Foto’s: Struinen over de vrijmarkt tijdens Koningsdag in Utrecht Foto’s: Struinen over de vrijmarkt tijdens Koningsdag in Utrecht

Foto’s: Struinen over de vrijmarkt tijdens Koningsdag in Utrecht

Foto’s: Struinen over de vrijmarkt tijdens Koningsdag in Utrecht
Ook deze Koningsdag hebben de Utrechters weer alle prullaria van zolder gehaald om vervolgens te verkopen op de vrijmarkt. Van oude kabels tot boeken en van kinderzitjes tot servies, werkelijk alle snuisterijen kwamen voorbij en gezien de drukte zijn deze producten erg in trek.

Ook deze Koningsdag hebben de Utrechters weer alle prullaria van zolder gehaald om vervolgens te verkopen op de vrijmarkt. Van oude kabels tot boeken en van kinderzitjes tot servies, werkelijk alle snuisterijen kwamen voorbij en gezien de drukte zijn deze producten erg in trek.

De feesten rondom Koningsdag werden vrijdag al afgetrapt in Utrecht met Koningsnacht. Ondanks het soms wat druiligere weer was het erg druk in de stad. Rond 22.15 uur riep de gemeente via X op niet meer naar het centrum van Utrecht te komen.

Koningsdag werd zaterdag afgetrapt met het luiden van de klokken van de Dom door het Utrechts Klokkenluiders Gilde. Daarna was er een ceremonie op het bordes van het stadhuis, ook wel de aubade genoemd, waar onder meer burgemeester Sharon Dijksma een korte toespraak hield. De burgemeester bezocht daarna verschillende plekken in Utrecht.

Tekst loopt door onder afbeelding

Vol

Ondertussen stroomde de verschillende evenementenpleinen in de stad langzaam vol. Rond 14.50 uur liet de gemeente weten dat de Neude vol was, en daarna werd hetzelfde gezegd over het Janskerkof en Oudkerkhof.

Ook op de vrijmarkt, die in het noorden va de binnenstad te vinden is, is het druk. Mensen hebben tot 18.00 uur de tijd om hun oude spullen te verkopen. Na die tijd stopt Koningsdag in Utrecht en begint de grote schoonmaak.

55 Reacties

Reageren
 1. a

  Koningsnacht/dag LEUK normala gesproken .tot een paar jaar geleden de bonkie bonkie terreur kwam met enorme basbonkie bonkie. Ipv verschillende soorten muziek. NLtalig, blues, jazz, swing, pop, klassiek etc. Vroeger stonden er allemaal muzikanten ZONDER versterking. De hoeveelheid bas die ons letterlijk ziek heeft gemaakt, en niet alleen ons, vele honderden Utrechters, zijn we achter gekomen in onze groepsapp, is absurd. Muziek? prima gezellig, maar wel muziek die voor iedereen geschikt is.. Veel ouderen vinden het nu zo eng die herrie en kleine kinderen ook dat ze of gillend wegwillen of wegblijven. Bas omlaag dus en niet de hele stad innemen met je verschrikkelijke afgestompte studentendreun.

 2. C.

  @ a. Helemaal mee eens!

 3. Mart

  1x per jaar. Ga op de veluwe wonen!

 4. Kaat

  Helaas nog een behoorlijke hoeveelheid (plastic) afval op straat. Waait nu de stad door en zo de gracht in 😞
  Eens met de eenzijdige muziek op de pleinfeesten. Wel fijn dat de massa nu meer verspreid wordt over de stad.

 5. g.braakman

  Helemaal eens. Ik woon in utrecht noordoost aan de Kardinaal de Jongh weg en moest verplich tot laat op de avond mee ‘genieten’ van de bonkie bonkie terreur.
  Stel je voor dat iemand opeens zou zeggen deze hele straat is nu de plek voor mijn verkoop spullen. dat is toch ontdenkbaar. Maar de bonikie bonkies mogen blijkbaar wel een hele straat en en ver daarbuiten terrorieseren met hun zielloze gestamp.
  dit is iets voor de gemeente om naar te kijken. A.U.B naar onversterkt muziek maken of hooguit met een kleine guitaar Amp.
  Nu kaapt een kleine groep de Koningsdag sfeer.

 6. Evert Woudenberg

  Foto’s 1,4,6,7 laten goed zien dat de enige stukjes waar nog normale woningen zijn buiten deze foto’s nog loop/leefbaar waren voor het gezin. @mart al was het 1 uur per jaar. Het gaat erom dat niemand het recht heeft zich op te dringen aan een ander. Muziek prima, Maar bastonen: omlaag of uit. Die dringen door in woningen . Je moet ook het recht hebben in je eigen privéruimte je af te kunnen sluiten van buren en buitenwereld. Dat is een mensenrecht. Dus ga jij maar lekker met je aso’s in een hutje op de hei zitten met harde boembassen. Hopelijk raken er dan wilde zwijnen overstuur die het hutje aan gort rammen. Want het is en blijft onnatuurlijk die bastonen. Het gelijkt onweer en oorlog voor veel mensen. We zijn gelukkig nog niet allemaal afgestompt !

 7. Tessa de Roo

  De foto’s laten duidelijk zien dat we beter kunnen stoppen met de vrijmarkt. Waarom? Meeste mensen die er wonen zijn studenten. Wat hebben studenten ? niets of troep. De leuke Utrechtse gezinnen wonen er niet meer. De sfeer is kapot. Alleen de rijke gezinnetjes aan de kades zitten er nog. En die leveren voor het 20e achtereenvolgende jaar dezelfde troep aan als de voorgaande jaren dat weer niet verkocht wordt. Waar is die leuke tijd gebleven van allerlei type mensen, meest uiteenlopende excentriekelingen? De poppenspelers? De accordeonverenigingen? De gezellige fanfare? tot rond 2005 zag je het nog. Alles verdreven door mono-culturele groepen. Zogenaamde diversiteit. Ik zag alleen maar witte studenten en yuppen. Ondiepers hielden hun eigen feestje wel. Die willen er niet eens meer naar toe. En idd wat hier beschreven wordt overal bonkie bonkie boem boem boem hotseknots herrie. Oren klapten gewoon dicht, kan niet gezond zijn voor kinderen. En idd koningsavond/nacht/dag moet voor IEDEREEN geschikt zijn. uit dus dat gebonk en pleinfeesten: aub diversere muziek. 1 uurtje hotseknots en dan muziek voor volwasse mensen en kinderen, voor het gezin. Vraag de Tros misschien eens? Die kan daar wel wat mee. Ipv al die hotseknots herrie.

