Politie druk met onderzoek naar rellen na FC Utrecht: ‘Het was een extreme geweldspiraal’ Politie druk met onderzoek naar rellen na FC Utrecht: ‘Het was een extreme geweldspiraal’

Politie druk met onderzoek naar rellen na FC Utrecht: ‘Het was een extreme geweldspiraal’

Politie druk met onderzoek naar rellen na FC Utrecht: ‘Het was een extreme geweldspiraal’
Beelden van de ongeregeldheden.
De politie in Utrecht is druk met het onderzoek naar de rellen die ontstonden na afloop van de wedstrijd tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles. Tot nu toe is een 36-jarige man uit De Bilt opgepakt en een 34-jarige man uit Nieuwegein. De politie heeft meerdere waarschuwingsschoten gelost tijdens de ongeregeldheden.

De politie in Utrecht is druk met het onderzoek naar de rellen die ontstonden na afloop van de wedstrijd tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles. Tot nu toe is een 36-jarige man uit De Bilt opgepakt en een 34-jarige man uit Nieuwegein. De politie heeft meerdere waarschuwingsschoten gelost tijdens de ongeregeldheden.

Na afloop van de voetbalwedstrijd, de finale in de play-offs, braken er buiten het stadion rellen uit. Agenten werden belaagd en er werd onder meer gegooid met straatstenen, pionnen en fietsen. Enkele agenten raakten gewond, en de politie gaat er ook vanuit dat relschoppers en omstanders gewond zijn geraakt.

Leden van de Mobiele Eenheid hebben meerdere keren de wapenstok moeten gebruiken en een persoon werd aangereden door een voertuig van de politie. Ook zijn er meerdere waarschuwingsschoten gelost. Rond 23.00 uur was de orde in het gebied rondom het stadion hersteld.

Onderzoek

Gisteren zijn twee aanhoudingen verricht. Een 36-jarige man uit gemeente De Bilt en een 34-jarige man uit Nieuwegein zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de rellen en het gooien met voorwerpen.

De politie beschikt over videobeelden en is gestart met grootschalig opsporingsonderzoek. “De gebeurtenissen van afgelopen weekend waren zeer ingrijpend en in omvang ongekend. Het was een extreme geweldspiraal waarin nietsvermoedende voetbalfans, waaronder ook kinderen, en politieagenten terecht kwamen. Dat er agenten gewond zijn geraakt, is volstrekt onacceptabel.  Daarom zetten we stevig in om zoveel mogelijk verdachten op te sporen zodat ze strafrechtelijk vervolgt kunnen worden”, reageert politiechef Yvonne Hondema.

Op sociale media gaan veel beelden rond van de rellen

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
 1. Peter Utreg

  Massaal identificeren en stadionverbod voor het leven. Ook minimaal 5 wedstrijden volgend seizoen zonder publiek of in elk geval lege Bunnikside. Wie niet horen wil, moet maar voelen. Dit tuig verpest het voor iedereen en met een zachte hand wordt het alleen maar erger, dat is wel duidelijk. Ook: daarbinnen met capuchons en andere gezichtsbedekking? Niet meer toestaan. Het is of dit, of de club gaat Ado achteraan en glijdt steeds verder af.

 2. Kees

  Geachte heren Van Es en Van Seumeren,

  In de jaren 80 was de Galgenwaard hét voorbeeld van een modern en veilig voetbalstadion. Aan jullie de kans om anno 2024 met FC Utrecht weer een voorbeeld te stellen. Word de eerste club in Europa die dankzij een combinatie van draconische maatregelen en nieuwe techniek een definitief einde maakt aan de kongsi van doorgesnoven dertigers en becapuchonde pubers die de club jaar op jaar in de problemen brengt. Maak van de FC de eerste moderne en veilige club voor die 23.500 mensen die wél komen om van voetbal te genieten.

