Eerste thuiswedstrijd FC Utrecht zonder publiek en meer netten rond het uitvak Eerste thuiswedstrijd FC Utrecht zonder publiek en meer netten rond het uitvak

Eerste thuiswedstrijd FC Utrecht zonder publiek en meer netten rond het uitvak

Eerste thuiswedstrijd FC Utrecht zonder publiek en meer netten rond het uitvak
Archieffoto
Tijdens de eerste thuiswedstrijd van FC Utrecht in het nieuwe seizoen zijn er geen supporters welkom. Ook komen er meer netten rond het uitvak in stadion Galgenwaard. Het zijn twee van de strafmaatregelen die burgemeester Sharon Dijksma bekendmaakt.

Tijdens de eerste thuiswedstrijd van FC Utrecht in het nieuwe seizoen zijn er geen supporters welkom. Ook komen er meer netten rond het uitvak in stadion Galgenwaard. Het zijn twee van de strafmaatregelen die burgemeester Sharon Dijksma bekendmaakt.

Zowel in als buiten het stadion was het tijdens en na de wedstrijd tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles onrustig. Een groep FC Utrecht-supporters zocht bewust de confrontatie met politiepersoneel waardoor verschillende agenten, omstanders en relschoppers gewond raakten. De Utrechtse burgemeester Dijksma spreekt van een ‘enorme geweldsuitbarsting’. De politie doet onderzoek naar de rellen en heeft tot dusver twee personen aangehouden.

Maatregelen

De burgemeester heeft ook verschillende maatregelen aangekondigd. Zo is er geen publiek welkom tijdens de eerste thuiswedstrijd van FC Utrecht. Ook worden er meer netten opgehangen rond het uitvak, zodat er geen vuurwerk heen en weer gegooid kan worden. Verder wordt de specifieke bestrating die de relschoppers gebruikten om de politie te bekogelen voorgoed verwijderd.

Het bestuur van Supportersvereniging FC Utrecht en het bestuur van True Support hebben hun ongenoegen geuit over de maatregel dat er geen publiek welkom is. “Hetgeen zich gisteren heeft voorgedaan moet natuurlijk bestraft worden, maar dan wel dadergericht en niet op collectieve basis,” schrijven de twee supportersclubs onder meer.

Algemeen directeur van FC Utrecht, Thijs van Es, heeft ook gereageerd. Hij zegt onder andere: “Wat begon als een prachtige voetbalavond, is geëindigd in een enorme teleurstelling. Iedereen is boos, verdrietig. Het gedrag van bepaalde groepen mensen in en buiten ons stadion is verwerpelijk. Veiligheidspersoneel en ME zijn op een schandelijke manier belaagd door relschoppers, waarbij we het verschrikkelijk vinden dat ook goedwillende supporters betrokken zijn geraakt bij deze incidenten.”

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Ik sluit me aan bij de supportersverenigingen. Straffen dient uiteraard altijd op individuele basis te geschieden. Waar onschuldigen (zoals de club of vreedzaam gedragende individuen) gestraft worden voor de gedragingen van barbaren, is alle beschaving eigenlijk al wel verloren. Dat zijn Noord Koreaanse praktijken…

  Verder lijkt Dijksma hier opnieuw met 180 kilometer per uur uit de juridisch bocht te vliegen. Ja, het nieuwe vergunningsstelsel maakt het mogelijk om dit soort exceptioneel zware straffen op te leggen, maar dat is wel conditioneel…Ook Dijksma dient zich aan regels te houden in het opleggen van collectieve straffen! Zo dient FC Utrecht verwijtbaar gehandeld te hebben (=aantoonbaar vergunningsregels overtreden te hebben), dient de rol van uit-supporters in het geweld meegewogen te worden, dient de straf proportioneel te zijn naar financiële draagkracht van de club (die technisch failliet is en niets dan miljoenenverliezen draait) en is deze ultieme straf van helemaal geen publiek in beginsel alleen mogelijk bij herhalingsincidenten, zo staat overduidelijk in de nieuwe richtlijnen…

  Dijksma overtreedt hier zelf werkelijk alle regels waar ze aan gebonden is!

  Wat voor een voorbeeld stelt Dijksma hiermee? Je straft iemand voor het overtreden van de regels zonder rustig vast te stellen of er wel regels zijn overtreden (alsof je in een dag een dergelijk complex onderzoek kunt uitvoeren…), terwijl ze zichzelf niet eens aan haar eigen regels kan houden…?! En bij de eerste beste gelegenheid in blinde paniek direct illegitiem naar de zwaarste bestraffingssloophamer in haar nieuwe vergunnings-gereedschapskistje grijpt en met bevende handjes wild om zich heen begint te meppen? Je moet je afvragen of dit gereedschapskistje wel in verantwoordelijke handen is…Dit lijkt werkelijk grof nalatig van Dijksma. Op zijn minst…Niet eens een onderzoek naar de feiten…???

  FC Utrecht mag dit niet accepteren. Dijksma moet tot de orde geroepen worden. In naam der beschaafde voetbalsupporters.

 2. WJ

  FC Utrecht is niet in staat de orde te handhaven. Terechte straf daarvoor. Nog een redelijk milde straf overigens. Waarom het in NL steeds zo uit de hand moet lopen is mij een raadsel.

