Gemeente Utrecht geeft in totaal zes waarschuwingen aan horecaondernemers die deuren openen Gemeente Utrecht geeft in totaal zes waarschuwingen aan horecaondernemers die deuren openen

Gemeente Utrecht geeft in totaal zes waarschuwingen aan horecaondernemers die deuren openen

Gemeente Utrecht geeft in totaal zes waarschuwingen aan horecaondernemers die deuren openen
Richard den Hartog van Café 't College
Handhavers van de gemeente Utrecht hebben zaterdag vier mondelinge en twee schriftelijke waarschuwingen gegeven aan horecaondernemers die besloten de deuren te openen. De ondernemers openden de deuren uit protest tegen de nieuwe coronamaatregelen die vandaag ingingen.

Handhavers van de gemeente Utrecht hebben zaterdag vier mondelinge en twee schriftelijke waarschuwingen gegeven aan horecaondernemers die besloten de deuren te openen. De ondernemers openden de deuren uit protest tegen de nieuwe coronamaatregelen die vandaag ingingen.

Het kabinet heeft vrijdag tijdens de coronapersconferentie bekendgemaakt dat onder meer winkels, sportclubs en bijvoorbeeld kappers de deuren weer mogen openen. De lockdown blijft echter nog wel gelden voor horecazaken.

Uit protest tegen dit besluit besloot een aantal Utrechtse ondernemers, waaronder Sanju Ramen, de Beren, Copper Branch, Grand Café Lebowski, café ’t College en Gys de deuren toch te openen. Het merendeel van de zaken bleef echter wel gesloten.

Niet gedogen

Burgemeester Dijksma had eerder al aangeven deze vroegtijdige opening niet te gedogen. Medewerkers van handhaving hebben de ondernemers dan ook bezocht en er zijn vier mondelinge en twee schriftelijke waarschuwingen gegeven. Om 16.00 uur waren volgens de gemeente alle acties weer beëindigd.

Dijksma zegt te begrijpen dat de lockdown voor grote emoties zorgt bij de ondernemers. Zij gaat zich, samen met andere burgemeesters, de komende periode inzetten voor versoepelingen van de maatregelen en een ruimhartigere compensatie.

“Ook vandaag heb ik weer contact gehad met getroffen ondernemers. Het water staat hen aan de lippen. Vanuit de regio Utrecht doen we wat mogelijk is om hen te steunen”, aldus Dijksma.

Winkels

Onder meer niet essentiële winkels mochten zaterdag weer klanten ontvangen en veel Utrechters hebben daar gebruik van gemaakt. Dit is volgens de gemeente beheersbaar en zonder excessen verlopen, mede dankzij de inzet van de ondernemers zelf om bezoekersstromen in goede banen te leiden.

Ook wethouder Klaas Verschuure bracht zaterdag een bezoek aan het Utrechtse centrum. “Net even in de binnenstad geweest. Heel fijn om weer open winkels te zien. Hopelijk volgen horeca en cultuur nu ook heel snel”, schrijft Verschuure op Twitter.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Uitstekend optreden van de burgemeester. Heel veel horeca kan blijkbaar wél gewoon de regels volgen dus het is totaal niet uit te leggen dat als je zomaar besluit om dat maar eens niet te doen, de gemeente dat zou moeten toestaan.

  Net zoals Waku Waku een paar maanden geleden (ooit nog wat teruggezien van het gecrowdfunde geld trouwens?), die meenden zich niet aan de regels te houden en er mede voor hebben gezorgd dat er weer strengere maatregelen zoals lockdowns nodig waren. Bedankt nog daarvoor.

 2. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Hoe zat het nou ook al weer met die sociale worst van onze burgemeester 😜.

 3. Lombokker

  Kunnen die handhavers ook eens op de Damstraat en de Kanaalstraat aan het werk gaan? In de afhaalzaken daar zie ik namelijk al weken lang dat vrijwel alle klanten zonder mondkapje binnen staan. Je zou bijna gaan denken dat daar andere regels gelden dan in de rest van Utrecht.

 4. Esrin W.

  Práchtig feel good berichtje, gisteren op de Kanaalstraat was letterlijk álles open en daar heb ik in twee uur tijd geen handhaving gezien. Wel veel politie auto’s die daar standaard voor de vorm op en neer rijden maar ze hadden zoals gewoonlijk koffie in de auto en dachten als we uitstappen hebben we gelijk weer gezeik.

 5. sjaak

  Nou esrin je kunt nu natuurlijk wel weer ff lombok gaan bashen, maar ook in de rest van Utrecht zijn al weken wijntentjes open – je moet ze alleen wel even weten te vinden. kan je gewoon wijn kopen (mocht open volgens regels) maar ook lekker ‘s avonds zuipen, alleen heet het dan degusteren.

 6. Scherpschutter

  @Lombokker

  “In de afhaalzaken daar zie ik namelijk al weken lang dat vrijwel alle klanten zonder mondkapje binnen staan.”

  Nou en? Zelfs de overheid heeft bij monde van Jaap van Dissel aangegeven dat mondkapjes geen enkel doel dienen. Waar maak je je druk over?

 7. Esrin W.

  Dit is geen Lombok bashen, integendeel, ik vind het een prachtige wijk. Ik wilde even de willekeur aangeven. Bij deze nogmaals.

 8. Hans

  Scherpschutter weet het weer eens beter. Denkt hij.

  “Waar maak je je druk over”. Onder verwijzing naar de constatering van lezers dat het dragen van mondkapjes in sommige gelegenheden niet of nauwelijks wordt gepraktiseerd.

  Ik prefereer gezaghebbende wetenschappers verre boven de met losse floddders schietende en uit hun nek kletsende onwetenden.

