De Utrechtse Begijnesteeg; van lelijkste plek naar prachtig terras De Utrechtse Begijnesteeg; van lelijkste plek naar prachtig terras

De Utrechtse Begijnesteeg; van lelijkste plek naar prachtig terras

De Utrechtse Begijnesteeg; van lelijkste plek naar prachtig terras
Foto's: Bas van Setten
Al 16 jaar is Gülnaz Aslan van restaurant Ana’s Lams Dis aan de Voorstraat bezig om de naastgelegen Begijnesteeg op te knappen. Dit leek maar niet te lukken. Nu ze onlangs op sociale media haar ongenoegen heeft geuit is haar probleem opgepakt door het SBS6-programma Crisis in de tent met Herman den Blijker en Annemarie van Gaal. Ondertussen heeft ook de gemeente de steeg opgeknapt.

Al 16 jaar is Gülnaz Aslan van restaurant Ana’s Lams Dis aan de Voorstraat bezig om de naastgelegen Begijnesteeg op te knappen. Dit leek maar niet te lukken. Nu ze onlangs op sociale media haar ongenoegen heeft geuit is haar probleem opgepakt door het SBS6-programma Crisis in de tent met Herman den Blijker en Annemarie van Gaal. Ondertussen heeft ook de gemeente de steeg opgeknapt.

De Begijnesteeg is al langer onderwerp van gesprek. Op de muren stond veel graffiti, er lagen vaak vuilniszakken en menselijke uitwerpselen, er stonden weesfietsen en er werd volgens Aslan gedeald. In mei van dit jaar opperde de VVD nog om de steeg op te knappen. En dat idee had de gemeente ook al, want de naastgelegen Voorstraat wordt opgeknapt en de Begijnesteeg wordt daarin meegenomen.

Door de herinrichting van de Voorstraat is die weg ook afgesloten voor het verkeer. Verschillende horecaondernemers besloten daarom om ook een gedeelte van het terras midden op straat te zetten. Maar op een gegeven moment is er volgens Aslan een klacht hierover bij de gemeente binnengekomen. Daarna is er een einde gemaakt aan het initiatief.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Zo zag de Begijnesteeg er nog niet zo lang geleden uit. Foto: Robert Oosterbroek

Creatief

“De sfeer op straat was door al die terrasjes hartstikke leuk. Daarnaast probeer ik als ondernemer een creatieve oplossing te vinden voor het probleem dat veroorzaakt is door corona. Ik hou er namelijk niet van om mijn handje op te houden. Ik snap niet dat de gemeente niet tolerant kan zijn in deze moeilijke tijden.”

Nadat de terrasjes op straat verboden werden was Aslan ten einde raad. Ze plaatste een oproep op de Facebookpagina van het restaurant waarin ze om hulp riep. Die hulp kwam uiteindelijk van het SBS6-programma. Herman den Blijker en Annemarie van Gaal bieden met het televisieprogramma hulp aan horecaondernemers. De opnames van het programma lopen ondertussen.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Muurschilderingen

Inmiddels is de Begijnesteeg opgeknapt. De gemeente heeft de muren witgeschilderd, er hangen camera’s en een deel van de steeg is overkapt. De Utrechtse kunstenaars Ruben Poncia, Remko van Schaik en Nadia van Luijk hebben op beide zijdes een muurschildering gemaakt.

Poncia heeft een dame geschilderd die met een stofzuiger alle graffiti wegzuigt. “Het is een beetje de netheid tegenover het rebelse. Daarnaast zou toekomstige graffiti dat op het verlengde van de muur wordt gespoten onderdeel kunnen worden van dit werk.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Dienblad

Op het werk van Van Schaik is een kok met een dienblad te zien. “Dat dienblad wordt aangereikt door een gat in de muur. Onder dit werk komt ook een tafeltje te staan van het restaurant.”

Van Luijk heeft een dwarsdoorsnede van een lam gemaakt met daarin een groot hart. “Ik ben zelf vegetariër dus vandaar het hart. In de culinaire wereld kun je een lam opdelen in bijvoorbeeld de schenkel, bout en nek. We zijn mensen en de een kiest ervoor om vegetariër te zijn, en de ander kiest voor het eten van een dier. Ik vind het mooi dat Ana’s Lams Dis gebruikmaakt van lammeren die van Texel komen en een fantastisch leven hebben gehad.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Lampjes

Zaterdag is de laatste hand gelegd aan de Begijnesteeg. Er hangen lampjes in de overkapping, er is groen en er staan tafeltjes van Ana’s Lams Dis. “Ik heb 16 jaar lang gestreden om de steeg op te knappen. Dat is nu gelukt. Ik ben blij dat ik de stad iets mooier kan doorgeven aan de volgende generatie.”

De Utrechtse aflevering van ‘Crisis in de tent’ wordt dinsdag 13 oktober om 21.30 uur uitgezonden op SBS6.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Bakfiets

  Hulde!!

 2. UtrechtseSjoerd

  Dus een doorgaande steeg wordt opgeofferd aan de commerciële horeca en iedereen juicht? Bijzonder.

 3. Bromsnor

  Bromsnor is blij met de opgeknapte steeg.

 4. Pandora’s Box

  Wat een goed initiatief! Er zijn nog vele stegen in Utrecht die dit kunnen gebruiken.

 5. Massegast

  De gentrification doet ook opbouwende dingen……

 6. M

  @UtrechtseSjoerd: liever een doorgaande steeg ‘opofferen’ aan de commercie dan een vervallen junkensteeg behouden.

