Duizenden schoentjes op Vredenburgplein in Utrecht vragen aandacht voor omgekomen kinderen in Gaza Duizenden schoentjes op Vredenburgplein in Utrecht vragen aandacht voor omgekomen kinderen in Gaza

Duizenden schoentjes op Vredenburgplein in Utrecht vragen aandacht voor omgekomen kinderen in Gaza

Duizenden schoentjes op Vredenburgplein in Utrecht vragen aandacht voor omgekomen kinderen in Gaza
Foto's: Bas van Setten
Sportschoentjes, sandaaltjes, laarsjes en allerlei andere kinderschoenen stonden zondag op het Vredenburgplein in Utrecht. Met dit zogenoemde herdenkingsprotest werd stilgestaan bij de duizenden kinderen die sinds 7 oktober vorig jaar zijn omgekomen in Gaza.

Sportschoentjes, sandaaltjes, laarsjes en allerlei andere kinderschoenen stonden zondag op het Vredenburgplein in Utrecht. Met dit zogenoemde herdenkingsprotest werd stilgestaan bij de duizenden kinderen die sinds 7 oktober vorig jaar zijn omgekomen in Gaza.

De schoentjes stonden op het mozaïek van het Vredenburgplein, het gedeelte waar op andere dagen de markt te vinden is. In sommige schoentjes was een bloem gestopt en bij anderen stond een knuffeldier. Ook werden via een luidspreker de namen opgenoemd van de kinderen die zijn omgekomen in de oorlog.

In verschillende Nederlandse steden waren locaties waar mensen het schoeisel konden inleveren. Plant een Olijfboom is de initiatiefnemer van de demonstratie. Op de website van de stichting is te lezen dat de schoentjes tijdens meerdere herdenkingsprotesten worden gebruikt en uiteindelijk worden verkocht. Het geld dat hiermee wordt opgehaald gaat naar het Palestina Fonds voor Gaza.

“Omdat dagelijks meer Palestijnen worden vermoord, waaronder vele kinderen, blijft het mogelijk om schoenen in te leveren. Met dit initiatief willen we de kinderen herdenken, en oproepen te stoppen met het voortgaande geweld tegen de onschuldige Palestijnse bevolking”, is te lezen op de website van de stichting.

68 Reacties

Reageren
 1. w

  en de kinderen elders? er zijn tal van conflicten waar ook kinderen sterven, en ja ook in Israel zijn sinds 7 okt kinderen vermoord en gegijzeld! Misschien moeten diegenen die zo demonstreren voor gaza ook eens demonstreren tegen moslimfundamentalisme zoals hamas

 2. Pietjan

  Overweldigend !

 3. Semjansens

  Het zou goed zijn als de schoenen nu ook naar de berooide gehavende kinderen konden komen… weet niet of fat logistiek mogelijk is. Prachtig initiatief. Opdat er nooit vergeten

 4. JdV

  @w: helemaal mee eens. En wellicht moeten de palestijnen Hamas uit hun gebied verwijderen.

 5. Car

  @m: Een slechte wharaboutism

  in Gaza wordt doelbewust een generatie weg ‘gewerkt’. Het decimeren van een bevolking. Zorgen dat er geen aanwas komt om het maar plat te zeggen.
  Dit verzwijgd niets over andere conflicten, dit vraagt aandacht voor deze,
  En het beeld, daar staan. Overweldigend in een negatieve manier
  .

 6. Geenstijl@Utrecht.

  De schaamteloosheid van deze aktie laat zien dat er totaal geen rekening wordt gehouden met de slachtoffers in Israël.
  Ze zouden moeten protesteren tegen het terroristische HAMAS, die dit op zijn geweten heeft en het volk laat bloeden voor hun terreur.
  Ik heb sympathie voor het Palestijnse volk, maar niet voor mensen die terrorisme verdedigen, vooral niet als ze in mijn land wonen.

 7. Jan

  Ik ben het helemaal eens met W. Waar blijven de anti-hamas vlaggen?

 8. arbeider

  Wanneer schoentjes voor de nog ruim 100 gegijzelden?

 9. Ongewenst

  We worden misschien als burgers teveel van hogerhand tegen elkaar opgezet..

 10. Blaag

  @ w

  De aantallen (kinder)slachtoffers in Israël (ook erg) vallen wel degelijk in het niet bij die in Gaza. Dat vielen ze al voor 7 oktober en na 7 oktober is het alleen maar dramatischer geworden in het nadeel van de Palestijnen.

