Feestelijke protestmars trekt door Utrecht; duizenden mensen op de been Feestelijke protestmars trekt door Utrecht; duizenden mensen op de been

Feestelijke protestmars trekt door Utrecht; duizenden mensen op de been

Feestelijke protestmars trekt door Utrecht; duizenden mensen op de been
Foto: Bas van Setten
Zo’n vijfduizend mensen liepen zaterdag in Utrecht mee met de protestmars Unmute Us. Met deze rijdende demonstratie lieten festivalorganisatoren, leveranciers, artiesten, evenementenlocaties, sympathisanten en vele anderen hun gevoelens van onbegrip zien over het kabinetsbesluit rondom de evenementensector.

Zo’n vijfduizend mensen liepen zaterdag in Utrecht mee met de protestmars Unmute Us. Met deze rijdende demonstratie lieten festivalorganisatoren, leveranciers, artiesten, evenementenlocaties, sympathisanten en vele anderen hun gevoelens van onbegrip zien over het kabinetsbesluit rondom de evenementensector.

Op 13 augustus liet demissionair premier Mark Rutte weten dat de geldende maatregelen voor evenementen worden verlengd tot ten minste 19 september. Dit betekende dat er een streep werd gezet door de festivalzomer. Veel organisatoren vinden dat er met twee maten wordt gemeten omdat er bijvoorbeeld wel toeschouwers worden toegelaten bij voetbalwedstrijden en het Formule 1-evenement.

Tekst loopt door onder afbeelding

Park Lepelenburg

De demonstranten verzamelden zich zaterdagmiddag om 14.00 uur in Park Lepelenburg. Radio-dj en Utrechter Domien Verschuuren sprak de menigte voor aanvang van de mars toe. Hij benadrukte daarbij het gevoel van ongenoegen dat de mensen over het kabinetsbesluit ervaren. Na de korte toespraak begon de protestmars.

Op de Maliebaan stonden verschillende vrachtwagens en kleinere voertuigen waarop dj’s, waaronder Joost van Bellen, Michel de Hey en Abstract Division, muziek draaiden. Achter elke auto ontstond een kleine dansende menigte.

Tekst loopt door onder afbeelding

Domien Verschuuren

Binnenstad

De stoet trok vanaf de Maliebaan de Nachtegaalstraat op en vanaf daar de Utrechtse binnenstad in. De sfeervolle mars trok veel bekijks van de vele omstanders die in het centrum liepen. Er waren daarnaast ook vele vrijwilligers op de been die alles in goede banen leidden.

De demonstranten verlieten via het Vredenburgknoop weer de binnenstad. De mars liep vervolgens over de Catharijnesingel om vervolgens weer te eindigen in Park Lepelenburg. Er waren geen ongeregeldheden.

Ook in andere Nederlandse steden waren vergelijkbare protesten. Zo gingen ook in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Groningen en Nijmegen duizenden mensen de straten op.

 

Fotoverslag

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Lekker slim. Binnenkort schieten de coronacijfers weer omhoog.
  Overigens ben ik het met de demonstranten eens dat er met twee maten wordt gemeten. Ook de F1 en voetbalwedstrijden zouden imho verboden moeten worden.

 2. Theo

  De laatste weken hebben we in een gemiddeld ziekenhuis 1 ziekenhuisopname voor corona per week, en landelijk in totaal 2 overlijdens aan corona per dag. Zie de grafieken van het RIVM.
  Waar praten we over?

 3. Baliekluiver

  Met dit ‘protest’ evenement heeft de festivalbranche zichzelf definitief buitenspel gezet. Een beter voorbeeld van hoe onverantwoord dat volk zich meent te kunnen gedragen tijdens een pandemie was nog niet gegeven. Beetje dom maar wel heel erg duidelijk. Dus einde oefening nu en verder geen aandacht meer aan besteden!

 4. Tim

  @Baliekluiver Stel je niet zo aan alsjeblieft. Kijk naar de cijfers en houd op met deze paranoia. We zijn gevaccineerd en als je dat niet hebt gedaan is het wat mij betreft je eigen verantwoordelijkheid. Tijd om weer verder te leven. Jou wens ik sterkte met deze pessimistische en cynische houding.