 8. James

  Haha volgens mij zijn a, c. en g.braakman dezelfde (zure) persoon.

 9. Monique Wittebol

  @mart JUIST omdat het 1 x per jaar is. Waar zijn de muziektenten voor de 40 plussers, waar zijn de muziektenten voor de 60 plussers? Waar zijn de muziektenten voor de kinderen? Waarom moeten pleinen vrijgemaakt worden voor studenten die toch al het hele jaar door feestruimte overal hebben en moeten ze onze enige dag ook nog verzieken? Onze kinderen vonden er niets aan door al die herrie? Oma, wilde ook al niet mee en opa. Het moet wel een familiefeest zijn en mensen worden zo weggejaagd. Waar zijn de drumbands, de fanfares? Die elk jaar optraden? De commedianten? De poppenspelers? De oliebollenkramen? Alles afgepakt door studenten .De binnenstad is van iedereen niet alleen van studenten. Gevolg is dat 4/5 van de utrechters thuis blijft en er allerlei jawel STUDENTEN van buiten utrecht onze stad komen verpesten en vervuilen. Vond er niks aan. Ieder jaar wordt het monotomer, ieder jaar minder stalletjes, ieder jaar minder families. Utrechtse bands zie je niet meer (zijn er genoeg) . Waar was herman berkien? En rijk de Gooyer? Als ik boven op de dom kom? De feestjes van de zeven steegjes zijn ook al kapotgemaakt omdat er familie s uit elkaar worden getrokken. Mensen uit het ondiep voelen zich er niet thuis, familie van mij uit zuilen en overvecht komen ook al niet meer met hun kinderen. (20ers / 30ers ) En ook hun kleinkinderen willen niet omdat ze zich niet thuis voelen tussen dat ‘studentenvolk’.. Dus mooi gedaan joh die inclusiviteit.. dus niet. …… Een monotomere Koningsdag heb ik nog niet eerder meegemaakt.

 10. Moniek

  U ziet het, @a en @C. en @g.braakman. Zodra je ook maar iets zegt over overlast door genoemde te luide “muziek”, word je meteen door Mart naar de Veluwe verbannen.

 11. Robbert

  mmmm let me see….. Je woont in de 4de stad van Nederland, economisch gezien een mega succes, er zijn 70.000 studenten, je bent wat ouder en denkt dat de stad niet doorgroeit dat alles bij het oude blijft en snapt moderne muziek niet….. tja dan is koningsdag misschien niet helemaal jou ding en dan ga je klagen over iets wat jou niet aanstaat terwijl er duizenden mensen een intens leuke tijd hebben en plezier beleven aan ook bonkie bonkie. Ik heb een rondje singel gevaren en toch echt hele stukken gezien waar niks te horen of te zien was. gewoon relaxte mensen in het gras in de zon genietend van de rust. In het centrum was het gezellig vol en grote smiles op velen koppies ! Het is een dooddoener maar misschien is een stad gewoon niet (meer) je ding……

 12. Marie Kalff

  @james volgens mij ben jij dezelfde als @robbert en @Mart? Waar slaat dat nou weer op ? Omdat je een andere mening hebt ben je ineens ‘dezelfde persoon? “. Ik zie de logica er niet van in. Misschien accepteren dat niet iedereen jullie mening delen? ……. Zuur? wat is er zuur aan? Mensen geven aan dat ze meer diversiteit willen? Horen mijn Marokkaanse buren er ook niet bij? Mijn Griekse Schoonzus is ook niet welkom? En zo kan ik uren doorgaan met mensen die zich niet meer welkom voelen in onze stad. Zijn jullie soms bang dat jullie jaarlijkse topinkomsten’ verdwijnen? Misschien zelf je muziek aanpassen en andere groepen aantrekken. Van mijn zwagertje kreeg ik te horen dat de muziek bij jou ook bonkie bonkie is, en die is homo en niet oud.. 25 en die haat het ook dus tja. De binnenstad is van heel utereg .. en niet alleen van types zoals jij Robbert die er aan moeten verdienen.

 13. Hetty Nieuwehuis

  Koningsdag wordt onmogelijk gemaakt voor gezinnen. En ook gehandicapten. mensen met rolstoel zijn blijkbaar ook niet meer welkom? We kwamen er tot nu toe ieder jaar. Mijn zoon is 21 en rolstoelgebonden. Voor hem zou er ook koningsdag moeten zijn. Eerst een hel om een parkeerplek te vinden in je EIGEN stad, omdat er zonodig idd studenten van all over the place komen. Mag hoor, maar ga lekker naar je Woolamaloo … Vervolgens moet je ook nog eens betalen in een buitenwijk, waarna je nog 2 km bijna moet lopen om naar koningsnacht te kunnen komen. Je verwacht: eettentjes, kleedjes, en tafels met allerlei soorten mensen, allerlei culturen. Wat krijg je : 20 jarig spul met rotzooi. Mijn zoon Kon zich amper bewegen omdat doorgesnoven gekken hem bijna omverduwden meerdere keren. Door drugsgebruik zijn mensen totaal niet meer voor rede vatbaar. Gekots, ruzies bij de vleet, vechtpartijen.. Als dit koningsnacht/dag is.. nou sorry kap er dan maar mee. Naar mijn zus op de hoek van de Rozenstraat geprobeerd te komen met veel moeite. Wat hoor je ? Boembas op boembas. Mijn zus is 31 . Een leeftijd waarvan je zou zeggen: mensen staan volop in het leven. Totaal overspannen van de aanhoudende bonstonen. Dus ik kan dit onderschrijven. Wij hielden het 5 minuten uit in haar woninkje waar ze het niet meer uithield. Haar labrador overstuur ….. niet normaal . Dit heeft niets meer met gezelligheid te maken. Dit is gewoon banaal. En als koningsdag iets niet moet zijn is het wel banaal. Die koppies waarover @Robbert sprak, zijn wij niet tegengekomen. Sorry . En ik ben net 50 ook in de bloei van mijn leven. Hoor ik er ook niet meer bij? Weet je hoe zoiets heet? Discriminatie. Robbert. Waarom was er niks voor ons? Marianne Weber? Frans Bauer? Disco Hits? Trijntje oosterhuis? Jan Smit? Noem maar een paar namen? de 3 j’s ? Waar is André Rieu? . Waar zijn de gezellige dweilorkesten? .. niks gezien.

