Elektriciteitsnetwerk Utrecht vol; tijdelijk geen ruimte voor nieuwe wind- of zonneparken Elektriciteitsnetwerk Utrecht vol; tijdelijk geen ruimte voor nieuwe wind- of zonneparken

Elektriciteitsnetwerk Utrecht vol; tijdelijk geen ruimte voor nieuwe wind- of zonneparken

Elektriciteitsnetwerk Utrecht vol; tijdelijk geen ruimte voor nieuwe wind- of zonneparken
Het elektriciteitsnetwerk van Utrecht heeft bijna de maximale capaciteit bereikt. Daardoor is er tijdelijk geen ruimte voor nieuwe aanvragen voor het transport van groene stroom van bijvoorbeeld wind- of zonneparken of grote zonnedaken. Dat laat TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland weten.

Het elektriciteitsnetwerk van Utrecht heeft bijna de maximale capaciteit bereikt. Daardoor is er tijdelijk geen ruimte voor nieuwe aanvragen voor het transport van groene stroom van bijvoorbeeld wind- of zonneparken of grote zonnedaken. Dat laat TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland weten.

Om het even te verduidelijken; er blijft gewoon nog stroom uit de Utrechtse stopcontacten komen en bewoners kunnen nog zonnepanelen op hun dak plaatsen. Het probleem doet zich voor op het hoogspanningsnet en bij het grootschalig terugleveren van stroom aan het net. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij windmolens, zonneparken of grote zonnedaken. Het bestaande elektriciteitsnet is niet ontworpen voor de snelle opkomst van wind- en zonneparken.

D66, GroenLinks, VVD, PvdA en Partij voor de Dieren waren verrast door het bericht van beheerder TenneT. Ze vroegen daarom donderdagavond om opheldering bij wethouder Lot van Hooijdonk. Ook zij gaf aan dat het nieuws rauw op het dak kwam vallen. De Utrechtse netbeheerder Stedin had wel al aangegeven dat het net voller was dan gedacht, maar de urgentie die TenneT aan het onderwerp geeft is ook nieuwe informatie voor de gemeente.

Regionale Energie Strategie

De capaciteit van het hoogspanningsnet is belangrijk omdat de gemeente Utrecht, randgemeentes en de provincie juist gezamenlijk flink willen investeren in windmolens en zonnevelden. Daar hebben ze samen een plan voor gemaakt met de naam Regionale Energie Strategie. Als het hoogspanningsnet alle nieuwe windmolens en zonnevelden niet aankan, kunnen de ambities in gevaar komen.

Netbeheerders zijn volop bezig met uitbreidingen van het net, maar dat neemt meer tijd in beslag door onder meer lange procedures en een tekort aan gespecialiseerde technici. Daardoor kunnen er knelpunten ontstaan en is er tijdelijk geen ruimte voor nieuwe aansluitingen. TenneT gaat het hoogspanningsnet in de regio de komende jaren fors aanpassen en uitbreiden en investeert hier tot 2030 circa 180 miljoen euro.

Voorlopig gaat wethouder Van Hooijdonk ervan uit dat de ambities voor 2030 uit de Regionale Energie Strategie niet in het geding zijn, maar het kan wel zo zijn dat sommige projecten later opgeleverd worden dan gewenst. Het einddoel voor 2030 moet echter nog te behalen zijn. Huidige projecten kunnen gewoon doorgaan, maar de wethouder laat weten dat het voor nieuwe projecten handig is om snel te handelen zodat ze zo hoog mogelijk op de wachtlijst komen.

18 Reacties

Reageren
  1. Realist

    Een tekort aan technici is een onderbelicht probleem in de idealistische plannetjes van de linkse politiek.

