Extra vuilniswagens, meer handhaving en gratis prikkers moeten Overvecht en Kanaleneiland schoon houden Extra vuilniswagens, meer handhaving en gratis prikkers moeten Overvecht en Kanaleneiland schoon houden

Extra vuilniswagens, meer handhaving en gratis prikkers moeten Overvecht en Kanaleneiland schoon houden

Extra vuilniswagens, meer handhaving en gratis prikkers moeten Overvecht en Kanaleneiland schoon houden
Archieffoto
Volgens het college van burgemeester en wethouders is er sprake van ‘afvalproblematiek’ in de Utrechtse wijken Overvecht en Kanaleneiland. Daarom zijn er een aantal maatregelen uit de kast getrokken, waaronder extra vuilniswagens, meer handhaving en een nieuwe manier van het inzamelen van grofvuil, om de wijken schoon te maken.

Volgens het college van burgemeester en wethouders is er sprake van ‘afvalproblematiek’ in de Utrechtse wijken Overvecht en Kanaleneiland. Daarom zijn er een aantal maatregelen uit de kast getrokken, waaronder extra vuilniswagens, meer handhaving en een nieuwe manier van het inzamelen van grofvuil, om de wijken schoon te maken.

De lokale fracties van EenUtrecht, CDA, D66 en VVD stelden eind juni schriftelijke vragen over het afvalprobleem in Overvecht en Kanaleneiland. Daarin werd gerefereerd aan maatregelen die de gemeente twee jaar geleden aankondigde om zwerfafval tegen te gaan. Een van de oorzaken van zwerfafval is het vuilnis dat naast ondergrondse afvalcontainers wordt gelegd.

“Veel bewoners op Kanaleneiland en Overvecht klagen nog steeds over het slechte gebruik van de afvalcontainers en de grote hoeveelheid afval die naast de containers wordt gezet”, schrijven de partijen. “Het bijplaatsen van afval en het willekeurig buitenzetten van grofvuil wordt langzaam maar zeker de nieuwe sociale norm.”

Agressie

Bewoners van beide wijken zouden het met de vragenstellers eens zijn. Zo schrijven de fracties dat Utrechters die medebewoners aanspreken op het gedrag te maken krijgen met agressie. Daarnaast schrijft het college dat de inwoners van Overvecht en Kanaleneiland de afvalinzameling respectievelijk een 5,9 en een 6,1 geven, terwijl het gemiddelde van Utrecht een 6,6 is. “Wij erkennen de afvalproblematiek die bewoners ervaren in Kanaleneiland en Overvecht”, schrijft het college in antwoord op de vragen.

Een van de problemen is dat mensen in de wijken hun grofvuil naast de containers en op straat zetten, terwijl dit bijvoorbeeld gratis opgehaald kan worden door de gemeente. De mensen moeten daar echter wel een afspraak voor maken. Om het de bewoners nog makkelijker te maken start de gemeente dit najaar een proef. “Op vaste dagen zetten we containers neer bij de 10-hoogflats. Bewoners kunnen daar zonder afspraak en gratis hun grofvuil weggooien. Dit is een aanvulling op de gratis vaste ophaaldag die er nu al is (met afspraak).”

Extra materieel

Daarbovenop worden er sinds juni van dit jaar in de weekenden al extra mensen en materieel ingezet om de wijken schoon te houden. Zo rijden er bijvoorbeeld extra vuilniswagens en kooiwagens om het afval naast containers en het grofvuil op te halen. Sinds het begin van dit jaar is bovendien de handhaving opgeschroefd van vijf dagen per week, naar zeven dagen. “Zij schrijven waar mogelijk boetes uit.”

Naar aanleiding van overleg tussen onder meer de gemeente, inwoners en woningcorporaties is afgesproken dat bewoners prikkers, scheppen en sleutels van de ondergrondse containers krijgen. Een buurthost gaat per portiek in gesprek met de mensen over het afval. “We monitoren de resultaten van onze extra inzet en samen met bewoners, woningcorporaties en de buurthost, bekijken we wat er na de zomer nodig is aan extra inzet van schoonmaak en handhaving.”

Gekoppelde berichten

32 Reacties

Reageren
 1. Ptje

  Er is geen “afvalproblematiek”. Dat afval gedraagt zich keurig.
  Het is gedragsproblematiek. Normvervaging, a-sociaal in de echte betekenis van het woord. De gemeenschap ruimt de stinkende resten van mijn makkelijke leven wel op.
  En de gemeente doet aan symptoombestrijding die iedere burger geld kost.
  Zachte heelmeesters maken stinkende straten.