  Er worden daarnaast doelbewust tienduizenden, misschien wel honderduizenden burgerslachtoffers gemaakt onder Palestijnse bevolking. Voornamelijk als wraak. In Israël zijn nog nooit, ook niet bij elkaar opgeteld, zoveel slachtoffers gevallen.

  Andere conflicten, daar hebben we het nu dus even niet over. Stop met whatsaboutisms

 11. Vincent

  Jammer, duidelijk heeft @w geen kennis over de gruwelijke geschiedenis van Israël. Stukje advies voor de volgende keer: lees eerst wat geschiedenisboeken voordat je online je onwetendheid bloot legt.

 12. Kaat

  @w sluit me hier helemaal bij aan.

 13. Mens

  De kinderen in Palestina zijn niet omgekomen maar vermoord met voorbedachte rade. Al 76 jaar.

 14. JanV

  @w er zijn in vier maanden tijd meer kinderen omgekomen in Gaza dan in vier JAAR tijd in andere conflicten wereldwijd bij elkaar opgeteld. Dat maakt het stoppen van dit conflict een topprioriteit alleen al vanwege de kinderslachtoffers en dat is wat deze actie duidelijk moet maken.

 15. GeeWee

  Ik liep er toevallig langs vanmiddag. Wat ontzettend indrukwekkend. Vooral ook in combinatie met het horen van al die namen die voorgelezen werden. Lang geleden was ik in Yad Vashem, die gaf me op een zelfde manier kippenvel.

 16. J

  En de gegijzelden in Gaza ?

 17. .

  Mooi. Impressie. Tragisch. Dit is wel echt een beeld wat iets met me doet. Een oplossing is nog ver weg, en beelden van oorlogsgebieden hebben veel mensen afgestompt.

 18. Pee

  En de kindjes aan de andere kant worden voor het gemak maar even vergeten.
  Eens met W.

 19. Ptr

  W

  Mee eens.
  Als terreurorganisatie Hamas de wapens neerlegt en stopt burgers als menselijk schild te gebruiken, stopt de hele ellende.
  En ja, ook waar wat je zegt, het interesseert eigenlijk nooit als ergens anders massaal moslims sterven.
  Zie Syrië, Irak, Koerdistan, Islamitische Staat, nooit protesten.

 20. Jac

  Wat is het toch triest dat ook over zo’n mooie indrukwekkende actie mensen zich weer negatief menen te moeten uitlaten. Bah.

 21. Scherpschutter

  Zou de top van Hamas zich al eens achter de oren hebben gekrabt nu ze de gruwelijke consequenties van hun handelingen moeten verduren…? De vraag stellen is hem beantwoorden vrees ik en dat geldt ook als je de vraag zou stellen of Westerse leiders nu eens de les hebben geleerd van ongecontroleerd miljarden aan dit soort organisaties te verstrekken…

  Ik hoop dat het de Palestijnen straks beter zal vergaan als Israël klaar is (die stoppen echt niet tot de missie is voltooid, hoeveel schoenen je ook neerzet…) met Hamas het bestaan onmogelijk te maken. Rustig zal het nooit worden in die regio, maar wat basale stabiliteit zou prettig en verdiend zijn na dit verderf. Laten we hopen dat de Palestijnse bevolking zelf ook nu eindelijk de les heeft geleerd en geen rabiate politici meer verkiezen die totale vernietiging van de buurtjes in het oprichtingsdocument hebben staan. Niet zo verstandig en constructief, al helemaal niet als ‘stick and stone society’ tegen één van de meest technologisch geavanceerde natiestaten op aarde die bovendien je energie, communicatie en drinkwater onder controle hebben…

  Palestijnse kinderen verdienen ouders die intelligentere keuzes maken dan deze hopeloze generatie.

 22. Leon

  Een mooi gebaar die op een goede manier de gigantisch hoge dodenaantallen onder kinderen als gevolg van Israelische aanvallen onder de aandacht brengt. Aandacht die hard nodig is, want bij sommigen lijkt het idee te heersen dat het ombrengen van kinderen in een oorlog er nou eenmaal bijhoort.

 23. w

  @Vincent
  knap dat je uit mijn reactie onwetendheid destileert, wellicht moet je nog eens lezen wat ik feitelijk schrijf, ipv gelijk oordelen

 24. Blaag

  @ J

  De gegijzelden in Gaza ja, door een terroristische organisatie genaamd Hamas.
  Dat is niet hetzelfde als de Palestijnse burgerbevolking in Gaza.