 14. Trudie

  Is het weer zover? Kan Robbert weer geen kritiek velen? luister @Robbert. we weten dat je graag overdrijft. Maar in 030 wonen 32.000 studenten. Er studeren er jaarlijks 70.000> Dat wil niet zeggen dat die 70.000 studenten er elke dag zijn. Velen daarvan hebben een deeltijdstudie. Of zijn er maar een paar uur per week. Als je het hebt over studentenbewoners: 32.000 En dat worden er minder omdat men internationale studenten weg wil hebben (terecht ) want er is woningnood. Als je dan cijfers geeft, dan graag de correcte . Ok? En verder? Misschien eens leren luisteren naar de argumenten van anderen? En niet alleen jouw eigen gelijk, je denkt het te hebben, opdringen aan anderen? Het blijkt voor de horecaondernemers in Utrecht heel moeilijk te verkroppen dat er in utrecht 370.000 mensen meer wonen die niet studeren. Waarom denk je dat er zoveel commentaar op ons stadsbestuur is vanuit de bevolking. omdat ze het zo goed doen? …………………. Er is meer dan geld verdienen in het leven @Robbert. Ga je eens verdiepen in je medemens.

 15. Annemarie N.

  Wat een rare reactie @Robbert. De binnenstad is voor iedereen en van iedere Utrechter. Juist die binnenstad zou een verbindende factor zijn. Wat jij doet is mensen uitsluiten. Het tegenovergestelde van wat we in deze maatschappij willen. Best triest dat jij dat zelf niet inziet. Voor Horeca geldt: je kunt net zo goed verdienen aan andere doelgroepen. Zie de vriendschap, was een superkroeg. Kapotgemaakt. Vroeger moest je heel veel moeite doen om een kroeg te openen of iets. Logisch zou weer moeten. Nu lijkt het of er niets anders geopend mag worden . Maar dan voor mensen die niet ouder zijn dan 23. Jammer. Want het is ook ons belastinggeld. Koningsnacht geweest. Traditioneel met fiets aan de hand. Moet je uitkijken dat je niet omvergelopen wordt door kotsende studenten. Helemaal niet leuk. Die rust waarover gesproken wordt heb ik niet kunnen waarnemen. Kindermarkt was nauwelijks meer wat van over. Onze dochters vonden het vreselijk. Willen niet meer. hun 1e keer. Leuk he ? Dus ook niet hun stad? . Mijn buurjongetje was mee kind is 8. Zeker ook zuur? Kinderen kunnen echt wat hebben, maar deze decibellen toch niet. Het was alsof er een blik met bakvissen en hormonenballen was opengetrokken. Geen shoarmatentjes. Geen worstenkramen, geen patatkraampjes. niks gezien. Belachelijke prijzen voor een biertje. Eigen biertjes mag je niet meenemen want… en … regels regels. behalve inderdaad voor studenten. sommige bewoners hadden gewoon hun woningen afgezet zodat er niemand iets kon onderkotsen oid. 1 ruzie gezien waarbij een studenten op iemand’s auto had een tray bier had gezet?????? Hoe gek kun je zijn om aan andermans auto te komen? En dat was nog voor het begin van de officiële markt. Ik mis de gezellige tentjes met oude spulletjes Een paar kleedjes hebben we gezien… dat was het. Utrechtse gezelligheid bestaat niet meer blijkbaar. Ik dacht dat de stad voor iedereen was. En niet alleen voor zuipende bakvissen en hormoonballen ?

 16. FB59

  Tja, die verschrikkelijke bezwaarmakers. Dat zijn de mensen die geen rekening houden met anderen, die bijvoorbeeld een dagje plezier willen maken/hebben. @Robbert: helemaal met je eens :-)) Deze mensen zijn chronisch ontevereden. ‘Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden’. (Minister Hugo de Jonge) en over de WOZ “Gerechten steeds geïrriteerder over ‘bezwaarhufters'” CONCLUSIE: Geef elkaar de ruimte en dan in elk opzicht. De maatschappij zou er een stuk beter uitzien.

 17. w

  @Monique wittebol
  alles is afgepakt door de studenten haha, hilarisch!
  een muziektent voor 60plussers? is daar werkelijk behoefte aan?

 18. Moniek

  @Robbert
  De meerderheid bepaalt dus naar uw idee dat ernstige overlast van de herrie die u moderne muziek noemt normaal is? Je bent wat ouder en moet dan maar opkrassen zoals u suggereert, en zoals Mart beveelt naar de Veluwe.

 19. Altijd wat

  Bonkie bonkie hoorbaar tot aan de kardinaal de jongweg? Ik woon net buiten de singel bij de Biltstraat in de buurt en daar was niets hoorbaar, terwijl dat toch veel dichter bij de herrie zou moeten zijn.

  Op de vrijmarkt viel het me juist op dat er minder speakers/luide muziek was dan voorgaande jaren. En als je op zaterdag alleen maar troep op de vrijmarkt ziet, dan is dat waarschijnlijk omdat de pareltjes er vrijdagavond al uit gevist zijn.

  Oliebollenkramen, fanfares en poppenspelers “afgepakt door studenten”, hou toch op. Er lopen zat kinderen op de vrijmarkt rond, zeer gemengd publiek, absoluut niet alleen maar studenten. Misschien spelen er gewoon te weinig mensen trombone tegenwoordig om die fanfare te vullen. Dat komt dan vooral omdat jarenlang rechts beleid de muziekscholen de nek om heeft gedraaid, maar heeft niks met studenten te maken.