 2. Janah

  Genoemde problemen beoerken zich niet tot Overvecht en Kanaleneiland. Ook in Utrecht Oost, toch bevolkt door veel GL-stemmers en D66’ers, is het regelmatig een puinhoop rond de afvalcontainers.

 3. Theo

  Helaas heel herkenbaar. In Transwijk-Noord is het op het trottoir dumpen van huisraad, witgoed en bedrijfsafval een dagelijkse realiteit geworden. De gemeente komt het immers toch wel een keer ophalen. Het ergste vind ik misschien nog wel op straat gedumpte kartonnen dozen van webshops waarbij de adreslabels met een zwarte stift onleesbaar zijn gemaakt. Dan ben je wat mij betreft wel een een ontzettende proletarische hufter.

  Ik sprak laatst een vriendelijke buurtbewoner aan die een tweepersoons matras naast een ondergrondse afvalcontainer wilde zetten. Hij zei niet op de hoogte te zijn van het bestaan van afvalscheidingsstations en dacht dat dat was toegestaan: er staat immers overal grofvuil op straat. Daar zit misschien een deel van het probleem: ik vermoed dat veel bewoners helemaal niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden om grofvuil gratis te kunnen laten ophalen, het gratis kunnen wegbrengen of het gratis kunnen lenen van een bakfiets of aanhanger bij de afvalscheidingsstations als je niet over passend eigen vervoer beschikt. De gemeente zou dit wat mij betreft veel beter onder de aandacht moeten brengen. En wat mij betreft mogen de straffen op overtreding ook wel omhoog.

 4. Louis

  Ze hebben het maar alleen over Overvecht en kanaleneilandhet zelfde probleem doet zich ook voor op Hoograven
  De gemeente heeft net alle matrassen en grote dozen etc weggehaald of de dag erna staan er nieuwe matrassen
  Waarschijnlijk sponsort beter bed de bewoners.

 5. Lombokker

  Kunnen ze de Kop van Lombok ook meenemen in dit traject?
  Damstraat/Westplein is een grote teringzooi, vaak ook ratten te zien.
  Ik krijg daar geregeld opmerkingen over van bezoek dat met de trein is gekomen.
  Welkom in Utrecht, om je dood te schamen.

 6. Pling

  Nou is het ook weer zo dat ik toen ik afval zag liggen direct melding had gemaakt bij de gemeente. Die vertelden me dat er al een melding was en het binnen 5dgn zou worden opgehaald. Prima, zou je denken.
  Ik heb 6 weken lang elke week melding gemaakt dat het er nog lag, en pas nadat ik een foto op twitter postte met de gemeente erin getagd was het de volgende dag opgehaald.
  Sterker nog, er kwam een uur nadat het weggehaald was een tweede vuilniswagen voor niks langs…

  Als het systeem van melden al niet werkt, wat kan je dan nog??

  elke week stuurde ik ze een foto van de alsmaar groeiende berg, en elke keer duurde het zogenaamd 5werkdagen…

 7. Nelleke

  Helaas is het niet zo eenvoudig om een gratis bakfiets te lenen bij de afvalscheiding. Die op het Zwarte Woud is al minstens een half jaar “in reparatie”.

 8. Sanne

  Ik word echt helemaal gek van al dat afval dat naast de ondergrondse containers wordt gedumpt evenals het grofvuil dat wordt gedumpt. De gemeente doet echt bar weinig aan deze problematiek of voert in ieder geval geen effectief beleid en doet niet aan handhaving. In Amsterdam krijg je gelijk een boete voor het op straat zetten van een vuilniszak.

 9. Katja

  Begint met opvoeden. En als je een bank of bed kwijt wilt, gewoon een afspraak maken met grofvuil. En kost niks.

 10. Anne-Fleur

  Begin ook te handhaven op Bedrijfsafval dat wordt gedumpt in de containers
  Winkelwagentjes die door hele wijk staan,
  de opgeblazen patatkraam waar het onderstel nog steeds op de parkeerplaats van winkelcentrum Overvecht opruimen

 11. Aniwe

  @Pling
  Hier hetzelfde. Heb paar keer melding gemaakt van huisraad dat opgehaald zou worden maar dit niet is gebeurd. Ook van een andere stapel op een andere plek…. Pas nadat dit in de fik was gestoken kwam men in actie…..