 5. Scherpschutter

  @Erwin

  De uitkomst van deze situatie zal zijn; corona is endemisch en komt jaar op jaar terug. Dat is defacto al het geval. We zullen ermee moeten leven. Of u dat nou leuk vindt of niet; u zult deze realiteit onder ogen moeten zien.

  Dan kun je dus voor eeuwig publieke evenementen verbieden en de bevolking in een sociaal regime gevangen houden (wat de bevolking niet zal accepteren) of je accepteert het virus, gooit de boel weer open en accepteert ook dat er jaarlijks een paar duizend doden blijven vallen. Dit laatste gaat Singapore nu doen. Intelligent beleid.

  We kunnen niet zo door blijven gaan Erwin. Beter kunnen we nu de keuze maken om de boel open te gooien. Het heeft geen enkele zin om het onvermijdelijke uit te stellen.

 6. Frits

  Bedankt voor al die vreselijke herrie
  Hoezo 1.5 meter
  De Corona cijfers zullen wel weer stijgen
  Bedankt

 7. Herman

  Corona is onderdeel leven. Stoppen met die maatregelen en feest vieren.
  Risico hoort erbij.

 8. G.H.

  @Baliekluiver
  Voor elke week waarin u mensen vanaf nu nog ophitserig wegzet als moreel verwerpelijk, enkel omdat zij demonstreren of dansen, wordt er het erop volgende weekend een illegale rave georganiseerd: De Baliefuiver™!

 9. Wim

  Laat dan een ieder het vaccin nemen dan praten nergens meer over en gaan gewoon weer alles doen.

 10. Moniek

  Dansen op de vulkaan.

 11. Lombokker

  @Theo Waar praten we over?

  We praten onder meer over enorme achterstanden in de reguliere zorg, die moeten worden weggewerkt door personeel dat overbelast is:
  https://www.zorgvisie.nl/blog/uitgestelde-zorg-een-verborgen-crisis-in-coronatijd/

  Het reproductiegetal ligt maar net onder de 1, terwijl er een golf aan besmette vakantiegangers terugkeert wat er waarschijnlijk nog veel meer worden:
  https://www.ad.nl/home/aantal-coronagevallen-neemt-nog-altijd-af-maar-daling-gaat-minder-hard~ab6d8af77/

  Een deel van de mensen die corona heeft gehad blijft langdurig ernstige klachten houden:
  https://www.ad.nl/dossier-topverhalen-utrecht/pauline-heeft-long-covid-sterven-en-op-ic-liggen-is-veel-beangstigender-maar-dit-is-ook-een-groot-probleem~a09f1df9/

  In Nederland zijn 1,8 miljoen mensen om uiteenlopende redenen niet ingeënt. Die lopen nog allemaal een risico. Moeten we die nu maar weigeren op te nemen als ze ziek worden?

 12. Koel Hoofd

  Het protest heet Unmute Us
  En dan staat er op de 4e foto staat een lichtkrant met de tekst: maak geen lawaai en ruim afval op….
  1 foto = 1000 woorden

 13. G.H.

  @Koel Hoofd: Leuk hè, mensen met een beetje oog voor hun omgeving.

 14. Hans

  Deze carnavaleske optocht zal ongetwijfeld leiden tot een forse toename van besmettingen. Op de ic’s neemt het aantal opgenomen patiënten met de zeer ernstige ziekte corona weer toe. Waarom willen we de ooit zo door ons allen geprezen en gratuit bejubelde ‘zorghelden’ (weet u nog wel, maart 2020?) opzadelen met een tsunami aan vermijdbare zieken?De frustraties van de demonstranten zijn begrijpelijk gezien het krankzinnige, dubbelhartige besluit om de Formule 1 vrij baan te geven en stadions te laten vollopen met juichende supporters. Maar je op 1,5 cm. afstand van elkaar door de binnenstad wurmen, uit volle borst zingend en roepend is vragen om een Covid-besmetting. Lombokker slaat de spijker op z’n kop in zijn reactie op de desinformatie die hier o.m. verstrekt wordt door Theo. Met dank aan Lombokker voor zijn onvermoeibare inspanningen om ons elke keer weer even de feiten voor te spiegelen.