 20. Stadsie

  Wederom hulde voor alle inwoners die er met elkaar een groots, meeslepend, speels, veilig en vrij evenement van hebben gemaakt!

 21. Robbert .

  Robbert spreek even voor jezelf? Ik ben het totaal niet met je eens. Ik krijg net de link doorgestuurd via de groepsapp van onze wijk. Ik geloof dat iedereen wel klaar is met deze ellende. Ik zou zeggen . Lees dit eens: https://binnenstad030.wordpress.com/hou-het-leuk-hou-het-utrecht/

 22. Beppie

  @robbert danst liever in een tenue op ‘yes sir I can Boogie” van Baccara.. Dat weet ik heel zeker. … ipv dat gestamp. Robbert is zelf ook al op leeftijd. maar geld maakt veel goed he.. Toch Robbert?

 23. Amalia

  @Robbert, oh dus als je niet van bonkie bonkie muziek houdt snap je de muziek niet?

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

  Nee, misschien is het gewoon slechte muziek voor je gezondheid. En elke Utrechter, oud of jong, heeft rechts op een gezonde leefomgeving. Die krijg je niet met te harde muziek.

  Niet de zaak omdraaien hoor, je lijkt wel een evenementenorganisator. Of iemand uit de horeca.

  Overigens woon ik in het vrijmarktgebied en heb zelf volstrekt geen last van de drukte of herrie voor die 2 dagen per jaar, maar ik begrijpe iedereen’s punt. Want geluidsoverlast is ziekmakend.

 24. Dux

  Een bruiloft in kanalen eiland is luider…en niet een keer per jaar,maar per week…stop maar met zeuren….

 25. Mart

  Ik ben boven de 50 en hou van oude disco, nieuwe house muziek etc. Al 24 jaar eigen prive feestje voor onze eigen deur, ja met versterking en diepe bassen. Veel met name oudere mensen +40 blijven staan en maken een dansje. Bevalt je het niet dan loop je door. Een feest dus voor iedereen wat alleen maar kapot wordt gemaakt door jullie azijnzeikers en niet door al de studenten en veel plus 50ers. Onbegrijpelijk dat deze reacties worden gegeven. Utrecht gaat kapot door jullie linkse milieuwappie gedachten!

 26. Gré braadslee

  @robbert Koningsdag is wel mijn ding. Ik wil er graag met mijn familie lopen. Kraampjes kijken (daar is de vrijmarkt voor bedoeld) , maar dan ook overal. Nu is er nog maar 1/5 over van wat het ooit was. De Utrechtse gezelligheid is weg. Na een rondje of 2 hadden we het al gezien op de avond. Vroeger bleven we van 19.00 zeker tot 12 uur, 1 uur ‘s nachts, was het gezellig. Allerlei gekkigheden, verschillende mensen, vele culturen. Nu alles rijk en wit. Studenten Studenten Studenten Studenten. 20 jaar terug: alle leeftijden. Nu alleen 18-25 jaar in de avond en op sommige stukjes ook ouderen, maar die wilden niet verder. Veel gesprekken gehad met mensen iedereen baalt er van. ook jongeren. Die bassen verpesten de hele sfeer. Dus hoezo houden wij niet van konings/nacht/dag ? Bepaal jij dat voor mij ? We houden er juist wel van daarom moet die herrie ook stoppen. En beperkt. Een uur of zo boembadieboem en dan hoppa normale muziek voor íedereen.

 27. Louis van Esschat

  Robbert. Wat een belachelijke dooddoener i.d.d. ………. Ben jij de Koning zelf soms? Omdat je zo graag wilt bepalen voor anderen hoe of ze wel in hun eigen stad mogen wonen?

 28. Sanne

  Heerlijke avond en dag gehad, leuke koopjes gescoord en de harde herrie voor lief genomen. De sfeer was top, onze kindjes hebben muziek gemaakt en er is weer leuk speelgoed aangeschaft. Kijk er elk jaar onwijs naar uit

  Snap dat t voor bewoners misschien pittig is maar je weet dat dit feest er 1x per jaar is dus je zou ook de stad even uit kunnen oid?

 29. BW

  @a
  Je zegt dat je letterlijk ziek bent geworden van de hoeveelheid bas en met jou honderden anderen. Kun je aangeven welke letterlijke ziekte jullie hierdoor hebben opgelopen?

 30. BW

  @Tessa de Roo
  Ik weet niet welke foto’s jij hebt bekeken, maar op bovenstaande foto’s zijn vrijwel géén studenten te zien. Alleen die twee jongens in oranje Heineken Hawaii shirt zouden studenten kunnen zijn en zelfs van hen ben ik niet 100% zeker.

 31. W

  Ik heb het idee dat ik hier constant iteraties van hetzelfde commentaar zit te lezen, maar dan steeds onder een andere naam. Samengevat: “Bonkie bonkie stom, schuld van de studenten”.

 32. cas

  Ik heb mij de vrijdag vooral verbaasd dat er 2 uur na het openen van alles de eerste mensen al laveloos in portiekjes lagen en de EHBO bezig was met coma zuipers. Verder is de muziek op de pleinen weinig onderscheidend tegenwoordig.
  Maar je moet wel de massa trekken om de enorme kosten voor vergunningen en alles te dekken. Daar kan de gemeente zelf nog wel eens kritisch naar kijken.
  Wel vind ik dat er te grote stukken worden afgezet, eerst kon je nog langs de rand lopen bij het stadhuis, maar nu is alles daar hermetisch afgesloten.

 33. Bard

  Volgens mij is Koningsdag/nacht een feest van iedereen. Iedereen is welkom om naar ons mooie stadsie te komen. Dat doet iedereen dan ook massaal en daar hoort nou eenmaal een bepaalde drukte bij. Dat er overal alleen maar luide muziek werd gedraaid is natuurlijk onzin. Op meerdere plekken (o.a. Lepelenburg) waren speciaal ingericht voor vrijmarkten, lekker rustig.

