‘Universiteit Utrecht deed aangifte tegen PVV-verkenner Gom van Strien’ ‘Universiteit Utrecht deed aangifte tegen PVV-verkenner Gom van Strien’

‘Universiteit Utrecht deed aangifte tegen PVV-verkenner Gom van Strien’

‘Universiteit Utrecht deed aangifte tegen PVV-verkenner Gom van Strien’
Gom van Strien. Bron: Creative Commons
De Universiteit Utrecht (UU) heeft in maart van dit jaar aangifte gedaan tegen Gom van Strien, de PVV-senator die als verkenner is aangesteld. De oud-directeur van de faculteit Diergeneeskunde wordt in verband gebracht met een fraudezaak rond Utrecht Holdings, een dochterbedrijf van de UU en het UMC Utrecht. Dat meldt NRC.

De Universiteit Utrecht (UU) heeft in maart van dit jaar aangifte gedaan tegen Gom van Strien, de PVV-senator die als verkenner is aangesteld. De oud-directeur van de faculteit Diergeneeskunde wordt in verband gebracht met een fraudezaak rond Utrecht Holdings, een dochterbedrijf van de UU en het UMC Utrecht. Dat meldt NRC.

In maart van dit jaar werd bekend dat Utrecht Holdings aangifte had gedaan tegen drie personen. Het ging om twee mensen die nog in dienst waren bij de Universiteit Utrecht en om een oud-medewerker. Van Strien zou deze oud-medewerker zijn.

Utrecht Holdings brengt innovaties naar de markt die het resultaat zijn van wetenschappelijk onderzoek van medewerkers van de UU of het UMC. Bij financiële successen vloeien de opbrengsten weer terug naar de UU en het UMC.

Utrecht Holdings ontdekte zelf aanwijzingen van mogelijke onregelmatigheden bij aandelentransacties en liet een onafhankelijk onderzoek uitvoeren. Op basis van dit onderzoek deed het bedrijf eerder dit jaar aangifte van oplichting en omkoping.

Gekoppelde berichten

72 Reacties

Reageren
 1. EB

  Dat begint al goed. De verkenner is niet vies van omkoping en fraude….

 2. Claire Obscur

  Ah… het moddergooien is begonnen. Ik loop even door de Appie om de hoek om popcorn te halen.

 3. Rose

  Het verbaast me niet. Maar zo gauw al…

 4. Moderator

  “Nieuwe politiek”! En op dit soort tuig heeft 25% gestemd

 5. Peter

  Moderator

  Je hebt het over 25% wat op dat tuig heeff gestemd.
  Ach, Links kent net zo goed het nodige tuig.

  Als je alleen het tuig van één kant ziet, dan ben je aan één oog blind.
  Maar goed, dan zou je nog kunnen redeneren “In het land der blinden is éénoog koning!” (Lol!)

 6. Blaag

  @ Claire,

  Moddergooien?

  Als er aangifte is gedaan is er toch aangifte gedaan?

  Grote kans dat UU zelf naar de pers is gegaan. Wij als inwoners van dit land en als stemmers verdienen om te weten of mensen die uiteindelijk mede over een nieuwe regering gaan wel zuiver op de graat zijn. Vreemd dat Gom een verkennersfunctie aanvaard, terwijl hij weet dat er een aangifte tegen hem loopt. Zal Geert ook blij mee zijn dat hij dit verzwegen heeft (vermoedelijk).

  Als iemand vatbaar is voor omkoping is dat slecht nieuws als het op een kabinetsformatie aankomt. Als iemand 1x corrupt is geweest is er een kans dat dit nog een keer gebeurd.

  Laat justitie hier maar haar werk doen.

  Mensen die criminele zaken achterhouden en onder het tapijt vegen, zijn mensen die het vertrouwen in de politiek nog verder eigenhandig kapot maken en uithollen. Ben er maar blij mee. Dit land is al minstens 13 jaar onbestuurbaar. Geen kabinet maakt de rit af. Zaken liggen al een decennium stil.

  Wordt trouwens eens tijd dat mensen met een strafblad niet de politiek in mogen en dat men een VOG (die dan ook echt getoetst wordt, itt nu vaak het geval is) nodig hebben. Zou consequenties voor meerdere personen in de politiek hebben, niet in de laatste plaats mensen op de PVV-lijst. Grappig dat sommige mensen graag door criminelen geregeerd worden. Alles om maar niet te hoeven deugen.

  Dat mensen op iemand als Geert W stemmen begrijp ik nog ergens, maar dat mensen niet de moeite nemen om te bekijken wie of wat die 35 mensen op de lijst van de PVV zijn, en wat ze op hun kerfstok hebben, dat begrijp ik echt niet.

  Misschien snappen mensen het als ze alleen in een donker kamertje met Dion Graus zitten. Hoop voor die mensen dat dit nooit gebeurd.

