Dierenweide Julianapark in Utrecht vreest euthanasie dieren vanwege mogelijke stopzetting subsidie Dierenweide Julianapark in Utrecht vreest euthanasie dieren vanwege mogelijke stopzetting subsidie

Dierenweide Julianapark in Utrecht vreest euthanasie dieren vanwege mogelijke stopzetting subsidie

Dierenweide Julianapark in Utrecht vreest euthanasie dieren vanwege mogelijke stopzetting subsidie
Hertenweide. Foto: Website Dierenweide Julianapark.
Er bestaat een mogelijkheid dat gezonde, moeilijk herplaatsbare dieren binnenkort geëuthanaseerd moeten worden. Dat zegt Jan Willem van Holland, beheerder van Dierenweide Julianapark. De gemeente wil de subsidie voor dierenweides vanaf 2026 stopzetten. Dat was te lezen in de Voorjaarsnota die in mei werd gepubliceerd. 

Er bestaat een mogelijkheid dat gezonde, moeilijk herplaatsbare dieren binnenkort geëuthanaseerd moeten worden. Dat zegt Jan Willem van Holland, beheerder van Dierenweide Julianapark. De gemeente wil de subsidie voor dierenweides vanaf 2026 stopzetten. Dat was te lezen in de Voorjaarsnota die in mei werd gepubliceerd. 

De dierenweides in Utrecht maken zich zorgen. De gemeente is van plan om vanaf 2026 de jaarlijkse financiële steun van ruim 50.000 euro stop te zetten. Dat staat in de Voorjaarsnota, een tussentijdse evaluatie van de gemeentelijke financiën, die vorige maand werd gepresenteerd. “Het is te bizar voor woorden”, zegt Jan Willem.

Volgens de dierenweide zal het intrekken van de subsidies waarschijnlijk leiden tot sluiting. Dat is volgens Jan Willem ‘desastreus’ en ‘onomkeerbaar.’ “Dierenweides hebben maatschappelijke invloed.” Ze verrichten naast verzorging van de dieren, educatie, dagbesteding en welzijnswerk. 

Er werken meer dan 300 vrijwilligers bij de dierenweides, die jaarlijks ongeveer 190.000 bezoekers trekken. Dierenweide Julianapark, die het hoogste aantal bezoekers heeft met zo’n 94.000 per jaar, biedt ook stageplekken en opvang voor onder andere de dierenpolitie. Het bezuinigingsvoorstel geldt voor de dierenweides in De Meern, Haarzuilens, Vleuten, Oog in Al en dierenweide Julianapark.

Euthanasie dieren

Wat dit betekent voor de toekomst van de dieren is onzeker. Volgens Jan Willem is er sprake van mogelijke euthanasie, hoewel dit nog niet bevestigd is. Dit heeft vooral betrekking op moeilijk herplaatsbare dieren, zoals herten.

Dierenweide Julianapark heeft aangegeven niet mee te zullen werken aan ‘afschot’ van dieren. De gemeenteraad besluit op 11 juli definitief over deze maatregel. Maar: “Mocht de gemeente de maatregel aannemen, dan moeten zij ook met een oplossing komen voor het mogelijke dierenleed als gevolg daarvan”, zegt Jan Willem. 

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Wtf? 50 k subsidie voor 94000 bezoeker.
  Vergelijk dat met ‘ t Hoogt.
  Stoppen met hoogt. Geld naar dierenweide svp.

 2. John

  50.000.- bezuinigen geldt voor alle dierenweides SAMEN. Totaal aantal bezoeken is 190.000 totaal.

 3. freddy

  Van de gemeente moet je het hebben! Als iedere Utrechter een euro lapt dan hebben wij die onbetrouwbare gemeente niet nodig.

 4. Margriet

  50k voor 5 dierenweide’s, dat is 10k per weide. Dat moet je toch met een slimme actie (adopteer een dier, ondernemersfonds, breng je groenafval als voedsel, 10 cent entree per bezoeker (E 10.000/94.000), oudste hert met kerst veilen) wel kunnen invullen? Beetje meer creativiteit Jan Willem, dan haal je zelfs meer dan 10k per jaar binnen.

 5. f .

  Papa waarom zijn alle dieren weg? Nou er was geen geld meer omdat we nu een mooie ovaalrotonde hebben die we elk jaar moeten verbouwen

 6. Scherpschutter

  Het is wat het is. Start maar een crowdfunding. Of bedenk een deugdelijk verdienmodel. Als de vraag er is overleef je het wel. Zo niet, dan had je in de eerste plaats geen bestaansrecht…Simpel zat.