  2. Mark

    “Ze vroegen daarom donderdagavond om opheldering bij wethouder Lot van Hooijdonk. Ook zij gaf aan dat het nieuws rauw op het dak kwam vallen. ”

    Ongelooflijk wat een incompetentie. Dit was al jaren duidelijk en werd vanuit meerdere kanten voor gewaarschuwd. Het is echt bizar dat in de politiek mensen zonder enige inhoudelijk kennis en vermogen om een paar jaar vooruit te kijken wethouder mogen zijn. Met alles wat er aan gaat komen zouden alleen mensen met jarenlange inhoudelijke ervaring op dat soort posities mogen komen.

  3. Scherpschutter

    Het is werkelijk bij de kenijnen af. De halve stad verbouwd, vele miljarden ‘geinvesteerd’, anti-democratische plannen gemaakt die reiken tot 2040 en dan niet eens weten dat het stroomnetwerk het helemaal niet aankan?!

    Hoe ongekend incompetent kun je zijn?

  4. André

    En wat zijn dan ‘grote zonnedaken’ ??
    Wij zijn met de VVE aan het kijken of ons complex voorzien kan worden van een gecombineerd sedum/zonnedak, en dat kan zo’n 400m2 groot zijn. Heb je eindelijk 30 mede-eigenaren op één lijn gaat het mogelijk niet door vanwege capaciteitsgebrek. De netbeheerders hadden dit al jaren geleden kunnen zien aankomen, maar er is duidelijk (te) weinig geïnvesteerd – waar betalen we hen dan voor ??

  5. TJA…

    Zou ons gemeentebestuur het nieuws niet volgen? Hier is toch al vaak voor gewaarschuwd in de afgelopen jaren?

  6. W

    Wat een geweldig nieuws!
    Geen gezeur van dit bestuur(D66, Groen Links, CU) meer over het plaatsen van windparken in ons drukbevolkte provincie Utrecht!!!

  7. Lombokker

    “D66, GroenLinks, VVD, PvdA en Partij voor de Dieren waren verrast door het bericht van beheerder TenneT.”

    Dan hebben ze zitten slapen, want hier wordt al jaren voor gewaarschuwd.
    Dat de wethouder die hier over gaat ook door dit nieuws wordt overvallen vind ik echter nog veel erger. Je zou toch mogen verwachten dat die (en haar ambtenaren) wél kennis van zaken hebben. Maar dat is kennelijk niet het geval.

    We staan aan de vooravond van een energietransitie die honderden miljarden euro’s gaat kosten. Dan is het verontrustend om te moeten constateren dat onze overheden kennelijk niet over de deskundigheid beschikken om dat allemaal in goede banen te leiden.

  8. jankanerwatvan

    Projecten worden later opgeleverd maar het einddoel is nog te behalen. Klinkt alsof het einddoel in eerste instantie niet al te ambitieus is ingezet.

    Typerend ook dat 2030 leidend is hierin. Waarom kon er bij eerdere projecten niet snel worden gehandeld? Dan had het einddoel wellicht eerder kunnen behaald.

    Of de urgentie werd in eerste instantie niet opgevat, of de prioriteiten liggen anders dan doet vermoeden. Het geheel riekt ernaar dat de plannen worden ingehaald door de realiteit en de beleidsmakers hun eigen hachie proberen te redden.

  9. RABE

    Tennet kan de energie niet kwijt, dan zullen ze wel blij zijn dat ze nog aan huishoudens kunnen leveren. Dat haalt de druk van de leiding.

  10. ooginaller

    Onze wijk gaat volgens planning voor 2030 van het gas af. Ik ga nu alvast wennen aan koud douchen denk ik.

    Alle gekheid op een stokje: ik hoop dat met dit nieuws ook dat plan sneuvelt om die polder vol te zetten met windmolens en dat er in plaats daarvan huizen worden gebouwd. Want het argument om die dingen daar neer te zetten, is nu toch ook wel vervlogen.

  11. TeringJantje

    @ Realist

    Daarentegen hebben we wel genoeg klimaatpsychologen, diversiteitscoördinators, inclusiviteitscoaches en andere subsidiesponsen rondlopen. Ze hebben geen idee hoe je een kraan dichtdraait, maar is ook wat waard.