 7. W

  Een boefje is het!!

 8. Rose

  @Claire Obscur
  De kwestie kwam natuurlijk al ruim vóór maart aan het licht, gezien de toestanden rondom zo’n aangifte. De modder was er dus al. Meneer had even goed moeten nadenken over zijn verkenners-rol en de lopende kwestie bij zijn partijleider moeten melden. Of hij heeft dat inderdaad gedaan en de zaak is gebagatelliseerd. Als je geschoren wordt, moet je stilzitten.

 9. Nina

  De man is aangeklaagd. Nog niet beschuldigd.

  Echter meer dan onhandig om deze man aan te stellen voor deze taak. Iemand anders dan maar, lijkt mij.

 10. Stephan

  Tuig? Als het vorige kabinet nu gewoon was begonnen met het aanpakken van die bestuurscultuur, zou de PVV nu niet de grootste zijn. Het resultaat van jarenlang wegkijken en negeren, omdat het niet voldoet aan hun eigen standaarden.

 11. JdV

  Ik hoor graag wat er uit de aangifte is gekomen. Ik kan namelijk ook aangifte doen. Tegen de UU of haar bestuurders. Sterker nog, dat kan iedereen. Het zegt pas iets als daar vervolgens onderzoek en een veroordeling uit zou volgen. Waar zijn nu de brulaapjes die hier op DUIC altijd luidkeels weten te melden dat iemand hooguit verdacht is maar dat dat niks zegt? Ze zijn er meestal als de kippen bij als de usual suspects langskomen.

 12. Wim

  Is er al een uitkomst dan van deze aangifte??

 13. mees kees

  ‘Primus inter pares’?

 14. rene

  Onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Zo was het toch?

 15. WW

  Toe maar Moderator. Verdenking is geen veroordeling hè. Even afwachten svp voor je oordeelt. Deze morele superioriteit vanuit de wokewolk is precies waarom 25 % van het electoraat zich weggezet voelt en op Wilders heeft gestemd.

 16. GW

  @ Blaag/uuu

  Er staan 45 namen op de lijst waarvan er 37 naar de TK gaan.
  En let voorts een beetje op uw spelling. D is geen t en vice versa.

 17. Nina

  Iedereen in Nederland kan het beste luisteren naar de heer Donner in Buitenhof van vandaag. Wat een wijze woorden om ter harte te nemen.

  https://www.vpro.nl/buitenhof/kijk/afleveringen/2018/Buitenhof-28-oktober-2018.html

 18. Joes

  @ JdV

  Grappig hoe niet neutraal je naar de zaken kijkt.

  De feiten waar de UU mee komt liegen er toch niet om; er is al maanden/ jaren onderzoek gedaan en op basis daarvan aangifte gedaan. Alsof de UU bekend wil staan als een organisatie die valse aangiftes doet?

  Het is niet zomaar een verdenking he, leest u even mee (bron NRC):

  “Uit de documenten waarover NRC beschikt, wordt duidelijk dat Utrecht Holdings aangifte deed na een onderzoek van Deloitte Forensic & Dispute Services. Dat bureau werd ingeschakeld nadat in november 2021 signalen van mogelijke onregelmatigheden waren ontvangen rond investeringen in enkele spin-off bedrijven.

  Utrecht Holdings is het Knowledge Transfer Office van de Universiteit Utrecht en het academisch ziekenhuis UMC Utrecht. Het richt bedrijven op om ontdekkingen van de universiteit op de markt te brengen. De opbrengsten vloeien terug naar de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.

  Op 23 november 2022 bracht Deloitte rapport uit. Daarin beschrijft het bureau – kort gezegd – hoe Van Strien en diens opvolger aandelen van spin-off bedrijven in handen speelden van een extern bedrijf, Hereswint BV. Van deze onderneming hadden hun beider echtgenotes ieder 32 procent van de aandelen. De andere aandeelhouders waren een vriend en oud-buurman van Van Strien, en diens zus. Het zou Hereswint tussen 2006 en 2018 zo’n twee miljoen euro aan dividendbetalingen hebben opgeleverd.

  Wie de aandeelhouders van Hereswint waren, werd door Van Strien en zijn opvolger verzwegen, volgens Deloitte die ook schrijft dat de raad van commissarissen van Utrecht Holdings van niets wist.”

  Uiteraard moet de rechter nu aantonen dat meneer doelbewust heeft gefraudeerd en de UU geld heeft ontnomen.

  En dan krijg je weer die typische PVV reacties over een linkse media die ingeschakeld wordt om iemand die hen onwelvallig is kapot te maken. Wie kan er eigenlijk slecht tegen iets?

  1) Het zijn geen nieuwe feiten, de zaak loopt al sinds maart. Zelfs DUIC heeft hier al over bericht en de zaak is al aan het rollen gekomen in 2021.

