Gemeente Utrecht verwacht dat het kantorencomplex van 25.000 m2 niet lang meer leegstaat Gemeente Utrecht verwacht dat het kantorencomplex van 25.000 m2 niet lang meer leegstaat

Gemeente Utrecht verwacht dat het kantorencomplex van 25.000 m2 niet lang meer leegstaat

Gemeente Utrecht verwacht dat het kantorencomplex van 25.000 m2 niet lang meer leegstaat
Het kantoorcomplex boven Hoog Catharijne staat al 8 jaar leeg.
Het lijkt erop dat het leegstaande kantorencomplex boven Hoog Catharijne binnenkort wordt overgedragen aan een nieuwe eigenaar, zodat de 25.000 vierkante meter aan ruimte kan worden opgeknapt en herontwikkeld. Dat zegt althans de gemeente Utrecht.

Het lijkt erop dat het leegstaande kantorencomplex boven Hoog Catharijne binnenkort wordt overgedragen aan een nieuwe eigenaar, zodat de 25.000 vierkante meter aan ruimte kan worden opgeknapt en herontwikkeld. Dat zegt althans de gemeente Utrecht.

RTV Utrecht publiceerde eerder deze maand een artikel waarin te lezen was dat de 25.000 vierkante meter aan kantoorruimte boven het Gildenkwartier al ongeveer acht jaar leegstaat. Daarin was ook te lezen dat Klépierre eigenaar is van het complex. Verschillende politieke partijen dienden naar aanleiding van het artikel schriftelijke vragen in.

Aspecten

In antwoord daarop zegt de gemeente dat het weinig voorkomt dat een kantoor van deze omvang zo lang leegstaat en ook niet aangeboden wordt. “De marktvraag voor kantoren in het stationsgebied is immers groot.” Er is volgens het college echter een aantal aspecten, waardoor er een tijd niks is gedaan met dit specifieke complex.

Dat zou te maken hebben met de veranderende strategieën van de eigenaar, met de bouwprojecten die direct grenzen aan de kantoren en met de ‘complexe’ situatie van het Gildenkwartier door de vervlechting met het winkelcentrum en de woningen daarboven. “Herontwikkeling en/ of verbetering en verduurzaming van de kantoren blijkt op deze plek niet eenvoudig.”

Kwaliteit

De gemeente zegt verder dat de huidige kwaliteit van het complex niet hoog is. “Als een nieuwe, of de huidige eigenaar, het pand renoveert, zal het zeker weer tot het gewilde topsegment behoren.”

De verwachting is dan ook dat het complex binnen korte tijd wordt overgedragen aan een nieuwe eigenaar. “Met de bedoeling het pand te verbeteren en te herontwikkelen.”

Het college zegt tot slot niet te verwachten dat er woningen komen. “De koppeling met woningbouw ligt op dit moment niet voor de hand. Het betreft een kantoorgebouw op uitstekende locatie en zal na renovatie zeer gewild zijn als noodzakelijke ruimte voor de groei van werkgelegenheid in onze stad.”

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  LOL! Nou, de gemeente kan verwachten tot ze een ons weegt, maar is hier gewoon door Kleppiere eventjes bij haar halsbandje gepakt voor een rondje door het park waar ze eventjes tegen wat bomen mocht plassen en wat mocht keffen.

  Dit pand is kasverrot. Klaar. Dat moet compleet worden gestript tot aan het karkas aan toe. Een extreem kostbare en delicate operatie, zo midden in het centrum bovenop een ander pand. Dat is in een normale economie al vrijwel niet rendabel te krijgen, laat staan in de zombie-economie waar we dankzij de overheid nu in leven. De klap moet nog komen…Dat weet Kleppiere natuurlijk en wel het allerlaatste wat die willen is een investering van tientallen miljoenen doen in dat krot.

  Verkopen is al evenmin extreem onaantrekkelijk voor Kleppierre. Nogmaals, het pand is kasverrot, het is qua locatie strategisch veel slimmer om in eigen handen te houden en tegelijk biedt dit pand natuurlijk een heerlijk assortiment aan fiscale foefjes om zo min mogelijk belasting af te dragen.

  De gemeente hoeft zich geen illusies te maken en zal tot in lengte van jaren aan het lijntje worden gehouden. Dit pand blijft nog jaren in handen van Kleppiere en die gaan er precies he-le-maal niets mee doen. Prima! Zo is immers het goedrecht van de eigenaar uiteraard.

 2. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Scherpe analyse!

 3. wollie

  mooie locatie voor DUIC HQ.

 4. Massegast

  Ben benieuwd wie de koper is. Je koopt namelijk wel de ellende van een ander, in dit geval Klépierre. En dat kan alleen in een zombie-economie met praktisch gratis kapitaal (Geld speelt geen rol, jonge vriend). Voor de stad is het wel belangrijk dat het snel gebeurt, voordat die zombie-economie geschiedenis wordt. Anders wordt het Gildenkwartier weer een dead end street, wat het zo lang geweest is. Met een paar stappen verder een betonnen staketsel op het Smakkelaarsveld. Bij elkaar genomen een dood hart in het o zo bruisende centrum van Utrecht. Overigens zie ik op de facebookpagina van smakkelaarspark.nl dat er in Q2/2022 een doorstart van het project komt. Hoop doet leven.