  Daarnaast, deze gegijzelden vallen in het niet bij de nu al tienduizenden onschuldigen die door Israël uit wraak zijn vermoord.

  Het doelbewust vermoorden van burgers als wraak is een oorlogsmidrijf, die Israël dus bewezen begaat, want het Israëlisch kabinet heeft min of meer toegegeven uit wraak te handelen.

  De aantallen van enkele tienduizenden en honderduizenden doelbewust vermoorde burgers zijn een indicatie dat hier sprake is van genocide op grote schaal.

  Kritiek op de staat Israël is niet hetzelfde als antisemitisme. Ook al probeert de in Nederland en zeker in rechts conservatieve hoek sterk aanwezige pro Israël lobby dat middels propaganda steeds weer mensen te laten geloven.

  Het westen kijkt toe en durft niet in te grijpen in 1 van de grooste mensenrechtenschendingen van de afgelopen decennia.

 25. vanhoorn

  Een goede acties.Triest allemaal.!

 26. Rutger

  Iedere oorlog is zinloos en komt vaak uit het geloof voort, als we daar eens mee stoppen.

 27. mees kees

  Het conflict speelt zich hier in die paar reacties in het klein ook gewoon af. Ík onderstreep de woorden van Blaag, Jac& mens volledig. Proportionaliteit, toch een soort rechtvaardig uitgangspunt, is hier zeer ver te zoeken. Blinde woede en wraak zijn de onterechte drijfveren van Israël. Terug naar het Vredenburg: mooie actie, die de proporties van de slachting onder de Palestijnse kinderen een beetje zicht- en voelbaar maakt. In werkelijkheid zouden er nog meer stadspleinen gevuld moeten worden, maar het gevoel is duidelijk!

 28. Yoshua

  Het is nobel om schoentjes neer te zetten, het is naïef om te denken dat je daarmee de Midden-Oosterse stammenstrijd kunt beïnvloeden.

  De stammen in het Midden-Oosten, delen van Afrika en Azië, doen niet aan mensen rechten.
  Oog om oog, tand om tand.
  Deze mensen vechten al eeuwen voor de eer van de stam waar ze van zijn.
  De meerderheid in Israël is afkomstig van een eeuwenoude stam die al duizenden jaren vechten voor beschermen van de stam.
  In Gaza wonen mensen afkomstig uit vele verschillende stammen, het is los zand wanneer het er op aan komt.
  Gaza krijgt steun van zeer intolerante conservatieve religieuzen op afstand, niet omdat ze Gazaan zijn, maar omdat ze de grote vijand hebben uitgelokt.
  Baby moorden in Syrië, Irak, Jemen of Soedan interesseert deze intolerante conservatieve nieuwe buren totaal niet.

 29. M.

  @mees kees: fijn dat DUIC uw reactie heeft geplaatst. Mijn reacties met min of meer dezelfde strekking worden meestal niet geplaatst.

 30. w

  @JanV
  het hoge aantal slachtoffers wat kind is komt simpelweg door de bevolkingssamenstelling in gaza; verhoudingswijs veel meer kinderen, tuurlijk leest iedereen die pro-palestina is graag dat Israel bewust kinderen vermoord maar dat is dus NIET zo

 31. w

  wanneer is de schoenenactie voor de kinderen uit Oekraïne?

 32. eric

  @ Blaag

  Wederom een blaag van verstandsverbijstering bij je!

 33. Johan

  Ik ben het eens met diegenen die naar Hamas als hoofdoorzaak van dít conflict wijzen. De afgelopen decennia heeft Hamas, onder dekking van de burgerbevolking en onder (be)dreiging van diezelfde bevolking niets maar dan ook niets gedaan ten bate van die bevolking. Hamas was/is de feitelijke regering van Gaza en ontvangen jaarlijks miljarden dollars/Euro’s steun van Golfstaten én Europa én Iran.
  Al dat geld gaat naar het militaire apparaat, ondergrondse gangen zo uitgestrekt als de Londense ondergrondse, raketinstallaties op alle mogelijke plaatsen bijvoorkeur in de bewoonde delen, en vrijwel niets aan infrastructuur als riolering en waterzuivering of afvalverwerking.
  Ja, de gazanen zijn slachtoffers, maar van Hamas! Niet voor niets wordt die al járen internationaal beschouwd als teroristische organisatie
  En ook ja, het Isrealische leger moet ongetwijfeld nóg beter en selectiever schieten en bombarderen.
  Maar laten wij hier vooral ook de nuance blijven zien.