 12. Pol

  Dit zou een goed voorbeeld kunnen zijn voor de betreffende wethouder: https://www.security.nl/posting/807406/Japanse+minister+levert+salaris+in+wegens+problemen+met+burgerservicenummer

  Maar waar valt dit nu onder: Wijk- en Buurtaanpak, Wijk Overvecht, Handhaving, Samen voor Overvecht, Groen, Openbare ruimte of Markten en Havens?

  De aanpak van de overheid op praktische problemen doet veel denken aan dit stukje (vanaf minuut 39) uit de voorstelling van Pieter Derks: https://www.npostart.nl/pieter-derks/19-08-2023/BV_101410239

 13. Hans

  Ik heb hier al eens eerder een pleidooi gevoerd voor een speciaal opsporingsteam wat uit BOA’s bestaat die, naar het voorbeeld van Tiel – illegaal gedumpte afvalzakken naast containers onderwerpt aan een sporenonderzoek. Sporen die leiden naar de dumpers van die rotzooi die vervolgens fors bekeurt dienen te worden. Een paar simpele camera’s bij de vuilcontainers zouden ook kunnen bijdragen aan het oplossen van dit hardnekkige probleem.

 14. Pragmatist

  Ik weiger mijn eigen afval naast de containers of op straat te leggen/gooien/dumpen. Ik neem het mij naar de volgende container met ruimte, of bewaar het tijdelijk in de berging.

  Maar een redelijk deel van de bevolking heeft daar schijt aan.
  Dus heb ik schijt aan hen. Laat hun omgeving maar overvloeien van de ongedierte.

 15. Cynthia

  Transwijk bij de Max flat echt een drama. Zakken worden naast de container gezet terwijl er 2 meter verderop een lege container is. Ik had het maar opgeruimd met de hoop dat andere het dan niet als een excuus zouden zien om ook te doen. Nog geen uur later weer zakken naast de container. Ook grofvuil wordt naast de containers gezet terwijl wij een grofvuilhok hebben.

  Ik heb muizen, ratten, vogels en kakkerlakken gezien in het vuil rondom te container. Het afval waait ook nog eens alle kanten op. Het wordt tijd dat mensen hard aangepakt worden. De leefbaarheid in de buurt gaat erg achteruit.

 16. Binnenstadbewoner

  Gewoon net als vroeger weer grofvuil ophalen op vaste dagen door het hele jaar heen. Bijv. eens per maand. Afspraak maken is dan niet meer nodig.

 17. Chris

  De containers zijn zeer vaak vol of niet toegankelijk door storing, dat promoot het gedrag om vuil naast de containers te plaatsen. Helaas heeft dit veel zwerfafval tot gevolg. Het Nieuwe Inzamelen heeft helaas een averechts effect. I.p.v. minder is er meer zwerfafval. Om bewoners tevreden te houden wordt continu het naast gezet vuil in Utrecht opgeruimd. Vroeger gebeurde dit op een vaste dag in de week. Ik vraag me af wat minder arbeidsintensief is en welke optie minder zwerfvuil tot gevolg had.

 18. R.Janssen

  Slecht voorbeeld gemeente in Zuilen.
  Haalt vorig jaar een afvalbak weg bij de bushalte,in verband met het vuurwerk oud jaar. Inmiddels alweer bijna een jaar verder,maar nog steeds niets terug geplaatst.Ondanks al vaak contact gezocht te hebben.komt iets terug ,ik weet niet waar. Nu gooit iedereen als van zich af bij de bushalte. Wat vanzelf weer zwerfafval wordt.
  Achter de bushalte container die door een heel wijk wordt gebruikt,en daarnaast nog de auto’s die hun lading lossen.vogels, katten, zwervers trekken de zakken kapot wat er naast ligt en zo hou je een klerezooi bij de bakken en op straat. Dus niet alleen OVERVECHT en het Kanaaleiland maar verder kijken,de stad is groter.

 19. Nico

  Afval er naast niet goed en zeker niet als er in de zakken etensresten zitten,
  Zo word de straat een restaurant voor ratten. En daar zit echt niemand op te wachten.

 20. Bart

  Afgelopen zomer in Japan geweest, geen enkele prullenbak op straat te vinden, maar ook geen stukje afval op straat te vinden. Dit heeft puur en alleen met mentaliteit te maken.

  Keihard handhaven is de oplossing. Camera’s plaatsen bij dump plekken en enorme boetes uitdelen als mensen worden betrapt. Het argument “ ik heb geen idee” is natuurlijk onzin. Die mensen kunnen wel in een huis daar wonen en profiteren van heel veel andere voorzieningen, maar dan niet snappen dat je het afval op de juiste manier moet aanbieden.
  En laat mensen in die wijken elkaar maar wat meer opvoeden. Dumpt mijn buurman zijn afval zomaar op straat, dan krijgt hij 1 kans om het weg te halen en anders ligt het direct weer voor zijn deur.