  Dit is het pakket aan maatregelen om dit mogelijk te maken

  1: Identificatieplicht voor alle bezoekers, voor elke wedstrijd, mét gezichts-scan. Ja, dat levert lange rijen op. Get used to it of kijk eens naar wat Amerikaanse pretparken doen om onboarding makkelijker en prettiger te maken. Of wat moderne vliegvelden doen om de verschillende stappen bij onboarding uit elkaar te trekken en zo de wachttijden te verkorten.
  2: Tickets alleen beschikbaar stellen voor mensen met een clubkaart. Eén clubkaart per persoon.
  3: In het stadion slimme camerasystemen, met toepassing van AI om relschoppers, vuurwerkgooiers en pitch-invaders op te sporen. Pilots van de KNVB rond dit onderwerp omarmen en uitbreiden.
  4: Structureel weren van uit-supporters. Ongelofelijk jammer en het gaat maar een paar keer per jaar mis, maar de toestanden zoals na Utrecht-Eagles zijn m.i. de druppel geweest.
  5: Doorverkoop van kaartjes onmogelijk maken. Daar zijn op technisch vlak echt wel wat mogelijkheden voor. Bij de Ajax-app is dat bijvoorbeeld al veel lastiger dan bij het PDF-je dat je bij Utrecht ontvangt. Doorverkoop van kaarten kan alleen via de app (en dus niet via Marktplaats.nl) en screenshots van de QR-code maken is moeilijk.
  6: Subiet en structureel handhaven van stadionverboden. Dat kan alleen met behulp van punt 1.
  7: Direct en daadwerkelijk uitdelen van stadionverboden en boetes voor álle supporters die het wagen om het veld te betreden. Wederom: zie maatregel 1. De bordjes in het stadion hierover zijn duidelijk genoeg.

  Ja, de goeden moeten onder de kwaden lijden met deze maatregelen. Ja, dit druist in tegen allerlei nu geldende privacy-regels. Ja, dit gaat de club ongelofelijk veel geld kosten. Ja, het betekent langere wachttijden en nóg duurder bier. En ja, dit zijn Chinese toestanden. Maar het mot.
  Als we dit niet doen gaat het uiteindelijk nog veel meer geld kosten en naar alle waarschijnlijkheid ook punten. Politie, politiek en bond gaan dit niet veel langer hoofdschuddend aankijken.
  Als FC Utrecht niet -in samenwerking met de KNVB- de pilot-rol op zich neemt, volgen er vroeg of laat maatregelen vanuit de landelijke of lokale overheid en die zullen nóg vervelender zijn dan het voorgestelde pakket. Heren Van Es en Van Seumeren. Het is twee voor twaalf maar er ligt gelukkig een lange zomer voor ons. Het is tijd voor actie!

 3. Baliekluiver

  Elk ander evenement zou na zo’n geweldsexplosie nooit meer een vergunning krijgen. Waarom FC Utrecht dan wel?

 4. Puk

  Play offs kaarten niet meer zonder clubkaart.

 5. Paul

  Nou je hebt je zin Petertje, wedstrijd zonder publiek! Zoveel ” krediet” heeft deze burgervrouw blijkbaar voor de club die al jaren in de stad maatschappijlijke activiteiten onderneemt. Echt stoer hoor, gebeurt dit ergens anders? Gebeurt dit bij gewelddadige demonstraties? Nee….

  Belachelijke beslissing al een dag later! Ga eerst eens met de Directie in gesprek!

 6. R

  Wanneer stoppen we nu eens met publiek bij betaalt voetbal? Die politie rekening moet elke keer betaald worden door de gemeenschap en datvslaat nergens op. Alternatief is dat de clubs die rekening gaan betalen. Als ze dat niet kunnen, dan gaan ze maar failliet.

 7. Henk van Overvecht

  Het is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven toch?

 8. supporter

  Waarom altijd een hele club straffen?
  Waarom samen er niet voor zorgen dat bepaalde zaken niet meer kunnen gebeuren?
  Waarom 20.000 goedwillende supporters straffen?
  Waarom niet eerst in gesprek met elkaar?

  Dit is een politieke beslissing door een kneiterlinkse Gemeente die gelijk op emotie haar spierballen wil laten zien!

  Er word altijd gezegd…..regeer niet met emotie en de waan vd dag. Je ziet nu dat dit niet capabele bestuurders zijn!

 9. Breek stadions maar af

  Stadions kunnen definitief afgebroken worden als dit zo doorgaat. Niet door de zogeheten ‘Ultra’s’ die blijkens hun website graag bivakmutsen aan de man brengen of door de hardcore hooligans, maar door de overheid. Want het structurele geweld wat het betaald voetbal kennelijk met zich meebrengt, met alle menselijke ellende en financiële schade van dien is maatschappelijk gezien niet langer meer te verantwoorden. Een nieuw kabinet kan hier met gemak veel, heel veel gemeenschapsgeld mee besparen en daar boeren van schadeloosstellen, investeren in woningbouw en armoedebestrijding, boeken en kranten betaalbaar houden voor de gewone man etc. etc.