 34. Marc

  @w ik weet het niet. Waarom organiseert u zelf niet wat?

 35. Koel Hoofd

  Waarom wel alle aandacht voor de hamas kinderen in Gaza maar nauwelijks voor de israelische meisjes en vrouwen die door hamas op beestachtige wijze zijn verkracht, verminkt en vermoord?
  Dat begrijp ik niet.
  Want als Hamas niet hun beestachtige progrom had uitgevoerd, dan waren hun kinderen nu nog in leven geweest en was er nog een kans op een oplossing voor het conflict.

  En voordat men weer begint te zeiken over landje pik. Voor 1947 hebben zionisten het onvruchtbare land gewoon van de palestijnen gekocht. De palestijen lachten ze toen nog vierkant uit over de voor hun keigoeie deal want dat land was onvruchtbare woestijn wat amper de geiten kon voeden.
  Het was inderdaad woestijn totdat het door irrigatie en keihard werken vruchtbaar werd gemaakt… Dat heeft heel veel kwaad bloed gezet bij de palestijnen die zich belazerd voelden door hun eigen agri-onwetendheid.
  En toen kwam WW2 …

 36. Henk

  Gadver, @w. Dat heeft niets met wel of niet pro-Israël of pro-Palestina te maken. Dat heeft er wel mee te maken dat er een complete bevolkingsgroep wordt weggebombardeerd en uitgehongerd. U bent harteloos en uw whataboutism is stuitend.

 37. Boogschutter

  @ W, @JdV, @ Pee, @J

  Vinden jullie het onterecht dat er middels deze actie aandacht gevraagd wordt voor het trieste lot van deze kinderen?
  Willen jullie, indien dat zo is, dit standpunt dan eens beargumenteren zonder uw toevlucht te nemen tot de goedkope vormen van whataboutism die nu door jullie gebezigd worden? Dat maakt de discussie een stuk interessanter.

 38. Ton

  ‘Proportionaliteit’ blijft iets ongemakkelijks.
  Boekhouden met mensenlevens.
  Alsof 1.200 onschuldige slachtoffers het recht geeft om 1.200 onschuldigen te doden aan de andere kant van het hek.

 39. Toine Goossens

  Nederland krijgt herdenkingsmonumenten om de slachtoffers van ons wereldwijd imperialisme te herdenken. Kwestie van voortschrijdend inzicht.

  Rechts Israël denkt weg te komen met wat wíj toen deden. Alleen wij gingen niet tegen internationale verdragen in. Israel wel. Israel verkracht iedere dag opnieuw alles waar de Verenigde Naties voor staan.
  Rechts Israël wil de Palestijnen uit hun moederland verdrijven en vervangen door eigen volk. Verwerpelijk.

 40. Utrechtse Jantje

  De wereld is natuurlijk nog wel te redden hoor ! Maar dan moet iedereen in de wereld zich eens gaan realiseren , dat mensen de vrije keuze moeten en mogen hebben , in wat ze geloven willen , en laat dat gewoon zo zijn … Ik zelf kom uit ‘n ouderwets Katholiek gezin , Wij hadden zelfs Heerooms in de familie , die in de Afrikaanse landen de kinderen onderwijs gingen geven , en natuurlijk ook hun geloof verkondigden , ik zelf ben op mijn 18e van het geloof af gestapt , omdat ik genoeg gehoord had , over de diverse misstanden die er inmiddels bestonden in de wereld , door de geloof kwesties … Mijn nieuwe geloof is dus al vanaf mijn 18e jaar , behandel mensen , zoals je zelf behandeld wil worden , en wees goed voor je naasten , en eenieder die ‘n wat extra hulp nodig had in m’n omgeving , en dat is me nog altijd goed bevallen ……………….

 41. Elisabeth

  Ik heb van harte kinderschoenen bijgedragen en had gehoopt dat deze reacties wat liefdevoller en vrede brengend waren geweest. De schoenen worden uiteindelijk verkocht om noodhulp goederen voor de mensen in Gaza te kunnen kopen. En voel je vrij om voor de Oekraïense kinderen etc een zelfde actie te organiseren.

 42. Ton

  @ Koel Hoofd
  ‘Hamas kinderen’ ????

