Gemeente Utrecht selecteert partij die 96 ‘ramen’ wil bouwen bij Nieuwe Zandpad Gemeente Utrecht selecteert partij die 96 ‘ramen’ wil bouwen bij Nieuwe Zandpad

Gemeente Utrecht selecteert partij die 96 ‘ramen’ wil bouwen bij Nieuwe Zandpad

Gemeente Utrecht selecteert partij die 96 ‘ramen’ wil bouwen bij Nieuwe Zandpad
De voormalige prostitutiezone Zandpad in Utrecht
De gemeente Utrecht heeft een partij geselecteerd die 96 werkruimten voor sekswerkers wil bouwen op het Nieuwe Zandpad. Met deze voorlopige gunning is de terugkeer van raamprostitutie in de stad weer een stap verder.

De gemeente Utrecht heeft een partij geselecteerd die 96 werkruimten voor sekswerkers wil bouwen op het Nieuwe Zandpad. Met deze voorlopige gunning is de terugkeer van raamprostitutie in de stad weer een stap verder.

In 2013 werd het oude Zandpad in Utrecht gesloten. Sindsdien werkt de gemeente aan een nieuwe plek voor raamprostitutie waar sekswerkers op een legale manier hun beroep uit kunnen oefenen. Drie ontwikkelaars hebben aangegeven dat ze deze taak op zich willen nemen. Daar is er nu één van geselecteerd.

Het gaat om Stichting Huisvesting het Nieuwe Zandpad. Op alle criteria die zijn gesteld kwam deze partij volgens de gemeente het beste uit de bus. Zo heeft de stichting tijdens de inschrijving aangegeven veel aandacht te hebben voor de zelfbeschikking van sekswerkers, veiligheid en het voorkomen van overlast.

Plan

In het plan van aanpak van de partij staat bijvoorbeeld dat een eventuele winst wordt gebruikt om sekswerkers bijvoorbeeld financieel advies, psychologische hulp of een opleiding te geven.

Daarnaast werkt de stichting samen met een bank die producten kan leveren aan sekswerkers zoals een betaalrekening, verzekering of hypotheek. Dit alles is er volgens de gemeente op gericht om sekswerkers minder afhankelijk te maken van mogelijk kwaadwillende personen.

Het gaat vooralsnog om een voorlopige gunning. Voordat de kogel echt door de kerk is moet er onder andere een aantal Bibob-onderzoeken naar de integriteit van de partij worden uitgevoerd.

Exploitanten

De stichting wil de grond van de gemeente huren en 96 werkruimtes bouwen bij het Nieuwe Zandpad tussen de waterzuivering en de Einsteindreef. Vervolgens verhuurt deze partij de ruimtes aan drie exploitanten die een vergunning hebben voor raamprostitutie. Deze exploitanten verhuren de ramen aan de sekswerkers en verzorgen het beheer van het prostitutiebedrijf.

“We zetten met de voorlopige gunning een belangrijke stap voorwaarts in dit langlopende traject. Een stad als Utrecht heeft een plek nodig waar het legale beroep van sekswerker op een veilige manier uitgeoefend kan worden”, zegt burgemeester Sharon Dijksma.

Registratie

Eind vorig jaar heeft de Raad van State geoordeeld dat de registratieplicht voor raamprostituees in Utrecht onrechtmatig is. De gemeente wilde dat prostituees zich bij de gemeente zouden laten registreren. Daarmee wilde toenmalig burgemeester Jan van Zanen toezicht kunnen houden op de branche en moesten mensenhandel en uitbuiting worden voorkomen.

Omdat een schoon en veilig Zandpad nog steeds prioriteit heeft bij de gemeente is besloten een convenant te sluiten waarin afspraken staan over de inzet en bijdragen van betrokken partijen om uitbuiting te voorkomen. De stichting en de exploitanten hebben inmiddels toegezegd het convenant te zullen ondertekenen.

In het voorjaar van 2022 wordt bekend of het project een definitieve gunning krijgt. Dit is onder andere afhankelijk van de uitkomst van het Bibob-onderzoek. Wanneer de stichting op het Nieuwe Zandpad mag gaan bouwen, hangt af van de vergunningsprocedure.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Snap nog steeds niet waarom dit midden tussen de woonwijken moet. Dan hadden die boten sowieso niet weg gehoeven.
  Weer zo’n geldverslindend project waar vooralsnog niemand ene bal is opgeschoten. De dames al helemaal niet.