  Dat je niet van Koningsdag/nacht houdt is prima maar om nou te zeggen dat iedereen in Utrecht er klaar mee is is natuurlijk onzin. Een groepsapp of facebookgroep met gelijkgestemden is natuurlijk ook niet echt vertegenwoordigend voor de samenleving (iets met in je eigen bubbel leven).

  P.S. Als er genoeg vraag is voor een rustig feest voor 40+ers dan zou dit feest ook bestaan. Dat heet marktwerking 😉

 34. Altijd wat

  Wat vooral opvalt, is dat over alle ándere mogelijke verklaringen voor een veranderde sfeer op de vrijmarkt (vergeleken met een soort ideaalbeeld, jaren ’80 ofzo?) helemaal niet wordt nagedacht.

  De sfeer is anders dan vroeger. Er zijn veel studenten in Utrecht. Ergo: het is de schuld van de studenten.

  Misschien
  – ben je zelf wel ouder geworden en kan je minder goed tegen lawaai dan vroeger?
  – willen er überhaupt minder mensen op de vrijmarkt staan met de inhoud van hun schuur/zolder dan vroeger, niet omdat ze niet mogen komen, maar omdat de generatie die dat leuk vond langzaam is uitgedund?
  – komen er tegenwoordig minder poppenspelers/comedianten/fanfares dan vroeger, niet omdat ze niet willen komen, maar omdat er gewoon minder van over zijn na de cultuurbezuinigingen van 2012?

 35. WV

  @ Altijd wat
  Desalniettemin is het in Utrecht ondertussen verworden tot een volstrekt eendimensionaal feestje.

 36. Pee

  Het is veel te commercieel geworden.

 37. Freddie vd Wal

  Wij wilden met ons dweilorkest door de stad, maar kregen niet eens voet aan wal laat staan een vergunning. Ik ben 28 en kom uit UtereG , Dus geen 60 plusser. en ja het was eentoning en boem boem coma zuip muziek.

 38. Altijd wat

  @WV

  Zou kunnen (al denk ik dat dat reuze meevalt). Ik wilde met name wat inbrengen tegen die irrationele, rabiate studentenhaat in de reacties hierboven.

 39. Koel Hoofd

  Beste reaguurders,
  Kijk eens naar de koppies op de foto’s…. er kan amper een lachje vanaf…
  De stroom mensen kijkt standaard alsof ze een verplicht nummertje afwerken. Dat laat mij denken dat de zure reacties wel een punt hebben.

  Dus paar puntjes om eens over na te denken dankzij de data van Utrecht in cijfers van de gemeente:

  – Utrecht is heel een stuk groter geworden, rond de eeuwwisseling waren er een slordige 225.000 maar we zitten nu al op de 374.000 en die teller loopt nog verder op dankzij geplande uitbreiding door inbreiding van peperduurzame konijnenhokjes in hoogbouw.

  – Het gemiddeld besteedbaar huishoudensinkomen was in 2009 slechts €31.400 maar in 2021 was dat al €50.200, anno 2024 zal het wel een stuk hoger zijn (anders kunnen ze hier geen woning kopen) maar die data staat niet op deze site van de gemeente.

  – Procentueel gezien is de bevolking ten opzichte van 2001 met 1% vergrijst ondanks dat het percentage 70plussers met 2% is afgenomen. M.a.w. het percentage 40plussers neemt toe terwijl dertigers afnemen en het percentage dertigminners (studenten en minderjarige kinderen) gelijk blijft. Die groep tussen 40-59 is over 10 jaar wel 50-69jaar oud, terwijl die studenten als duiven door de Utrechtse educatie til scheren en starters hier geen gezin meer kunnen beginnen tenzij ze een godsvermogen kunnen besteden aan een woning-kje.

  – Studenten, dat zijn tegenwoordig ook MBO-ers vanaf 16 jaar. Schooljaar 22/23 waren er bijna 27.000 in het mbo en ruim 76.500 in hbo/wo, dat geeft er 103.500 in totaal. Het CBS komt met andere cijfers voor 22/23, dan zijn er in de provincie Utrecht 70.000 hbo/wo studenten. In 2000/01 waren dat er volgens CBS nog ruim 41.000 exemplaren in onze provincie.
  Dus ja het zijn er meer, maar in verhouding tot de totale bevolking zijn het er even veel.
  Studenten zitten echter geconcentreerd in oost en rondom lekker dicht bij het centrum vol vermaak en beleving, dus het valt op dat het er een heel stuk meer zijn dan vroeger. Die LR-bewoners krijgen dat allemaal niet zo mee…

  Die HBO/WO studenten zijn tegenwoordig ook een homogene groep geworden in verhouding tot de diversiteit van pak hem beet 20-25 jaar geleden. Dat is o.a. -maar zeker niet alleen- het onderwijs te verwijten. Kinderen worden namelijk al op 12 jarige leeftijd geselecteerd voor een sociaal economische functie in de maatschappij terwijl er in de jungle van de klaslokalen het recht van de sterkste de meritocratische norm is en peer pressure de sociale normen domineert. Dat is nu gewoon merkbaar.

  – In 2001 had 71% van de bevolking in Utrecht een NL achtergrond, anno 2024 is dat nog maar 61%. De grootste procentuele toename is van mensen met een niet-westerse en westerse migratieachtergrond, oftewel mensen die niet zijn opgegroeid met het oer-hollandse fenomeen Koninginnedag a.k.a. Koningsdag.

  Kortom, Utrecht wordt
  A) steeds voller,
  B) steeds rijker,
  C) steeds ouder
  D) meer multiecultie met minder diversiteit (raar maar waar)

  Dus Hollandse volkstradities komen onder cultuurvreemd vuur te liggen waarbij de ‘de immer verbindende oplossing’ voor veertigminners (die MTV/animatieteams generaties) de keiharde homogeniserende commercie van vermaak/beleving op de camping is.

  Dan is er nog de kwestie ICT en social media wat sinds 2005 mensen steeds meer in hun grip krijgt. Wat vroeger op kleedjes lag kan je tegenwoordig 365 dagen per jaar 24/7 op de virtuele marktplaats vinden, het totale aanbod van heel NL (en zelfs EU/verweggistan) ipv lokale oogst op een kleedje.

