Gemeente Utrecht stopte samenwerking Grauwe Eeuw na doodsbedreiging Sinterklaas | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht stopte samenwerking Grauwe Eeuw na doodsbedreiging Sinterklaas | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht stopte samenwerking Grauwe Eeuw na doodsbedreiging Sinterklaas

Gemeente Utrecht stopte samenwerking Grauwe Eeuw na doodsbedreiging Sinterklaas
Archieffoto DUIC
De gemeente Utrecht stopte de samenwerking met de omstreden actiegroep De Grauwe Eeuw, omdat de leider van die groep een doodsbedreiging aan het adres van Sinterklaas uitte. Dat meldt De Telegraaf.

De gemeente Utrecht stopte de samenwerking met de omstreden actiegroep De Grauwe Eeuw, omdat de leider van die groep een doodsbedreiging aan het adres van Sinterklaas uitte. Dat meldt De Telegraaf.

De gemeente was met de groep in gesprek over het koloniale verleden van de stad en de zichtbaarheid daarvan bij straatnamen. De samenwerking werd in oktober vorig jaar plots gestopt na een ‘standpunt op social media dat de grenzen van een fatsoenlijk debat ver overschrijdt’. Wat de precieze aanleiding was werd toen niet bekendgemaakt.

Doodsbedreiging

Nu blijkt dat de leider van de groep op Facebook schreef: “Dat er niks anders opzit dan een prijs op het hoofd van Sinterklaas te zetten.” En vervolgde: “Het wordt een dubbele prijs als alle kinderen er getuige van zijn, en massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten.” Het bericht werd kort daarna verwijderd van Facebook, maar onder meer wethouder Kees Diepeveen kreeg de tekst toch onder ogen.

De doodsbedreiging was gericht aan Stefan de Walle, de acteur die Sinterklaas speelt bij de nationale intocht. Het OM bevestigt tegenover De Telegraaf dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt tegen de leider van de groep naar aanleiding van het bericht op Facebook.

13 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  We wisten al dat Michael van Zeijl en zijn club er niet bepaald frisse gedachten op nahielden, maar dit is wel heel extreem.
  Ongelooflijk dat je zulke gedachten hebt, en ze ook nog online zet.

 2. W.H de Groen

  Een dergelijke bedreiging maakt dat deze zieke geest langdurige psychiatrische hulp behoeft.
  De discussie rondom zwarte Piet heeft tot nu toe voor welke partij dan ook iets positiefs opgeleverd en nu kappen dan.

  De discussie over slavernij kent andere podia waarbij kinderen ten aller tijde ontzien dienen te worden.
  Dit niet willen begrijpen vraagt dan ook over aktievormen die snel het verschil dan gaan maken.

  Oprotten nu en heel snel.

 3. arbeider

  Dat de Gemeente Utrecht überhaupt in gesprek is geweest met zo’n opruiend groepje gefrustreerde mensen, die oproepen tot vernielingen en bedreigingen.

  Een hele kleine linkse minderheid wil ons van alles door de strot drukken, te gek voor woorden.

  Het is zoals vd Gijp al zei…we zijn in Nederland totaal de weg kwijt!

 4. Toine Goossens

  Internet malheur. Wie in het dagelijkse leven niet door familie, naasten, buren, een hechte gemeenschap e.d. wordt tegengesproken verliest alle controle op de eigen moraal.

  Het kan nog erger. Wie zich van alle tegenspraak afkeert en lid wordt van een besloten groep met alleen maar net zo felle medestanders, verliest het contact met de realiteit. Fundamentalisme, extremisme en populisme worden dan een bedreiging voor de stabiliteit van de samenleving.

  Denkt u vooral niet dat dit alleen geldt voor politieke of geloofsfanaten. De financiële crisis is het directe gevolg van identiek denken bij geld- en goederenhandelaren.

  Onze samenleving wordt geteisterd door allerlei fanatiekelingen die louter nog het eigen, dikke, ik voor ogen hebben. Dat verscheurt de samenleving.