 2. arbeider

  Eindelijk eens positiefs nieuws…..dit duurt al veels te lang.
  De stad Utrecht moet natuurlijk plek hebben voor sexwerkers, daar is nou eenmaal grote behoefte aan. Hopelijk gaat het nu cresendo….

  @Rietje
  welke woonwijken? het ligt op een braak terrein…..in alle andere grote steden ligt het wel in woonwijken….dus ik zie het probleem niet.

 3. Len

  Coffeeshop ernaast in plaats van op de Tennessedreef en iedereen is weer geholpen.

 4. GeeWee

  Deze plek langs de Vecht is inmiddels een fantastische wandel en fietsroute geworden. Laten we dat zo houden. Als hier een kleine 100 ramen komen dan rijden hier weer grote delen van de dag (en nacht!) tientallen, zo niet honderden auto’s rond.
  Kunnen andere steden niet (ook) hun verantwoordelijkheid nemen? Ik geloof nooit dat er voor de lokale ‘behoefte’ zoveel ramen nodig zijn.

 5. Zuilen030

  @GeeWee: Helemaal mee eens, er wordt inderdaad niet gekeken naar de toestroom van verkeer, sluipweg via de Vechtdijk, richting Zuilen.
  Verder is 96 ramen wel heel veel op dat kleine stukje, parkeergelegenheid zal wel langs de vecht komen.

 6. mees kees

  Gewoon nu even ‘de natuur’ z’n gang laten gaan. Bibob afwachten. En die ene woonwijk ligt er geografisch wel naast, maar je moet er toch een flink eindje voor omlopen (en een beetje koper leest zich in in de omgevingsplannen) Bibob-voorwerk is vast al wel gedaan. Snel doorpakken, dan kan daarna de natuur eindelijk weer z’n gang gaan. Einde skate- en hardloopbaan in zicht?

 7. Kim

  Er is eindelijk na jarenlange overlast (ingetikte autoruitjes, drugsdealers) wat meer rust in de wijk. De leefbaarheid (afgezien van het afgestoken vuurwerk) neemt toe. Ik ben bang met de komst van het zandpad dat de overlast weer toe gaat nemen. De bezoekers + hangjeugd blijven niet aan de kant van het zandpad hangen maar trekken de wijken zuilen en ondiep in. Ook is het eeuwig zonde dat dan het natuurgebied in het geding komt. Het is nu al aan de kant van het zandpad een druk tijdens de weekenden omdat er in Utrecht te weinig plekken zijn om te recreëren. Met de komst van het zandpad valt er dus een plek af waar mensen in hun vrije tijd naar toe gaan om te wandelen. Nu zuilen en ondiep nog enigszins betaalbaar zijn voor gezinnen is het extra onwenselijk om daar bewust ramen te plaatsen waardoor de criminaliteit en overlast toeneemt. Hiermee jaag je de gezinnen de stad uit.

 8. Wim Vreeswijk

  In hoeverre wordt er rekening gehouden met de 1,5 meter tussen klant en sekswerker en in hoeverre wordt er gecontroleerd en geverbaliseerd door Utrechtse BOA’s of wordt er in ‘natura’ afgerekend ?

 9. arbeider

  @Kim
  Je word de stad uit gejaagd door de hoge huur en koop prijzen en het anti autobeleid +

  Je kan er gewoon langs blijven wandelen of fietsen,geen probleem, of ben je bang dat je man of vriendje te vaak deze route gaat nemen?

  De stad is van iedereen, dus ook voor sexwerkers. Welkom in de 4e stad in Nederland!

 10. TJA…

  @GeeWee: inderdaad.
  Weer een aanpak waar Utrecht sterk in is: een mooie oplossing voor de doelgroep maar zonder oog te hebben voor de leefbaarheid voor anderen.
  Analoog aan de manier waarop het fietsgebruik wordt doorgedramd.

 11. Erwin

  Kan dat zandpad niet wat verder uit de stad komen? Bijv Overvecht-noord? De hogelanden knapte net zo lekker op. Binnenkort dus weer lekker overlast van voertuigen, schreeuwende mannen, steekpartijen en mensenhandel.

 12. Kaat

  @GeeWee: helemaal mee eens. Zonde van dat stukje. Leg er leuke woonboten neer, maak een parkje erbij en je hebt er een leuk stukje Utrecht.

 13. W.

  Ter aanvulling op bovenstaande reacties: De nieuwe ramen komen niet precies op de plek waar de boten lagen, maar tussen de waterzuivering en Einsteindreef, waarbij het straatje met ramen parallel loopt aan laatstgenoemde straat.