 10. Rangina

  Welgemeend advies aan van Frans van Seumeren: stop onmiddellijk met uw financiële steun aan FC Utrecht. Het is mooi geweest. Hufters in uw stadion hebben lak aan u en aan de echte supporters. Het is ontzettend jammer, maar in dit land heeft het tuig het helaas voor het zeggen.

 11. Jac

  Uitstekende reactie, @ Kees
  Moeten die probleemontkenners hierboven maar eens goed nota van nemen.

 12. Utrechtvoorutrecht

  @supporter Dat gesprek is al vele malen geweest. Maar zo lang een deel van die 20.000 supporters loopt te grinniken, de club het veilig houden van bezoekers en spelers te weinig prioriteit geeft, mag een sterker signaal best.

  En er zitten overwegend links-stemmende supporters in het stadion, in de financiele zin.

 13. Le coq sportif

  Haha Paul, heb je die beelden gezien? Dan kan je toch bijna niet anders. Wees blij dat het maar 1 wedstrijd is. Of dat er niet met scherp geschoten is. Want daar was mijns inziens ook reden voor. Ik vind het uiteindelijk een goede beslissing, en ik vind het ook goed van Dijksma dat ze bij die agenten op Paardenveld is langsgeweest. Die hebben ook vrouw en kinderen thuis.

 14. Mark

  Wedstrijd zonder publiek! Poeh, heftige maatregel hoor, dat zal ze leren. Een club die al jaren in de stad maatschappelijke activiteiten onderneemt? De idiote rellen die de club zelf niet wil voorkomen of kan managen maar waar de politie weer moet komen opdraven wegen vele malen zwaarder, en halen alle eventuele positieve maatschappelijke aspecten volledig onderuit. Wijzen naar het linkse stadsbestuur is pure flauwekul. Een rechts stadsbestuur zou dit relschoppende hooligan tuig nog veel strenger aanpakken mag ik hopen.

 15. W

  Je gaat dit probleem niet oplossen door een wedstrijd zonder publiek. Hier zijn echt andere maatregelen voor nodig. Had van deze burgemeester een slimmere aanpak verwacht. Dit is politieke punten scoren.

 16. Herman

  Als je de reacties hier en onder de artikelen van Bennie Pep en zijn broer leest is er nog een lange weg te gaan.
  Meeste ” supporters ” zitten nog in de ontkenningsfase en wijzen vooral richting ordehandhaving, stewards of publiek van tegenstander.
  Je mag hopen dat het ooit rustiger wordt in en rond de Galgenwaard qua geweld.

 17. W.Sneijder

  @paul

  Als we voetbal zien als ‘elk ander evenement’, zoals hierboven gesuggereerd, dan zou utreg nooit meer een vergunning krijgen voor komend seizoen. En dat zouden we nog terecht vinden ook. Dus 1 potje zonder? Het is echt NIETS vergeleken bij wat elk normaal muziek-dans-eet-kickbox-whatever event zou overkomen.

  Echt Dijksma, lekker bezig. Kan écht niet gewoon dit.

 18. Ingewikkelde tijden

  Beleid wat de goedwillende supporters niet raakt is niet makkelijk te bedenken door met name de ‘Driehoek’.
  Zoveel is na de afgelopen jaren hier op de voetbalvelden wel duidelijk.

  In Engeland was supportersgeweld in de jaren 80 en 90 een groot probleem. Daar gaat het volgens mij toch al vele jaren nu goed.
  Wat is hun geheim daar dan?

  Ik ben zelf voorstander van de harde kern bij thuiswedstrijden weigeren, dus ook van bezoekende verenigingen.
  Volgens mij heeft de Driehoek wel redelijk in de smiezen wie die rotzakken zijn. Dus gewoon de toegang weigeren of voor de goedwillende supporters door laten gaan. En als er dan weer wat gebeurd ook die rotzakken eruit filteren. Genoeg camera’s ondertussen in die stadions.

  Ik vind de reactie van onze burgemeesterin nogal overdreven, maar ik snap de paniek en onvrede.
  Hopelijk dan in thuiswedstrijd 1 maar meteen tegen 020. Dat scheelt dan weer een hoop inzet van politie etc.

