Flitsbezorger Gorillas aan Westerdijk in Utrecht krijgt ondanks bezwaren ‘onder strikte voorwaarden’ vergunning Flitsbezorger Gorillas aan Westerdijk in Utrecht krijgt ondanks bezwaren ‘onder strikte voorwaarden’ vergunning

Flitsbezorger Gorillas aan Westerdijk in Utrecht krijgt ondanks bezwaren ‘onder strikte voorwaarden’ vergunning

Flitsbezorger Gorillas aan Westerdijk in Utrecht krijgt ondanks bezwaren ‘onder strikte voorwaarden’ vergunning
Flitsbezorger Gorillas heeft een vergunning gekregen om voorlopig aan de Westerdijk in Utrecht te blijven. De locatie zat er al meer dan anderhalf jaar maar de vestiging bleek in strijd met het bestemmingsplan. 91 omwonenden zagen liever niet dat Gorillas bleef, maar de gemeente heeft er vertrouwen in dat de flitsbezorger voortaan zonder te veel overlast op de locatie kan blijven.

Flitsbezorger Gorillas heeft een vergunning gekregen om voorlopig aan de Westerdijk in Utrecht te blijven. De locatie zat er al meer dan anderhalf jaar maar de vestiging bleek in strijd met het bestemmingsplan. 91 omwonenden zagen liever niet dat Gorillas bleef, maar de gemeente heeft er vertrouwen in dat de flitsbezorger voortaan zonder te veel overlast op de locatie kan blijven.

Flitsbezorgers liggen in Utrecht onder een vergrootglas, de gemeente wil de bedrijven aan banden leggen om overlast te voorkomen. Er wordt op dit moment door de gemeente gewerkt aan beleid voor flitsbezorgers in de stad. Daarmee moet duidelijk worden wat de definitieve regels worden voor bedrijven als Flink, Gorillas en Getir. Eerder moest een locatie van Flink aan de Amsterdamsestraagweg juist sluiten omdat de vestiging in strijd was met het bestemmingsplan.

Ook de Gorillas aan de Westerdijk bleek in strijd met het bestemmingsplan. Daarom vroeg het bedrijf in februari van dit jaar een vergunning aan. Vorige week verleende de gemeente Utrecht, nadat Gorillas al zo’n anderhalf jaar open was, de vergunning om er nog een jaar te zitten. Dit geeft het bedrijf de tijd om de nieuwe regelgeving van de gemeente af te wachten.

91 buurtgenoten hadden zich verzameld om gezamenlijk een reactie te geven bij de gemeente op de vergunningsaanvraag. Zij zagen de locatie van Gorillas liever verdwijnen. De kritiek richtte zich op geluidsoverlast, verkeersoverlast, dichtgeplakte ramen en een rommelig straatbeeld.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Expositieruimte in de plint van de Gorillas

Verbeteringen

Naar aanleiding van deze meldingen is Gorillas de afgelopen maanden in gesprek geweest met de buurt. Het bedrijf laat weten dat veel zaken verbeterd zijn. Zo is er een expositieruimte ingericht in de plint van de locatie, worden fietsen van bezorgers inpandig geparkeerd, wordt de omgeving opgeruimd en zijn de regels over de levering van goederen aangescherpt. Er zijn sindsdien geen meldingen of klachten meer binnengekomen bij de gemeente. Daarom heeft de gemeente besloten om een vergunning af te geven voor een jaar, maar onder strikte voorwaarden zodat overlast zo veel mogelijk voorkomen wordt.

Het nieuwe beleid van de gemeente over de vestiging van flitsbezorgers in de stad wordt ook binnen een jaar verwacht. Daarom is deze termijn ook aan de vergunning gekoppeld.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Belachelijk. Ze mogen blijven om een nieuwe regeling af te wachten, terwijl ze daar dus al anderhalfjaar illegaal zitten ? Handhaving in Utrecht is echt 0,0
  Die onzin moet echt zsm de stad uit, ga maar op de Lage Weide zitten.

 2. Rottebert Peermans

  Mooi! This is the future, people.
  Nieuwe tijden, nieuwe manieren om dingen te doen, waaronder boodschappen. Niet zeuren, klagen en jengelen maar gewoon meegaan met de tijd.
  Wie wil haten mag deze stad verlaten!

  Trouwens wel graag ook even vergunningen aan Flink en Getir geven om het eerlijk te houden. Het liefste in Oog in Al of Noordoost of zo want daar kunnen ze ook goed zeuren.

 3. Jeff

  Weg met die flits bezorgers! Gewoon in het geheel verbieden! Het is veel te druk op de fietspaden zoals de straatweg enzo. Het is levensgevaarlijk hoe ze daar met 50 per uur voorbij komen racen. Allemaal opgevoerde ebikes!

 4. Koel Hoofd

  @Rotterbert Peermans
  Die flitsbezorgers kunnen een pand in Oog en Al niet eens betalen.
  Hun business model is namelijk zwaar verlieslijdend totdat de supermarkten hun deuren voor altijd sluiten. Dat is de strijd die nu woedt, over 20 jaar weten we wie er gewonnen heeft.

