De Tuinen van Moreelse: dit zijn de plannen voor de omgeving van het Moreelsepark De Tuinen van Moreelse: dit zijn de plannen voor de omgeving van het Moreelsepark

De Tuinen van Moreelse: dit zijn de plannen voor de omgeving van het Moreelsepark

De Tuinen van Moreelse: dit zijn de plannen voor de omgeving van het Moreelsepark
Artist impressions: OKRA/Gemeente Utrecht
Wat nu nog een grijs en versteend gebied is, moet straks een groene ontmoetingsplek worden. Het gebied Moreelse, dat ligt tussen Hoog Catharijne, het spoor, de Nicolaas Beetsstraat en de Catharijnesingel, wordt komende jaren aangepakt en omgetoverd in ‘Tuinen van Moreelse’.

Wat nu nog een grijs en versteend gebied is, moet straks een groene ontmoetingsplek worden. Het gebied Moreelse, dat ligt tussen Hoog Catharijne, het spoor, de Nicolaas Beetsstraat en de Catharijnesingel, wordt komende jaren aangepakt en omgetoverd in ‘Tuinen van Moreelse’.

Het gebied Moreelse heeft een hoop opvallende gebouwen, zoals de Inktpot en het rechtbankcomplex, maar het is verder toch vooral een plek waar veel mensen werken. Overdag rijden er relatief veel auto’s en ’s avonds is het er erg rustig. Moreelse is verder vooral een schakelpunt: tussen de Randstad en de omgeving, tussen oost en west Utrecht en tussen het stationsgebied en de binnenstad.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De gemeente wil daar verandering in brengen. Het moet een gebied met een duidelijk ‘identiteit’ worden, waar de nadruk ligt op verblijven in plaats van doorreizen. Stenen gaan er vervangen worden door planten en bomen en het park moet zorgen voor de opvang van water tijdens zware regenbuien. Het groen in het gebied is volgens de gemeente ook een impuls voor de biodiversiteit.

Tekst loopt door onder afbeelding

Het stukje dat als eerst aan de beurt is, is de Laan van Puntenburg. Dat wordt ‘de groene entree’ van het stationsgebied en het visitekaartje van de Tuinen van Moreelse. Op de Laan van Puntenburg komen meer bomen, beplanting en bankjes en voetgangers en fietsers krijgen er ruim baan. De werkzaamheden beginnen daar volgend jaar.

27 Reacties

Reageren
 1. WvR

  Laten we hopen dat ze er een andere tovenaar tegen aan gooien dan de tovenaar van “Ringpark Dichterswijk”.

 2. thijssie

  Hee! Ze zijn vergeten de dealers, het zwerfafval en neergekwakte huurscooters in te tekenen!!

 3. Rob Huibers

  Ik hoop dat het park beter wordt dan de nogal geschifte plaatjes. Magritte zou er raad mee weten: ceci n’est pas un parc.
  Twee kleuters rennen in winterjas met mutsen en warme sjaals het fietspad over en worden zo dadelijk aangereden door een zomers geklede fietser.
  Twee geliefden zijn hand in hand in korte broek en zomerjurk onderweg naar de rechtbank. Alsof je daar voor je plezier heengaat.
  De bankjes zien eruit alsof je er niet op kan zitten. Misschien zijn ze bedoeld voor de rechtbank, als strafbankjes.
  Mensen laten hun hond uit op een grasveld waarop ook kinderen spelen. Magritte: Dit is geen drol.

 4. Fred

  Jammer dat de gemeente ruim 100 jaar deze plaats links heeft laten liggen. In die tijd zijn er in het voormalige Park Nieuweroord namelijk de HGB’s I, II, III en IV gekomen naast een hoeveelheid andere gebouwen. Maar dat is net zo typerend als het verstenen van al die groene weilanden rondom de stad na 1954.

 5. GeeWee

  Leuke plek voor Roost II 🙂

 6. Herman

  @Rob, inderdaad hilarische plaatjes!

 7. Len

  Het mag best een beetje opgeknapt worden daar ja, maar altijd die zelfde holle marketingtermen ‘verblijven’ en ‘ontmoeten’ en wat al niet meer. Ik maak zelf wel uit wat ik daar doe! Zoals bijvoorbeeld een drol op het grasveld leggen zoals @Rob Huibers illustreert met zijn prachtige Magritte verwijzingen.

 8. Baliekluiver

  Het verhullende taalgebruik is behoorlijk gênant, hou toch op met die marketing prietpraat. Binnenstadbewoners weten echt wel hoe dit werkt, zeg nou gewoon dat je er weer een evenemententerrein bij gaat maken. De ‘identiteit’ wordt: feestlokatie op kruipafstand van de trein, de ‘biodiversiteit’ gaat over het aantal bieren op de tap in het zoveelste bierfestival. Omwonenden die nu al gewend zijn in de zomer te vluchten voor overlast van De Parade zijn straks dus het hele jaar de klos!