  De Vecht blijft dus gewoon zichtbaar en de wandelende/fietsende passant hoeft niet langs de ramen te komen als je je langs de Vecht beweegt. De impressie op deze pagina van de gemeente geeft wel een redelijk beeld: https://www.utrecht.nl/ondernemen/prostitutie/het-nieuwe-zandpad/

 14. Alex

  Eindelijk weer een beetje vooruitgang, zij het weer tergend langzaam. Een bibob toetsing duurt maximaal 3 maanden, dus in de herfst kan alles rond zijn waarom dan pas over een jaar de definitieve gunning?

  Er komt tenminste weer wat leven rond de Marnixbrug / Zandpad want nu is het een onveilig niemandsland waar je zo snel mogelijk doorheen wil.

 15. Pessimist

  Denk je dat er na het voorjaar van 2022 nog veel te handhaven valt op het gebied van 1,5 meter, Wim?

 16. Esrin W.

  Mooi! Dan komt ook de “ambulante handel” weer terug welke zo welig tierde in de schijnwerpers van de verlichting achter dat tankstation. Laat oude tijden herleven!

 17. Mr. Geuzenwijk

  Dit komt de leefbaarheid van de wijk niet ten goede, zeker bezien vanuit huidige groen strook en recreatieve karakter wat straks een file aan auto’s wordt en hangende personen. Dat zal weerslag hebben op vechtdijk tot rode brug. Nog los van (auto) geluidsoverlast met nachtsluiting om bijvoorbeeld 3 uur.

 18. cas

  Ik heb daadwerkelijk;ijk nog nooit iemand op de plek waar het komt een picknick mand zien neerzetten en even lekker gaan lunchen onder de rook van een zuivering en tankstation….. Wat een flauwekul zeg.

  En wat betreft toezicht en handhaving… iedereen hier heeft het altijd over handhaven als het over overlast gaat, maar nu is dat vertrouwen ineens weg?
  Het gebied ligt niet in een woonwijk… het ligt in de stad, maar als je er niks van mee wil krijgen zijn er veel mogelijkheden om het te vermijden. Je spelende kind op de schommel zal het niet zien.

  En de verkeersoplossing zoals op het voorbeeld ziet er prima uit waarin de route voor fietsers en voetgangers langs te vecht is afgesloten van de bezoekers van de ramen.

  Deze schimmige wereld kan je wel verbieden, maar verdwijnt daarmee niet of wordt ook niet kleiner. Het verplaatst zich misschien wel naar het huis naast jouw. Leuk of niet leuk, op zijn minst moeten wij als maatschappij ook dit beroep ondersteunen en hard optreden tegen misstanden.

 19. Anne Marie ten Berge

  LET OP! Ten 1ste: Een voorlopige gunning om te bouwen is gebaseerd op een bestuurlijk planbesluit. Tegen dit planbesluit kan bezwaar aangetekend worden door iedere volwassen (rechthebbende ) inwoner van de Stad Utrecht. Ten 2de: Iedereen die in Utrecht een woning zoekt moet ingeschreven staan bij de Stichting Woningnet B.V. voor de regio Utrecht. Inschrijven is verplicht ook als je de woning (gedeeltelijk) wil gebruiken als voor een (privé) onderneming / bedrijf. Het bestemmingsplan 2009 stelde dat bij een onderneming aan huis, het perceel niet kleiner mag zijn dan 40m2 aan grondoppervlak. Ten 3de: Sekswerkers zijn zelfstandige ondernemers met winstoogmerk die zich volgens de Nieuwe Handelsregisterwet van 1-1- 2008 dienen in te laten schrijven in het Handelsregister van de KvK. Daarmee wordt mensenhandel en uitbuiting voorkomen. (Dat wist oud-burgemeester Jan van Zanen (VVD) in 2020 ook al lang ) Ten 4de: het ene legale beroep mag, ter voorkoming van discriminatie, ook in onderkomen of de bouw daarvan niet voorgetrokken worden op een ander legaal beroep.

 20. Malle Aggie, kleine profeet

  Deze “voorziening” was er niet van 2013 tot 2022. Gemeente Utrecht gaat vleesverhuur, zoals onze Zuiderburen dat zo fraai noemen, toch niet propageren na al die jaren?

 21. andre

  men had gewoon die bootjes moeten laten liggen dat hoorde gewoon bij Utrecht ik geloof niet dat er nog een nieuw zandpad komt duurt veel te lang en als er iets komt krijgen zo nooit meer al die ramen bezet meiden werken nu van uit huis

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).