  Eigen broek ophouden. Net als de rest van Nederland.

 7. Katja

  En wat heeft die mislukte parkeer-app gekost ? En het “kunstwerk” op de bibliotheek Neude ?

 8. Nico

  Ja, echt iets leuks en dan vooral voor kinderen moet je geen subsidie geven natuurlijk. Je kunt subsidie of geld beter geven aan een kunstwerk welke veel mensen lelijk vinden. Maar kan het zijn dat de partij Voor De Dieren hier achter zit? Met hulp van hun oh zo wllen deugende groene vriendjes in het gemeente bestuur? Als dit een bezuiniging is om de door deels u zelf gemaakte begrotings tekort naar beneden te krijgen schiet dit niet erg op. dan kunt u beter stoppen met complete wegen overhoop halen. Gun de kinderen en anderen toch hun plezier voor die paar rot centen want u geeft aan andere zaken vele malen meer uit.

 9. Rietje

  Als je kijkt wat een bedragen er aan achterlijke dingen worden uitgegeven en dan kies je dit om mee te bezuinigen?! Wat een waardeloze besluiten worden er gemaakt. En waarom ? Is het niet hip genoeg of politiek correct genoeg ?
  Verkoop dat gedrocht wat op de bieb is geplakt. Daar kun je in ieder geval wat dieren mee redden. Win win.

 10. Zwaontjue

  Té triest voor woorden … 🙁

 11. Chris

  Wow how treurig! Dit is waar ik met mijn neefje vaak dieren ga kijken en hem dierennamen heb geleerd. Dit zou een hele slechte ontwikkeling zijn als dit verdwijnt!

 12. .

  Bijna geen toestemming meer voor festiviteiten, sluiting van de dierenweide, in 2029 loopt de termijn af die de gemeente bij de aankoop van het park is aangegaan om het park verplicht in stand en open te houden. Zou mij niets verbazen als er hier wordt voorgesorteerd op het eerst verder versoberen en vervolgens verkleinen van het park ten gunste van woningbouw.

 13. Tom

  Het is belangrijk om hier weer te melden dat dit gebeurt vanwege forse bezuinigingen op het Gemeentefonds door kabinet Rutte 4. Hierdoor heeft de gemeente een flink gat in de begroting te dichten. Dat kan niet allemaal opgevangen worden door belastingen te verhogen, omdat gemeentes maar aan een beperkt aantal knoppen kunnen draaien. Om te zorgen dat belangrijke voorzieningen zoals jeugdzorg en bijstand overeind blijven, moet er op andere (ook belangrijke) plekken worden bezuinigd. Zie ook de verkeerstuin in Park Transwijk. Richt uw kritiek dus op de bestuurslaag die er iets aan kan doen, de Rijksoverheid!

 14. Pee

  Ja dat soort dingen gaan er allemaal aan om een specifieke groep in onderhoud te kunnen voorzien .
  Er zijn tal van andere zaken waar op bezuinigd kan worden in plaats van dieren af te moeten schieten.
  Waar blijft de PVDD nou of vinden die het normaal?

 15. Binnenstadbewoner

  Die 94.000 bezoekers moeten met gemak 50.000 euro per jaar kunnen betalen, en meer. Van die bezoekers zijn natuurlijk heel erg veel kinderen en minder draagkrachtigen, maar dan blijft er nog steeds een grote groep bezoekers en niet te vergeten sympathisanten/ dierenliefhebbers over. Crowdfunding, sponsoring door lokale middenstand, mogelijkheid om een dier financieel te adopteren, website optuigen etc. etc..

 16. John

  Dierenweides mogen geen entree heffen en het meedoen aan crowdfunding doet men vaak eenmalig.
  Alle subsidies in Utrecht stopzetten is prima, dus ook geen groene daken, fietsplannen etc of de 3,6 miljoen die naar Utrecht Natuurlijk gaat voor o.a. de kinderboerderijen waar bezoekers achter de dieren aan mogen zitten.
  Het gaat overigens over 94.000 bezoeken ipv bezoekers w.o. groepen kinderen.

 17. JdV

  Ik begrijp de oproepen tot sponsoring, crowdfunding etc. Maar ik blijf er bij dat subsidie vanuit de gemeente niet moet worden besteed om elitaire filmhuisbezoekers met 20 euro per bezoeker te subsidieeren. Dat geld moet besteed worden aan laagdrempelige initiatieven als deze dierenweides. Laat het hoogt en de andere vriendenclubjes hun subsidie maar verliezen en vervangen door soonsoring en crowdfunding.

