Gemeente Utrecht verwijdert opnieuw door bewoners geplaatste planten uit openbare ruimte Gemeente Utrecht verwijdert opnieuw door bewoners geplaatste planten uit openbare ruimte

Gemeente Utrecht verwijdert opnieuw door bewoners geplaatste planten uit openbare ruimte 

Gemeente Utrecht verwijdert opnieuw door bewoners geplaatste planten uit openbare ruimte 
Op het grasveld voor de Gamma aan de Vleutenseweg in Utrecht hebben buurtbewoners bomen en struiken geplant. De gemeente heeft geen toestemming gegeven voor deze beplanting. De planters krijgen daarom tot 13 mei de tijd het groen weg te halen. Een aantal maanden geleden gebeurde precies hetzelfde, toen heeft de gemeente het groen ook verwijderd. 

Op het grasveld voor de Gamma aan de Vleutenseweg in Utrecht hebben buurtbewoners bomen en struiken geplant. De gemeente heeft geen toestemming gegeven voor deze beplanting. De planters krijgen daarom tot 13 mei de tijd het groen weg te halen. Een aantal maanden geleden gebeurde precies hetzelfde, toen heeft de gemeente het groen ook verwijderd. 

De gemeente beheert het grasveld bij de Gamma. Zonder toestemming mogen geen bomen of struiken in openbare ruimten worden geplant. De bomen en struiken die daar door buurtbewoners zijn geplant, moeten daarom worden weggehaald. Dat kan tot 13 mei, daarna haalt de gemeente ze weg. 

Opnieuw weggehaald

Op de groenstrook langs de Vleutenseweg zijn enkele maanden geleden ook al bomen en planten verwijderd. De gemeente gaf toen aan dat voor de grotere velden een zogenoemde zelfbeheerovereenkomst moet worden afgesloten. Bij het afsluiten van zo’n overeenkomst kunnen volgens de gemeente onder meer afspraken worden gemaakt over de invulling van het groen.

Exotische planten

Met deze afspraak wil de gemeente voorkomen dat er exotische planten geplaatst worden, die niet passen bij het lokale ecosysteem en ten koste gaan van de biodiversiteit van de Utrechtse natuur. Een aantal maanden geleden  stonden er onder meer palm- en olijfbomen. Ook nu staan er weer palmbomen in de grond. 

Omdat de bewoners destijds geen zelfbeheerovereenkomst hadden afgesloten, heeft de gemeente al het groen van de omwonenden verwijderd. Nu zijn er opnieuw bomen en planten geplaatst, terwijl buurtbewoners nog geen afspraken hebben gemaakt met de gemeente. 

Tot die tijd mogen er geen bomen en planten geplaatst worden op de groenstrook voor de Gamma. Buurtbewoners krijgen tot 13 mei de tijd om het opnieuw geplaatste groen te verwijderen. Wel kunnen zij nog steeds een aanvraag doen voor de zogeheten zelfbeheerovereenkomst.

30 Reacties

Reageren
 1. W

  De gemeente heeft bij ons de geveltuintjes gekortwiekt, die in het kader van het project Tegeltje Wippen zijn aangelegd door bewoners met -jawel!- door de gemeente verschafte planten… 😵‍💫

 2. Baliekluiver

  Groot gelijk, elke vorm van particulier initiatief dient met harde hand onderdrukt te worden, zeker als het groen betreft, want daarin is de gemeente Utrecht zeer deskundig…

 3. Luuk Upuuk

  Kwak er dan een zooi asfalt op en maak er een fietsenstalling van gvd.

 4. Sannekesan

  Ik snap dat palmbomen, olijvenbomen niet thuis horen onder de inheemse NL planten. Maar het alternatief is blijkbaar gewoon een stuk gras? Een stuk gras draagt toch al helemaal niets bij aan de biodiversiteit (vooral niet als het continue gemaaid wordt)? Zou beter zijn als de gemeente dan gewoon zelf eens wat meer inheemse planten plant, in plaats van al die kale grasvelden.

 5. Koel Hoofd

  Wat is dit, een interne strijd tussen Groenlinksers wat op straat wordt uigevochten?
  Waarom een palmboom of olijfboom aan de kop van de Vleutenseweg?
  Komt neer op exotisch boompje pesten vanwege beleving omgeving.
  Het is namelijk UTRECHT op 52 graden NOORDER Breedte,
  geen warm vakantie land rondom de Middelandse zee 10 graden lager.