  2) Op 23 november 2022 bracht Deloitte rapport uit. 1 dag VOORdat Gom als verkenner werd aangesteld. Het is Gom zelf die de klus als verkenner aanvaart en Geert W. die hem gevraagd heeft en de meeste kamerfracties die dat goedgekeurd hebben.

  Ben benieuwd wat je aan mijn verhaal als feitelijk onjuist kan bestempelen? Denk weinig, dus zal je wel weer op de man of de emotie gaan inspelen en allerlei whatsaboutisms wat de ander allemaal niet verkeerd heeft gedaan erin gooien.

  “Eerst ontkennen dat iets gebeurd, dan de boel afleiden door complottheorieën de wereld in te sturen en dan vervolgens de ander de schuld geven”. Deze 3 regels komen trouwens uit het trollen-playbook. Grappig hoe nauwkeurig je op dagelijkse basis de regeltjes volgt in je posts.

 19. Klaas

  @ww

  Wat heeft woke hier nou weer mee te maken?

  De nieuwe verkenner van het nieuwe kabinet wordt verdacht van zeer ernstige strafbare zaken. Er is 2 jaar (vanaf 2021) onderzoek naar gedaan. Dat is al in maart naar buiten gekomen en 23 november zijn de resultaten gepubliceerd. 1 dag voordat Gom überhaupt als verkenner is gevraagd. Er is hier echt geen linkse hetze gaande, maar gewoon journalistiek op basis van zeer ernstige feiten.

  En moderators opmerking over “tuig” slaat op een lijst van de PVV waar in het verleden meerdere mensen op hebben gestaan of nog steeds staan die strafbare feiten hebben gepleegd. Van niet ernstig tot ernstig. Sommige zijn weg gekomen met zaken, anderen zijn veroordeeld. Veel meer dan bij andere partijen het geval is (al moet je de witteboordencriminaliteit van de VVD niet uitsluiten, maar daar komt Wilders nota bene vandaan). Bij de meesten PVV’ers die ergens van verdacht worden staat vast dat ze zich bezondigd hebben. Daar hebben PVV stemmers willens en wetens op gestemd en daar mag je ze wel degelijk verantwoordelijk voor houden.

  Neemt verder niet weg dat de meeste PVV stemmers inderdaad fuck you stemmen zijn tegen een volgevreten elite die de problemen van veel mensen niet begrijpt. Beiden staan los van elkaar, maar hebben toch heel erg veel met elkaar te maken.

 20. Kees

  Het nieuws vermeld geen veroordeling, maar het nieuws vermeld een aangifte. Er is wel 2 jaar onderzoek gedaan naar de man en zijn bedrijfspartner en hun beiden echtgenoten en daar is uit voortgekomen dat men dividend ter waarde van miljoenen achterover heeft gedrukt, wat niet mocht. OP basis daarvan heeft de UU aangifte gedaan, op advies van hun juristen.

  Ik ken trouwens meerdere mensen, dat is een persoonlijke anekdote, die onder van Strien hebben gewerkt en het schijnt een bijzonder nare man in de omgang te zijn, maar dat moet je maar van mij aannemen. Bijna niemand werkte graag met hem samen.

 21. Haha

  @ww: agossie, weggezet… hoe bevalt de slachtofferrol?

 22. Scherpschutter

  Het gaat hier om een verdachte en daar past derhalve terughoudendheid bij, maar het zou me niets verbazen. Je treft dit bij socialisten van alle schnitt…Waarom zouden PVV’ers de uitzondering zijn?

  Verder maakt het niet uit ook. De man is op een mission impossible. In geen 1000 jaar zal Wilders president van dit land worden. Hoe dan ook, het zal worden tegengehouden. Dit is nog maar het begin van alle dirt die ‘spontaan’ boven water gaat komen…

 23. Dirk

  Met PVV verandert er niets aan het liberaal economisch systeem. Jongeren komen niet aan een huis doordat onder huidig economisch beleid 1 huizen mogen worden opgekocht door grote investeerders en weer duur op huurmarkt worden gezet en 2: expats met belastingvoordelen naar NL worden gelokt en met grote portomonnee huizenprijzen opdrijven 3. Dat vermogenden huizen opkopen, ze opknappen, en te duur voor starters doorverkopen of verhuren. De invloed van de zogenaamde grote toestroom van immigranten is klein in dit totaalplaatje. De PVV vertelt een zeer eenzijdig (misleidend) verhaal om zielen te winnen. En dat is gelukt.

 24. Mark

  In het NRC artikel vind je nadere details. Aangifte is gedaan nadat uit documenten is gebleken er e.e.a. is doorgesluisd naar het bedrijf van onder meer zijn echtgenote. Dat is allemaal volkomen toeval, geen reden om (op zijn minst) te twijfelen aan zijn integriteit, volgens PVV aanhangers. Right…..