 18. Rutger

  @Tom: niet helemaal gelijk, het Utrechtse college bepaalt waar wel en niet op bezuinigd moet worden en het lijkt erop dat ze niet op t Hoogt en de Maliebaan willen bezuinigen maar wel op een enkele BOA en een hertenkampje. En dat is een lokale keuze los van Den Haag, daar kampen alle gemeenten mee.

  Dus een taak voor de gemeente raad om daar bij te sturen, maar het college wordt meestal door de coalitie gedekt.

 19. de Kreek

  Die 50.000 euro, kunnen ze makkelijk besparen op al die GroenLinks onzin niet uit te voeren.
  Mensen met weinig geld kunnen zo toch educatief zijn voor hun kroost om lekker in het park te wandelen met hun kinderen en van de dieren te genieten.
  Maar helaas is er alleen geld voor windt turbines en zonneparken en om wegen op te heffen en een park van te maken met vooral veel ongewenst kruid en niet vergeten om al die knippen in de wijken te realiseren, om automobilistjes te zieken. Want bij GroenLinks denken ze dat iedereen een auto heeft voor de lol!!!!

 20. Piet

  Euthanasie? Bij een varken of koe noemen we dat gewoon slacht! Voor zo’n hertje natuurlijk niks anders.

 21. Michiel

  50.000 euro… en ondertussen gaan er tonnen en tonnen naar het subsidiëren van kaartjes voor voorstellingen in Tivoli, het Hoogt etc.

  De gemeente heeft haar prioriteiten weer lekker op orde.

 22. Koel Hoofd

  Er worden tonnen aan subsidies aan standaard supporters van de inclusieve bubbel toegekend maar er wordt bezuinigd op 50 mille voor een algemene PH-neutrale algemene maatschappelijke functie met natuur en groen?
  De morele ondergrens is al doorbroken maar de bodem is nog steeds niet bereikt… Het is duidelijk waar de duurzaam linkse prioriteiten liggen, niet bij groen, natuur of mensen maar bij zichzelf.

  @Duic, gaarne vragen wat de PvdD er van vind.
  Lijkt me – in tegenstelling tot menselijke olifantenpaadjes- bij uitstek een zaak voor de PvdD om zich eens flink over op te winden en groots over uit te pakken.

  @Scherpschutter
  Dat gaat in dit geval niet op, ook niet voor libertariers :-D.
  Dit is nou een grens voor het neoliberaal kapitalisme, meestal een punt waar de portemonnee wordt getrokken om het sociaal maatschappelijk belang van kwetsbaren en weerlozen te ondersteunen.
  Niet alles hoeft op je BBQ te belanden, beetje humanisme zou je sieren.
  Zeker gezien dat op de linkerflank totaal ontbreekt.

  @Tom
  Je hebt de policor smoeskluit aangenomen en dwaalt nu in het riet.
  Er worden hier tientallen miljoenen over de balk gekwakt aan politieke dwangneuroses, verkeerskundig hobbyisme, extern advies/onderzoek om het eigen gelijk te halen, bodemloze culturele putten en werkverschaffing voor nutteloos hoog opgeleide mensen die beter een essentieel beroep zouden kunnen gaan doen.
  Maar 50 mille voor een paar dierenweides met educatieve ANBI-functie kan er niet vanaf???
  één kilometer fietsstraat met kamerbreed rood asfalt minder levert al een bezuiniging van dik een miljoen euries (en milieuwinst) op…

 23. Geenstijl@Utrecht.

  De voedselbank kan dit vlees goed gebruiken voor de kerstpakketten/voedselpakketten aan het einde van het jaar.

 24. Scherpschutter

  @Koel Hoofd 17:45

  Een beetje een menselijke omgang met elkaar is precies waar ik toe oproep, mijn goede man. Het is natuurlijk in beginsel al niet ‘normaal’ dat een overheid geld rooft van burgers zonder instemming. Zo gaan nette en eerlijke mensen niet met elkaar om, toch?

  Het is al helemaal niet ‘normaal’ dat die overheid dat geroofde geld vervolgens geheel arbitrair uitdeelt als cadeautje aan allerlei organisties die zichzelf ook prima zelf kunnen bedruipen, tenminste, als ze een goed product of dienst zouden aanbieden, quod non….

  Want ook dat is een onderbelicht aspect van subsidie hè? Alleen de aller- aller- allerslechtste ideeën en allerslechtste ‘ondernemers’ hebben subsidie nodig. Daar is dit dierenpark ook een voorbeeld van.