  Enkele van onze lokale partijen hebben inclusief denken in hun programma´s opgenomen. Andere niet. Het initiatief van DUIC om aan de hand van een aantal door de lezers gekozen items de programma´s met elkaar te vergelijken, stelt ons in staat om de bokken en de geiten te scheiden.

 5. Fred

  Zowel overheden als persorganen zouden er goed aan doen om nepnieuws van linkse actiegroepen met netzoveel korreltjes zout te nemen als van rechtse aktiegroepen. Beide extremen kunnen zich dan wentelen onder hun eigen steen en krijgen niet teveel gewicht door overmatige aandacht.

 6. Katja

  De Grauwe Eeuw doet zijn naam wel eer aan !

 7. JdV

  Ik ga er van uit dat deze meneer, net zoals de man die ook op DUIC vermeld staat, bezoek heeft gehad van de politie, is verhoord en is heengezonden met een dagvaarding? Of gebeurt dat alleen als je je uitspreekt tegen het verstrekken van methadon in je straat?
  Het begint op een behoorlijke willekeur te lijken, zowel vanuit justitie als vanuit de gemeente. Maar ja, het oppakken van linkse criminelen en wetsovertreders zoals krakers en anti-fa’s is uiteraard niet van toepassing in het Pyongyang aan de Vecht. Je pakt uitsluitend mensen op die niet op jouw linkse partij stemmen, toch?

 8. JdV

  @Toine Goosens: Inclusiviteit bij diezelfde genoemde partijen begint met het uitsluiten van partijen die fundamenteel anders denken over zaken dan de zogenaamde inclusiviteitspartijen goed achten. Zoals churchill al zei, de volgende facisten die opkomen zullen zich voordoen als anti-facisten.

 9. Frits

  @Arbeider ik begrijp niet zo goed wat Van der Gijp ermee te maken heeft, noch wat een minderheid ons dan zoal door de strot zou willen duwen.

  Wel weet ik dat in Utrecht straatnamen zijn veranderd die zijn vernoemd naar lieden die wat minder fris waren tijdens WO II. Daar heeft niemand moeite mee. Of zou jij graag in de Mussertlaan willen wonen? “Voormalig Nederlands oppositieleider”

 10. Toine Goossens

  @J,

  Als u nou eens opbouwend zou willen zijn, dan kunt u een zeer grote donatie doen om er voor te zorgen dat alle internet media moderatoren hebben die iedereen die beledigend is, subiet in de ban doet. Ik ken een website die dat in 2002 heeft gedaan en daar zeer tevreden over is.

 11. JdV

  @toine goossens. Dank voor uw nuttige en zeer ter zake doende commentaar. Echt, wat zouden we zonder u moeten hier op DUIC.

 12. Yoshua

  Ik ben eigenlijk wel trots op onze rijke bijzondere geschiedenis door de eeuwen heen. Geschiedenis is niet uit te wissen en je kunt het ook niet negeren.
  Misschien over twee honderd jaar Groningers in opstand vanwege het aardgas dat wij hebben opgesoupeerd in onze tijd.
  Michael van Zeijl kijkt wel op zijn eigen manier naar ons zogenaamde barbaarse koloniale verleden. Alsof er in Nederlands-Indië uitsluitend Nederlandse militairen zouden zijn geweest. Nederlanders waren ver in de minderheid. Van Zeijl spreekt niet over het KNIL verleden van zijn voorvaderen. Tot 1930 bestond de KNIL voor 65% uit inlanders. Het overige deel was Europeaan of Afrikaan.
  Tijdens de Atjeh oorlog onder Generaal Pel vochten er maar bitter weinig Europeanen mee. De genocide is toch echt gepleegd door de inlanders weleens waar op bevel van Pel. Ons koloniale verleden was in samenwerking met o.a de voorvaderen van Michael van Zeijl.

 13. hva

  utrecht wordt bestuurd door een linkse kliek die gekozen wordt door studenten, die naar hun studie weer verdwijnen naar hun studie en laten de vaste bewoners met de zooi zitten

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).