 25. Boogschutter

  @ Nina

  “ De man is aangeklaagd. Nog niet beschuldigd.

  Echter meer dan onhandig om deze man aan te stellen voor deze taak. Iemand anders dan maar, lijkt mij.”

  Apen komen vroeg of laat uit de mouw.

  En de PVV is geen normale partij.
  Het is namelijk geen partij.
  Geert is de partij.

  Hij is nooit in staat geweest om kwaliteit aan te trekken als kleine dictator. Alleen de baantjesjagers en slippendragers. Misschien Fleur Agema uitgezonderd. Die krijgt van mij wel een beetje krediet voor haar inzet op het zorgdossier. Hoewel zij ook nooit liet doorrekenen waar zij al haar nobele plannen van wilde betalen. Dus, realiteitszin een mager zesje za’k maar zeggen.

  Maar verder…

  De noodgreep van Geert, om zo’n man tevoorschijn te toveren zegt wel wat. Meer (betere) smaken heeft hij niet in huis. Wat een armoede.

  PS en Dion Graus gaat de dieren beschermen. Ook wel goed. Maar geen beste verkenner vrees ik. Wel een goeie padvinder natuurlijk.

 26. Jan

  Langzaam ontwaakt kortzichtig Nederland uit haar overwinningsroes en ziet in welk vuilnisvat men is beland.

 27. Nina

  @ Boogschutter
  Iedere politieke partij heeft dit soort rellen. Niks nieuws onder de zon helaas.

  Wat mij betreft is dit een brevet van onvermogen en moet er iemand anders worden gevraagd. Ik snap bijv. ook niet waarom je deze opdracht aanneemt, als je met zo’n aanklacht aan je broek zit.

  Nogmaals: de wijze woorden van de heer Donner in Buitenhof zijn echt enorm de moeite waard om terug te luisteren. Voor iedereen.

 28. Luuk Upuuk

  Het gaat dus om geld dat indirect is ingezameld door mensen die met collectebussen bijvoorbeeld voor het KWF de deur langsgaan. Hoe is dit dan anders dan Sywert met zun monddoekjes?

 29. Bert

  Er is aangifte gedaan, tot dusver is het OM niet eens tot vervolging over gegaan. Dus je kan hem niet eens verdachte noemen.

  Maar PR technisch gezien niet echt handig om hem dan naar voren te schuiven.

  overigens zitten er op alle flanken mensen met nogal wat haken en ogen op hun c.v. dan wel banden van twijfelactig allooi.

 30. Japio

  Ik voel me dom,
  Zoveel ervaren, intelligente reacties.

  En dan ik, geboren op Mars…

 31. Geenstijl@Utrecht 😭

  Nou het laat zien dat de PVV dus net zo gewoon is als de andere partijen…

 32. Moderator

  Misschien hadden ze achteraf beter die poffertjesbakker als verkenner kunnen aanwijzen. Of die hondenfokker. Stuk voor stuk integere mensen met verstand van het land. Wat een ongelukkig toeval dat ze nou net die ene rotte appel hebben geselecteerd voor deze rol.

 33. Koel Hoofd

  Na de vage beschuldigingen om de meute voor te warmen…. komt NRC dan eindelijk met de juicy bits:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2023/11/26/pvv-senator-van-strien-deed-ook-zaken-met-zichzelf-a4182340
  Dat is exit stage left voor politiek verkenner gum.

  Toch maar weer de koning inschakelen?
  Want sinds de politiek het zelf doet gaat het helemaal nergens meer over, behalve XXXL ego’s met tsunamies van emoties die over de laag intellectuele plinten klotsen.
  En maar andere landen de les lezen met onze verheven normen en waarden…van een open riool…

 34. Bernhard

  @peter… de toekomst zal het denk ik snel duidelijk maken dat bij de enige partij met maar 1 lid, dus eigenlijk geen….veel van dit soort types zich thuis voelen denk ik.

 35. Yoshua

  @Joes,

  De rechter zal de door jou benoemde feiten wegen en daar uitspraak van doen.
  Aangifte en gesuggereerde feiten, het zegt alleen dat er aangifte is gedaan.
  Het NRC, was ooit een betrouwbare courant, sinds het bij het Telegraaf concern zit (mediahuis) moeten ze vaker gebrachte artikelen rectificeren dan ze een scoop brengen.
  FD, Follow the Money, zijn in dit soort zaken betrouwbare bronnen.
  NRC, Story en Libelle zijn dat niet.

 36. Rutger

  Als je een BV opricht op naam van je vrouw, zus en buurman doe je dat om iets te verhullen. Met de PVV gaan we het scenario van 2002 herhalen inclusief belletjes en Bentley’s, dit wordt kermis.