  Hoe slecht is immers een product of dienst wel niet als deze alleen gratis afgenomen wordt….? Dit dierenpark heeft 194.000 bezoekers per jaar! Hoe ingewikkeld is het nou helemaal om die vrijwillig 0,25 Euro de neus te laten betalen…? Een commerciële dierentuin kost snel 30,00 Euro entree! Mensen betalen het graag en vrijwillig. Omdat het een goede dienst is…. Als 0,25 Euro uit de zak kloppen van bezoekers al niet lukt heb je toch geen enkel bestaansrecht…? Dan lever je werkelijk een hopeloos en letterlijk waardeloos shit-product! Hard, maar waar…

  Kundige ondernemers met goede ideeën redden zichzelf wel. Dit dierenpark krijgt nu de kans om te bewijzen dat het een goed idee is….De markt zal oordelen, goudeerlijk en direct als altijd.

 25. John

  @Scherpschutter 22:53

  Zoals ik al eerder aangaf, het gaat om een goede 190.000 bezoeken en mag entree niet geheven worden. Dit in verband met de ANBI status.
  Voor uw informatie, een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang. Verenigingen (zoals sport-, personeels-, zang-, harmonie- of toneelverenigingen) en hobbyclubs zijn meestal geen ANBI.
  Daarnaast is een Dierenweide geen op opzichzelfstaande “onderneming”, of waar men op de een of andere manier een vergoeding krijgt.

  “Hoe slecht is immers een product of dienst wel niet als deze alleen gratis afgenomen wordt….?“ lijkt mij toch enigszins vooringenomen.
  Ook het bestaansrecht wat u twijfel trekt, is nimmer een punt van discussie geweest. Dit bewijzen de bezoekersaantallen en een gemiddeld bestaan van 100 jaar.

  Overigens, en helaas dat u hier abusievelijk aan voorbij gaat, de bezuinigingsoptie van 50.000.- geldt niet voor een dierenweide op zich, maar het totale bedrag voor de 5 dierenweides samen.
  Als de verzorging etc. bij nacht en ontij onbetaald gedaan wordt,bezoekers ontvangt en educatie geeft, men een absolute maatschappelijke functie behelst waarbij de gemeente deze dierenweides ook als “trots” presenteert of als gemeentelijk monument, is financiële ondersteuning toch wel het minste wat men van een gemeente mag verwachten.

 26. Jolanda

  Stichting Dierenweide Haarzuilens, dat in het hart van het Utrechtse kasteeldorpje ligt, houdt sinds 1985 verschillende dieren als geiten, schapen, kippen en parelhoenders. De vrijwilligers – allemaal inwoners van Haarzuilens – steken veel tijd en energie in de instandhouding van deze variëteit aan dierenrassen en -soorten. Dit gebeurt veelal op eigen fok. Zo is het oudste dier van de weide, het dwerggeitje Ineke, 15 jaar geleden in Haarzuilens geboren en woont ze daar nog steeds. Dierenweide Haarzuilens ontvangt gemiddeld €6000,- per jaar aan subsidie voor beheer en onderhoud. Dit is een koopje voor de gemeente wanneer je weet dat elk jaar 13 vaste vrijwilligers gemiddeld 100 uur bezig zijn om de dieren te verzorgen en de dierenweide te onderhouden. 1300 uur aan onbetaald werk en dat met liefde voor de inwoners van Haarzuilens en de omliggende regio gedaan wordt. Met € 6000,- subsidie alleen kan de dierenweide het echter niet bolwerken. Ook de inwoners van Haarzuilens en andere belangstellende doneren elk jaar nog een flink bedrag. 70 % van de inwoners van Haarzuilens doet daarbij een duit in het zakje in geld, spullen of handige handjes. De vrijwilligers geven aan dat een mogelijkheid zou zijn om commerciële bedrijven te benaderen voor structurele steun. Als dit echter niet lukt, zullen de dieren van Dierenweide Haarzuilens ergens anders ondergebracht moeten worden. Helaas zal dit voor oudere dieren als het dwerggeitje Ineke een lastige puzzel worden. Gevreesd wordt voor oplossingen waarbij gezonde dieren noodgedwongen mee moeten worden gegeven aan commerciële handelaren, die de dieren veelal zullen doorverkopen aan de slacht. Stichting Dierenweide Haarzuilens wil de raadsleden oproepen om goed na te denken over de waarschijnlijk onomkeerbare impact en gevolgen die deze voorgenomen bezuiniging heeft op het voortbestaan van dierenweides in heel Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).