  12. Speak Up

    Er is niks links of rechts aan het omschakelen naar een duurzamere energie samenleving.

    Het is een bittere noodzaak. De opwarming van de aarde/ zeespiegelstijging gaat veel harder dan iedereen denkt en er zijn hele grote energietekorten wereldwijd, nu al.

    Het is een must. Zonder politieke kleur. Of althans. Dat zou het moeten zijn.

  13. Koel Hoofd

    “D66, GroenLinks, VVD, PvdA en Partij voor de Dieren waren verrast door het bericht van beheerder TenneT.”
    Technisch deskundigen waarschuwen hier al jaren voor, maar die politiek correcte klimaatdrammers vinden dat ze het beter weten en verkopen groene luchtkastelen waar men vrolijk intrapt. Werkelijk de incompetentie ten top!

    “Voorlopig gaat wethouder Van Hooijdonk ervan uit dat de ambities voor 2030 uit de Regionale Energie Strategie niet in het geding zijn, maar het kan wel zo zijn dat sommige projecten later opgeleverd worden dan gewenst. Het einddoel voor 2030 moet echter nog te behalen zijn.”
    En gewoon lekker kortzichtig doorgaan met die groene fantasiedromen…

    Tennet heeft al aangegeven dat het minstens 8 jaar duurt om het netwerk aan te passen, dan is het al bijna 2030. Moet het netwerk van Tennet in Utrecht soms een 2e Uithoflijn worden? Een peperdure wanprestatie met mandaat van de kiezer die dan zowel in het donker als in de kou zit en rauwkost moet eten omdat het fornuis het niet doet?

  14. RvD

    @Realist.
    inderdaad. Van Hooijdonk (Geschiedenis), Tweede Kamer (3 bèta’s..), Nijpels (Rechten), Timmermans (Letterkunde), Jesse Klaver (Politicologie) en een hele jonge generatie (niet in staat een lampje te wisselen of eigen band te plakken) willen een snellere energie transitie en zijn enorm goed om steeds hogere doelen te stellen / eisen….
    Het gaat natuurlijk erom of je de ‘juiste’ mening verkondigd. Je eigen gedrag en of plannen realistisch en betaalbaar zijn is uiteraard niet belangrijk. Het is aan ANDEREN om hun gedrag aan te passen en de plannen te realiseren en betalen…

  15. JdV

    @Speak Up: en de beste manier daarvoor is de inzet van relatief kleine next-generation kernreactors.

  16. bureaulesswatts

    Gezien de toon van de reacties lijkt het erop dat de burgers van Utrecht bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen bestuurders gaan kiezen met kennis van zaken . ( ik ben bang van niet )

    Naarmate er meer opgesteld vermogen wordt bijgebouwd , en dat gaat onverminderd hard door, is het slechts een kwestie van tijd wanneer blackouts regelmatig gaan optreden als gevolg van simpele rekenkunde . Lees de LessWatts Post

  17. Koel Hoofd

    @bureaulesswatts
    Burgers willen wel bestuurders kiezen met kennis van zaken, alleen zijn die er niet. @RvD heeft mooi lijstje opgesteld, alleen heeftJesse klaver nooit politicologie gestudeerd maar hogeschool sociaal werk.
    Politici zijn per definitie alfa’s met een emotionele mening geworden. Zelfs de “ondernemerspartij” VVD heeft geen ondernemers meer rondlopen of nog contact met het bedrijfsleven, het zijn allemaal politieke alfa’s geworden, jaknikkers van Rutte.

    Dus die hele energietransitie is gedoemd te mislukken. enkel politici en subsidiegraaiers worden er beter van.

    @Ooginaller, u heeft mijn oprechte empathie en sympathie want dat gaat u heel veel geld kosten om GL/D66 te behagen…die u gewoon letterlijk in de kou laten staan.

  18. Nina

    Groot voordeel is nu dat Polder Rijnenburg gebruikt kan worden voor woningbouw en we kunnen stoppen met het volbouwen van de huidige stad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).