 37. Jeroen

  Grappig hoe hier wordt gesuggereerd dat in andere partijen dit ook heel normaal zou zijn zonder daar ook maar een enkel voorbeeld van te presenteren. Volgens mij valt dat in andere partijen, VVD en CDA uitgezonderd, reuze mee. Maar ja, dat is hoe rechts rolt. Rechts lullen en rechts vullen, dat is dan wel weer consequent..

 38. Jasper

  En… hij is al opgestapt. 🤪

 39. Katja

  Nog niet veroordeeld. Dus nog onschuldig.

 40. Rose

  Het waren twee fantastische dagen!

 41. IF

  Van Strien is opgestapt, zó hoort het!

 42. Kloek

  Hij is opgestapt, in tegenstelling tot de grote woorden gisteravond.

  Als hij echt onschuldig zou zijn, zou hij niet hoeven op stappen.

  Daarnaast heeft het Deloite rapport al aangetoond dat hij via constructies dividend dat aan de UU toebehoorde heeft weggesluisd, alleen moet de rechter er nu nog over gaan. Het bestaan van het bedrijf met de echtgenotes en buurman als aandeelhouder is een feit. En het is ook duidelijk dat het een constructie is. Nergens mocht openlijk de link met van Strien duidelijk worden.

  Dan de mensen die zeggen dat dit nu ineens aan het licht komt en het een afrekening van hun niet zo geliefde pers is> de zaak is al aan het licht gekomen in 2021, waarna er onderzoek is gedaan door Deloite. Op basis daarvan is er in maart van dit jaar al aangifte gedaan.

  Op 23 november 2024 jongstelede. Donderdag, 1 dag VOORDAT van Strien zelf wist dat hij als verkenner aan de slag ging, is het rapport openbaar gepubliceerd inclusief namen en toenamen. Het is niet onlogisch dat deze zaak nu aan het licht komt. Natuurlijk gaan journalisten een persoon als een verkenner doorlichten. Zeker bij een partij (sorry, 1-mansding), waarbij de mensen tussen de nummer 2 t/m 35 doorgaans nogal wat strafbare feiten op hun naam hebben staan. (Niet de eerste keer)

  Overigens opmerkelijk dat mensen stemmen op een partij-/man (Wilders-PVV) die de hoofdzakelijk Nederlandse slachtoffers van de MH17 ramp openlijk heeft geschoffeerd, door het leugenverhaal van de daders te ondersteunen.

 43. Peter

  Bernhard

  Denk je nou werkelijk dat het niveau van PVV stemmers lager is dan Links?
  Het spijt me, dat superieur denken, daar heb ik niks mee. Herken dat ook niet.
  Dat geldt trouwens wederzijds.

 44. Kloek

  @Mezelf en de reaguurders

  23 november 2023 natuurlijk. Fouten geef ik gewoon toe.

 45. W

  @peter: jazeker!

 46. GW

  @ kloek/blaag/uuu

  37, beste man. De PVV heeft 37 zetels gewonnen, niet 35.
  Moet ik U dat blijven vertellen?
  En over welke strafbare feiten bij die 37 heeft u het in hemelsnaam?

 47. Boogschutter

  Tijd, nu het nog kan, voor een cordon sanitair.

 48. Lisa

  @ GW

  Wie bent u om iemand iets te MOETEN vertellen?

  Wat een fascinatie voor usernames trouwens.

  En u hoeft niemand de les te lezen hier. Iedereen is vrij om te reageren. Uw mening is niet ineens een feit.

  Daarnaast wordt de officiële verkiezingsuitslag pas 1 december bekend gemaakt, want nog niet alle stemmen zijn geteld. Het kan dus zijn dat er nog wat veranderd. Kan in de plus of kan in de min.Maar goed. Misschien weet ik wel dat de nummer 36 en 37 geen strafbare feiten hebben gepleegd? 😉 hahaha.

  En kennelijk heeft u onder een steen geleefd om niet te weten welke strafbare feiten (civielrechterlijk en strafrechterlijk) er door PVV’ers zoal de laatste 15-20 jaar zijn gepleegd (en waar men voor veroordeeld is) om te beginnen de veroordeling van Geert Wilders zelf.

  Dit was alleen al de stand in 2010:
  https://www.trouw.nl/nieuws/zeven-kamerleden-onder-wie-vijf-pvv-ers-ooit-veroordeeld~b563ef7a/

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nog-vijf-pvv-ers-biechten-hun-veroordelingen-op~be87b9e7/

  Buiten de PVV zijn er maar zelden andere kamerleden veroordeeld in de GEHELE parlementaire geschiedenis, voor u daar over begint.

 49. Janssen

  Het lijkt mij goed om mensen met een strafblad permanent te weren uit de poltiek en het bestuur.

 50. Utrechtvoorutrecht

  Er is een paar miljoen aan dubieuze uitkeringen gedaan. Daarmee is niet alleen uw belastinggeld weggevloeid maar is ook de innovatiepositie van een aantal bedrijven ingeperkt.

