Gemeente Utrecht in gesprek met ACU over gratis maaltijden Gemeente Utrecht in gesprek met ACU over gratis maaltijden

Gemeente Utrecht in gesprek met ACU over gratis maaltijden

Gemeente Utrecht in gesprek met ACU over gratis maaltijden
ACU in Utrecht
De gemeente Utrecht wil in overleg met politiek cultureel centrum ACU over de Solidarity Kitchen. Tijdens de lockdown deelde vrijwilligers van de ACU vanuit deze keuken meer dan 18.000 gratis maaltijden uit.

De gemeente Utrecht wil in overleg met politiek cultureel centrum ACU over de Solidarity Kitchen. Tijdens de lockdown deelde vrijwilligers van de ACU vanuit deze keuken meer dan 18.000 gratis maaltijden uit.

Sinds de eerste dag van de lockdown heeft ACU tientallen gratis maaltijden per dag uitgedeeld aan voornamelijk dak- en thuislozen. Dat is een grote groep mensen, die afhankelijk blijkt van maaltijdvoorziening. Wat gebeurt er nu dit stopt? Dit vroegen PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks en D66 afgelopen donderdagavond aan de gemeente Utrecht.

“We willen in gesprek met ACU, om een beter beeld te krijgen van de groep die werd voorzien van de gratis maaltijden”, reageert wethouder Maarten van Ooijen. Ook spreekt hij zijn waardering uit voor de Solidarity Kitchen van ACU. “Dit is een hartverwarmend initiatief. De anderhalvemetersamenleving heeft een grote invloed gehad op de opvang van dak- en thuislozen. Ook op de maaltijdvoorzieningen.”

Voorziening

Tijdens de lockdown ging een aantal voorzieningen dicht. Zo ook plekken voor mensen die een woning hebben, maar niet zelfstandig genoeg zijn om voor eten op tafel te zorgen. Ze kunnen bij deze voorzieningen gratis of voor een geringe bijdrage een warme maaltijd halen.

De wethouder vindt wel dat gratis maaltijden niet altijd beter zijn. “Je krijgt dan mogelijk een toeloop die je niet wil. Mensen die zelfstandig zijn komen daar ook op af.” Het doel van het overleg tussen de gemeente en de ACU is dan ook het effectief kunnen bedienen van dak- en thuislozen en kijken of extra maatregelen inderdaad gewenst zijn.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Bromsnor

  Als Bromsnor uit het stuk mag opmaken dat de gemeente ACU gaat steunen in haar goede werk, dan is hij helemaal voor!

 2. Hadjememaar

  Kijk, dit lijkt leuk, maar er zit een addertje onder het gras. ACU neemt een initiatief om mensen te helpen die door het plotselinge wegvallen van, naar ik aanneem gesubsidieerde faciliteiten voor daklozen zonder eten zitten. ACU denkt niet na, voorziet kwetsbare mensen zonder bijbedoelingen van een primaire levensbehoefte en doet dat goed. Ik heb niemand iets lelijks horen zeggen over het initiatief. De deal is eenvoudig. Heb je niks te eten? Hier heb je een hap! Graag gedaan.

  Dat houden ze niet eindeloos vol, dus moet er iets verzonnen worden. Moet de gemeente het doen? Nee, liever niet. De gemeente moet goede initiatieven steunen.

  Het ACU initiatief IS goed. Het verdient steun. ACU heeft laten zien dat wat zij doen werkt en zelfs erg effectief is. Wat doet de wethouder? Die zegt jaaaa….., alles goed en aardig, we willen jullie wel steunen, maar jullie moeten je werk wel doen op onze manier. Om te beginnen vinden we dat van “gratis voer΅ een verkeerd signaal uitgaat.

  What the F*ck! Steun je nu een keigoed burgerinitiatief of doe je een aanbestedingsronde om je politieke doelstellingen te realiseren?

  Laat ACU lekker zelf bepalen of ze de maaltijden gratis verstrekken of tegen een kleine vergoeding? Zeg tegen ACU: aan iedere maaltijd die jullie verstrekken aan iemand die zelf niet voor een maaltijd kan zorgen dragen wij twee euro bij (of 1 euro, of anderhalve euro whatever), punt. De bijdrage is niet kostendekkend maar helpt wel.

  Dat biedt ook de ruimte aan anderen om initiatieven te nemen, verstrek je maaltijden aan daklozen dan dragen wij per verstrekte maaltijd een vast bedrag bij.

  Zo laat je het initiatief bij de burgers en creëer je een “level playing field” en gek genoeg zijn het straks de daklozen die bepalen wie de subsidie krijgt en niet de gemeente.

 3. Aa

  @hadjememaar: dat is direct ook het probleem van het moderne bestuur….elk beleid wordt vanuit ideologie geformuleerd. We hebben pragmatisch beleid nodig en daar zijn democratische hervormingen voor nodig. Tegelijkertijd zit de overheid steeds vaker initiatieven van burgers in de weg wat het vertrouwen in de overheid nog verder doet dalen. Om nog maar niet te spreken van de faux inspraakavonden van de gemeente..

 4. Luuk Upuuk

  Alle initiatieven die uit de burgerij ontstaan, moeten bij suk6 kennelijk door de burocraten worden overgenomen. Om het dan te reguleren en een dusdanige overhead aan kosten te creëeren zodat het uiteindelijk wegens tekorten de nek wordt omgedraaid.

 5. GeenStijl @Utrecht

  Ja vooral op voorwaarden van de gemeente Utrecht gaan werken, daar wringt hem nou juist de schoen,het werkt dus niet.

 6. Hadjememaar

  @Aa, inderdaad. De wethouder is politiek, maar het belastinggeld niet. De partij van mijn voorkeur zit in de gemeenteraad, maar ik vind niet dat oplossingen voor maatschappelijke problemen, die met maatschappelijk geld betaald worden de politiek moeten dienen. Dat is wat mij betreft geen probleem van links of rechts maar een algemeen politiek probleem.

  Daarom ben ik voor meer initiatief van oprechte burgers zonder bijbedoelingen, die financiering krijgen omdat ze resultaten boeken, niet omdat ze “vriendjes” zijn of de “juiste ideologie” aanhangen.

 7. Koel Hoofd

  het college heeft een totalitaire ideologie: als zij het niet beheren en controleren is het fout

  @Aa democratische hervormingen zijn over dik 2 jaar mogelijk met de gemeenteraadsverkiezingen.

 8. Hadjememaar

  @ Koel Hoofd, zoals gezegd, het is mijns inziens geen ideologisch probleem, maar een politiek probleem. Uw bijdrage draagt maar weinig bij aan de discussie hier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).