 43. JdV

  @boogschutter: het is onterecht dat er geen enkele aandacht is voor de oorzaak van dit lot, namelijk alleen en uitsluitend Hamas, maar dat in plaats daarvan de antisemieten een platform claimen over de ruggen van de slachtoffers van Hamas. Als je dat niet ziet is nu wel duidelijk waarom je ook nu weer mis schiet.

 44. Wim

  @ wannabee geschiedkundige Koel Hoofd

  Nakba.

 45. w

  volgende keer een plein vol met schoenen van mensen die afgelopen 3 decennia zijn omgekomen door aanslagen wereldwijd door moslimfundamentalisten, ik denk dat het niet op Vredenburg past!

 46. Joes

  Wat een walgelijke reacties (die vallen onder de noemer van de pro Israël lobby) zijn hier te lezen.

  Ze zitten vol onjuiste en doelbewust verspreidde desinfo.

  1) De wereld heeft uitvoerig stil gestaan bij de verschrikkingen op 7 oktober. Ook islamtitische en pro Palestijnse organisaties die voor vrede zijn. Dus dat deze slachtoffers geen aandacht krijgen is onjuist. Daarnaast steunt bijna het hele westen de oorlogsmachine van Israël (leger tegen over Hamas, maar ook tegenover vele en vele tienduizdenden onschuldige burgers), waarbij verschillende rechters in die westerse landen zelf al gezegd hebben dat niet uit te sluiten valt dat door deze steun westerse landen medeplichtig zijn aan het plegen van oorlogsmisdaden.

  2) Hamas krijgt al jaren geen geld meer vanuit het westen of Europa.

  3) De burgerslachtoffers die vallen zijn niet per sé strijders van Hamas of daar aan gelieerd. Hamas heeft Gaza op dictatoriale wijze onder controle, dus er is weinig vrije keus in wie daar de baas is. Dat maakt nog niet dat je dan maar willekeurige burgers als schietschijf mag gebruiken.

  4 Dat je aandacht vraagt voor tienduizenden onschudlige burgerslachtoffers, kinderen, aan Palestijnse zijde, maakt nog niet dat je vindt dat er wel onschuldige burgerslachtoffers aan Israëlische zijde mogen vallen.

  5) Het doelbewust plegen van aanvallen op burgers uit wraak is een oorlogsmisdrijf. Vermoord je doelbewust (uit wraak) tienduizenden of honderdduizenden, zonder enige andere reden dan wraak op een bevolkingsgroep, ben je wel degelijk met genocide bezig.

  6) Er vallen veel en veel meer (onschuldige) slachtoffers aan Palestijnse zijde dan er OOIT aan Israëlische kant zijn gevallen. Ook de aantallen sclachtoffers op 7 oktober zijn niet te vergelijken met de tienduizenden/ honderdduizenden die nu al maandan aan Palestijnse kant vallen. Het grso onschuldige burgers. In 4 maanden tijd zijn er meer Palestijnse kinderen in dit conflict vermoord dan er kinderen in alle conflicten ter wereld zijn vermoord in de afgelopen 4 jaar bij elkaar opgeteld.

  7) Gaza is een openlucht gevangenis waar niemand uit weg kan. Door Gaza en door de staat Israël. De burgers die daar wonen en daar ook niet uit weg konden, ook niet als ze zouden willen, zitten als ratten in de val en zijn schietschijf. Allemaal.

  8) Kritiek op de staat Israël is geen anti semitisme.

  @ DUIC redactie. De reacties van Johan en Koel Hoofd bevatten bewezen desinformatie afkomstig vanuit één of andere lobby en vallen daarmee niet meer onder de noemer vrijheid van meningsuiting. Jullie werken als medium, als nieuwsmedium, door dit soort propganda toe te staan, mee aan de verspreiding van desinformatie en dat moet je als nieuwsmedium niet willen. Te meer, omdat het bewezen niet kloppende informatie is, met als doel om te manipuleren (oorlogspropaganda).

  Graag deze reactie plaatsen.

 47. Pali against terrorism

  From the River to the Sea, is dat wat HAMAS voor ogen had met de eigen bevolking, veroorzaakt door hun terreur.

 48. w

  @Joes
  Wat een arrogantie Joes, eindigen met: Graag deze reactie plaatsen.

  Dat anderen er volgens jou een afwijkende mening op nahouden, DAT is nou juist vrijheid van meningsuiting, dus NIET anderen de mond snoeren, censureren, wat jij wil!

