Van bouwmateriaal tot verzorgingsproducten en van planten tot telefoonfrontjes, de Utrechtse Bazaar is van alle markten thuis. Maar na een vonnis van de rechter eerder deze maand lijkt er definitief een einde te komen aan de overdekte markt op Papendorp. Toch is de strijd volgens verschillende standhouders nog niet gestreden en wordt er gekeken naar een nieuwe locatie: “Het maatschappelijk belang is groot.”
Het zou zomaar eens een van de laatste keren kunnen zijn dat de Utrechtse Bazaar op Papendorp de deuren kan openen De standhouders en klanten zien de toekomst somber tegemoet. Het einde van de markt zou niet alleen een klap zijn voor de mensen die er werken, maar ook de klanten zullen het missen.
De 40-jarige Huseyin Karasus verkoopt al meer dan 15 jaar groente en fruit op de Utrechtse Bazaar. Hij zegt dat er te veel naar cijfers wordt gekeken en te weinig naar het sociale aspect. “Voor veel mensen is een bezoek aan de bazaar een dagje uit. Ik spreek hier ieder weekend bijvoorbeeld een aantal ouderen en zij zeggen dat dit het enige moment is dat ze andere mensen ontmoeten. Als de bazaar wegvalt hebben zij niks meer.”
(Tekst loopt door onder afbeelding)

Zwart gat
Ook sommige standhouders zouden in een zwart gat vallen als de Utrechtse Bazaar ophoudt te bestaan. John en Gerda Weldam (70) huren al 33 jaar een plek op de markt en verkopen kleding. Ze zouden allang met pensioen kunnen, maar blijven komen vanwege de gezelligheid. John: “Ik zou zelfs doorgaan als ik geld bij moest leggen.”
Het echtpaar heeft de afgelopen jaren veel zien veranderen. De komst van het internet deed de bazaar geen goed, maar ook de wekelijkse koopzondag in het centrum van Utrecht zorgde voor steeds minder klanten. “Toen wij begonnen stond iedereen al om 08.00 uur in de rij. Als je te laat was kwam je niet meer binnen. Dat is nu wel anders”, zegt John.
(Tekst loopt door onder afbeelding)

1981
De Utrechtse Bazaar is als Zwarte Beurs in 1981 opgericht en vestigde zich in de bloemenveiling in Vleuten. In 2012 verhuisde de bazaar naar de Groenewoudsedijk naast het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar wordt een ruimte gehuurd van de gemeente Utrecht.
Directeur Laurens van der Heijden zegt dat er in het begin van het nieuwe jaar een afspraak met de gemeente staat gepland. Hij gaat in dat gesprek onder andere voorstellen om de Utrechtse Bazaar te verhuizen naar een andere locatie. “Ik hoop dat de gemeente ook oog heeft voor het maatschappelijk belang van de bazaar”, aldus Van der Heijden.
Verkopen
Op de Utrechtse Bazaar wordt van alles verkocht. Van bouwmateriaal tot verzorgingsproducten en van planten tot telefoonfrontjes. Daarnaast zijn er ook meerdere kappers, eetkraampjes, staan er speelautomaten voor kinderen en wordt er een bingo georganiseerd.
Er zijn ook standhouders die zich niet richten op één type handelswaar, maar alles verkopen wat ze goedkoop op de kop kunnen tikken.
Eén daarvan is de 34-jarige Michel van Dopperen. Hij is 15 jaar geleden begonnen met de verkoop van schoenen en verkoopt nu eigenlijk alles wat hij voor een mooie prijs op kan kopen. Zo heeft hij honderden lampen waarvan de verpakking is afgekeurd. “Hierdoor kunnen mensen met een kleine beurs voor een mooie prijs een lamp bij mij kopen. De doos hang je toch niet aan het plafond?”
(Tekst loopt door onder afbeelding)

Petten en wierook
Een ander met een breed inventaris is de 72-jarige Anita van Leeuwen. “Ik ben ooit begonnen met het verkopen van tweedehands spulletjes. Het maakte niet uit wat, ik verkocht alles wat ik kon vinden. Nu verkoop ik vooral sieraden, maar ik heb ook tassen, petten en wierook.”
Van Leeuwen staat al sinds de oprichting in 1981 op de Utrechtse Bazaar. Ze heeft niet veel vertrouwen meer in de gemeente, maar hoopt op een nieuwe start. “Standhouders en de klanten zijn bang. Ik hoop dat de gemeente tot bezinning komt. Ik ben bovendien veel te jong om te stoppen”, zegt ze lachend.
Voorlopig lijkt het erop dat de Utrechtse Bazaar uiterlijk 1 februari 2020 de deuren sluit. Tot die tijd wordt alles uit de kast getrokken om de bazaar open te houden. Zo is er een petitie gestart en wordt er nog gesproken met de gemeente. Voor de standhouders en veel klanten van de Utrechtse Bazaar blijven het onzekere tijden.

