Foto’s: Domtoren in Utrecht krijgt wijzerplaten terug Foto’s: Domtoren in Utrecht krijgt wijzerplaten terug

Foto’s: Domtoren in Utrecht krijgt wijzerplaten terug

Foto’s: Domtoren in Utrecht krijgt wijzerplaten terug
Foto's: Robert Oosterbroek
De Domtoren in Utrecht krijgt zijn originele wijzerplaten terug. Maandag vroeg in de ochtend zijn de hijswerkzaamheden begonnen. Het werk trekt veel bekijks op het Domplein.

De Domtoren in Utrecht krijgt zijn originele wijzerplaten terug. Maandag vroeg in de ochtend zijn de hijswerkzaamheden begonnen. Het werk trekt veel bekijks op het Domplein.

De vier wijzerplaten, met elk een diameter van zo’n vier meter, werden in 2019 verwijderd voor restauratie. Ze zijn grondig schoongemaakt en voorzien van een nieuwe laag bladgoud. Een grote kraan tilde de wijzerplaten stuk voor stuk terug naar hun vertrouwde plek. Vanaf de steiger worden de wijzerplaten met grote bouten aan de toren vastgemaakt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De teruggeplaatste originele wijzerplaten zullen nog even wegvallen achter de steigers, maar als de wijzerplaten eenmaal hangen zullen de steigers snel (verder) zakken zodat iedereen de gerestaureerde wijzerplaten weer in volle glorie kan bewonderen. Dat is nog niet direct met werkend uurwerk. Nadat de wijzerplaten zijn teruggeplaatst, moeten eerst de assen en wijzers worden gemonteerd en moet alles goed worden aangesloten. Naar verwachting werken alle klokken vanaf eind mei weer.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wethouder Dennis de Vries was aanwezig om de werkzaamheden te bekijken. Eerder liet hij weten: “Voor Utrecht is het terugplaatsen van de wijzerplaten een historisch moment. Niet alleen voor bezoekers, maar vooral voor Utrechters – bij wie de Dom vaak een speciaal plekje in het hart heeft – is het ontzettend leuk om deze mijlpaal van dichtbij te beleven.”

De restauratie wordt van de Domtoren aan het einde van de zomer afgerond.

De afgelopen jaren waren er tijdelijke wijzerplaten te zien, die bestonden uit een frame met een doek waarop een foto van de originele wijzerplaten is geprint.

9 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Tegen de tijd dat ‘ie eindelijk in volle glorie uit de steigers komt kan ik hem niet eens meer zien vanwege nieuwe woontorens voor stadskonijnen. De geimporteerde D66/GL clan heeft het hart uit de stad gerukt.

 2. Jan Willem

  Het zal tijd worden 😜

  Leuk dat de Dom steeds verder af is en zichtbaarder wordt!

 3. wollie

  over 50 jaar weer 🙂

 4. Niels

  En al die aannemers zijn hier natuurlijk schatrijk van geworden.

  Want durf als gemeenteraadslid maar eens NEE te zeggen tegen een vermeend noodzakelijke restauratie van het belangrijkste gebouw van Utrecht.

 5. Niels

  Aan de andere Niels, vergelijk het besteed budget voor de Domtoren eens met de restauratie van het Binnenhof in Den Haag. Ik denk dat we ons niet zoveel zorgen hoeven maken. Terecht dat er mensen aan mogen verdienen, zo blijft ook de ambacht behouden en hebben ook bouwvakkers een inkomen.

 6. dom

  “Vermeend noodzakelijke restauratie”. Weer te triest voor woorden, zo’n nihilistische reactie.

 7. Koel Hoofd

  @Niels
  Onderhoud moet nu eenmaal regelmatig gebeuren als je lang van iets wilt genieten. Als je zaken maar lang genoeg goed onderhoud, worden ze vanzelf antiek en krijgen ze historische waarde waardoor het cultureel erfgoed wordt. Die insteek vergt wel lange termijnvisie.
  De Dom staat er al paar honderd jaar en voor menig Utrechter betekend het al eeuwen lang ‘home’. Dat zegt genoeg.

 8. Katja

  @Niels, je hebt er echt geen verstand van hè.

 9. Niels

  @Niels.
  Het Binnenhof idem dito. Even een muurtje kapotbreken en daarna iedereen vertellen dat het water uit de Hofvijver naar binnen stroomt. Zo kun je de prijs inderdaad gemakkelijk omhoog krikken naar 2 miljard.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).