 49. Boogschutter

  @ JdV lees Joes

 50. Joes

  @W

  De volgende keer dan ook maar een plein ernaast volzetten met schoenen van mensen die omgekomen zijn bij aanslagen van extreem rechts? Dat zij er namelijk ook behoorlijk veel de afgelopen decennia. Net zo off topic als je eigen post. Wel waar, maar heeft niks met het onderwerp te maken.

  Wet een whatsboutism weer.

  DUIC, kunnen jullie offtopic reacties zoals deze van W niet eens weren? Ze zijn alleen maar bedoeld om te brainwashen. Het is feite propganda. het zijn whatsboutisms. Een door R*sland veel gebruikte desinformatietechniek bijvoorbeeld; staat in P*tins playbook.

  Het onderwerp hier is “kinderslachtoffers in Gaza en daar aandacht voor vragen”. Wat dit in hemelsnaam met moslimterrorisme te maken heeft is mij een raadsel. Niet alle Palestijnen zijn moslim zelfs. Er zijn ook Christelijke Palestijnen.

  Ook JdV’s reactie staat weer vol van de doelbewuste desinfo. Net of er niet wereldwijd stil is gestaan bij de slachtoffers van 7 oktober. Er wordt al 6 maanden bij stil gestaan. Het is gewoon complete onzin om zoiets te beweren. Onzin met als doel mensen te brainwashen. Buitengewoon verwerpelijk en een rechtstreeks gevaar voor een open, transparante democratische samenleving.

 51. Jack

  @joes
  De oplossing is toch vrij eenvoudig. Als Hamas zich overgeeft en de gijzelaars vrijlaat is er morgen een wapenstilstand.
  Het vergelijken van slachtoffers over en weer is nogal onzinnig. Alle slachtoffers van 7/10 werden op brute wijze verkracht en vermoord uitsluitend omdat ze Joods waren. De burgerslachtoffers uit Gaza zijn niet doelbewust vermoord maar helaas overleden door doelgerichte aanvallen vanuit het Israëlische leger. Dat de cijfers niet kloppen laat ik maar even achterwege gezien de onbetrouwbare bron maar elk slachtoffer is er natuurlijk één te veel (aan beide kanten).

 52. de Roeptoeter

  Joes 19/3/2024 – 10:20
  Je verspreid zelf ook nogal wat desinformatie enkel gevoed vanuit de Palestijnse autoriteit in Gaza (Hamas).

  Wat zij aangeven is een statistische onmogelijkheid.

  Maar goed, indrukwekkend op Vredenburgplein, die oorlog moet zsm stoppen, echter de propaganda aan beide zijden zie je goed terug hier in de reacties waar men elkaar monddood wil maken.

 53. jankanerwatvan

  @joes:
  volgens mij modereert duic tot op een bepaald niveau (grove belediging, opruiing, bedreiging etc). je kunt niet verwachten dat duic iedere reactie toetst op mogelijke “onwaarheden”. ook je eigen reactie staat vol meningen die je brengt alsof het feiten zijn (=propaganda). voorbeeld is je stelling dat israel genocide pleegt. daarnaast is het verbieden van mogelijke “whataboutisms” helemaal kolderiek, je kunt niet voor een ander bepalen of iets relevant is of niet.

  de enige oplossing is het niet toestaan van reacties. maar gezien het feit dat jij je mening geeft is dit volgens mij ook niet iets waar je achterstaat.

 54. Yoshua

  @Joes,
  2)De geldstromen van het westen zijn nooit gestopt.
  Hamas is een terroristische organisatie, maar ook een politieke partij die Gaza bestuurd.
  Al het geld aan Gaza komt via UNWHA bij Hamas terecht.
  7) beetje vreemde kijk heb je op openluchtgevangenis.
  Hoe zijn al die Nederlanders Gaza binnengekomen, hoe zijn ze vertrokken uit Gaza voor asiel in het westen?
  Kijk eens op YouTube hoe de steden eruit zagen voor dat ze in Israël zijn gaan moorden.
  Luxe winkelcentrums, hotels, villa’s die op Airbnb worden aangeboden.
  Best vreemd, je kunt woningen huren in een gevangenis, hoe dan?
  Vreemde kijk heb je op een openluchtgevangenis.
  Nederland is dat in jouw beleving ook, zonder paspoort kun je het land niet verlaten.
  In de vorige eeuw hadden we veel mensen die soortgelijke gedachten hadden.