  Wat is de optelsom over al die jaren?
  Een leuk en uniek nationaal verbindend feest wat kapot gaat aan internationale eendimensionale massacommercie van plat vermaak zonder beleving wat de omgeving polariseert.

  Persoonlijk zie ik maar één werkelijk verbindende oplossing:
  het bass volume bij evenementen iets lager zetten.
  Dat kost helemaal niks, maar is wel gezonder voor de oren en geestelijk welzijn van de meerderheid.

 40. Klaas Smith

  @altijdwat als er een hatelijk is ben jij het wel. Er worden rationele verklaringen gegeven door mensen die er waren en de DUIC lezen. Ik vermoed dat jij gewoon een troll bent of iemand die financiële belangen heeft . @balikluiver maakt een duidelijke opsomming van feiten. Overigens zijn er 23.000 échte studenten in Utrecht en MBOers zijn géén studenten. Hoe men het ook blijft spuwen. HBOérs feitelijk ook niet . Een studie volg je alleen aan de universiteit en is altijd een beta studie. De rest is altijd opleiding en geen studie, als je het verschil niet kent.. soit. mag hoor de Uni vergist zichzelf ook in haar aanbod. Dit gaat over Koningsnacht. Mijn conclusie? Ik zag alleen maar rellende jongeren, die in bedwang werden gehouden door bewakers, handhavers en politie. Helemaal niet leuk. Veel te veel herrie, veel te veel Bass i.d.d. Veel te monotoom, te eenzijdig. Ik mis de sferen die blijkbaar in andere steden wel te vinden is. Ik ken sommige mensen van het College persoonlijk. En ik kan je zeggen. Het is allemala verweven met elkaar, de belangen. ook op persoonlijk gebied. Tijd Duic: om eens kritisch in te zoomen op de zaak.

 41. Katja

  Heb de hele vrijmarkt links laten liggen. Ook eens lekker.

 42. Tuur

  Ik ga niet al de namen afwerken, maar even ter verduidelijking.
  1. Het is een vrijMARKT. Dat betekent dus dat KOPEN en VERKOPEN op nr 1 hoort te staan.
  2. Een markt moet divers zijn. Ik kon geen diversiteit ontdekken.
  3. Het lijkt mij beter om voortaan elk jaar een plekje op de gemeentesite te reserveren. Straten in vakken verdelen, aangeven wat je wilt gaan verkopen.
  4. Geen alcohol buiten de terrassen dulden. Dronken mensen en mensen onder invloed direct aanhouden, naar bus afvoeren, volle bus: naar arrestantenkantoor. luchtzone in en laten uitkateren.
  5. Herrieschoppers. (en dat waren er veel , erg veel zelfs) arresteren, meenemen, weg ermee.
  6. Gezinnen voorrang geven. Studenten hebben het hele jaar al genoeg feestjes. Introductiedagen, etc.
  7. Muziek boven 60 db verbieden.
  8. 1 centraal podium maken, met daarop diverse soorten muziek. Van alle periodes bijv 1930-1990 iig geen gebonk, en aanvaardbaar voor iedereen. Disco is idd ook leuk en roept sfeer op ipv die nare oorlogsherrie. Want dat is wat bassen oproepen bij kinderen, volwassenen: angstaanvallen worden er beschreven, fysieke onwelheden, oorverdovend, hoofdpijnen, misselijkheid, overgeven, migraine, tinnitus. etc. Dit verzin ik niet dit zijn wetenschappelijke feiten.Gezondheid gaat voor alles.
  Dan nog iets.

  Utrecht staat in de top 10 van de duurste steden van Europa. Men is bereid 300 euro huur per maand bovenop de uiterste huurprijs die men mag vragen te betalen, Men betaalt gemiddeld 300.000 euro te veel voor een woning boven op de onroerende goed waarde. Ondanks dat huurders en kopers de stad dragen door hun werk, en via hun huur of hypotheek, is het gemeentebestuur niet in staat naar 400.000 bewoners te luisteren en doet het wat 27.000 studenten in de stad willen. Herrie maken, Afgelopen koningsdag is óók voor ons verpest. En wij zijn geen ouden van dagen. 25 en 29 mijn vriendin en ik. Weggestampt ook. 24 uur lang. nu nog ziek ervan. “fijne koningsdag”.

  Koningsdag indelen waarvoor het bedoeld is: marktwaar verkopen. En diversiteit. Die is er nu niet. Ben het iig met mijn familie NIET tegengekomen. Voor ons wat het voorlopig de laatste avond/nacht .

 43. Fien van de Beerenburger

  @sanne : heb je dove kinderen? Onze kinderen konden er niet tegen. Verder: het is niet maar 1 x per jaar. De stad heeft te lijden onder vele evenementen. dan heb ik het er niet over een paar. naast alle illegale feesten. Het slaat NERGENS op. Utrecht moet weer Utrecht worden. Een stad geschikt voor IEDEREEN.

 44. Fien van de Beerenburger

  @dux wees eens explicieter. Als dat zo is kan de politie/gemeente ingrijpen. Dat mag namelijk niet. Simpel.

