Greenchoice levert van 1 oktober 2022 tot 1 januari 2024 zo’n 1,3 miljoen kuub gas aan de gebouwen van de gemeente Utrecht. Het vorige contract met Gazprom moet verplicht worden ontbonden, vanwege sancties tegen Rusland. Greenchoice verklaart geen banden te hebben met Rusland.
“Greenchoice was de enige partij die een bieding heeft uitgebracht aan de gemeente en is de huidige leverancier van elektriciteit”, is te lezen in een brief aan de raad. Gazprom was vanwege de sancties tegen Rusland als gevolg van de oorlog tegen Oekraïne uitgesloten voor de aanbesteding.
Vanwege de huidige gasmarkt verwacht de gemeente dat de energiekosten flink gaan oplopen. Zo wordt verwacht dat de energielasten voor dit jaar 3,2 miljoen euro hoger uitvallen. Voor 2023 voorziet de gemeente een kostenverhoging van 7,8 miljoen euro.
Overdragen
De gemeente onderzoekt of de eerder ingekochte volumes gas bij Gazprom voor de komende winter kunnen worden overgedragen aan Greenchoice. “Daarmee beperken we de financiële impact voor onszelf en voorkomen we dat Gazprom winst maakt doordat we ons contract ontbinden.”
Een nieuwe gasleverancier vinden om het verwarmen van de gemeentelijke gebouwen veilig te stellen, was een ‘ingewikkeld en lastig proces’, laat de gemeente weten. “Het is steeds onze zorg geweest dat we door het uitvoeren van deze sanctieverordening juist de schatkist van Rusland spekken. We proberen dit risico te minimaliseren, maar het is de vraag of dit lukt.”
Ook zegt de gemeente het vastgoed ‘structureel energetisch te verduurzamen’ om zo het energieverbruik te beperken. Meer daarover wordt begin 2023 bekendgemaakt.
Russisch gas
Bijna de voltallige gemeenteraad vroeg in februari of de gemeente Utrecht niet kon stoppen met het afnemen van Russisch gas. Rusland was toen net grootschalig Oekraïne binnengevallen waarop in de media en politiek veel aandacht was voor de vele gemeentes die gebruikmaken van het gas van Gazprom.
Nadat de lokale politiek aan het gemeentebestuur vroeg of ze het contract konden opzeggen bleek dat dit niet heel makkelijk zou gaan. De gemeente Utrecht zei het liefst te stoppen met de afname van Russisch gas, maar voegde daaraan toe dat zoiets makkelijker is gezegd dan gedaan. Als de gemeente gas zou inkopen bij een ander zou het ook alsnog kunnen dat het gas uit Rusland zou komen.
Gekoppelde berichten
Gemeente Utrecht moet mogelijk toch van gascontract af, politiek vraagt opnieuw om opheldering
Het gascontract van de gemeente Utrecht met een dochterbedrijf van Gazprom blijft de gemoederen bezighouden.…
Gemeente Utrecht wil wel af van Russisch gas, maar ziet opzeggen contract niet als oplossing
De gemeente Utrecht zegt het liefst vandaag al te stoppen met de afname van Russisch…
Politiek vraagt gemeente Utrecht te stoppen met gasafname van het Russische Gazprom
Bijna alle politieke partijen van Utrecht roepen het gemeentebestuur op om geen gas meer af…
17 Reacties
ReagerenWaarom brand steeds de straatverlichting midden op de dag in het Museumkwartier gemeente Utrecht ?
Ofwel, we blijven gewoon in bulk Russisch gas inkopen en verrijken de Russen gigantisch, maar plaatsen er eventjes voor miljoenen extra een juridisch peperduur schakel-poppetje tussen (beste beloning voor een factuur sturen zeg…), zodat we de goede sier kunnen maken dat we heus niet bij Russen kopen, terwijl we dat eigenlijk wel doen. Man man man. LOL.
Die *kuch* ijzeren principes van de Gemeente Utrecht blijken flexibeler dan een gemiddelde Russische turnster. Hopelijk geldt dat ook voor de mindset van de belastingbetaler, die voor dit soort complete idioterie en zwaartekracht-tartende zelfbedrog mag gaan opdraaien.
Dankzij de hoge gasprijzen krijgt de Rijksoverheid veel meer geld binnen dan begroot; naar verwachting dit jaar al tussen de 15 en 20 miljard. Laat ze dat geld maar gebruiken om iedereen te compenseren, in plaats van het probleem maar weer eens bij anderen over de schutting te gooien.