 15. Cas

  Wim, het vaccin biedt na 1 jaar eigenlijk geen bescherming meer… dus nog een paar maanden genieten en alles mag weer dicht… en ze wilden duidelijkheid, die hebben ze gekregen en het is weer niet goed. Het gaat ze niet om het leuke maar om het financiële en daar zijn regelingen voor dus ze moeten niet huilen want het is nooit goed voor hun.

 16. G.H.

  @Hans
  “Deze carnavaleske optocht…”
  U heeft overduidelijk geen idee van wat carnavalesk inhoudt, noch van het karakter van deze ‘optocht’.

  “…zal ongetwijfeld leiden tot een forse toename van besmettingen.”
  Wie stelt, bewijst. Wedje doen?
  Een mooie Bourgogne voor u indien er binnen nu en 2 weken een forse (minimaal 25%) toename aan besmettingen blijkt, en deze bovendien (voor minimaal 80%) zijn te herleiden naar het Unmute protest van gisteren.
  Die fles is eigenlijk al binnen, toch?
  Mochten de zaken er toch minder dramatisch voor liggen dan zie ik uw aanwinst voor miin wijnrek met belangstelling tegemoet.

 17. Bas Maertens

  Wat dom van mij om het journaal, de kranten en rapporten te lezen wanneer overduidelijk alle Corona experts, die precies weten hoe het virus zich ontwikkeld, verspreid en werkt hier in de comment section verblijven.

 18. Mark

  @Erwin, dat zal vast gaan gebeuren. De vraag is of dat erg is. Als de cijfers voor reguliere griep of verkoudheid stijgen maakt niemand zich zorgen. Voor mensen die gevaccineerd zijn is covid niet meer dan een licht griepje of minder. Slechts bij een enkeling gaat het fout en die komt in het ziekenhuis of de IC. Bij die mensen kun je je afvragen of die niet ook opgenomen zouden worden bij reguliere griep (nog geen onderzoek naar gedaan volgens mij).

  Oplopende cijfers zijn alleen een probleem voor de mensen die niet gevaccineerd zijn en ook daarvan zullen er maar weinig in het ziekenhuis belanden. het RIVM had berekend dat er nog zo’n 3200 mensen op de IC komen. Met het huidige opnamegetal ben je daar in zo’n 45 dagen door heen. Nog één scherpe piek en dan is het klaar.

  Ik snap het sentiment om het virus uit te bannen. Dit lukte bij de basisvariant al niet op wijk en op stadsniveau in China en andere landen. Met Delta gaat dat op wereldwijde schaal ook niet lukken. IEDEREEN gaat covid krijgen en waarschijnlijk ook meerdere keren. Vervelend maar helaas moeten we ermee gaan leven. Gelukkig is het voor gevaccineerde gezonde mensen niet zo spannend.

 19. Hans

  Nou ja, G.H. vergeef me de uitdrukking ‘carnevalesk’ als je wilt. Ik ben van boven de grote rivieren en dan ben je inderdaad geen expert op dit gebied. Maar groots & meeslepend was het wel. Heb het zelf gezien.
  Ik twijfel niet aan het toenemen, in forse mate, van het aantal besmettingen door dit soort massaal op elkaar gepakt zich voortbewegende menigten. Percentages, onder welke condities van een zekere uitkomst je mij wilt laten wedden om die fles wijn, daar waag ik me niet aan. Mij gaat het vooral om het R-getal. Als dat weer boven de 1 uitkomt zijn de rapen andermaal gaar en kunnen we, met de winter in het vooruitzicht, ons weer opmaken voor de zoveelste lock down. Daar zit ik bepaald niet op te wachten want ik zit graag in de bios zo nu en dan, bezoek ook met veel plezier een kleinschalig concertje en vind het erg prettig om weer eens op het terras te kunnen zitten voor een kop koffie. Mocht het reproductiegetal boven de 1 uit gaan komen, door al deze potentieel riskante gedragingen, zou me dat, andermaal, niet heel erg verbazen, dan gaat me dat zeer spijten. Beter nog even terughoudendheid betrachten en voorzichtig omgaan met onze overbelaste zorgmedewerkers. En flink door vaccineren tot ook de onwetenden onder ons zich gewonnen geven.
  En dat stadions vol mogen lopen en zo’n scheurevenement als die F 1 door mag gaan bewijst dat het hart van dit demissionaire kabinet bij het grote geld ligt en, inderdaad, zeker niet bij de cultuursector. Dat daar de frustratie groot is snap ik volledig.
  Een fles wijn uit mijn niet bestaande voorraad, ga ik je hoe dan ook niet aan doen, want ik heb de ballen verstand van wijn. Maar mocht ik ongelijk krijgen – ik hoop het, ik hoop het!! ga ik je uit de grond van mijn hart bijzonder welgemeend feliciteren!