 45. Dennis M.

  @Mart je maakt een grote denk- en definitie fout.
  Tot 1980 kwamen de bassen niet onder 120 hz, enkele keer op 60 hz. Na 1980 kwamen pas de wat lagere bastonen. Contra) pas sinds 1995 kwamen de eerste subsonisch (subwoofers kwamen toen in) en Infrasonische hits. Bij dit geluid (dat bonkie bonkie) Komen tonen onder de 20hz vrij. Alle tonen onder de 120 hz die langdurig aanhouden zijn echt direct schadelijk voor : trommelvliezen, zenuwhaartjes, etc. in het oor. Info https://www.hoorzaken.nl/het-oor/het-slakkenhuis/ Daarnaast houden mensen direct onherstelbaar gehoorverlies over (de decibellen die gemeten zijn, zijn zoals gewoonlijk vér over de wettelijke grens geweest (op sommige plekken is er 120db gemeten) op 10 meter afstand n.b. van de speakers. De lage tonen zorgen ook voor schade aan organen bij langere duur, extreme hoofdpijnen maagpijn, misselijkheid, psychische schade. Kan het lijstje nog langer maken, maar dit zijn feiten. Geen meningen. M.a.w. De ‘bass’ waarover jij praat is een ‘veiliger’ basstoon dan de tonen die nu gebruikt worden. Die zijn namelijk nauwelijks of niet hoorbaar, maar wel voelbaar en beschadigen je oren extreem. 70 db is het absolute maximum hetgeen je dicht bij het publiek mag gebruiken, Hangen speakers naar beneden dan 90 db maar wel op 20 meter afstand minimaal dan blijft er zo’n 84db over en dat is ech tkeihard. De bastonen moeten verder worden afgezwakt en bij de dichtsbijzijnde ontvanger niet hoger komen dan 60 db en na 22.00 niet hoger dan 40 a 50 db om geen problemen te veroorzaken op het gebied van het lichaam en de psyche. nog iets. We hebben ook dieren .. Hun broeden, hun gezondheid wordt ook verstoord en verziekt. Zoogdieren kunnen het gehoor niet herstellen zoals bijv bij vogels wel mogelijk is. Gezien mensen, honden, katten, c.q. huisdieren veelal zoogdieren zijn moet dit serieus genomen worden. Het bewijs is geleverd. Voorzorgsbeginsel is niet nodig. Het moet echt omlaag. Het nog langer vol houden van subsonische/infrasone geluiden op meer dan 60db kan echt niet meer. Zelfde geldt ook voor voorbijrijdende auto’s. Die draaien soms zoveel herrie , dat wanneer er straks een politieauto achter ze zit en ze zitten in de trance van de muziek overdag (zie je de lichten niet bij helder zonlicht) men het signaal niet meer hoort. Ook ik was ‘slachtoffer’, zo voelt het wel, van deze herrie. Ik ben niet oud, in tegendeel , ik ben net afgestudeerd en ik kan het niet begrijpelijk dat onze overheid niet een overkoepelende verplichting aan gemeenten oplegt om het geluid drastisch te verlagen en elke horecagelegenheid standaard een controlemicrofoon te laten plaatsen 24/7 . Dat kan met munisense microfoons en een db meter die zichtbaar aangeeft hoeveel herrie er is. Ook moeten we van de dbA meting af. DbC moet de standaard worden. Een die veel beter aansluit bij ons gehoor en de zware bassen die zeker 20 db sterker klinken dan 30 jaar geleden . En dat is veel, heel veel. Kortom mijn Koningsdag is verpest. Die van mijn familie, en ik ben volgend jaar niet- thuis. Terwijl we toch een inclusieve samenleving willen zijn? Dan moet je ook daar op acteren met je muziek en je programma. Het draait, sorry, en daar zeg ik amen tegen, idd alleen om de allerjongste studenten. En dat is heel jammer. Want koningsdag moet voor verbintenis zorgen …. Als coco Chanel het met een nummer uit de jaren 70 kan in hun reclame, dan moet dat op koningsdag ook kunnen. En geloof me Muziek uit de 40’s tot 90’s vindt iedereen leuk. écht jong én oud.

 46. Mart Hoogland

  @bard dat is er wel, maar wordt niet aangeboden. Dát is het probleem. Van marktwerking kan pas sprake zijn als er eerst een tiental voorbeeldmodellen worden uitgeprobeerd. En dat is dus niet het geval. Kan overal ter wereld, behalve in Utrecht. Verder: Ook ik vond het vreselijk om dezelfde redenen, die ik hier weer niet ga opnoemen. Extraatje: Ik ben ongeveer 15 keer uitgescholden in 1 straatje omdat mensen tegen elkaar aandrukte en ik er niets aan kon doen. Vroeger kreeg je “oeps sorry” te horen. tegenwoordig krijg je de hele medische encyclopedie naar je hoofd………… Alle K’s en T’s op een rij . Leuk als je met je 10 jarig zoontje loopt die er zo van schrikt dat hij huilt vanwege het geschreeuw van de studenten met stampo dampo muziek . .. Echt een feest ‘voor de hele familie”.. Het gaat niet om marktwerking op koningsdag …. het moet juist gaan over NON commercie. Eettentjes mogen ook weer terugkomen. Koeken, Satéh, tostis, bbq met stokbrood dat soort dingen. maar ‘dat mag niet ivm de hygiene”.. Terwijl men kon zien hoe het klaargemaakt werd vroeger. Nooit ziek van geweest. Ik mis ook de Country Western en dweil bands… 10 jaar terug waren die er nog en sluit mij er zeker bij aan. Alleen alles voor 15-25 jarigen / scholieren en studenten. Wij voelden ons niet welkom i.i.g.

 47. Johnny be good

  @ Dennis M

  Dat is een glashelder betoog. Het zou goed zijn als de regelgevende en handhavende instanties hier nu eens werk van zouden maken.
  En overigens zo jammer dat zo’n mooi volksfeest is verworden tot een studentikoze zuippartij.

 48. Wies

  Ik lees hier een diep verlangen bij velen naar een ouderwetse braderie. Die kun je zeker vinden in Utrecht, maar dan wel in de buurtjes. Het centrum is wat meer voor de feestenden. Bevalt je dat niet, dan kun je altijd nog lekker de natuur in. Of thuis op de bank Netflixen. En zo is er voor ieder wat wils.

 49. Altijd wat

  @Klaas Smith

  Ik hatelijk? Al die rationele verklaringen onderschrijf ik. Ze bevestigen mijn punt: dat het kortzichtig is om alles aan de studenten te wijten.

  Ik ben het juist eens met een hoop voorstellen hierboven: zoveel mogelijk diversiteit op de vrijmarkt lijkt me een goed idee. Verkopen op 1? Goed idee. Geluidsnormen strikt handhaven: ook helemaal mee eens.