 5. Jantientwintig

  Roept Rottebeest vanuit zijn veilige saaie vinex wijkje 🤣

 6. Binnenstadbewoner

  Schande. De binnenstad van Utrecht en aanliggende wijken waarin Gorillas alleen bezorgt heeft zo ongeveer de allergrootste supermarktdichtheid van NL plus ook online diensten van grote ketens. Je struikelt over de supermarkten en dat is niet overdreven. Enkel boodschapje hier enkel boodschapje daar, dit dient geen nut. De dark stores geven heel veel overlast en bezorgers rijden als idioten door het verkeer om de te strakke deadlines te halen.

 7. JdV

  Prima. Graag meerdere vestigingen openen, juist in Wilhelminapark of Buiten Wittevrouwen. Dicht bij de klanten moet je zitten.

 8. Lava

  “Het liefste in Oog in Al of Noordoost of zo” – nee, het liefst naast jouw huis, als ik dat zo hoor. En dan niet klagen: meegaan met the future of verhuizen.

 9. Alain

  Oog-in-Al? Waarom zou je in vredesnaam je distributiecentrum op een eilandje met slechts 3 uitvalswegen (4 als je de sluizen meetelt) plaatsen?

  Ik vraag me af of het de toekomst is. De rendabiliteit was altijd al een beetje twijfelachtig van de flitsers, maar nu met economische tegenwind kan ik me voorstellen dat consumenten op hun budget gaan beknibbelen en dan vliegt de 10-minuten bezorging van paprikachips al snel d’ruit.

  Aan de andere kant wordt het ook hoofdzakelijk gefinancierd met geleend geld en de rentes kruipen omhoog.

 10. Realist

  @Binnenstadbewoner. Er is gewoon vraag, anders bestonden ze niet. Tenzij je naast deze vestiging woont kan ik mij niet voorstellen dat je hier last van hebt.

 11. Peter

  Ach, als je tot nu toe rond de 10.000 euro ex per maand kan betalen aan huur zal het verdienmodel wel in orde zijn…

 12. Josè Double

  Als je 1 x per week je boodschappen doet, een goede koelkast hebt, hoeft dit allemaal niet. Dit kost allemaal elektriciteit voor overdreven luxe. mensen zijn te lui en te liederlijk dat ze de dag in kijken en denken allemaal prins of prinses te zijn. Dan is het er maar niet, en heb je pech, neem je een boterham met hagelslag en als dat er niet is, dan heb je ook gewoon pech, haal je het de dag ervoor. Rust Reinheid Regelmaat. dát is de manier van leven. niet anders

 13. Josè Double

  @jdv prima, ga jij er lekker naast of boven wonen, plaatsen we een filiaal onder of naast jouw huis, helemaal goed !

 14. Jantientwintig

  Als ervaringsdeskundige die naast een Flitsbezorger woont …kan ik zeggen dat Rottebeest en co geen idee hebben waar ze het over praten van achter de veilige vinex geraniums. De ander moet maar overlast hebben zolang hij maar binnen 5 minuten zijn bouillonblokjes en zijn zakje paprikachips in huis heeft.

 15. JdV

  @jose: hahaha, ik heb duidelijk een gevoelige snaar geraakt bij Jose die waarschijnlijk in 1 van de genoemde wijken woont en graag in de stad woont zolang er maar geen daklozen, vluchtelingen, coffeeshops of flitsbezorgers in haar buurtje komen. Overlast is voor het plebs, niet voor Jose en haar soort mensen.

 16. Hans

  Even rustig afwachten. De flitsbezorgers gaan het moeilijk krijgen, sommigen zullen het niet gaan redden. NRC van 27 oktober meldt o.m. dat maaltijdbezorgdiensten, zoals het Nederlandse Just Eat Takeaway.com, hun bestellingen zien teruglopen nu consumenten proberen te bezuinigen. Die trend zet door want de inflatie houdt aan, consumenten gaan snijden in dit soort uitgaven. Ze gaan steeds meer zelf een pizzaatje van het huismerk in de oven schuiven. Net zo makkelijk en stukken goedkoper.

 17. Klok

  Ja joh, waarom hebben we eigenlijk regels als diegene die heel veel geld verdienen altijd buiten de regels om dingen mogen doen?

  Ook nog allemaal buitenlandse investeringspartijen die geen cent bijdragen aan de Nederlandse economie, maar vooral geld onttrekken aan Nederland.

 18. Kees

  In een flits ben je zelf in de supermarkt geweest. De toegevoegde waarde van zo’n bezorgdienst is 0,0% en meestal nog duurder ook. Ben je lui dan is het wel ideaal.
  Ze zijn wel heel asociaal op het fietspad.
  De medewerkers krijgen een honherloontje zodat de internet platform de winsten kunnen wegsluizen naar andere oorden.

 19. Rohidullah Amirzai

  Ik wil graag werken als fitsbezorger

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).