‘FIOD valt huis van voormalig PVV-senator Gom van Strien binnen in verband met aangifte van Universiteit Utrecht’ ‘FIOD valt huis van voormalig PVV-senator Gom van Strien binnen in verband met aangifte van Universiteit Utrecht’

‘FIOD valt huis van voormalig PVV-senator Gom van Strien binnen in verband met aangifte van Universiteit Utrecht’

‘FIOD valt huis van voormalig PVV-senator Gom van Strien binnen in verband met aangifte van Universiteit Utrecht’
Gom van Strien. Bron: Creative Commons
De fiscale opsporingsdienst FIOD is vrijdagochtend het huis van PVV-senator Gom van Strien binnengevallen. Dat meldt het NRC. De Universiteit Utrecht deed vorig jaar aangifte tegen Van Strien vanwege een fraudezaak bij een dochterbedrijf van de universiteit en het UMC Utrecht. De inval houdt volgens NRC verband met deze aangifte.

De fiscale opsporingsdienst FIOD is vrijdagochtend het huis van PVV-senator Gom van Strien binnengevallen. Dat meldt het NRC. De Universiteit Utrecht deed vorig jaar aangifte tegen Van Strien vanwege een fraudezaak bij een dochterbedrijf van de universiteit en het UMC Utrecht. De inval houdt volgens NRC verband met deze aangifte.

De Universiteit Utrecht deed in maart vorig jaar aangifte tegen Gom van Strien, oud-directeur van Utrecht Holdings, en twee anderen die nog in dienst waren bij de Universiteit Utrecht. Zij worden in verband gebracht met een fraudezaak rond Utrecht Holdings, dat een dochterbedrijf is van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.

Utrecht Holdings houdt zich bezig met innovaties op de markt brengen die het resultaat zijn van wetenschappelijk onderzoek van medewerkers van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Bij financieel succes komen de opbrengsten weer terug bij de UU en het UMC.

Aangifte

Het bedrijf Utrecht Holdings ontdekte aanwijzingen van mogelijke onregelmatigheden bij aandelentransacties en liet vervolgens onderzoek doen. De instelling deed op basis daarvan in maart aangifte van oplichting en omkoping. Van Strien legde in november vorig jaar naar aanleiding van de ophef zijn functie als verkenner neer.

De FIOD viel het huis van Van Strien in het Limburgse Arcen vrijdagochtend binnen. Medewerkers van de FIOD gingen met verschillende verhuisdozen naar binnen. Een uur later kwam de eerste medewerker naar buiten met een doos vol documenten. Volgens NRC is er vooralsnog niemand aangehouden.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Lydia Chatreir

  Ach ja heel vermogend Nederland fraudeert. en hij moet natuurlijk aan de schandpaal.

 2. Ptr

  Dit zal wel weer een Links/Rechts discussie gaan opleveren, waarbij de ene kant zich dan weer superieur verklaart t.o.v. de ander. En vice versa.

  Nou ja, wacht het wel af.

 3. Knuppel

  @Lydia Wat stelt u voor? Dat je tot 1 miljoen kunt frauderen en maximaal twee bedrijven mag duperen? O, wacht, daar valt hij niet meer onder. Als u bekend was met de zaak, zou u weinig sympathie hebben voor deze man.

  Jammer alleen dat we zoveel mankracht nodig hebben om een paar aso’s te corrigeren.

 4. Mark

  Beste Lydia, nee, er is aangifte gedaan van onregelmatigheden door UU en UMC, die zijn benadeeld. Dan is het normaal dat er onderzoek plaatsvindt. Dit heeft niets met een schandpaal te maken, wel met een rechtsstaat. De heer van Strien is hopelijk mans genoeg om verantwoordelijkheid te dragen voor zijn eigen handelen. Als hij niets verkeerd heeft gedaan dan gaat dat wel blijken. Het is jammer en eigenlijk best wel onprofessioneel dat de PVV haar senatoren en premierskandidaten kennelijk onvoldoende screent. Misschien is het beter om je daarover te beklagen.