  Maar het feit dat de bevolkingssamenstelling/demografie is veranderd, of dat mensen minder troep kopen op de vrijmarkt, of dat er tegenwoordig subwoofers bestaan, geeft alleen maar aan dat er ontelbaar veel redenen zijn dat de sfeer anders is dan in de jaren ’80-90. Nogmaals, dus niet de schuld van ‘de studenten’. (Bovendien is heel veel van wat voor student wordt uitgemaakt op die dance-feesten in de binnenstad volgens mij eerder jeugd uit randgemeenten dan student aan de UU).

 50. Scherpschutter

  Typisch. Bijna 50 reacties vol geklaag over het gedrag van de medemens of onwelgevallige invulling van evenementen, en niet één comment die de handel en wandel van de van Amsbergjes omvat, om wellicht nog eens te heroverwegen of het vieren van de verjaardag van deze ‘koning’ in de eerste plaats wel een goed idee is…

 51. Ton Braassem

  @wies. Nee. Dat is er dus niet . “voor elk wat wils’ Het centrum is niet alleen voor de feestenden. je snapt het echt niet. Het heet vrijMARKT.. MARKT. De binnenstad is voor IEDEREEN. En niet alleen voor feestenden… Er is juist géén keus voor iedereen , er geen voor elk wat wils … Dat is nu net het probleem. Ik wil niet vervelend doen, maar je hebt blijkbaar de andere reacties niet gelezen. Als zoveel mensen nu aangeven wat hen dwars zit? Het is van óns allemaal die vrijMARKT . op een markt verkoop je zaken . Wat mij betreft schaffen we koningsdag helemaal af . Ga naar Amsterdam en laat onze binnenstad maar met rust als het zo moet . Non argumentatie als die van @wies is er een waar je niets mee kunt. De binnenstad is van IEDEREEN, nu is deze gekaapt door zuipende studenten. Zo is koningsdag nooit bedoeld. Commercie moet echt dicht zoals vroeger. Een hele grote fout geweest die toe te laten…..

 52. Lydia Chatreir

  @wies. Voor elk wat wils? ……. Hoe lang ben jij al niet meer in Utrecht geweest? 30 jaar? . Er is helemaal niets voor mensen boven de 25 a 30 jaar in de stad. Tenzij je natuurlijk van nature alcoholist en snuiver bent. Zoals al geschreven …. De vrijmarkt is een markt. Anders heet het geen vrijmarkt. Dan heette het wel vrij-metcondoom-zuipfeest, zoals het niet gebeurt. Maar alle gekheid op een stokje. Al de reacties hier geven toch aan dat 80/90 procent van de mensen tegen de huidige invulling is? Studenten vormen nog geen 10 procent van de gehele Utrechtse bevolking. In Utrecht wonen 27.000 studenten (8 procent van alle inwoners van Utrecht). 20.000 uitwonende UU- en HU-studenten, 2600 thuiswonende studenten van die onderwijsinstellingen en 6000 studenten die in Utrecht wonen maar ergens anders studeren.(1-1-2024) Waarom moet de binnenstad van Utrecht die van álle 400.000 inwoners van utrecht is, gekaapt worden door 1 groepje die het verpesten voor álle andere Utrechters. Laten we voor hen feesten organiseren aan de Uithof in afgesloten lokalen zodat we ook geen last van die herrie hebben. Kom met feiten. niet met meningen a.u.b. Meten is weten.

 53. Samir K.

  Ik denk dat ik ook maar reageer. Ik zal eerlijk zeggen dat ik mij weggejaagd voel. En niet alleen ik, maar alle moslims van deze ‘vrijmarkt’ . Ik denk, ik weet eigenlijk dat het inderdaad komt door de commercie die bier verkoopt en jongeren die drugs gebruiken. iets waar wij onze kinderen niet mee willen confronteren. Dus de vrijmarkt is er voor iedereen. Behalve voor moslims. En ik denk ook Christenen, en mensen die heel bewust leven zonder religie. Ik ben het niet eens met @wies. Er is niets voor oudere mensen, niets voor mensen boven de 30, niets voor Nederlandse ouderen, bejaarden, en jongere-ouderen zoals dat zo mooi werd verwoord vroeger. Je hebt hier te doen met een volksfeest. Ik dacht dat het ook onze koning was? Of is het alleen de koning van blanke, succesvolle jonge mensen van rijke ouders? Wij voelen ons al jaren niet meer welkom, terwijl we vroeger met de hele familie er naartoe gingen. Al was er wat vervangends, het is ook mijn binnenstad. Ik ben hier geboren, getogen en heb Nederlandse vrienden die ook niet meer naar de stad willen. Dus denkt u eerst na voor dat u zoiets zegt. Er is niet voor iedereen wat, er is voor iedereen niets, alleen voor Studenten. en over die ‘rabiate studentenhaat” . Die is er niet. Mensen komen hier met waarheid, met feiten. En feiten vallen niet te ontkennen en hebben ook niets met haat of liefde te maken.
  Wij voelden ons in ieder geval niet welkom. En ook onze Nederlandse vrienden niet.
  Een moderne moslim.

 54. Ron Woudenberg

  52 reacties en dan een actueel bericht wegstoppen op een nevenpagina? … Even ter verduidelijking slechts 8 procent van de inwoners van Utrecht is Student. De horeca zou er slim aan doen om zich te focussen op die overigen 92 procent die niet van bonkie bonkie houdt, i.i.g. met Koningsdag . Ze kunnen namelijk minimaal 11 maal zoveel omzetten dan wat ze aan het studentenvolk verdienen. ……. Dat alleen maar bier drinkt in 99 procent van de gevallen. En daar wordt je echt niet rijk van.

 55. Ihsan

  @Koel Hoofd, de statistieken die je aanhaalt kloppen niet. Het percentage inwoners met een Nederlandse achtergrond is in werkelijkheid veel groter. Het percentage inwoners met een migratieachtergrond groeit wel, maar dat betekent niet een evenredige afname van het percentage inwoners met een Nederlandse achtergrond. Die dingen sluiten elkaar namelijk niet uit. Zo kun je tegelijkertijd zowel een Nederlandse- als een migratieachtergrond hebben. Dat het CBS dit feit niet erkent heeft natuurlijk geen betrekking op de werkelijkheid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).