De gemeente Utrecht stuurt naar alle ruim 190.000 adressen in Utrecht een nijntje-ansichtkaart. Daarmee wil de gemeente iedereen in Utrecht een hart onder de riem steken.
Het iconische affiche ‘Utrecht, stad naar mijn hart’ uit 1986 van Dick Bruna had altijd al een bijzonder plekje in het hart van veel Utrechters. En in april dit jaar tijdens de eerste coronagolf zagen we de poster, met een aangepaste tekst, overal verschijnen. Marije Lieuwens nam het initiatief om de poster te verspreiden, en DUIC plaatste het affiche op de voorpagina.
Solidariteit en hoop
Het was een teken van solidariteit en hoop, en dat gevoel wil de gemeente Utrecht graag vasthouden. Ook tijdens deze tweede coronagolf. Daarom verstuurt de gemeente naar ruim 190.000 adressen in de stad een nijntje-ansichtkaart, houd dus je brievenbus goed in de gaten.
Burgemeester Peter den Oudsten schrijft daarbij: “Juist nu willen we warmte en liefde delen met elkaar. Dat kan al met een klein gebaar. Bijvoorbeeld door iemand te groeten. Of door de boodschappen te doen voor iemand in de buurt. In het voorjaar hingen we massaal posters met ‘Utrecht, zorg goed voor elkaar’ achter onze ramen. Bij deze brief zit een lege ansichtkaart. Die kun je sturen of geven aan iemand waaraan je denkt. Zorg voor elkaar en hou vol.”
Gekoppelde berichten

Haal de DUIC krant en plak nijntje achter het raam: ‘Een beeld van hoop en solidariteit’
Het iconische affiche ‘Utrecht, stad naar mijn hart’ uit 1986 van Dick Bruna had altijd…

Foto’s: Dit plaatsen Utrechters achter het raam in tijden van corona
Nu Utrechters wordt geadviseerd binnen te blijven om de verspreiding van het coronavirus in te…
20 Reacties
ReagerenWat kost dat niet qua geld en bomen?
Wat een rare actie.
Vreemde aktie!
Wat kost dat wel niet?
Geen ander doel voor dat geld?
De overheid pakt dus een Euro van me af zodat ze me voor die Euro een kaart kan opsturen waar ik op zit te wachten noch om gevraagd heb (hou die troep lekker bij je!) die ik bovendien ook wel prima zelf kan kopen als ik dit zou willen, waar diezelfde gemeente folders verbiedt omdat dit milieuonvriendelijk zou zijn en er tegelijk alles aan doet om geen ongewenste post in je brievenbus te krijgen.
Tonnen aan kosten (frankering, kaarten, ambtenaren die dit soort ongein bedenken, licentiekosten, marketingbureau), die ook gebruikt hadden kunnen worden om noodlijdende bedrijven of particulieren te helpen. En dat noemt de gemeente dan ‘solidariteit’.
En weer een stuk bos naar de haaien.
Welk communicatiebureau heeft dit mogen bedenken voor de gemeente? Kennelijk geld genoeg?
Goed om te horen @scherpschutter dat het milieu je aan het hart gaat. En ook noodlijdende bedrijven – over het algemeen is je teneur altijd dat dat soort bedrijven blijkbaar geen bestaansrecht hebben.
Chapeau! De VVD schuift op naar links, scherpschuttert blijkbaar ook. 👍🏻
Leuk, ben benieuwd!
Een tamelijk kinderachtige actie.
Ik zag liever een beetje concrete actie voor de centen die dit kost.
Hoeveel bomen kun je planten voor dit geld in een stad waar nog tal van troosteloos grijze straten een groen blaadje ontberen?
‘Houd je brievenbus in de gaten’. Ik voel me bekleuterd.
Bromsnor kijkt verheugd uit naar zijn nijntjekaart!
Hopelijk zal ons deze ongevraagde papierverspilling met een Nee/Nee sticker niet bereiken.
@Erwin 10/11/2020 – 12:33
“Goed om te horen @scherpschutter dat het milieu je aan het hart gaat.”
Maar natuurlijk. Hoe heeft daar ooit enig misverstand over kunnen bestaan?
“En ook noodlijdende bedrijven – over het algemeen is je teneur altijd dat dat soort bedrijven blijkbaar geen bestaansrecht hebben.”
Dat hangt natuurlijk een beetje af van de reden dat ze nood lijden. Absoluut wanbeheer van het krakkemikkige overheidszorgstelseltje crasht de totale economie. Dan lijkt empathie wel op zijn plaats.
“Chapeau! De VVD schuift op naar links, scherpschuttert blijkbaar ook. 👍🏻”
Jamais de ma vie. Het probleem is uw uiterst eigenaardige definitie van ‘links’ vermoed ik.
Voor de bomenliefhebbers, een kaartje weegt max 10 gram (dik papier), 190.000 kaarten wegen samen twee ton. Een flinke eik weegt 10 ton, 190.000 kaartjes is dus 1/5e van een flinke boom.
Ik ben ook natuurliefhebber en fan van bomen, maar die zure opmerkingen over “hoeveel bomen kost dat”? gaan nergens over. Het is hoogst waarschijnlijk gerecycled papier en zo niet, dan is het is slechts 1/5e van een flinke boom. Druppel op een gloeiende plaat..
Alleen gericht aan de hoofdbewoner.
Mijn vrouw voelt zich (terecht) gepasseerd.
Typisch staaltje ambtenarij.
Wat een leuk idee van de gemeente! Anders dan veel zuurpruimen hierboven zijn er ook zat mensen die dit leuk vinden!
Leuke actie!
De server waarop (onder andere) deze website draait zal vele malen milieu-onvriendelijker zijn dan een kaartje. Dus al de hypocrieten die het niet kunnen uitstaan en wél een reactie plaatsen, kijk eens wat verder. Qua kosten is het marge werk, 200.000 kaarten kan je bijna als particulier gemakkelijk versturen.
Verder; een leuke actie, niets meer en niets minder.
@Hans
U heeft uzelf -en niemand anders behalve uw vrouw- als hoofdbewoner opgegeven. Beetje raar om dit als ambtenarij en passeren te benoemen. Neem zelf uw verantwoordelijkheid wanneer u het idee heeft dat er met een scheef oog gere(a)geerd wordt!
Stuurvrouwtje wordt warm van deze geste.
En stelt voor het lege kaartje massaal naar Utrechtse verzorgingshuizen en andere wooninstellingen te sturen.
Opsturen naar Dijksma, en haar succes wensen.
Ik vind het een mooi en belangrijk gebaar naar inwoners, waar ongetwijfeld ook genoeg kwetsbare mede-Utrechters tussen zitten. Door de huidige situatie kunnen mensen makkelijker in een sociaal isolement raken en/of wordt de drempel om hulp te zoeken wellicht nog hoger. Hopelijk kan de begeleidende brief met de oproep om bij hulpvragen contact op te nemen daar een positieve bijdrage aan leveren.
Leuke actie. Maar: zoals Hans opmerkt: alleen aan de hoofdbewoner. In geval van echtparen m/v is dit heel ouderwets de man, zie hier: https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Overbetuwe/CVDR120117.html (dus niet zoals 030 beweert zelf opgegeven…). Dit is iets waar ik ook tegenaan loop wanneer ik onze WOZ beschikking wil bekijken. Dat moet dus via mijn echtgenoot (m), want die is man, en dus (?!) hoofdbewoner. Wordt toch eens tijd dit aan te passen….