  Mensen die zich de openbare ruimte toe-eigenen alsof het hun privébezit is, moeten echter wel even bij zichzelf ten rade gaan. Het is openbare ruimte, voor het gebruik ervan gelden spelregels.

 6. Joeri

  P&R westraven is een groenstrook onderhanden genomen geen idee of gemeente is gedaan, maar er staan duidelijk exotische planten.

 7. Lombokker

  Buurtbewoners? Met palm- en olijfbomen zou ik eerder denken aan het partycentrum dat daar zit, misschien moet de gemeente daar eens navragen.

 8. Petervanthuy

  Zo triest hè , die gemeente.

 9. Nico

  Goed bezig die gemeente Utrecht. Staan er wat leuke planten mag weer is niet. Iemand hier boven zegt gras draagt niet bij. Geloof mij als ik zeg wees blij met gras. In Leidsche rijn waar ik woon hadden we gras nu onkruid wat tot een meter hoogstaat bijna. Zelfs de picknicktafel staat midden in het onkruid. Dus koester het gras zolang u dat nog kan. Onze gemeente luisterd wel naar de burger maar doet er niets mee en eigen initiatief wordt zeker niert op prijs gesteld zonder overleg want tja, daar wil een ieder bij de gemeente wel een plasje over doen. Zelfs over een paar plantjes……..

 10. Jop

  Terecht zag er sowieso lelijk uit. Van de opdringerige types die zonder overleg neerkwakken wat ze zelf.mooo vinden

 11. Len

  Ja dat is me een biodivers lapje gras. Maak er dan een wilde bloemenveldje van

 12. Herman

  Stoer hoor. Nu net zo streng op Overvecht, Kanaleneiland en Amsterdamse Straatweg gaan handhaven.

 13. Fiederelsje

  De gemeente heeft toch aangegeven dat er overleg mogelijk is? Palm- en olijfbomen zijn duur. Je mag wel vragen stellen bij wie de gulle gever is geweest en welk idee hier achter zit. Er zijn voldoende inheemse bomen, waarom dan deze bomen? Heeft er iemand plannen met dit stukje gemeentegras? Iemand die hoopt dat de gemeente een jaartje niet oplet? Als bomen een bepaalde tijd staan mogen ze niet gerooid worden.

 14. de Kreek

  Het moet nu toch wel duidelijk zijn dat Groen Links staat voor beton Links, wat mij opvalt is sinds de gemeente bestuur vooral bestaat uit linkse partijen, dat Groen ineens niet meer op de agenda staat. Als het om bij planten gaat. Maar het weghalen, daar zijn ze dan wel weer kampioen in. Vooral groen aanleggen, als ze de automobilist kunnen sarren.

 15. Boogschutter

  Dat een grasveldje een paar bomen gebruiken kan snap ik. Maar exoten horen daar niet thuis. Laat de gemeente overleggen met de omwonenden. Die mensen snakken heel begrijpelijk naar een beetje groen in hun versteende omgeving. Geef daar gehoor aan zou ik zeggen.

 16. Laat lekker staan

  In een tijd dat meer groen, en meer schaduwgevende beplanting hoognodig is, hamert de gemeente op het volgen van de bureaucratische regels.

  1) Waarom vragen de planters dan niet even zo’n zelfbeheerovereenkomst aan, als dat de gemeente terug in hun hok stuurt… Klinkt als een kleine moeite.
  2) De gemeente kan ook pro+actief zo’n overeenkomst aanbieden. Neem je een drempel voor de omwonenden weg en heb je toch netjes je procedurele regels gevolgd.

 17. Kloek

  @ Nico

  Onkruid bestaat niet, zijn gewoon inheemse planten. Allemaal die kunstmatige gazonnetjes overal, gadver. Enige fout bij jou is dat die picknicktafel er natuurlijk niet middenin hoort te staan, maar aan de rand had moeten staan, waar men dan rond de tafel wel had kunnen maaien.

  Maar vraagje he. Jij ergert je aan het “onkruid” en wil kennelijk gebruik maken van die picknicktafel: hoe vaak gebruik jij deze of wordt deze gebruikt? En: waarom haal je dan niet met je buren zelf het onkruid weg? Waarom altijd maar roepen naar de gemeente? De gemeenschap ben je zelf hoor (wel dan zonder bestrijdingsmiddelen weg halen).

 18. IIB

  Het zag er ook niet uit met een palmboomje en de rest.