 21. Chef Plongeur

  Goed dat het aandacht krijgt. Hoognodig ook. Ook te merken aan de rwacties op dit bericht.
  Gesprekken aangaan met bewoners is inderdaad erg belangrijk. Mijn vertrouwen dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren is niet echt groot; een enkel oersoon om tienduizenden mensen ergens op aan te spreken is best kansloos.
  En boetes uitschrijven: hetzelfde-laken-en-pak. Dat wordt nu ook al ‘gedaan’, maar kan uitsluitend bij “heterdaad”. Vrijwel nóóit dus…
  Ook bedrijven maken zich hieraan schuldig; hun horeca-verpakking gaat vaak dágelijks naast een containers: verpakking van alles wat een BBQ restaurant of shoarma-tent niet eenvoudig ín de container kan krijgen gaat ernáást. Ik ken ze bij naam en toenaam….
  Een extra ding: etensresten over straat gooien. Volgens sommige moslims mag je geen eten weggooien maar wel aan de dieren geven. Dat gebeurt dus door op straat te flikkeren voor de duiven.
  Opvoeding bij hun kroost, op school, zou kunnen helpen hun ouders op het juiste pad te brengen. De omgekeerde wereld ja. Maar noodzakelijk…
  En ook lees ik dat sommige mensen niet weten wat niet mag: enigszins begrijpelijk. Borden plaatsen op veel plekken met uitleg dat dit nérgens in de stad is toegestaan kan helpen. In het Nederlands, Engels en Arabisch.
  Om een impressie te geven van de teringzooi kan je op Instagram “Utrashed” bekijken. resultaat van afval op straat…

 22. Herman

  Mis mentaliteit al heb je 1.000 prikkers en auto’s. Mensen moeten het zelf inzien.

 23. Claudia M.

  Dat is tegenwoordig niet alleen in Overvecht en Kanaleneiland het geval, sinds het nieuwe inzamelen, wat alweer is afgeschaft, waarbij de afvalverzamelpunten zijn gekomen is dit steevast ook in mijn wijk Lunetten het geval. Bij tijd en wijle staat er gewoon een complete huisraad. Ook accu’s, autobanden, TV’s, magnetrons en noem maar op, ik heb het voorbij zien komen.

  Als de boel niet werkt, wordt de zak ernaast gezet, met het gevolg dat ze worden opgetrokken door vogels en het trekt muizen en ratten aan.

  Daarnaast liggen er iedere dag wel verpakkingen van afhaalmaaltijden. Op- en afrit Lunetten vanaf de Waterlinie idem en het lijkt alleen maar erger te worden.

 24. Hans

  @ Bart ‘bankstellen, winkelwagentjes en opengescheurde vuilniszakken naast containers’…

  Ik hoorde onlangs een journalist die al jaren in Japan woont op Radio 1 uitleggen hoe het komt dat grote steden in Japan zo schoon zijn: kinderen wordt van jongsaf op scholen geleerd -eigenlijk is het een training – dat zij altijd zelf hun rommel en afval op moeten ruimen. Er wordt op scholen gegeten; na de maaltijd ruimt ieder kind vanzelfsprekend zijn eigen spullen op. Ook thuis is dat iets wat zonder problemen tot de gewoonten behoort. Opvoeding en gewoontevorming zijn mentaliteitsvormende factoren. In het Nederlandse opvoedingssysteem ontbreekt dit element. Dat kweekt slechte gewoontes aan en een mentaliteit die erop neerkomt dat iemand anders jouw zooi altijd wel opruimt. Een leemte in ons onderwijssysteem. Kan wat aan gedaan worden als het juiste inzicht er is. Intussen: controle en handhaving, waar blijft die??

 25. Derk van Dorth

  Sommigen proppen grote stukken afval in de container, zodat het voor de volgende “vol” is. Tja, dan moet je 100m lopen naar de volgende container. Jammer is wel dat dingen die vroeger makkelijk in de zwarte kliko konden, maar een fractie te groot en/of breed zijn voor de container, niet echt grof vuil zijn. Dan is het prima dat er extra containers en kooiwagens komen

 26. Le coq sportif

  Hopelijk leest de gemeente mee met deze reacties en geven ze eindelijk eens prioriteit aan een grootschalige informatiecampagne om niemand meer het excuus te geven niet te weten hoe het hoort.. Daarna handhaven, handhaven en nog eens handhaven

 27. Claire Obscur

  Waar wil jij al die handhavers vandaan trekken Le Cock? Handhavers voor het drugsgebruik op straat, handhavers voor het vuurwerkverbod, handhavers die er straks op toe moeten zien dat handhavers wel aan het handhaven zijn en ga zo meer door. Fantastisch gewoon die bubbel.