 5. Wim

  Huh @ Lydia, gaat het goed met je

 6. Lisa

  Geertje Wilders heeft wel iets met frauderende Universiteits medewerkers zeg. Rom, Ronald. Zal dat ook iets zeggen over Geertje zelf? Of slikken zijn stemmers alles maar voor zoete koek. Anderen mogen niks fout doen, maar zij zelf?

 7. Vincent

  Zou je hetzelfde zeggen als het iemand van een andere partij zou zijn @Lydia Chatreir?

 8. Maarten

  @Lydia Chatreir: Je mag hopen dat iemand van de PVV (de partij die staat voor hard straffen) zelf een groot voorbeeld is. Dus dit is gewoon een gevalletje practice what you preach.

 9. Massegast

  Ik las in een landelijke krant dat er voortaan een ‘Gom van Strien Wisselbeker’ wordt uitgereikt. En @ Lydia Chatreir. Zeker. Kandidaten genoeg!

 10. Pee

  Mark 24/5/2024 – 16:33
  Wat screenen betreft dat mogen ze bij D66 wel eens gaan doen ant wie neemt er nou mensen in dienst die eerder veroordeelt zijn voor terrorisme en daar ook straf voor hebben gekregen .
  Want hoe komt degene die ik bedoel aan een VOG met zo’n achtergrond , die VOG is een vereiste om in de politiek aan de slag te mogen gaan .
  Het is ook nog eens een zus van iemand anders in de politiek die letterlijk heeft geroepen dat Nederland een aanslag nodig heeft , en dan heb ik het niet over de belasting.
  Verder is het normaal als er verdachte dingen zoals , fraude , belangenverstrengelingen en andere zaken worden onderzocht bij , om het even welke partij of organisatie .

 11. Klaasjan

  Niet langer zoeken. Prima premier, toch?

 12. Klaasjan

  @Pee,
  Bedoelde u niet de VVD?

 13. Lisa

  @ Pee

  Complete desinformatie dit. @ DUIC oproep van Pee weghalen. Typsich radicaal rechtse strategie om anderen in diskrediet te brengen op basis van fake news/ desinformatie, maar het is wel alweer gezegd en out in the open. Hoezo mag je niets meer zeggen? Radicaal rechts mag liegen aan de lopende band, in alle media, als het maar goed scoort bij de achterban of de onderbuik voedt.

  Er zit NIEMAND bij D’66 die terrorist is of daarvoor veroordeelt is. NIEMAND!!! Ook al het andere komt uit je/zijn dikke duim. Je hele verhaal (@pee) is verzonnen, of je hebt de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Werkelijk schandelijk dat jij uit haat en frustratie (en er niet tegen kan dat jouw, “nog niet eens officieel een partij”, terecht kritisch aangepakt wordt) maar gewoon mensen onder de bus mag gooien op basis van leugens.

  Politici zijn verder net mensen, in iedere partij zitten wel wat mensen die dingen doen die niet kunnen of mogen, behalve in de SP wellicht, maar nergens zie je zoveel mensen die op de één of andere manier altijd wel weer iets aan zichzelf hebben kleven als bij de PVV. Overigens kent de PVV nog steeds maar 1 lid. Al die andere mensen mogen alleen maar de partij vertegenwoordigen in naam van de puppetmaster.

  Je weet overigens dat wat je hier schrijft smaad en laster is en dat D’66 via de politie en DUIC gewoon je gegevens EN identiteit mag achterhalen en je voor het gerecht kan slepen, met eventueel een zware geldboete of een lichte gevangenisstraf tot gevolg? Via nieuwe wetgeving zou ook DUIC aangepakt kunnen worden als facilitator van de verspreding van desinformatie.