 19. Binnenstadbewoner

  Mijn eigen buurt heb ik eigenhandig opgeknapt. In overleg met mijn buren en in samenspraak en met hulp van de gemeente. Er is echt veel mogelijk en de gemeente is erg ter wille met leveren van beplantingen en tuingereedschap, zolang je maar goed overlegt. Resultaat mag er zijn. Bonus is dat zo’n gemeenschappelijk project de buurt nader tot elkaar brengt en dat verhoogt het woonplezier. Ook is het vanuit dat collectief van bewoners gemakkelijker om buurtbewoners zo nodig aan te spreken op overlast etc..

 20. WJM

  Wat moeten wij hier nou met palmbomen en olijfbomen?
  Dat wordt toch een rommeltje mensen als iedereen maar iets gaat planten……!
  Dit begrijp ik wel van de gemeente.

 21. Siem

  Ooit hebben wij onze groenstrook voor het huis beplant met prachtige struiken, oa skimmia’s in alle soorten. Dit vanwege de hondenpoep waar de kinderen mee thuis kwamen. Het MOEST WEG! 30 jr later kwamen de honden toiletten en een verwaarloosde groenstrook door de gemeente (onderhouden) voor terug.
  Nog steeds is de groenstrook bezaaid met onkruid en wordt het heel slecht onderhouden. Door de gemeente. Hoe stom kan een gemeente zijn, als jezelf een mooi onderhouden strook voor je deur wilt.

 22. Rose

  Plant er als omwonende stiekem allerlei boomzaden, b.v. kastanjes en strooi er regelmatig bloemzaad en duivenvoer. Alles is beter dan zo’n hondenpoepveldje.
  Als ik me goed herinner, was het bloemenmonument voor Truus van Lier ooit ook illegaal.

 23. P. Van Beest

  Gemeente zeker ook eens wat meer de straat op gaan. Ook in Leidsche Rijn. Men verwacht maar van de bewoners opgeruimde tuinen en straten maar heggen en onkruid vergeten jullie al jaren aan te pakken. Je struikelt over de graspollen. En dan…. ?

 24. Leon

  Als ik die foto bekijk, ziet het er ook niet uit. Zet die gekke planten lekker in je eigen achtertuin, blijft het grasveld netjes

 25. Driesopdefiets

  @binnenstadbewoner, ik heb dezelfde ervaring met de gemeente als jullie: steek de koppen bij elkaar, maak een goed beplantingsplan waar de vogels bijen insecten en egels ook wat aan hebben: vlier lijsterbes meidoorn Spaanse aak brem hazelaar kornoelje enzovoort enzovoort. Zaai er bloemrijk gras bij in en de natuur doet na een paar jaar zijn werk De gemeente helpt je daarbij, levert de planten, geeft gereedschap, stelt samen met de bewoners een beheersplan op enzovoort enzovoort. Er is denk ik geen (grote) gemeente waar je zoveel medewerking krijgt bij aanleg van groen als in utrecht. Ga eens kijken naar het natuurlint aan de westzijde van de oosterspoorbaan, dan zie je wat dat na zes jaar op kan leveren. Van al dat gemopper wordt niemand wijzer en de stad niet groener. Er zijn in de stad talloze voorbeelden van geslaagde buurtiniatieven die de stad mooier en groener maken. Als je nu een plan maakt kun je in november gaan planten.

 26. Lisa

  @Driesopdefiets

  De mensen die klagen en zeiken zijn dan ook mensen die zelf ook nooit iets doen voor de samenleving en gemeenschap, maar wel verwachten dat anderen dat doen en verwachten dat de gemeente altijd maar alles oplost en als het ze niet zint gaan klagen en wijzen.

  Mensen die zelf hun tuin vol plempen met tegels (kost trouwens meer werk om te onderhouden dan een natuurlijke tuin met bodembedekkers) en vinden dat een kunstgrasveldje groen is.

 27. Leon

  De Westerkade ziet er nu ook prachtig uit met ondersteuning van de gemeente. Mooie groene geveltuintjes, klimplanten waar speciaal klimpalen voor zijn neergezet. Ben het wel eens met de sommige van de reageerders dat Utrecht echt zijn best doet om de stad groener te krijgen, moet alleen wel in de natuurlijke omgeving passen.

 28. Andreas

  De buitenruimte van utrecht mag wel wat inclusiever het uitsluiten van soorten is niet van deze tijd elke plant heeft recht om te mogen groeien.

 29. Carlo West

  Utrecht op zijn smalst……….. triest.

 30. Brunel

  Lekker laten staan. Ben reuzebenieuwd of die palmbomen ondertussen in het Nederlandse klimaat overleven. Zou best kunnen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).