 55. w

  @Joes
  je begrijpt volgens mij niet wat offtopic betekent, offtopic verwar jij met een andere mening als de jouwe.
  En hoe graag je ook wil dat DUIC op jouw manier censureert/modereert, dat gebeurt gelukkig niet, er is simpelweg ook ruimte voor een mening die jou niet zint, punt uit!

 56. Leon

  @Jack: Alle Palestijnen mogen dood, want Hamas geeft zich niet over? Hoe is dat ‘eenvoudig’? De oplossing is heel eenvoudig: Israel moet stoppen met iedereen de dood in jagen. Waarom koos je niet voor die optie? Waarom ligt de bal in jouw ogen niet bij degenen die daadwerkelijk extreem veel doden veroorzaken? Geloof je niet dat Israel een zelfstandig land is dat zelf beslissingen maakt, waaronder de beslissing om de Gazastrook stelselmatig uit te moorden?

  Ik ben het met Joes eens en ga zelfs zover dat DUIC de reactiepagina beter kan afschaffen. Er komen altijd dezelfde figuren onzin verkondigen (zoals het eeuwige gebedel om parkeerplaatsen in de binnenstad) en dat uit zich nu zelfs in het goedpraten van een massaslachting goed praten met aantoonbare leugens. En nee, dat heeft niets te maken met ‘meningsuiting’, want een leugen is geen mening.

 57. Koel Hoofd

  @Wim
  De nakba komt voort uit WW2.

 58. Toine Goossens

  DUIC heeft een 1e reactie van mij niet geplaatst, de 2e wel. Israel mag ook op dit medium niet scherp worden aangeklaagd. De rechtse joden in Israël onderdrukken de Westerse meningsuiting door dat anti semitisme te noemen. Dat is afpersing en het onmogelijk maken van de vrijheid van meningsuiting. Dat is verwerpelijk. Zie de woorden van de Israëlische president bij de opening van het Holocaust museum. Hij begon over de terreurdaden van Hamas. Over de eigen terreurdaden zweeg hij.

  De Palestijnen hebben het recht op een eigen staat, op een eigen land. Zij zijn én worden daarvan door de zionisten verdreven. Walgelijk dat wij dat als westerse samenleving toestaan.

 59. jack

  @leon
  Als Israel stopt met iedereen de dood in jaagt zoals jij dat zegt dan is de strijd niet voorbij. Hamas en vele aanhangers vinden dat de Joden moeten worden uitgeroeid. Jouw opmerking dat Israel stelselmatig de gazastrook uitmoord is ook feitelijk onjuist. Dan waren er inmiddels al honderdduizend doden gevallen, daarom is er ook geen sprake van genocide. Elk slachtoffer is er één te veel maar bij een dergeljike operatie is dat niet te voorkomen. Dat kan alleen maar als Hamas zich overgeeft en haar bevolking niet als schild gebruikt wat een grove schande is maar daar hoor ik pro-palestijnen zelden over.

 60. Ton

  Ik kan me moeilijk in de gedachten van Hamas-leiders verplaatsen (en al helemaal niet in de zieke hoofden van de leiders van de ideologische en militaire tak) maar toch heb ik het idee dat Israël precies de reactie levert die zij wilden.
  Zo is er nu een eind gekomen aan de toenadering tussen Israël en de Arabische wereld.
  En is Israël ook een stuk verder geïsoleerd komen te staan.
  Bovendien wordt er helaas een massaal nieuw reservoir gecreëerd van ‘strijders’. Een vat vol haat en uitzichtloosheid is de ideale voedingsbodem.
  Ik vrees dat een militaire ‘overwinning’ op Hamas een pyrrusoverwinning zal blijken te zijn. Met deze oorlog zal de Phoenix weer versterkt herrijzen.
  De gruwelijke actie van 7 oktober en de meedogenloze reactie vergroten de haat aan beide zijden van het hek; en de uitzichtloosheid aan die een zijde.
  Door partijen aan beide zijden wordt volop haat gezaaid; onder de eigen bevolking en onder de bevolking aan de andere kant. Aan beide zijden zijn er gelukkig mensen die zonder haat willen leven; maar deze zijn nu nog verder in de marge gedrukt. (Ook in deze kolommen.)

 61. Ptr

  Joes

  Heb jij nou werkelijk niet in de gaten hoe extreem het is dat andersdenkenden gecensureerd moeten worden?

 62. Vak J

  @ Toine

  Dat is het grote probleem vh Westen. Zich overal mee willen bemoeien!

