Dit zijn volgens Trouw de belangrijkste groene burgerinitiatieven in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Dit zijn volgens Trouw de belangrijkste groene burgerinitiatieven in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Dit zijn volgens Trouw de belangrijkste groene burgerinitiatieven in Utrecht

Dit zijn volgens Trouw de belangrijkste groene burgerinitiatieven in Utrecht
Hof van Cartesius in Utrecht.
Landelijk dagblad Trouw heeft een ranglijst samengesteld van de belangrijkste groene en duurzame burgerinitatieven in Nederland. Meerdere Utrechtse projecten komen voor op de lijst. Het is de eerste keer dat Trouw een ‘top van onderop’ publiceert in plaats van een lijst van vooral mensen die aan de knoppen zitten.

Landelijk dagblad Trouw heeft een ranglijst samengesteld van de belangrijkste groene en duurzame burgerinitatieven in Nederland. Meerdere Utrechtse projecten komen voor op de lijst. Het is de eerste keer dat Trouw een ‘top van onderop’ publiceert in plaats van een lijst van vooral mensen die aan de knoppen zitten.

Vier Utrechtse initiatieven komen voor de in top 100.  De hoogste notering, op plek 17, is voor het Hof van Cartesius. Dit project is een proeftuin, in het Werkspoorkwartier, voor zogenoemde circulaire gebiedsontwikkeling.

Het hof biedt ruimte aan 40 huurders, die ook leden zijn van het project, op een locatie die voor 90 procent gebouwd  is uit bestaande materialen. De huurders werken zelf ook aan groene, circulaire en een duurzame werkomgeving. Charlotte Ernst, initiatiefnemer omschrijft het zo: “Wij maken duurzaam en circulair leven tastbaar en dichtbij.”

Blauwe diesel

Op plek 54 staat Sustainable Wardrobe. Deze Utrechtse vriendinnen organiseren bijeenkomsten waarbij kleding geruild wordt. Op deze manier wordt er minder weggegooid en hoeft er dus ook minder geproduceerd te worden.

Ook op de ranglijst, op nummer 90, staat de Kleine Boten Club Utrecht. Deze club zet zich onder andere in voor pompstations in de stad waar blauwe diesel gekocht kan worden. Dit is een brandstofvariant die duurzamer is dan reguliere diesel.

7 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Grote project ontwikkelaars zouden zich ook meer moeten gaan richten op circulaire gebiedsontwikkeling want met die visie had ook nooit de sloop van “De Utrecht” plaats gevonden.

 2. Katja

  Ah ! Daar hebben we weer het modewoord “circulair” !

 3. Harry

  Grote projectontwikkelaars moeten helaas eerst geld verdienen voordat ze het kunnen uitgeven. Of weet je waar nog een subsidie te vinden is. Vast wel.

 4. Kadoendra

  @Harry

  Niet alleen toeristen en dagjesmensen, maar ook de bewoners van de stad zelf vinden een mooie en aantrekkelijke stad interessanter om naar toe te gaan en om in te wonen.

  Dus een mooie en aantrekkelijke stad draagt op een zeer belangrijke manier bij aan de economie van die stad!

 5. Harry

  @Kadoendra
  Maar jouw “mooi” zou wel eens iets heel anders kunnen betekenen dan het “mooi” van Utrechters de hier al enkele decennia wonen.

 6. VincentDV

  @Harry: Wat vinden Utrechters mooi? Dat werd hun gevraagd in het referendum van 2002. De keuze was tussen compact: hoogbouw, weinig groen, dichte bebouwing, en verruimd: laagbouw, veel groen veel ruimte tussen de bebouwing.

  Twee keer zoveel Utrechters kozen voor verruimd dan voor compact. Je kunt discussiëren over wat ‘mooi’ is maar de Utrechters gaven in ieder geval niet de voorkeur aan wat er nu is gebeurd: een klein Manhattan rond de Jaarbeurs, het Vredenburg dat voor de helft werd volgebouwd en een armetierig lapje gras langs de uitgegraven buitengracht.

 7. VincentDV

  @Katja: het is niet zozeer een modewoord als wel een heel actueel woord. Klimaatverandering en milieuvervuiling zijn de grootste problemen die de wereld moet oplossen, wil het nog een beetje leuk leven zijn voor onze nazaten.

  Circulair is een eenvoudig woord dat een ingewikkeld begrip omvat. Het gaat erom dat je nog voor je begint met iets te maken of bouwen, je al nadenkt hoe je het – als het zijn nut gediend heeft – weer kunt omvormen tot iets nieuws.

  We moeten ons voorbereiden op wat ons bedreigt. Net zoals we deden met bijvoorbeeld het Deltaplan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).