  Of dat strafbaar was? De details die naar voren komen uit het rapport van Deloite en uit het vonnis van de rechtbank van het kort geding over het veilig stellen van bewijsmateriaal, liegen er niet om: https://www.groene.nl/artikel/gom-van-strien-stopt-als-verkenner-vanwege-twijfels-over-zijn-integriteit

  Prima dat iemand onschuldig is totdat het tegendeel bewezen is maar als de Nederlandse politiek betrouwbaarder moet worden, lijkt Gom me niet de oplossing..

 51. Boogschutter

  Weten jullie het nog? Ino van den Besselaar, hij verzon het discriminerende gevalletje Polen-meldpunt’ (12 jaar geleden). Toen dat niet helemaal goed uitpakte voor Geert, die hem eerst zowat had doodgeknuffeld werd de beste man geloosd en ‘een domme olifant’ genoemd door de grote roerganger. Joram van Klaveren, ook van het padje af en een grote vriend van Geert werd plotseling een bekeerde moslim. Dan hadden we er nog eentje die zwaar aan de coke zat. En meneer Graus, godbetert – om je dood te lachen als het niet van zo’n dieptreurig laag niveau was beschuldigt de technische dienst van de Kamer van discriminatie. Jawel! Discriminatie is erg! Maar waarom? Hou je vast: hij kreeg geen lamellen in zijn werkhok. Martin Bosma, wil de hele publieke omroep afschaffen. Alles is woke! Uit de EU! Terug naar de gulden! Vrienden maken met Poetin! Wilders zelf, je zou het bijna vergeten, kreeg vorige applaus uit Moskou waar hij in 2018 ook nog eens een speldje op zijn colbertje geplakt kreeg als ‘vriend van Rusland’! Poetin is gek op onze man met het geblondeerde kapsel.
  Een stel vreemde vogels bij elkaar zacht en ‘mild’ uitgedrukt. Dat, beste mensen moge genoeg redenen zijn om een cordon sanitair om deze club heen te leggen.
  En nee! De kiezer heeft niet altijd gelijk. Maar wel het laatste woord. En wat dat betekent: 3/4 van diezelfde kiezers heeft niet, ik herhaal NIET op die club gestemd. Laat dat even tot u doordringen. Moge zij het laatste woord hebben.

  Oh ja, nog even dit: waar zijn Harm Beertema en Danai van Weerdenburg gebleven? Zoekt u het zelf even op. Ook Lilian Helder vertrok, waar is zij naartoe gegaan? En waarom? Zoek het op.
  Geert gaat het niet redden in een coalitie, dat is geen wilde voorspelling maar een nuchtere conclusie getrokken uit de lessen die bovenstaande feiten ons leren. En dat kan het land nu echt niet gebruiken.

 52. Peter

  W

  Spijt me het te moeten zeggen, maar dat superioriteitsdenken is gewoon triest.

 53. Ans

  Dus dat hebben ze 8 maand stil gehouden en met toeval 2 dagen geleden uitgekomen bij de NRC we geloven dat direkt dat de NRC dit niet eerder heeft geweten?
  Anders zitten de kranten er ook wel boven op.

 54. Yoshua

  En nu komt Geert Wilders met PVDA-mastodon prof. Dr Ronald Plassterk als informateur aanzetten.
  Waar gaat het heen met dit land.
  GroenLinks heeft een serieuze fout gemaakt door in zee te gaan met PVDA.
  Wij van GroenLinks staan mijlenver van de PVDA af, nu komen ze met een informateur.
  Hoogtijd om vaarwel te zeggen tegen de PVDA als GroenLinks.
  Wat een circus is dit aan het worden.

 55. W

  R plasterk gaat het stokje overnemen. Krijgen we gewoon en coalitie van pvda, vvd, nsc en d66. Ruime meerderheid. Fransie aan het roer. Top

 56. Nico

  Die Gom van Strien is een oud lid van de VVD, dat zegt natuurlijk niet zoveel want deze schuinsmarcheerders zitten blijkbaar in alle partijen.

 57. W.

  @GW, leest u even mee, een overzicht van alle (91) strafbare feiten, bedreigingen en andere wanordelijkheden door PVV’ers:
  https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/e/2PACX-1vRcjvKGaSKQ5vnbABP2tPk-88QgjpozwAhb6DJxyFrh0L81nVsHDC9zzgyEv0V1eZRIGEhIcGviw7C7/pubhtml?gid=0&single=true&pli=1

 58. Strafbare feiten

  @ Kloek
  Strafbare feiten? Graag namen en feiten. Of ben je ook een van die fakenieuwsverspreiders waar je zelf altijd tegen fulmineert?