 28. Utrechtse Jantje

  Ik ben het met vele reageerders hier eens , en heb in ‘n ver verleden zelfs nog wel eens de AMEV Milieuprijs gewonnen zelfs voor mijn activiteiten op Hoograven …. Maar ben nú zo’n 15 jaar geleden , na mijn pensionering verstandig geworden en verkast uit de ,, Grote Stad ,, en lekker wat landelijker gaan wonen !!! Nu dus alweer zo’n 15 jaar helemaal stres vrij , met ook nog eens schone lucht , en vriendelijke buurtjes …..Beste AOWers , ik zeg ! Gewoon doen , en jullie kinderen komen gezellig in het weekend op bezoek , en zeggen waarschijnlijk net als de mijne , wat is het leuk en schoon daar bij jullie …. ik zeg ! Gewoon doen , ik heb het mooiste Dierenpark van Nederland op wandel afstand , en ook nog bossen en de Heide , die nu prachtig in bloei staat op fiets afstand ….Ik ben en blijf natuurlijk Utrechter in hart en nieren , maar wil gewoon lekker ontspannen leven luitjes …..

 29. Koel Hoofd

  In de jaren zeventig waren er zowel in Parijs als Londen heel veel straatvegers en vuilnismannen actief, samen met de sociale moraal van die tijd (en boetes van 500 pond -zeg maar 1250 euro- voor ‘littering’ ) gaf schone wereldsteden. Iemand heeft ergens bedacht om dat nuttige werk als ‘verborgen werkeloosheid’ te typeren en dat de vrije opvoeding resulteert in blije werknemers.
  We zijn vijftig jaar verder en het gros van die arbeidsplaatsen is wegbezuinigd en/of vervangen voor machines, maar klaagt men over het wangedrag van ‘de anonieme buren’ die de omgeving vervuilen en dat er niemand is om de zooi van een ander op te ruimen.
  Dat is nou sociaal liberaal kapitalisme in slow motion…

 30. Berdien van der Wilt

  @Le coq sportief: Ik lees in ieder geval zeker mee! (Berdien van der Wilt, Raadslid D66 utrecht en 1 van de vragenstellers)

 31. Hans

  @ Berdien van der Wilt

  Bedankt voor je reactie Berdien!
  Bewerk ook je collega’s!

  Ik hoop dat de Gemeente Utrecht meteen maatregelen neemt middels directe, concrete handhaving. Dat kan, nogmaals – door speciale BOA-teams aan te stellen die actief de herkomst van illegaal gedumpt afval rond de ondergrondse containers gaan opsporen. Het moet en kan voorts door toezicht via camera’s, aanpak van daders middels hoge boetes en bij recidive via de rechter op te leggen taakstraffen. We hebben het hier over een serieus probleem. Ratten-en muizenplagen hebben hun oorzaak in wangedrag van dumpers.

 32. Freek

  Ook in het zogenaamd keurige Wittevrouwen kunnen ze er wat van: matrassen, huisraad, enorme kartonnen dozen van de bekende Zweedse meubelgigant, witgoed, volle vuilnis- en kledingzakken, etc. Een niet-aflatende stroom van ASO’s die hier schaamteloos hun afval dumpen rond de ondergrondse containers in de Hoefijzerstraat, met o.a. ergernis, ratten, stank en ongedierte tot gevolg. Zucht … wat nou “beschermd stadsgezicht” ..?! We melden als omwonenden al meer dan 15 jaar lang bijna dagelijks en het wordt alleen maar erger! “Goedemiddag (handhaving): we staan nu op locatie maar treffen niets aan” … erger erger: de opruimploeg is wéér éérst geweest om alles op te halen en daarná kwamen deze handhavers ter plekke: wanneer gaat de gemeente eens nadenken, zo ze dat al kan..? Ga eerst handhaven en daarna opruimen A.U.B.!! Later dezelfde middag zie ik vanuit mijn raam dat er al weer een oude bureaustoel en enorme platen piepschuim gedumpt zijn … de camera die er ooit hing is al na een week van de paal getrokken, net als het bordje over de boete in geval van “bijplaatsingen”. De mentaliteit, de opvoeding … welke mentaliteit, welke opvoeding?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).