  Ook nog weer een afleiding (whatsaboutism, typische radicaal rechtse afleidingsstrategie) van waar het hier om gaat: De PVV benadert nu al 2x een informateur (plus premierskandidaat) die verdacht wordt van ernstige strafbare feiten, die rieken naar fraude/ verduistering. Twee keer in een half jaar tijd. Alsof het niets is. Het gaat om het landsbestuur en degenen die moet polsen hoe dat eruit ziet (en bij Plaststerk degenen die het land moest leiden en internationaal moest vertegenwoordigen).

 14. Koel Hoofd

  @Pee
  Je haalt wat door elkaar.
  Die veroordeelde terrorist was iets bij de VVD, haar zus zat voor D66 in de 2e Kamer. Maar die huidige fractieleider van de VVD heeft ook rare politiek wandeling afgelegd, eerst SP en tegen asielbeleid, werkt daarna voor groenlinks wethouder die verantwoordelijk was voor dat onsmakelijke Probo Koala gifdossier. Die zit nu bij de VVD pro stevig asielbeleid en tegen milieu te zijn. Opmerkelijk, de een deradicaliseert en een ander radicaliseert bij die VVD.
  Bij D66 is een kopstuk getrouwd met een voormalig minister van de tot op het bot corrupte Palestijnse autoriteit welke weer de politieke tak was van de PLO wat ooit als terroristische organisatie bekend stond vanwege de vele aanslagen op burgers.
  Bij GL zijn ze ook al decennia lang niet vies van ‘iets te ruime’ empathische banden met extremistische organisaties die bloed aan de handen hebben.
  Dus begrijp wel dat je dingen verhusseld, er zitten zoveel onfrisse types bij.

  @Lisa
  Ga je nu ook hysterischlinks tegen mij gillen, ook al is er geen woord desinformatie of misinformatie bij?

 15. Klaasjan

  @Lisa
  Hoe was het ook weer? Soort zoekt soort.

 16. Jeroen

  @Pee
  Je verhaal klopt niet helemaal. Een kamerlid van D66, Fonda Sahla (laat ik in tegenstelling tot jou gewoon zeggen over wie het gaat), is de zus van Soumaya Sahla die bijna twintig jaar geleden veroordeeld is geweest tot drie jaar cel voor terroristische activiteiten rondom de Hofstadgroep. Zij was actief voor de VVD maar geen medewerker. Dus ook niet ‘in dienst’ en al helemaal niet bij D66. Feitenvrij onzin verkopen voelt vast lekker maar voegt weinig toe.

 17. Robbert

  Terug naar Gom: dus je richt een bedrijf op op naam van je echtgenote, buurman en diens echtgenote, succes Gom om je hier uit te praten…

 18. Klaasjan

  @Robbert
  Misschien kan ene Ronald hulp bieden, die heeft nu toch wat tijd over en bovendien heeft hij ruime ervaring.

 19. Utrechtvoorutrecht

  Ik moet toch altijd denken aan dat gedoogkabinet met PVV waarbij er opeens overal strafbladen vandaan kwamen. De partij die zelf herhaaldelijke overtreders het land uit wilde zetten, had dan wat kamerleden minder gehad. Met natuurlijk een glansrol voor de PVV’er die bij zijn buren naar binnen had geplast. Of de kopstoot.

  @Robbert Als je het hele verhaal leest, is het nog schrijnender. En dan de naam van het bedrijf, dan heb je echt lef.

 20. Ton

  Het lijkt hier soms wel een voetbalrubriek:
  Mijn cluppie is de beste.
  Als mijn cluppie wint is dat niet meer dan rechtvaardig.
  Als mijn cluppie verliest is dat hoogst onrechtvaardig.
  Nog steeds geen volwassen democratie, zelfs in niet in Nederland, maar democratie op het niveau van 100 jaar geleden.

 21. Ptr

  Ton

  Dat heb je goed gezien! 👍

 22. Geenstijl@Utrecht.

  Fraude en verduistering moet ten alle tijden worden aangepakt, en of het nou een linkse rakker is of een rechtse rukker, fout is fout klaar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).