 59. Kloek

  @ Strafbare feiten

  Wat doe jij eigenlijk? The messenger shooten? Degene die feiten brengt betichten van het verspreiden van desinformatie, om zodoende de boodschapper in diskrediet te brengen en het wantrouwen te voeden? Lijkt er verdacht veel op. Grappig hoe trollen die zelf veelvuldig deisnformatie verspreiden de brengers van feiten betichten van dat wat ze zelf doen.

  Komt rechtstreeks uit het handboek voor trollen. Afleiden, verspreiden van complotten/ whatsaboutims en dan een ander de schuld geven van iets wat je zelf doet.

  Zeker de nieuwsberichten even gemist de afgelopen 15+ jaar.

  @ W Hierboven heeft ze voor een groot deel verzameld (en waarschijnlijk staan ze er niet allemaal in).

  Trouw had in 2010 al eens een overzicht: https://www.trouw.nl/nieuws/zeven-kamerleden-onder-wie-vijf-pvv-ers-ooit-veroordeeld~b563ef7a/

  7 kamerleden OOIT veroordeeld (sinds ons moderne parlement zijn intreden deed), waarvan toen al VIJF van de PVV (in het toen pas heel korte bestaan van die partij die geen partij is).

  Het is dus feitelijk gezien de meest criminele partij ooit, Succes met ontkennen.

  Maar ook voor deze feiten ben je niet vatbaar.

 60. Joes

  @ Ans

  Voor de 10e keer inmiddels.

  Het is geen toeval dat dit nu uitkomt:

  Het rapport over de fraudezaak van van Strien is 23 november gepubliceerd: 1 dag vóórdat van Strien verkenner werd. Het één of heeft helemaal niets met het ander te maken. De aangift dateert al van maart, en daar heft DUIC zelfs al melding van gemaakt toendertijd.

  Het onderzoek van deloite is al in 2021 gestart en de fraude heeft ook gelopen tot aan 2021 en is dus niet iets van 15 jaar geleden, zoals beweerd wordt. De reden dat de UU hier niet van wist, is omdat van Strien al zijn sporen vakkundig wistte en geen melding maakte van zijn belangen terwijl hij dat wel had moeten doen.

  Dat NRC nieuws meldt over de verkenner, terwijl het rapport nota bene 1 dag daarvoor uit kwam is natuurlijk logisch, het is immers de verkenner voor een nieuw kabinet. Moeten ze nu nieuws gaan achterhouden, omdat het de rechtse PVV-stemmer beter uit komt? Het wordt steeds gekker met het vooral rechtse gedram in dit land.

 61. GW

  Dank,, @ Lisa/blaag/kloek/uuu/Joes/etc/etc

 62. Joris

  Het maakt mij niet zoveel uit wat de politieke kleur van iemand is. Wat ik wel HEEL belangrijk vind is iemands integriteit en de integriteit van de partij.

 63. W.

  @W: wellicht heeft u het gemist maar Ronald Plasterk is, in mijn ogen, het spoor al jaren bijster en ideologisch gezien nog op geen enkele manier als een PvdA’er te beschouwen.

 64. sj

  @nico: tuurlijk zitten die in alle partijen, alleen zitten ze wat vaker bij de pvv. De eerste de beste pvv-verkenner die wilders naar voren schuift moet alweer na een dag vertrekken.

 65. Lisa

  @ GW

  Hou eens op met het verdachtmaken van usernames en reageer eens correct op inhoud, dat wil zeggen zonder het in diskrediet brengen veranderen, op basis van feiten, zonder verdachtmakingen en zonder het verspreiden van desinformatie of misinformatie. Probeer het eens. Je kan het. In plaats van een voortdurende strijd tegen zogenaamd links te moeten leveren. Kennelijk zien jij het en anderen als een soort van oorlog. De mensen die ook op PvdA stemmen zijn gewoon je buren, of sportclubgenoten of je collega’s. Mensen die je aardig zou kunnen vinden. Je wordt opgehitst door anderen om een hekel aan deze mensen te krijgen. De vraag is of je dat door hebt.

  Mensen die oorlog voeren en anderen aanvallen maken de samenleving kapot. Ik spreek je dus aan op JOUW verantwoordelijkheid. Zonder je te verschuilen achter anderen en zonder anderen verdacht te maken.

  De reden dat van Strien in de pers verscheen is, omdat hij van misstanden en misdaden verdacht wordt. Dat is nieuws als je verkenner bent. Dat Rob Ouderk een opmerking over marrokkanen maakte in het geniep en onder werktijd naar de hoeren ging was immers ook nieuws. Toen heb ik geen reaguurder horen klagen.

 66. Boogschutter

  Hij hoefde niet lang na te denken voordat hij ja zei. “Ik wil het niet groter maken dan het is, maar als het land roept, moet je goede redenen hebben om nee te zeggen.”