 3. Utrechtvoorutrecht

  @SS Mooi stookwerk! Maar tussen de onzin staat wél een mooi gegeven: dat de club technisch failliet is. Laten we daar dan naar handelen. Er is dan gerede twijfel of de club wel de nodige maatregelen kan treffen om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Burgemeester is daarover eindverantwoordelijk. Dus geen bezoekers totdat het geld tegen de plinten klotst. U heeft vast wat goede suggesties.

  En élke fakkel in het stadion is een direct bewijs dat FC Utrecht niet aan zijn vergunningsverplichtingen heeft voldaan.

 4. W

  En nu is alles opgelost?????

 5. Katja

  Ook netten aan de Bunnikside, het zijn niet alleen de “uitvakkers”.

 6. Herman

  Komt er ook nog een straf vanuit de KNVB?

 7. Realist

  @scherpschutter. Hoewel ik voor straffen op de persoon ben is hooliganisme een groepsproces en dient als zodanig ook aangepakt te worden.

 8. ctw

  @Herman Er komt zeker nog een sanctie uit de bossen van Zeist. Dat is op zich niet vreemd. Maar als die sanctie ligt in de lijn van de Dijksma sanctie, dan betekent dat opnieuw, dat onschuldigen worden gestraft en dat schuldigen (op een enkeling na, die door de politie zijn opgepakt) er weer mee wegkomen.

 9. Diederik

  Beter is het hele uitvak weghalen, geen uit-supporters meer bij wedstrijden.

 10. Rabe

  Waarom worden relschoppers nog steeds supporters genoemd??? Als je echt om je club geeft, gedraag je je. En dan ben je een supporter.

 11. Katja

  Scherpschutter, dit is cynisch bedoeld ? Want niet serieus.

 12. Boogschutter

  @ SS
  Het is bepaald stemmingmakerij van u om in dit verband te spreken van ‘straffen’. Hoe komt u erbij? De burgemeester is er immers aan gehouden om omwille van de inwoners van de stad Utrecht (u woont hier niet) de openbare orde te handhaven. Om dan te spreken van ‘straffen’ is een gotspe. Dijksma doet haar dure plicht. En zij steekt haar nek uit. Ze verdient dus alle lof. That’s it.
  Er wordt NIET gestraft meneer de Scherpschutter. Er worden maatregelen genomen om te voorkomen dat de zaak andermaal dermate grandioos ontspoort zoals nu het geval was. Je zult maar rond dat stadion wonen. Het was een ontluisterende en angstaanjagende situatie die deed denken aan een burgeroorlog op straatniveau. Er waren ook veel kinderen getuigen van deze walgelijke orgie van geweld. Het was zeer onveilig. Dat is meer dan erg. Het was verschrikkelijk.
  Het is wel jammer voor de ooit leuke en gemoedelijke voetballerij, maar het betaalde voetbal heeft allang zijn onschuld verloren. Het is verworden tot een katalysator van geweld waarbij geld, prestige, aanzien en opgefoktheid een grote rol spelen. Het voorkomen van een herhaling van dit geweld op deze schaal in en rond dit stadion is van het allerhoogste belang, en van een hogere orde dan het blijven faciliteren van door publiek bezochte voetbalwedstrijden. De organisator blijkt geheel niet in staat om deze veilig te laten plaatsvinden. Laat de eigenaars van clubs voortaan volledig aansprakelijk gesteld worden voor alle kosten die handhaving, beveiliging, schade en letsel met zich meebrengen. In plaats van dat deze ongein telkens weer op de maatschappij en de belastingbetaler wordt afgewenteld.

 13. Frits

  @ Boogschutter

  Clubs betalen ook gewoon belasting hè, en gezien de bedragen die er in het betaald voetbal omgaan zou ik mij niet zo druk maken om ‘uw belastingcenten’.

  Met het uitsluiten van alle supporters wordt helemaal niets opgelost. Het gros van de relschoppers komt normaal gesproken niet eens in het stadion, maar omdat iedereen nu een kaartje kon kopen was het ook voor iemand met een stadionverbod mogelijk om binnen te komen. De club zal een les hebben geleerd en hopelijk niet meer aan vrije verkoop doen in de toekomst.

  Een goed net rond het uitvak is ook een prima oplossing, maar het zou Dijksma sieren om de maatregel van lege tribunes in te trekken. Of gaat ze voortaan ook snelwegen afsluiten als daar een handvol mensen te hard rijden?

 14. Boeh

  Wat een belachelijke vergelijking @ Frits

 15. Boogschutter

  @ Frits
  Met pappen en nathouden en halfzachte maatregelen wordt het geweldsprobleem wat het betaalde voetbal nu eenmaal met zich meebrengt, waar het mee verweven lijkt te zijn, echt niet opgelost.
  De kern van de zaak is nogmaals deze: dit verdienmodel wat het oorspronkelijke balspelletje als vehikel gebruikt heeft allang zijn onschuld verloren. Het is verworden tot een katalysator van geweld waarbij geld, prestige, aanzien en opgefoktheid een grote rol spelen. Tevens zijn het m.i. deze elementen die dit brood – & spelenfenomeen zo aantrekkelijk maakt voor maatschappelijk geweld en de ontsporingen die ze zelf genereert. Zolang dat zo is blijft het probleem doorrotten. Wat de oplossing moet zijn weet ik ook niet. Wel neem ik het op voor onze burgemeester die enorm moedig haar nek uitsteekt om herhaling op dit vlak middels maatregelen te voorkomen.
  Uw snelwegvergelijking is povertjes, maar dat heeft Boeh al aangestipt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).