Gemeente onderzoekt nieuwe invulling Cereolvilla; Verkoop is optie als die niet wordt gevonden Gemeente onderzoekt nieuwe invulling Cereolvilla; Verkoop is optie als die niet wordt gevonden

Gemeente onderzoekt nieuwe invulling Cereolvilla; Verkoop is optie als die niet wordt gevonden

Gemeente onderzoekt nieuwe invulling Cereolvilla; Verkoop is optie als die niet wordt gevonden
Foto: Pepijn Zwanenberg
De gemeente Utrecht zoekt naar een nieuwe invulling voor de monumentale directievilla van het Cereol-complex in Oog in Al. Als geen geschikte invulling wordt gevonden, wordt de villa mogelijk door de gemeente verkocht.

De gemeente Utrecht zoekt naar een nieuwe invulling voor de monumentale directievilla van het Cereol-complex in Oog in Al. Als geen geschikte invulling wordt gevonden, wordt de villa mogelijk door de gemeente verkocht.

GroenLinks uitte half september zorgen over de slechte staat van het Rijksmonument aan de Everard Meijsterlaan 3. Het Cereol-complex werd begin deze eeuw opgeknapt, maar de directievilla hoorde niet bij dat project en is sinds 2013 anti-kraak. Volgens GroenLinks is de staat van de villa ‘deplorabel’. “Ramen zijn dichtgeplakt, kapotte ramen provisorisch gefixt en na een lekkage in het pand vorig jaar gaat het pand steeds verder achteruit.”

De wethouder laat nu weten dat aan de directievilla alleen noodzakelijk onderhoud wordt gedaan om de villa in stand te houden, geen onomkeerbare schade te veroorzaken en de veiligheid te garanderen. Ondertussen kijkt de gemeente naar een nieuwe bestemming voor het pand. “We verkennen of er maatschappelijke bestemmingen zijn om met deze cultuurhistorische villa maatschappelijke waarde toe te voegen aan de stad.” Als er geen goede invulling wordt gevonden, ziet de gemeente verkoop van het pand als een optie.

Het college wacht nu eerst de resultaten van het onderzoek af en besluit daarna over vervolgstappen.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Rob Huibers

  Best vreemd dat dit gebouw geen onderdeel was van de oorspronkelijke plannen. Een oud fabrieksterrein heel prestigieus een nieuwe bestemming geven en dan een mooi onderdeel ervan weg laten rotten. Alsof ze vergeten waren dat dit er ook nog stond.

 2. Lombokker

  Het zou een mooi kantoorpand kunnen worden. Of een woning of studentenhuis. Maar GL zal er wel weer een ‘broedplaats’ van willen maken.

 3. Hetty

  Rob, U heeft groot gelijk. Dat is weer zo n rare frats van de gemeente Utrecht. Nu zie je een mooi opgeknapt complex, waar een verwaarloosde villa voor staat. De gemeente Utrecht spendeert zijn geld blijkbaar liever aan presigieuze hoogboow en het gevaarlijk herinrichten van wegen, zoals bijvoorbeel de Maliesingel, dan zich te bekommeren om zo n mooi en beeldbepalend monument als deze villa.. Totdat het onderzoek is afgelopen, en dat kan nog heel lang duren, staat de directievilla leeg, met alle risico s van dien. Tip…laat dit pand antikraak bewonen, de bewoners zijn gelukkig met hun tijdelijke nieuwe woonruimte , en het pand is veiliger met permamente bewoning. Ik hoop, dat dit lelijke eendje snel een mooie zwaan word….zonder vogelgriep natuurlijk.

 4. CorM

  als je kijkt naar de situatie en hoe de villa is ingebouwd is er absoluut sprake van voorbedachte rade.
  door het te laten verwaarlozen kost het de koper straks zoveel dat het bijna om niet verkocht moet gaan worden en dan blijkt eea toch te duur en is sloop de enige realistische optie.
  let maar op…. monument of niet.
  @Rob, inderdaad absurd waarom het niet ineens is mee genomen, hoorde per slot bij het complex Cereol, de directievilla notabene.

 5. Hannes

  Haha die Hetty. Je weet kennelijk hoe het zit bij de gemeente. Dus ook dat de projectontwikkelaar de directievilla niet mee wilde ontwikkelen. Maar slopen. Dat was zo tolien jaar geleden.

 6. MJPD

  @Lombokker
  U bedoelt een AZC?

 7. Scherpschutter

  Ik stel voor dat de Gemeente dit pand subiet verkoopt. Ik betaal geen ambtenaren om op mijn kosten (zwaar verliesgevend) vastgoedexploitantje te spelen…

  Dit is toch absurd? Zo’n mooi pand dat 7 jaar lang langzaam weg mag rotten in incapabele gemeentehanden. Ga OF fatsoenlijk om met het eigendom waar ik voor betaald heb (gebruik het object om welvaart te generen) OF verkoop dit pand aan iemand die daar wel toe in staat is.

  Niks maatschappelijke waarde. Als belastingbetaler eis ik tastbare waarde voor mijn geld.

 8. Lombokker

  @MJPD
  https://www.duic.nl/?s=broedplaats

 9. Adriaan

  Onbegrijpelijke misser, het is weer eens bewezen:
  Prutsen is de norm, alleen voor de goeien is buiten plaats, de prutsers worden vanzelf baas……

 10. Koel Hoofd

  De slinkse gemeente zal wel net zolang blijven zoeken naar eieren voor die verkrotte broedplaats totdat het pand zodanig waardeloos is geworden en slopen de enige optie is. Wat weer de weg vrij gaat maken voor een nieuwe groene, duurzame, CO2 neutrale, circulaire broedplaats peperduur te huur voor eieren die zonder een dergelijke omgeving in een emo-inzinking krijgen.

  Verkopen als monument. ‘op te knappen en bewonen door nieuwe eigenaar’, lijkt mij de beste oplossing om het als directie villa voor de stad te behouden.

 11. Rinke Doornekamp

  Het is een bekende truc van de gemeente, eerst bewust laten verkrotten en het daarna slopen of verkopen. Precies zo heeft de gemeente Utrecht gehandeld met de oude Stationswijk eind jaren zestig. En toen de boel goed naar de … was geholpen stond betonboer Bredero klaar om alles met de grond gelijk te maken. Een gemiste kans om van die buurt iets moois te maken i.p.v. het winkelwalhalla dat nu op die plek is gekomen.

 12. Massegast

  Mooie broedplaats voor junks. HC heeft die kar 30 jaar getrokken. Lombok heeft z’n best gedaan. Nu is Oog in Al aan de beurt. Wel zo democratisch. Elke wijk komt een keer aan de beurt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).