  Laat al die landen ,geloven en stammen het lekker uitzoeken als ze toch hun eigen koers varen. Zie Afghanistan, 20 jaar daar geweest, vele doden, ook Nederlandse soldaten, we gaan weg en de ellende begint van voren af aan .

  Wij kunnen de wereld niet verbeteren, sterker al die niet Westerse lui die we binnen halen betekent vaak alleen maar ellende!

 63. M.

  Bedankt Ton. Ik heb het wat korter en scherper geformuleerd en dat kwam helaas niet door de ‘moderatie’ van DUIC heen. Misschien wordt deze reactie wel geplaatst.

 64. Toine Goossens

  Er zijn in dit gesprek nogal wat deelnemers die elkaar de maat nemen over het geweld door de partij die zij niet steunen. Dat is raar. In geen enkele oorlog zijn morele waarden van enig belang. De Verenigde Naties hebben geprobeerd om daar grenzen aan te stellen. Daar houdt Israël zich al bijna zestig jaar niet aan.

  Terug naar het begin. Meer dan honderd jaar geleden sloot het imperialistische Engeland een akkoord met gewichtige joodse burgers. De Balfour Verklaring. Joden kregen het recht zich in Palestina te vestigen om daar een hechte samenleving op te bouwen. Joden voelden zich niet veilig genoeg in Europa.

  De trek naar Palestina werd acuut door de massamoord door de nazi’s. Er ontstond een sterk verlangen om uit Europa te vertrekken. Europa steunde dat, het schuldgevoel jegens de joodse overlevenden was groot. De staat Israël heeft dat schuldgevoel zorgvuldig gevoed en gebruikt om iedere keer opnieuw haar zin te krijgen. Ook al ging dat tegen alle internationale verdragen en morele rechten in. Daar heeft deze staat namelijk lak aan.

  Ten tijde van de Balfour Verklaring bestond de bevolking van Palestina voor 97% uit Palestijnen. Langzaam maar zeker zijn deze oorspronglijke inwoners van hun grond verdreven en van hun have beroofd. Dat gaat heden ten dage op de Westbank gewoon door. De Joodse regering van Israël wil die mensen nog steeds verdrijven.

  Verzet daartegen wordt met geweld onderdrukt. Palestijnen hebben in de ogen van de joodse Israel regering geen rechten. Dat is onaanvaardbaar. Dat is moreel verwerpelijk.

  Het is nodig om een scherpe grens te trekken. Dat laten wij, de Westerse wereld na. Daardoor zijn wij medeschuldig aan het lot van de oorspronkelijke bewoners van Palestina.

  Dat is de kern van onze morele verantwoordelijkheid. Een morele verantwoordelijkheid die niet geholpen is met het benoemen van wederzijdse misdaden. Die misdaden horen bij oorlog. Wie daar de ogen voor sluit dient voor de eigen morele spiegel te gaan staan.

  Er is slechts één oplossing. Toepassen van het internationale recht en de morele waarden van de Verenigde Naties hoog houden.

 65. Joes

  Ah, de online frontsoldaatjes van zeer rechts, het conservatieve blok, pro Israël, etc.., worden weer eens massaal op dit onderwerp afgestuurd. En we hebben weer eens een paar reaguurders die onder meerdere aliassen reaguren.

  Waar leest iemand trouwens dat ik Hamas zou steunen? Dat doe ik namelijk niet. Staat nergens. Ook niet tussen de regels door. Doordat meerdere aliassen claimen dat ik dat zou doen, daaraan kun je zien dat ik geframed wordt en dat alles wat ik beweerde over doelbewuste propaganda en brainwashing van zeer rechtse zijde en pro Isarël zo waar is als een koe.

 66. Lisa

  @DUIC

  Schandelijk dat een topic over een mooie beeldende actie, die het leed van onschuldige kinderen in een gruwelijk conflict verbeeld, helemaal geclaimd wordt door Pro Israël propaganda. En daar zit coördinatie en aansturing achter.

 67. YahudUtrecht

  De palestijnen is in al de jaren groot onrecht aangedaan door de Israëlische staat, was het mooier geweest dat deze twee volkeren gebroederlijk naast elkaar samen hadden geleefd, als in de tijd van Christus.
  Er zijn zelfs joden die erkennen dat de Palestijnse bevolking ook recht heeft op hun land en hun Moskee gebroederlijk samen met de joden.

 68. Sj

  “En we hebben weer eens een paar reaguurders die onder meerdere aliassen reageren”, aldus @ Lisa. Oeps pardon, @ Joes.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).