Foto’s: Laatste weekend fietsen over de Vismarkt | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: Laatste weekend fietsen over de Vismarkt | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: Laatste weekend fietsen over de Vismarkt

Foto’s: Laatste weekend fietsen over de Vismarkt
Foto's: Bas van Setten
Het voetgangersgebied in het centrum van Utrecht wordt vanaf dinsdag uitgebreid en dat gaat ten koste van de fiets. Vandaag is dan ook de laatste weekenddag dat er op sommige plekken gefietst mag worden.

Het voetgangersgebied in het centrum van Utrecht wordt vanaf dinsdag uitgebreid en dat gaat ten koste van de fiets. Vandaag is dan ook de laatste weekenddag dat er op sommige plekken gefietst mag worden.

De gemeente gaat het voetgangersgebied uitbreiden met de oostzijde van de Oudegracht tussen de Potterstraat en de Hamburgerstraat én de aangrenzende straten (Ganzenmarkt, ’t Wed en de westzijde Oudegracht tussen Gaardbrug en Hamburgerbrug). Op zaterdag en zondag mag hier niet meer tussen 10.00 uur en 18.00 uur gefietst worden.

De nieuwe regels worden ingevoerd omdat er volgens de gemeente te veel irritaties en frustraties zijn bij bewoners, ondernemers en gebruikers van het centrum. Eigenlijk moest de uitbreiding van het voetgangersgebied, en daarmee het fietsverbod, al begin dit jaar ingaan en gelden op elke dag van de week tussen 10.00 en 18.00 uur. De maatregel leidde echter tot veel discussie in de gemeenteraad en bij belangenverenigingen. Daarom wordt het in afgeslankte vorm ingevoerd.

Op drukke doordeweekse dagen moeten fietsers en voetgangers dus rekening met elkaar blijven houden op de soms smalle straten. Eén van de straten waar het behoorlijk dringen geblazen kan zijn is de Vismarkt.

 

Fotoverslag

11 Reacties

Reageren
 1. Psst

  Stukkie omfietsen,,,nog gezond ook,,,,,,op de vismarkt kan je niet meer fietsen,,te veel voetgangers,,,toeristen

 2. cas

  Wordt zo een stuk spannender… Naast voetgangers nu ook BOA’s ontwijken! Ik heb er al zin in!!

 3. Teunemans

  Hahaha, het zal mij benieuwen, er mag wel op elke hoek politie staan. Anders gaat het fietsen gewoon door. Nu wordt er ook overal gefietst waar het niet mag.

 4. FRenes

  Laat ze maar eens gaan kijken in Groningen. Daar kan het wel.

 5. K.

  Tot nu toe weinig tot geen ongelukken op die plekken;ben reuze benieuwd naar de situatie die nu gaat ontstaan. Ik vermoed sowieso dat er meer ergernissen en irritaties zullen volgen.

 6. JdV

  Prima maatregel. Als je nu in het weekend “per ongeluk” een fietser van zijn of haar fiets afgooit is het eigen schuld van de fietser. Dat maakt het leven een stuk eenvoudiger. Gewoon als voetgangers lekker breed naast elkaar lopen, dan stop het fietsen vanzelf.

 7. Piet

  eindelijk

 8. B.Holtrop

  Jammer dat t zo moet. Kost heel veel handhaving. Waarom niet gewoon voetpad en ‘fiets te gast’ laten zijn zoals in andere steden ook prima werkt. Groningen, Delft etc. Gaat uitstekend. Minder betuttelend. Past m.i. meer bij de Nederlandse cultuur.

 9. MA

  Hoezo handhaving? Die zie je toch bijna nooit in de binnenstad als het druk is en stelt dus he-le-maal niets voor. Er zou trws niets aan de hand geweest zijn als fietsers zich in het algemeen wat socialer op zouden stellen. Als het druk is ga je toch gewoon even met de fiets aan de hand stukje lopen?

 10. Strobos

  Eerst de auto’s nu de fietsen, wanneer volgen de voetgangers? Ben blij dat ik niet meer in de binnenstad woon, lopen gaat moeilijk en met de fiets gaat alles nog. Geen gehandicapten meer in de binnenstad. Heb er 40 jaar gewoond en ben 7 jaar weg mis er niks aan.

 11. WvR

  @B.Holtrop:
  Jammer dat het zo moet inderdaad. Maar het is nu eenmaal gebleken dat de gemiddelde Utrechtse fietser zich nergens iets van aantrekt, en geen enig besef van verkeersregels heeft, tot grote irritatie van alle overige verkeersdeelnemers.

  Van die handhaving zal helaas niet al te veel terechtkomen, maar door lekker breed schouder-aan-schouder te lopen, zoals JdV voorstelt, kunnen we nu geheel rechtmatig een spaak (haha) in het wiel steken van deze alle verkeersregels aan de laars lappende verkeersdeelnemers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).