Gemeente Utrecht staat open voor nieuwe opvangplek asielzoekers Gemeente Utrecht staat open voor nieuwe opvangplek asielzoekers

Gemeente Utrecht staat open voor nieuwe opvangplek asielzoekers

Gemeente Utrecht staat open voor nieuwe opvangplek asielzoekers
Plan Einstein in Overvecht. Foto: Bas van Setten
Het college wil de opvang van asielzoekers uitbreiden met 250 tot 300 nieuwe plekken. Een nieuw complex moet onderdak bieden aan zowel vluchtelingen als andere woningzoekenden in Utrecht. Op dit moment zijn er nog geen potentiële locaties in beeld.

Het college wil de opvang van asielzoekers uitbreiden met 250 tot 300 nieuwe plekken. Een nieuw complex moet onderdak bieden aan zowel vluchtelingen als andere woningzoekenden in Utrecht. Op dit moment zijn er nog geen potentiële locaties in beeld.

“Utrecht wil als stad van mensenrechten ook in de toekomst een bijdrage blijven leveren aan de opvang van vluchtelingen. Een uitbreiding van opvangcapaciteit ligt in het verlengde van de groei van de stad”, zegt wethouder Asiel en Integratie Maarten van Ooijen.

Voor de nieuwe plekken is de aanpak Plan Einstein het uitgangspunt: een azc met gezamenlijke activiteiten en cursussen voor buurtbewoners en vluchtelingen. Het moet een plek in de stad zijn waar asielzoekers en Utrechtse inwoners samenwonen en leven.

Positieve ervaringen

Van Ooijen: “De positieve ervaringen met Plan Einstein gebruiken we om huisvesting te bieden aan andere woningzoekenden zoals jongeren of alleenstaanden. Deze positieve manier van integratie biedt zowel bewoners van een azc als wijkbewoners kansen om samen verder te werken aan hun toekomst.”

Na gesprekken met inwoners, vluchtelingen en andere belanghebbenden ligt er nu een voorstel klaar voor de gemeenteraad. Het college beschrijft in het voorstel hoe toekomstige opvanglocaties in de stad moeten worden vormgegeven. Er zijn op dit moment nog geen potentiële locaties in beeld. Een eventuele nieuwe locatie moet flexibel ingevuld kunnen worden, afhankelijk van een toename of terugloop van het aantal asielzoekers.

Plan Einstein

In 2016 startte Utrecht met het zogenoemde Plan Einstein. Dit gebeurde na een flinke toename van het aantal vluchtelingen uit met name Syrië. In de wijk Overvecht kwam een  opvang asielzoekers maar ook tijdelijke woningen voor starters. Ook werden er activiteiten georganiseerd voor omwonenden. Deze succesvolle aanpak is eind 2018 voortgezet in Oog in Al, naast het bestaande azc aan de Joseph Haydnlaan.

4 Reacties

Reageren
 1. Alphons Mantel

  wat zijn hiervan de kosten voor de belastingbetalers?
  Hoe groot is de schade aan natuur en milieu? Is dit ook duurzaamheidsbeleid?

 2. JdV

  Is Wolvenplein al weer in gebruik?

 3. HArry

  Beste politiek graag eerst het groeiende daklozen probleem oplossen. Aansluitend kunnen dan nieuwe buitenlandse daklozen worden toegelaten.

 4. Nina

  Zag deze week op tv dat Syrische vluchtelingen weer langzaamaan teruggaan naar Syrië om hun land weer op te bouwen.

  Wellicht zijn meer plekken voor vluchtelingen binnenkort achterhaald, gezien deze uitstroom.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).