 20. G.H.

  @Hans: Ha, dat zal ik andersom maar niet beloven, want feliciteren met besmettingen lijkt me niet heel gepast. Maar als ik ongelijk krijg zal ik mijn onjuiste inschatting ruiterlijk toegeven.

  Ik ben verder van mening dat een R die af en toe boven de 1 uit komt niet problematisch hoeft te zijn, iedereen boven de 12 kan nu al volledig gevaccineerd zijn (grootste deel is het ook), en de risicogroepen kunnen komende herfst nog een booster halen ook. Dus oplopende cijfers in november kunnen we m.i. dan wel hebben.
  Dank voor je sportieve reactie!

 21. Hans

  @ G.H. of de risicogroepen die booster nog gaan krijgen hangt toch nog af van een te nemen kabinetsbesluit september a.s.?
  Maar goed, besmettingen zullen er altijd wel blijven. Daar moet mee geleefd worden. Maar het liefst zo min mogelijk natuurlijk, want voor diegene die het haasje is, is dat voorwaar geen prettige zaak. Daarom zie ik graag wat meer verstand en wijsheid betreffende gedrag. Dus, simpelweg: gepaste afstand houden in openbare ruimten, graag de mondmaskers niet naar de prullenbak verwijzen in winkels en openbaar vervoer (hoe erg is het nou om zo’n ding voor te doen als je ermee voorkomt je medemens aan te steken? ) Breng de ventilatie in het onderwijs op orde, handhaaf de regel om afstand te houden op scholen zoveel mogelijk. Schaf de 1e klasse in treinen af zodat mensen niet op elkaar gepakt in gangpaden staan terwijl er rijtuigen vrijwel leeg rondrijden voor hen die het betalen kunnen / willen. En dan geleidelijk aan de teugels weer wat meer laten vieren zonder daarbij per definitie het grote geld voorrang te geven (betaald voetbal, Zandvoort etc.). En geef die cultuursector alsjeblieft een beetje meer ruimte, die regelt z’n zaakjes doorgaans goed want daar zitten de creatievelingen met goede ideeën.
  Op een mooi najaar!

 22. W.

  Hans en G.H.: zouden jullie alsjeblieft elkaar wat heftiger in de haren willen vliegen of er tenminste een ad hominem in willen gooien? Dit is niet de bedoeling van de reacties op DUIC.

  (Zonder gekkigheid: leuk om mee te lezen, dank 😊)

 23. Hans

  @ W
  dank je!
  Het is fijn om te proberen naar elkaars argumenten te luisteren en om je eigen mening bij te stellen n.a.v. de zinnige bijdrage van iemand die misschien wel een betere kijk op de zaak heeft dan jijzelf. G.H. zette me aan het denken, met name daar waar hij mijn kwalificatie van de demonstratie van j.l. zaterdag aan de kaak stelt als zijnde een soort carnavalsoptocht. Hij had volkomen gelijk, dat was het namelijk niet. Het was een manifestatie van terecht gevoelde frustratie over een overheidsbeleid wat bepaalde sectoren op totaal onterechte gronden achterstelt bij bepaalde andere sectoren.

 24. G.H.

  @Hans & W: Het genoegen was geheel wederzijds, en een kwalitatief gesprek heeft altijd wederkerigheid in zich, dus de credits gelden ook de andere kant op 😊

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).