 5. Jopie

  Ben benieuwd wat eerder af is, deze renovatie of Archimedeslaan 16

 6. Alain

  De angel (ook te lezen in de staart van het RTVU-artikel) is de asbest in het pand.

  Ongeacht de bestemming is het saneren daarvan extreem prijzig, terwijl zolang het er zit geen huurder er zin in heeft.

  Klepierre had het liever verhuurd dan leeg, ongetwijfeld, maar ze hikken tegen de investering aan.

 7. Rob H.

  Uitstekend hoekie om te kraken…

 8. Josz

  Er is de laatste jaren flink wat gesloopt en gebouwd in het stationsgebied.
  I.p.v deze schandvlek ook te slopen en te vervangen door woningen en evt. moderne kantoren hebben ze er een luxueuze grafzerk omheen gezet. Maar ‘de overledene’ staat helaas nog steeds boven de grond. Tegen deze jaren ’70 armoede moeten we nog jaren aankijken ben ik bang. Gemiste kans.

 9. JdV

  Ach, en mocht het onverhoopt toch nog lang leeg staan, dan belet niets de gemeente om dit pand zelf te kopen. Het is tenslotte ” een kantoorgebouw op uitstekende locatie en zal na renovatie zeer gewild zijn als noodzakelijke ruimte voor de groei van werkgelegenheid in onze stad.”
  Lijkt me dus een prima vastgoed investering. Gemeente, put your money where your mouth is.

 10. Jeroen

  Goede analyse van Scherpschutter, op de laatste zin na natuurlijk. 25.000m2 aan ruimte in het centrum van Utrecht is niet hetzelfde als een nieuwe auto of een duur horloge. Er is schreeuwend tekort aan woonruimte en hier staat een oppervlakte leeg waar 250 gezinnen zouden kunnen wonen, in hartje Utrecht. Tijd voor het decriminaliseren van kraken en dit pand bezetten. Kan mooi een grote woongroep in terecht.

 11. jannemariet

  Het staat in feite veel langer dan 20 jaar leeg, sedert Rabo naar spiegelpaleis vertrok.
  Gewoon startersappartementen erin!

 12. Scherpschutter

  @Jeroen

  Dit pand is vergeven van de asbest. Los van dat kraken een criminele activiteit is, wilt u daar nou werkelijk gezinnen in laten wonen?

 13. Binnenstadbewoner

  @ DUIC trol: veel geschreeuw, stemmingmakerij en ongefundeerde aannames.

  Zelf heb ik hier ooit gewerkt. Het zijn zeer grote verdiepingen, verdeeld in ruimtes van verschillende groottes en meerdere liften die in Hoog Catarijne uitkomen dat weer aan Utrecht Centraal en de binnenstad grenst. Triple A locatie dus. Genoeg grote bedrijven die hier kantoor willen houden.

  Renoveren en moderniseren, verkopen, afbreken en wat nieuws opbouwen … op deze goudmijn locatie zijn er legio lucratieve mogelijkheden.

 14. Scherpschutter

  @Binnenstadbewoner

  Een gerenommeerde vastgoedbeheerder met miljardenportfolio kiest er bewust voor om dit pand bijna 8 jaar leeg te laten staan….maar volgens u zijn er “legio lucratieve mogelijkheden met deze goudmijn”. Een interessante opvatting die verdieping verdient.

  Wat is het exact dat een financieel genie en vastgoedmagnaat als u wel ziet, dat een compleet team aan gelouterde specialisten van een internationaal miljarden conglomeraat niet ziet?

 15. Binnenstadbewoner

  @ DUIC trol: je weet nooit hoe de situatie daadwerkelijk is en wat er allemaal achter de schermen gebeurd. Dat het leeg heeft gestaan zal een goede reden hebben gehad.

  Dat dit een toplocatie met mogelijkheden is, behoeft geen betoog of onderbouwing.

  Gezien uw steliigheid (fantasie) bent u wel bij al die vergaderingen aanwezig geweest, heeft u alles recent nog geïnspecteerd en weet u daarom van de hoed en de rand.

  Interssant dat u kennelijk niet alleen virusdeskundige, financieel expert en deskundige op het gebied van openbaar bestuur bent, maar ook hier alles vanaf weet.

 16. Koel Hoofd

  @Binnenstadbewoner
  Een investering moet renderen.
  Dus als de kosten hoger zijn dan de baat gebeurd er niets.

  @JdV
  Je hebt het over onze belastingcenten!
  Onze gemeente heeft een decennia lang trackrecord van daar niet mee op te kunnen gaan.

 17. Scherpschutter

  @Binnenstadbewoner

  Behoeft geen betoog of onderbouwing, zegt u? Wat u daarmee in werkelijkheid zegt is; “Ik heb werkelijk geen flauw idee waar ik het over heb en roep maar wat”. LOL

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).