  Dr. Anthony Fauci heeft onlangs nog eens onder de aandacht gebracht dat gevaccineerd zijn en de booster genomen hebbende het risico op ernstig ziek worden en opname in het ziekenhuis aanzienlijk reduceert.

  Hij heeft daarbij tevens het belang van het dragen van neus-mondmaskers benadrukt als belangrijke preventieve maatregel.

  Het valt aan te bevelen het oor te luisteren te leggen bij de wetenschap in tijden van bedreiging van de volksgezondheid.
  Dat voorkomt onnodig lijden. Gezwatel koop je niks voor.

 9. Lombokker

  @Scherpschutter

  Uit artikel 1 van de Nederlandse Grondwet: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.”

  Als ik dan zie dat de gemeente Utrecht hardwerkende ondernemers kennelijk niet allemaal hetzelfde behandeld maak ik mij daar druk over, mag ik?

 10. Henk van Riezen

  “Ik laat mij niet kapot maken” met dit argument opende een Utrechts winkelier zijn zaak tijdens de lockdown. Nou heb ik alle begrip voor de wanhoop van de winkeliers die hun bedrijf kapot zien gaan, maar begrijp niet hoe hij dit zeggen kan. Denkt hij nu echt dat de maatregelen genomen worden om de ondernemers kapot te maken? Waarom kiest hij deze woorden dan? Daarmee voedt hij alleen maar het wantrouwen tegen de overheid en vergroot de kans op verdere escalatie van de protesten. Waarom publiceert u deze uitspraak zo groot??

 11. Herman

  Zielig!
  Ondertussen is in heel Europa de horeca gewoon open.
  Hoe toch op met die bangmakerij!

 12. Moniek

  @SS
  Er bestaat zoiets als voortschrijdend wetenschappelijk inzicht, ook bij van Dissel. U hebt kennelijk een paar stappen gemist.

 13. Scherpschutter

  @Hans

  Fauci? Dus jij loopt met twee mondmaskers over elkaar begrijp ik, zoals deze ‘gezaghebbende wetenschapper’ adviseert? Ik zou er nog een derde en vierde mondmasker bij doen Hans. Helpt ook niet, maar je hebt in ieder geval wel lekker warme oren…LOL

  @Lombokker

  Je mag je druk maken over wat je wil. Het heeft alleen allemaal niet zoveel zin. Niet-medische mondkapjes werken voor geen meter, zoals studie op studie laat zien.

 14. Bill

  @Scherpschutter, ze hebben dermate weinig nut dat ook in afgelopen persconferentie weer sterk is aangeraden ze te dragen? Bedoel je die mondkapjes?

  Oh wacht, je zit weer eens op je eigen planeet in het wilde weg te bazelen.

 15. Ton

  Heerlijk, de nuances spatten je weer tegemoet op het scherm.
  Zo komen we echt verder, denk je niet ?
  Die 5 % van Nederland met een vastgeroest eigen gelijk kennen we ondertussen wel.

 16. Scherpschutter

  @Bill

  Geen idee Bill. Ik kijk niet naar persconferenties. Liever verdiep ik me in het kundige oordeel van s-‘werelds beste virologen, immunologen, vaccinatie-experts en statistici. Wat een middelbare schoolleraar en gastro-enteroloog verder van dit virusje vinden, boeit me niet zo.

 17. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Het heeft natuurlijk geen zin dat half Nederland tijdens de lockdown gewoon in het buitenland gaat shoppen, terugkomen en dan de boel besmetten, terwijl onze ondernemers kapot gaan door deze pandemie.
  Ik kan mij als mens voorstellen dat je ten einde raad bent als je ziet dat alles waar jejezelf kapot voor hebt gewerkt, failliet gaat.

 18. Len

  Als het allemaal zo om de volksgezondheid te doen is, dan had er wellicht iets beter op diezelfde volksgezondheid geanticipeerd kunnen worden zodat een verkoudheid+ niet zo’n ernstig resultaat hoeft op te leveren voor een bepaalde groep mensen. Maar bronaanpak daar doen we liefst niet aan.

 19. Bill

  @Scherpschutter, wat bijzonder dat je denkt dat degenen die wereldwijd het beleid maken dit blijkbaar in hun eentje doen en zelf geen virologen, immunologie, vaccinatie-experts en statistici zouden raadplegen.

  Het blijft me verbazen hoe wereldvreemd je reacties blijven. Maar goed, je vindt ook dat het slechts een griepje en dat de mensen die blijvende schade oplopen in principe niet moeten klagen.

 20. Rob H.

  Mooi lijstje namen om na de lockdown te mijden.

 21. Moniek

  @SS
  Hebt u zoveel kennis van virologie dat u publicaties van ‘s werelds beste virologen etc. kunt volgen resp. beoordelen? Het RIVM staat op wereldniveau bijzonder goed aangeschreven hoor!

 22. sjaak

  @esrin: er is geen willekeur want zoals ik aangeef: dit gebeurt op andere plekken ook. Bij deze nogmaals.

 23. Hans

  @ SS
  Ja hoor, ik loop de hele dag rond met uitsluitend 6-dubbele mondkapjes, Op m’n hoofd, over de ogen en als kniebeschermers. En dat bevalt prima. Heb me nog nooit zo veilig gevoeld.

 24. Hans

  Welke zijn dat dan, Schutter, die “ s-‘werelds beste virologen, immunologen, vaccinatie-experts en statistici?”
  Noem namen, vermeld bronnen en toon aan waarom deze ‘beste virologen’ volgens u mensen als Fauci, Koopmans en van Ranst de pas afsnijden? Graag feiten & bronnen i.p.v. beweringen die niet onderbouwd worden door u.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).