@Schampschutter, misschien kan je even een voorstel voor hoe de gemeente het dan wél had moeten doen, de internationale sancties in acht nemend?
Je claimt dat ‘ijzeren principes’ van de gemeente flexibel blijken, maar als het domweg niet mag van de EU, wat dan?
(…of roep je gewoon maar weer eens wat? Misschien is dat aannemelijker)
Verstandige beslissing, we zullen die Poetin eens even een lesje leren………………..
We betalen meer voor hetzelfde gas.
@Bill. Wat dacht je hetzelfde als andere gemeenten? Zoals Den Haag: afwachten tot Jetten op zijn plek gezet wordt. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2443427-kamermeerderheid-fluit-jetten-terug-om-dure-gascontracten-gemeenten
@Bill. Misschien snap je deze wel een keer.. Je wordt door Poetin hartelijk bedankt voor de extra inkomsten.
Oh nee had toch niet gehoeven. En bedankt he, Rob Jetten!!
@Realist: Dus omdat Poetin een land binnenvalt en de duimschroeven aandraait is het opeens mijn schuld dat de gasprijzen omhoog gaan? Je doet je naam weer eens eer aan, “Realist”.
@Bill. Dus we moeten gewoon doorgaan met het opzeggen van Gazprom contracten omdat dat nu eenmaal zo is afgesproken terwijl we weten dat Poetin daar juist beter van wordt terwijl de Nederlandse bevolking daar zwaar eronder gebukt gaat? Bij een ‘ja’ krijg je nogmaals een hartelijk dank vanuit Rusland.
Maar gelukkig worden er contracten gesloten met Qatar, Venezuela, Azerbaijan etc etc omdat dat goede landen zijn die een perfecte stabiele democratie hebben en nooit buurlanden of eigen bevolking pijn doen!
Utrecht moest weer haantje de voorste zijn en verbrand extra miljoenen .
Domme actie om een goedkoop contract op te zeggen en dan via achterdeur dure gas bij de zelfde leverancier te kopen.
Goed over te stappen naar Greenchoice met Eneco als grootste aandeelhouder. Waar komt dat gas dan vandaan? Heeft Greenchoice dat verteld. Ik zit ook bij die Greenchoice sinds Eneco door Mitsubishi is overgenomen. Zo’n Japanse bommenwerperfabriek stinkt ook nog steeds uit de Wereldoorlog.
11 miljoen gedeeld door 184.728 huishoudens (2022 utrechtincijfers) is €60 per huishouden aan lastenstijging zodat overheidsgebouwen warm en verlicht blijven.
En, de gemeente met een warm gevoel kan slapen terwijl Putin nu nog rijker wordt maar zij hebben aan Jettens wil voldaan en wassen de handjes in groene onschuld.
Die energierekening wordt elke 3 maanden, en als deze bullshit aanhoudt wordt het elke maand. Het zal net zo gaan als bij benzine…als de olieprijs daalt duurt het een maand voordat de benzine dat ook doet. Want er moet wel winst worden gemaakt en ondernemersrisico’s afgewenteld op de consument en overheid.
Ik kom regelmatig langs dat stadskantoor op momenten dat er geen ambtenaar meer aan het werk is, en er branden altijd lampen. Of die hal in het stadskantoor ter grootte van een kathedraal op aangename temperaturen want er moet wel gewerkt en gewacht kunnen worden. Het zou de gemeente sieren om eens zelf te beginnen met energiebesparen want dat gebeurt er enkel op papier.
@ Koel Hoofd. Als je met lastenstijging doelt op de OZB belasting die we betalen, ligt het nog hoger dan 60 euro. Huishoudens op bestaansminimum (bijstand/WIA/AOW zonder pensioen etc.) krijgen nl. vrijstelling van OZB.
Maar ach, in het coalitieakkoord stond al een verhoging van 18% aangekondigd voor 2023, daar kan best nog een groen schepje bovenop.
@Koel Hoofd: lampen branden al enige tijd niet meer op gas. Ze verbruiken daarnaast amper elektriciteit. Daar zit de lastenstijging niet in. Wel fijn dat je ook zo’n duurzaamheidsfanaat aan het worden bent!
Wat je kritiek op een stadskantoor waar mensen werken en mensen kunnen wachten betreft: je schiet weer eens door en maakt jezelf niet geloofwaardig daarmee.