 9. Peter de V.

  “Savonds is het er erg rustig”.
  Ja jongons, daar houdt de gemeente niet van! Bruisen zal het! Want wij willen in elk hoekje en gaatje in de stad bezoekers en toeristen! (Dat zijn namelijk de “verblijvers”)
  En wat “meer ruimte voor de voetganger en fietser” echt gaat opleveren kunnen we ook al uittekenen.

  Volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen. Misschien eens kiezen voor wat minder bruis.

 10. Wim

  Wat een zielige reacties weer op werd te blij dat het aangepakt wordt.

 11. 19Bentje48

  Beleidsnaïviteit

 12. TJA…

  Rob: je vergeet nog ‘wat doet die fietser daar nou op dat voetpad met spelende kindertjes?’

 13. Guillaume

  De gemeente moet inderdaad echt een keer stoppen met de stad mooi maken!

 14. Wies

  Prima idee om dat gebied wat aantrekkelijker te maken, lijkt mij. Staan leuke, unieke gebouwen met fijne pleinen/ruimtes voor wat groene ruimte. Snap de zure reacties niet zo? Enige kanttekening die ik wil maken is: probeer ook andere ruimtes in de stad aandacht te geven. Kan bijvoorbeeld in noord genoeg plekken aanwijzen waar duizenden mensen dagelijks vertoeven tussen druk en chaotisch autoverkeer.

 15. Speak Up

  Weet de gemeente en haar ambtenaren dat het nu zeer slecht omderhouden (eigenlijk) monumentale groenontwerp voor de Inktpot onderdeel van het monument is?

  Voordat het weer gesloopt wordt. Ik denk…ik zeg het maar even.

  Over 25 jaar haben wir es wieder nicht gewust. Weet je dan wie de schuldige was. Er is een steeds terugkerend patroon in deze stad en dat is geen goed nieuws….

 16. Tom

  De tekenaar zal, net als ik, geen clou hebben wat de gemeente van plan is. De getekende bomen zijn er al. Er komt dus een breed doorgaand fietspad. En dat is ‘t?

 17. Massegast

  Waar kan ik urineren?

 18. Koel Hoofd

  Ze brengen het heel wollig met marketing taal, maar ze gaan voor de verandering eens het bestaande groen niet verwijderen voor meer peperduur beton.
  Maar dat verkoopt natuurlijk niet, banaal onderhoud, dus wordt het opgepimpt met dure woorden die duur zullen worden betaald met een beetje lullig groen met her en der een drol, veel zwerfvuil en daklozen op bankjes.

  Misschien op 16 maart 2022 eens niet in die inhoudsloze verkooppraatjes trappen?

 19. Mark

  Los van de rare renders vind ik het goed dat er eindelijk goed geïnvesteerd gaat worden in dat gebied. Het is nu echt een naargeestige wijk en dat hoeft het niet te zijn. Mooi dat er heel veel groen bij komt. Ook fijn voor de insecten en vogels. Hopelijk komt er ook wat horeca in het gebied voor wat extra leven.

 20. herman

  Wat is er eigenlijk mis met huidige naam Moreelsepark?
  Wat voegt De tuinen van Moreelse?

 21. arbeider

  Het zal wel mooier worden mag ik aannemen

  Ik zie geen auto’s ingetekend, laat dit College niet de historische fout maken om de Catharijnesingel autovrij te gaan maken, anders is de verkeerschaos compleet in de stad!

 22. De count

  @herman, goeie vraag. Iedere postzegel gras is tegenwoordig park. Nu is er iets dat al park heet , en nog aansluit op het zocherpark, en dan moet het ineens anders

 23. eemke

  ja het is te hopen dat ze de bakstenen voortuin van de Inktpot gaan restaureren ipv slopen, en al die losse stoelen lijkt me ook geen goed plan…

 24. Karla

  Jammer, want juist een paar rafelrandjes maken de stad leuk. Plekjes niet helemaal afgestyled zijn, maar een beetje organisch hun ding kunnen doen.
  Bovendien heeft het mooiste gebouw van de stad, de Inkpot, dat helemaal niet nodig.

 25. Don

  En de mensen die voor de rechter moeten verschijnen die nu in getraliede busjes aangevoerd worden worden in de dit plan met een vrolijke fietskoerier achter op de fiets afgeleverd. Wat een zeldzame naïviteit weer.

 26. R.De Leeuw

  Het is te hopen dat het geen meerjarenplan wordt.
  Dit gebied verdient een opknapbeurt, begin er zo snel mogelijk mee want wat er nu
  ligt is niet bepaald reclame voor de stad Utrecht.
  En laten we positief meedenken met dit plan, wees blij dat er aandacht voor is.

 27. Michel

  Maar rij hebben een parkeervergunning voor de binnenstad; dit is de plek waar je altijd je auto kwijt kan. Waar nu parkeren?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).