  Ondernemers zoal Mevr. Aslan zijn al zo ongelofelijk lang bezig om iets fatsoenlijks van de straat/buurt te maken ondanks de gemeente. Hulde!

  Er zijn er zeker meer dan alleen Mevr. Aslan, maar Utrecht kan nog meer van dit soort ondernemers gebruiken. De gemeente wil de stad immers niet uit zichzelf leefbaarder maken.

 7. Rottebert Peermans

  Nu kan ik overdekt poepen in de steeg en blijft mijn afval droog.

 8. Marcel de Korte

  @UtrechtseSjoerd A. Wat is er mis met commerciële horeca? B. Het ziet er zo veel beter uit – alsof je in een ‘soi’ in Bangkok bent – dan de oude pis- en junkenplek. C. Heb je niks beters te doen dan azijn sproeien?

 9. UtrechtseSjoerd

  @M de tijd dat het een junkensteeg was ligt al weer een flink aantal jaren achter ons. Niets ten nadele van Mevr. Aslan die wat goeds probeert te doen. Wel een flink sneer naar de gemeente die deze steeg heeft laten verloederen.

 10. Marijn

  Goed bezig!

 11. W

  Chapeau Aslan! Het ziet er erg goed en gezellig uit! Jammer dat de gemeente weer zo laks heeft gereageerd op ondernemend Utrecht! Dit college zou zich eens wat meer voor Utrechtse ondernemers moeten inzetten! Niet alleen maar b.v. de zorg voor de staat van de verf van het regenboog zeebrapad in de Viestraat!
  Politieje Partij voor ondernemers!, graag wat ‘sterker’ optreden met dit soort zaken! En vooral in zo’n zaak vasthouden en je aan de Utrechtse ondernemers laten zien! Lees nooit iets over jullie in b.v. kranten o.i.d.
  Chapeau Herman de Blijker en Annemarie van Gaal!
  Zelf al een paar keer gegeten in restaurant Malabar in St.Paul de Vence waar Herman de Blijker ook geweest is. Pinky zelf is Nederlandse, haar franse man kookt! Aan te bevelen!
  Ga dus ook een keer bij Aslan kijken!

 12. Peter

  @UtrechtseSjoerd. Kortom: gezeur van uw kant. Prima gedaan Mevr. Aslan.

 13. Floor

  Zolang je er gewoon door kunt lopen is er niets aan de hand toch!

 14. Adriaan

  Wat leuk en goed zeg! Jammer van die ene azijnpisser die nodig moet zeiken. Gelukkig niet meer in de steeg 😉

 15. Scherpschutter

  Zo zie je maar weer wat een ongelofelijk nutteloos blok beton zo’n gemeente aan je ondernemerspoten is. Hoe is het nou toch mogelijk dat deze onderneemster 16 jaar (16 jaar!!) zich kapot heeft moeten knokken om een paar ambtenaren ertoe te bewegen die hele steeg in een paar dagen tijd voor een paar duizend Euries op te knappen? Ik vind dat echt werkelijk ongelofelijk….Dan komt er media aandacht en geven de ambtenaartjes wel ineens gehoor.

  Het is mooi geworden. Jammer dat er weer zo nodig wat b-kwaliteit verfgeklieder op de muren moest, maar als je bedenkt waar de steeg vandaan kwam dan is dit 100x beter natuurlijk. Verheug me erop om binnenkort een lekker lammetje op te komen peuzelen.

 16. Karla

  Mooi gedaan en hulde voor Mw. Aslan.
  Wel jammer dat de openbare ruimte blijkbaar er alleen mooi uit kan zien als het geen openbare ruimte meer is, maar wordt aangepakt/ingepikt door de horeca. Ook dat is geen wet, want de voorheen zo mooie Mariaplaats ziet er tegenwoordig juist heel ordinair uit met al die coronaterrassen.
  Niets ten nadele van Ana’s Lamsdis, waar je lekker kunt eten, maar dit wringt wel, wat mij betreft.
  En waar gaan al die fietsen en wildplassers nu heen? Want dit is natuurlijk wel een waterbed-effect, de fietsen- en andere overlast gaat nu ergens anders heen. Het onderliggende probleem is niet opgelost, althans, daar lees ik niets over.
  Jammer dat je daar niemand over hoort.

 17. W

  Karla! Die (zwerf)fietsen horen in een fietsenstalling of -rek! En die wildplassers lekker flink bekeuren en ze ergens op een besloten plekje rustig laten nadenken dat ze dit niet moeten doen! Lamlendigheid troef en dat mag wel wat minder in Utrecht!
  Gemeente! Zorg toch voor voldoende openbare wc’s! in de binnenstad. Dan hebben fatsoenlijke mensen geen last van dit soort z…………..!

 18. Katja

  Blijf er gewoon doorheen lopen hoor.
  Openbare ruimte.

 19. Cico

  Heel mooi, maar ze claimt wel openbare ruimte. Je kan de steeg nu niet meer door als het vol stoelen staat. Ik vind het redelijk bizar dat je gewoon een complete steeg kan claimen als terras, onder het mom van ‘lelijk stukje stad opknappen’. Kan ik nu ook gewoon een stuk straat innemen voor eigen gebruik zodra er een vuilniszak en hondendrol ligt?

 20. wollie

  is de steeg nu officieel aan ana’s kusin vergund als terrasruimte? dat zou enkele criticasters hierboven wellicht geruststellen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).