries Modernes…….. denk dan b.v. aan de Rotterdamse Koopgoot ?

 15. Anne S

  Who is responsible for the name “House Modernes”, clearly a person without any grammatical or linguistic sense- “House Modernes” is a horrible mixture of an English word in singular and a French adjective in plural!

 16. Katja

  Of “Tom Pouce” We zijn zo slecht in vreemde talen…gezien : “Waffel” (is grote bek) ipv “Waffle, “Walk inn haircuts” ipv “walk in” (een inn is een kroeg), en “Life is too short”ipv “to short”

 17. Katja

  Bedoel natuurlijk “tompouce”

 18. Ida

  Gewoon weer lekker Galeries Modernes, veel nostalgischer en weten wij oudjes ook weer waar we het over hebben 😉

 19. Koel hoofd

  Dit is nou een klassiek voorbeeld van innovatie: het wiel overnieuw uitvinden door het een andere naam te geven…

 20. Cico

  Laat dit mooie project nou niet ontsieren door een taalkundig misbaksel. Of Frans, OF Engels OF Nederlands. Voor mijn part Duits. Niet half-om-half.

 21. VincentZ

  Ziet er goed uit. Als je het dan helemaal goed wil doen en het volledig in ere wilt herstellen: Gewoon Galleries Modernes. Wat is daar nou moeilijk aan? Zoals eerdere reacties terecht opmerken: Een ongelukkige samenstelling van Engels met Frans en enkelvoud met meervoud.
  @Charles (De Franse naam die graag Nederlands namen invoert) Koopgoot is volgens mij geen officieele benaming maar een bijnaam.

 22. K.

  Mocht ‘t op ‘meeste stemmen gelde’ uitkomen: ik kies ook voor de oude naam ; Galeries Modernes
  K.

 23. Marijn

  Na supermarkt ‘Tropical Paradijs’ op de A’damsestraatweg verbaas ik mij nergens meer over.

 24. Taalnazi

  @Katja: Het *is* ook ‘life is too short’. :’) ‘too’ = ‘te’, ‘to’ = naar.

 25. Paul

  @Katja
  Of noem de nieuwe Galeries Modernes “Tom Poes” en de bijenkorf “Heer Bommel” Daar is geen woord buitenlands aan ?
  .

 26. JdV

  @koelhoofd: kritiek leveren op taalkeuzes van anderen is lastig als je het zelf hebt over “ het wiel overnieuw uitvinden”. Zelfde voor AnneS.: als je de Nederlandse taal overduidelijk niet machtig bent zou ik me van commentaar onthouden.

 27. wollie

  “De gevel van het pand gaat in de stijl van het naoorlogse Galeries Modernes hersteld worden.”

  prima idee Synthrus Achmea, dus plaats dan ook de originele naam en typografie terug.

 28. Cor Nelis

  Kunnen ze nou echt niets anders verzinnen. Die naam is een vlag op een Mod(d)erneschuit !!

 29. Scherpschutter

  Eindelijk eens een artist impression waar je nekharen niet spontaan van overeind gaan staan, terwijl je tenen zich in een onmogelijke positie krommen. Wat een schitterend ontwerp zeg. Tijdloos. Dat is over 50 jaar nog steeds een prachtig gebouw.

 30. reaction

  Herstel van gebouw, waarom ook niet van naam?
  Of anders: Galerie / Maison Restauree
  Renovee
  d’Angle
  I.i.g. (letterlijk) origineler dan weer een (foutieve) Engelse kreet.
  – Met oog op de toekomst, zou een Chinese naam nuttiger zijn-

 31. G. de Vries

  De Galeries Modernes was een begrip in Utrecht. Mijn opa heeft als bouwvakker meegewerkt aan de bouw maar zag zijn maat in de liftschacht vallen en heeft daarna nooit meer een voet in het gebouw gezet.
  Als men de gevel in de oude staat wilt herstellen: PRACHTIG ! Maar hou dan ook de naam en verander die dan niet in House en nog wat.

 32. jan scherjon

  In de volksmond blijft het toch de Galeries.

 33. Binnenstadbewoner

  Ik neem toch aan dat er ook een gedeelte van het pand beschikbaar is voor sociale woningbouw? En wellicht nagenoeg gratis winkelruimte voor alle winkeltjes waar niemand wat koopt maar die iedereen zo ontzettend mist?

 34. Jopie

  The Planète

 35. Mijn naam

  “Gewoon Galleries Modernes. Wat is daar nou moeilijk aan?”

  Dat is best lastig, want op die foto van eind jaren ‘40 stond er iets anders op het gebouw, en het onderschrift bij die foto heeft weer een andere schrijfwijze 🙂

 36. Angel

  Beste binnenstadbewoner, als je ff zorgt voor wat geld, dan kan dat gewoon!

 37. Herman

  Dit gebouw lijkt op een perfecte locatie te liggen, toch vergaat het de meeste winkels slecht, zoals;
  Galeries Modern
  Its
  Kijkshop
  Intertoys
  Blokker
  Mega Kwantum met supermarkt

 38. BdV

  Ja, waar zijn die letters gebleven?

 39. wollie

  dat schot met ‘offices retail’ is ook serieus lelijk trouwens…

 40. bee

  noem het pand “nostalgie ´`die andere naam krijg je toch niet uit je strot.

 41. karel de roy

  Galeries Modernes handhaven!
  Kan ‘t in de volksmond, net als vroeger, worden afgekort tot de GalMod. Een juweeltje indien op z’n Utrechts uitgesproken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).