Gekoppelde berichten

Utrechtse Bazaar moet uiterlijk 1 februari dicht en 500.000 euro betalen aan de gemeente
De gemeente Utrecht mag de huurovereenkomst met de Utrechtse Bazaar beëindigen. Dat heeft de rechter…

Stadsbelang wil duidelijkheid over problemen met de Utrechtse Bazaar
De lokale politieke partij Stadsbelang Utrecht wil duidelijkheid van de gemeente over de problemen bij…
13 Reacties
ReagerenJa, jongens. De vraag is er niet meer. Vervelend, maar dan is het einde verhaal. Je kunt niet verwachten dat je op kosten van anderen (de belastingbetaler) maar je product aan de man kunt blijven brengen waar diezelfde belastingbetaler niet langer op zit te wachten.
Sluiten die handel. Het is klaar.
Sympathiek stukje met mooie persoonlijke foto’s. Goed werk
Jammer dat die baas de schuld zo heeft laten oplopen met onrealistische verwachtingen
Nooit geweest en niet de indruk dat ik veel mis…
Ik kom er circa 1x in de 7 weken voor mijn kapper, maar die hele Bazaar is niet veel meer. Buiten staan wat eettenten en zij hebben amper klanten, een beetje een treurige bedoening geworden al met al. Mijn kapper heeft gelukkig nog een echte winkel in De Bilt dus dan ga ik daar maar naartoe als die beurs opgedoekt is. Verder zou ik ook niet echt weten wat de meerwaarde nog is van de Bazaar. Je kunt er goedkope verzorgingsproducten kopen zoals scheermesjes en dat soort werk, maar dan wel eerst entree betalen. Voor zoiets zou ik niet speciaal naar de Bazaar gaan, helemaal tegenwoordig nu je winkels als de Action en Normal hebt.
Door de hongerige bestuur van het markt en arrogante medewerkers zijn er veel marktstandhouders weg gestuurd zo veel verandering geweest zonder te luisteren van klanten. En nu wordt Hulp gevraagd door gemeente als belastingbetaler zou ik per direct deuren sluiten geen een cent meer uitgeven het is zo ver.
Ben er 15 jaar geleden voor het laatst geweest toen ze in Vleuten zaten.
Waarom zou je anno 2019 naar een bazaar gaan waar de handelaren spullen verkopen die ze zelf via AliExpress hebben gekocht.
Ze hadden mee moeten gaan met de tijd en moeten inspringen in de golf nieuwkomers zoals men dat heeft gedaan in Beverwijk.
Beverwijk heeft Afghaanse, Somalische,Turkse (en vele andere landen)schuren voor die doelgroepen.
Op de bazaar is dat niet daar moet een Afghaan bijvoorbeeld Afghaanse kruiden kopen bij een niet Afghaan.
Dat willen die mensen liever niet, die kopen liever bij eigen volk en ontmoeten daar landgenoten om te socializen.
Niemand zal de bazaar missen in 2020.
Laat ze anders een online bazaar beginnen waar de verkopers hun waren thuis bezorgen met E.V
Het is eigenlijk heel raar dat er geen markthal is in Utrecht centrum. Met een goeie markthal, waar je gratis in en uit kunt lopen, is die hele Bazaar overbodig. Gebruik een van de vele leegstaande panden. Hudsons Bay?
Al die marktmensen hebben toch huur betaald voor hun kraam aan de Bazaar organisatie? Waar is dat geld gebleven? Daar had de org. van de bazaar weer de huur van moeten betalen aan de gemeente…
Ja het is elke maand weer wat staat er nog
Jammer hoor vond …..Vind het toch wel leuk om er naar toe te gaan .Kom er zeker al meer dan 20 jaar .Hoop voor de verkopers (standhouders)dat er een nieuwe plek komt
Het is allang niet meer wat het in het begin was.
De laatste jaren heb je het idee dat je op 1 of andere buitenlandse kashba bent.
Sluiten die handel.
Fijn dat iedereen zijn mening kan geven, jammer dat het anoniem en zonder enige onderbouwing gaat of dat mensen ergens zich eerst in achtergronden verdiepen. De afdeling grondzaken van de gemeente heeft de Utrechtse Bazaar van de veiling nieuwbouw locatie naar een andere toekomstige nieuwbouw locatie verhuist en een huurcontract voor 7 dagen per week afgedwongen met een vergunning voor slechts 2 dagen in te weekend open te mogen zijn voor een huur van 700.000 huur per jaar. Wat niet meer op te brengen is nadat de huisbaas alle winkels op de zondagen toestemming heeft gegeven om open te zijn. Al vanaf 2014 heeft men de gemeente gevraagd voor vergunning om op doordeweekse dagen ook evenementen zoals beurzen of feesten te kunnen organiseren om de extreem hoge huur op te kunnen brengen maar er nergens medewerking aan verleend. Waarom niet? een failliete huurder staat niet in de weg en is voordeliger, de belangen van alle hoofdzakelijk allochtone standhouders zijn ondergeschikt aan vastgoed belangen. De gemeente Utrecht treed op tegen huisjesmelkers maar is zelf de grootste malafide vastgoed melker, marktconforme huur voor de oude opgelapte hal zou volgens onafhankelijke taxateur niet meer zijn 450.000 euro. Als een student 100 euro per maand te veel huur moet betalen is dat volgens de gemeente een schande……..
Ik onderschrijf helemaal wat Leo hier zegt,
De gemeente maakt woeker winst op die hal .
Ze moeten de hal oplaten zelf huur innen van de standhouders en toegang gratis maken.
Daarnaast betere weg maken naar de hal.
bedoel dat de gemeente eerst de Utrechtse Bazaar en haar standhouders het onmogelijk moet maken en het dan overnemen?
Dat past wel bij huismelkers mentaliteit, rechtmatig volgens het boekje maar lijkt mij niet rechtvaardig of maatschappelijk verantwoord,