  Sorry, maar R. Plasterk werd niet door ‘het land’ geroepen. Geert belde hem. Dat is iets heel anders.

 67. Nina

  @ Boogschutter
  Geert Wilders heeft allereerst aan Ronald Plasterk gevraagd of hij interesse had. Daarna heeft Geert Wilders hem voorgedragen als verkenner aan de Tweede Kamer die akkoord ging en hem heeft aangesteld.

 68. Nina

  @ Lisa
  Mooi pleidooi om de verbinding te zoeken.

  Socialer beleid met bestaanszekerheid voor alle Nederlanders na een democratische verkiezingsuitslag. Daar kan niemand op tegen zijn. Laten we het een kans geven.

 69. Moderator

  Het gaat hier niet om zomaar een rechtse partij met “toevallig” disproportioneel veel corrupte en criminele elementen. Het gaat om extreem rechts. Er zijn grenzen aan wat democratisch is en die grenzen zijn duidelijk: de grondwet. Dit is een partij die de grondwet en rechtspraak opzij wil schuiven waar het hen uitkomt, om een zondebok te ‘straffen’. Wanneer een theocratische of communistische partij 25% van de stemmen heeft zouden we het ook geen “kans geven”, toch? Dus helemaal niet “een kans geven”.

 70. Lisa

  @ Nina

  Het helpt alweer niet mee dat de PVV en van Strien nu de woorden “politieke afrekening” in de mond nemen.

  Dat was het namelijk feitelijk gezien niet. Het rapport waaruit bleek wat van Striens rol was, is 23 november gepubliceerd, 1 dag voordat hij tot verkenner was benoemd. De aangifte komt uit maart, het onderzoek door deloite gedaan is gestart in 2021 en de fraude is gepleegd tot in 2021.

  En al was Geert W. niet op de hoogte van de aangifte tegen van Strien (maart 2023), zegt hij (wat de vraag is), de fractievoozitter van de PVV was dat wel en men heeft deze info bewust achter gehouden (nieuws van vandaag).

  Uit niets blijkt dat er een politieke afrekening heeft plaats gehad. Er is gewoon nieuws gebracht, over de verkenner, nieuws dat op dat moment erg relevant was. Niet zo vreemd. Nieuws dat de persoon, partij en aanhang onwelvallig was, maar dat maakt het niet minder nieuwswaardig.

  De PVV hitst hier zelf op en polariseert, want de achterban factcheck niet. Want men lift nu mee op de desinfo die al rondgaat of die men zelf verspreid door het een politieke afrekening te noemen. Het frame is namelijk dat NRC een zogenaamd linkse krant is> is het niet, die een politicus afrekent op zijn politieke kleur> ook niet aan de hand.

  Dat is erg kwalijk, zet mensen in het land tegen elkaar op en holt het vertrouwen in de politiek verder uit. Dat kun je van Strien en de PVV echt wel verwijten. Feitelijk onderbouwd zelfs.

 71. Boogschutter

  @ Nina
  Precies wat je zegt.
  Geert werd voor de gek gehouden door zijn eigen senator.
  En nu neemt hij zijn toevlucht tot een man die hem welgevallige stukjes in de Telegraaf schrijft. De laatste vindt daar dan weer van dat ‘het land’ hem roept. Nee, ‘het land’ roept hem niet. Geert heeft hem opgebeld.
  Het is aflevering 2 van deze droefgeestige soap.
  Intussen moeten we niet vergeten wat Geert gisteren in Kijkduin heeft gedaan. Stemming maken bij een hotel waar vluchtelingen worden opgevangen omdat zij anders in de regen buiten moeten slapen. ‘Met grote gratis televisies’ of woorden van die strekking. De burgemeester van Den Haag, de VVD-er Jan van Zanen, met het hart op de goeie plaats, moest de hotelier moreel komen bijstaan om deze eruptie van populistische volksmennerij een beetje in te tomen.
  ‘Het land roept’, wat een schertsfiguur.
  Kan Pieter Omzigt nog wel goed slapen?

 72. Nina

  Klamte bewaren en het democratische proces voor nu zijn werk laten doen, lijkt mij het beste. Doe je nu geen recht aan de verkiezingsuitslag, dan voelen teveel mensen zich geschoffeerd.

  Geen polarisatie, maar gezamenlijk optrekken om alle misstanden aan te pakken. De toeslagenaffaire is helaas nog niet opgelost bijv.:

  https://www.ad.nl/binnenland/woningstichting-wil-nijverdalse-slachtoffers-toeslagenschandaal-op-straat-zetten~a6a4def0/

  Ik hoop vooral op een socialer beleid met bestaanszekerheid voor alle Nederlanders. Minder geld naar de happy few en meer geld (terug) naar de mensen die nu niet rond kunnen komen.

  Het moet echt socialer, want er zijn teveel Nederlanders die honger/kou lijden en zorg ontberen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).