Gemeente plaatst tijdelijke toiletten bij verschillende Utrechtse parken | De Utrechtse Internet Courant Gemeente plaatst tijdelijke toiletten bij verschillende Utrechtse parken | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente plaatst tijdelijke toiletten bij verschillende Utrechtse parken

Gemeente plaatst tijdelijke toiletten bij verschillende Utrechtse parken
Het openbaar toilet op het Janskerkhof. Archieffoto DUIC
De gemeente Utrecht is bezig om tijdelijke openbare toiletten plaatsen bij Park Lepelenburg en het Wilhelminapark. In andere parken zijn inmiddels al tijdelijke voorzieningen geplaatst.

De gemeente Utrecht is bezig om tijdelijke openbare toiletten plaatsen bij Park Lepelenburg en het Wilhelminapark. In andere parken zijn inmiddels al tijdelijke voorzieningen geplaatst.

In de drukbezochte gebieden van Utrecht moet een openbaar toilet altijd op 250 meter loopafstand zijn. Dat is althans de wens van de gemeente. Daarom zijn nu bij Park Paardenveld, Griftpark en Maximapark tijdelijke toiletten geplaatst.

Bij Park Lepelenburg en Wilhelminapark wordt nog gewerkt aan tijdelijke units. “Hierin nemen we ook uw wens mee om deze pandemie bestendig en zelfreinigend te laten zijn”, aldus de gemeente.

Vorige maand zei wethouder Kees Diepeveen dat gekeken werd naar een snellere plaatsing van de permanente toiletten bij het Griftpark, Park Lepelenburg en Wilhelminapark. Omdat deze niet op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, wordt nu dus gewerkt aan een tijdelijke oplossing.

Corona

Vanwege het coronavirus is het aantal openbare toiletten tijdelijk flink afgenomen. Zo waren voorzieningen in de openbare ruimte afgesloten en ook de toiletten in de verschillende horecazaken en publieke gebouwen waren niet te bereiken.

Nu de verspreiding van het virus aan het afnemen is en veel maatregelen worden versoepeld zijn ook de toiletten in de publieke ruimte weer opengegaan. Zo zijn bijvoorbeeld de uriliften op het Janskerkhof en de Mariaplaats weer te gebruiken.

Onder normale omstandigheden staan deze toiletten alleen in het weekend omhoog, maar nu is besloten om deze langer open te houden. De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om deze uriliften permanent vaker omhoog te zetten.

App

In de HogeNood-app zijn alle openbare toiletten te vinden. De gemeente zegt dat de spreiding van publieke voorzieningen momenteel voldoet aan de 250-meter-regel, maar ook dat er in de toekomst nog stappen te zetten zijn.

“Er zullen in de toekomst nog stappen te zetten zijn, zeker nu afstand houden en intensiever gebruik van parken en openbare ruimte waarschijnlijk is. Met onze ondernemers blijven we in gesprek over hoe we samen in een goed aanbod kunnen voorzien.”

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Kees Truijens

  Heel goed idee. Wel graag plaatsing goed overwegen. Beter dus dan het voorbeeld op het Janskerkhof.

 2. woutvr

  Heel goed idee!

 3. wollie

  werktitel: project gemeentepis

 4. anna

  lekker in coronatijd, of worden ze ook schoongemaakt

 5. Jop

  @annna, lezen is ook een kunst: zelfreinigende wc’s. En anders glorix doekjes en handgelletje mee.

 6. Evert Bouws

  Uitstekende zaak, maar liever niet tijdelijk. Het is een vorm van beschaving om openbare toiletten ter beschikking te hebben. In het buitenland is dat heel gewoon.

 7. Marlies

  Niet tijdelijk voor altijd is niet altijd mogelijk om bij een café of restaurant na de wc te gaan zonder consumptie verplichtingen.

 8. Koel Hoofd

  Hoezo tijdelijk? Permanent zou beter zijn.
  En waarom is er een app nodig om ze te vinden?
  Je hebt niets aan een app als je hoge nood hebt en je foon leeg…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).