 19. Diederik

  Haal de angel eruit: geen uitpubliek meer bij alle wedstrijden. Dan ook geen ME meer nodig. Als het stelletje doorgesnoven supporters dan wil matten dan maar met elkaar.

 20. Johnny

  Zijn oestrogenen een manier om deze hooligans van hun gedrag af te krijgen?

 21. Koel Hoofd

  Ik zie wel een relatie tussen sociaal economische omstandigheden, mensen buiten de boot vallen en voetbalrellen. Dat was o.a. een onderliggende oorzaak van die compleet ontspoorde veldslagen tussen hooligans en de bobbies in de UK vorige eeuw. Toen het er economisch beter ging, werden de rellen een stuk minder.

  Echter, het probleem van de sociaal economische omstandigheden is iets wat de lokale driehoek niet kan oplossen maar Den Haag moet doen.
  Alleen is Den Haag veel te graag bezig met zichzelf en beeldvorming. Nu ook weer met een bestuurlijk experiment wat dat probleem (of welk probleem dan ook) niet gaat oplossen maar zelfverklaarde deugers wel weer een goed gevoel gaat geven.

 22. Vak J

  In Engeland gaar het helemaal niet goed, Duitsland ook niet. Buiten de wedstrijden om veel problemen, trouwens in heel Europa hoor.

  Degene die dit bewaren zijn niet goed ingelicht!

 23. woutvr

  Al eerder gezegd: laten we het mannenvoetbal een minder prominente plaats in ons leven in laten nemen. Het stadion is een mooie plaats voor woningen.

 24. Uuu

  @ vak J

  Je zegt het al: buiten de wedstrijden problemen, niet tijdens de wedstrijden en dat is al een verschil. De hoolies komen de stadions kennelijk niet in.

  Kennelijk zijn de rotzakken wel succesvol uit de stadions geweerd en is het geweld dus niet meer wedstrijdgerelateerd of clubgerelateerd, maar gerelateerd aan hufters die clubnamen claimen. Dat geeft die clubs ook het recht om de hooligans civielrechterlijk aan te pakken wegens het onterecht claimen van merknamen en de imagoschade die clubs leiden door het gedrag van hooligans.

 25. de Kreek

  Ik vind dat de politie iedereen moet oppakken die zich misdraagt of het nu voetbal hooligans zijn of mensen die protesteren, die de snelwegen blokkeren en lui die vinden bij protesteren ook de stad kunnen afbreken en veel vernielingen aanbrengen!!!! Iedereen moet een strafblad krijgen, die opgepakt wordt en bekeurt. Met gezicht bedekking lopen tijdens protesten voetbalwedstrijden enz. moet strafbaar worden!!!
  Kees@ In de jaren ’80 waren er ook rellen, ik weet nog dat ik een wedstrijd bij woonden F.C Utrecht tegen Feyenoord en na afloop liepen ze met kettingen te slaan, de één kwam net langs mij zij en kon nog maar net vluchten, het schuim stond bij die gozer op zijn bek, dat was ook gelijk de laatste wedstrijd die ik in een stadion heb bij gewoond!!

 26. Pee

  Laat de club maar betalen voor de inzet van politie en M.E.
  Wel miljoenen voor een speler betalen maar de maatschappij de rekening van de hulpdiensten laten betalen .
  Het zijn niet de echte supporters die aan het rellen gaan maar zijn wel de dupe er van.

 27. Niels Bokhove

  Ander aspect: het betaalde voetbal is als sport totaal verloederd, vooral door de miljoenen, zo niet miljarden die erin omgaan, wat niets meer met sport te maken heeft. Het is extreem kapitalistische big busines. (Wat weer een negatieve invloed op amateurvoetbal heeft.) In die zin heeft het geen moer meer te maken met sport als plezieractiviteit. Stppen ermee en weer gezellig naar tennis, cricket, (midget)golf, zwemmen, curling, bowling, e.d..

 28. vak K

  @ ahh….daar is het orakel van Ondiep! W.Sneyder. De man die DHSC in de steek laat!

  Zeg je dit ook tegen de F Side?
  Of weer excuses flapdrol!

 29. vak K

  @ W.Sneyder

  Het orakel van Ondiep!
  De man die ” zijn ‘ cluppie met een schuld in de steek laat!

  Zeg je dit ook tegen de F- Side?
  Of weer op je knietjes?

  Hypocriet!

 30. Joëlle

  Gelukkig reed de tram niet…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).